30 βιβλία που αξίζει να δωρίσετε στα παιδιά σας

30 βιβλία που αξίζει να δωρίσετε στα παιδιά σας Facebook Twitter
0

Οι εκδόσεις Πατάκη έχουν και αυτό το φθινόπωρο ένα πλήθος νέων παιδικών εκδόσεων που καλύπτουν όλες τις ηλικίες. Πώς μπορεί ένα Μπιπ να σου αλλάξει τη ζωή αναρωτιέται η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Δώρα Δόριζα σε μια αστυνομική ιστορία για τη διαφορετικότητα, τη φιλία, τη δύναμη της θέλησης και την αποδοχή, σε εικονογράφηση Δανάης Κηλαηδόνη.

Το δίλημμα του Ερμή του Παντελή Καναράκη, σε εικονογράφηση Βίλλυς Καραμπατζιά, πραγματεύεται με χιούμορ το προαιώνιο δίλημμα που αντιμετωπίζουν όλα τα παιδιά: ποιον από τους δύο γονείς αγαπούν πιο πολύ. Η μαγεία και η μαγειρική μπλέκονται σε έναν Υπέροχα Αηδιαστικό! συνδυασμό στο βιβλίο της Χριστίνας Ανδρέου με τις εικονογραφημένες από τη Μάρια Μπαχά περιπέτειες της μαγισσούλας-σεφ Μπέτση. Στο Πίσω μπαλκόνι τα ποιήματα εντάσσονται στο πεζό κείμενο και δημιουργείται ένα ιδιαίτερο λυρικό τραγούδι για την αγάπη, όπου η Φωτεινή Φραγκούλη μας μεταφέρει ξανά στον ήσυχο, στοχαστικό και αστείο κόσμο της Πουπέτας Πουπετέλλη, γάτας φιλότεχνης, καλλιτεχνικής κι αγαπησιάρας. Οι εικόνες της Εύης Τσακνιά ολοκληρώνουν τον τρυφερό κόσμο της μοναδικής γάτας-συγγραφέως στον κόσμο.

Ο Γιώργος Κ. Παναγιωτάκης, ένας συγγραφέας της νέας γενιάς, εγκαινιάζει με το Μυστικό Καταφύγιο τη Λέσχη Αλλόκοτων Πλασμάτων. Ο Μάρκο και η Αλίλα ξεκινούν για το νέο τους σχολείο, αλλά, όπως φαίνεται, κάτι δεν πάει καθόλου καλά κι έχουν πέσει θύματα κακοποιών, όταν εμφανίζεται από το πουθενά ένα κορίτσι, η Πέτρα. Ο βραβευμένος Θοδωρής Παπαϊωάννου επιστρέφει με δύο νέα βιβλία σε εικονογραφήσεις της Μυρτώς Δεληβοριά.

Στο Αφαιρέθηκα, ο Αχιλλέας αφαιρείται συνεχώς από τον δύσκολο και συχνά βασανιστικό κόσμο των Μαθηματικών, αλλά τελικά βρίσκει τη λύση, ενώ στο Ο γίγαντας, το τεράστιο πλάσμα του τίτλου δεν αφήνει σε ησυχία τον Πάρη κι εκείνος αποφασίζει να καταστρώσει ένα σχέδιο. Ο πειρατής Περπερούα και ο Κοιμισμένος κροκόδειλος είναι το έκτο βιβλίο με τις περιπέτειες του ομώνυμου πειρατή από την πένα της Αλεξάνδρας Μπίζη και τις εικόνες της Ναταλίας Καπατσούλια. Στο Ο τρελός του Κωνσταντίνου Βλαστάρη δύο φίλοι θα ζήσουν 
μια αξέχαστη περιπέτεια πάνω στη σκακιέρα, εικονογραφημένη από τον Χρήστο Γουσίδη, που θα κάνει τα παιδιά να αγαπήσουν τόσο την ανάγνωση όσο και το σκάκι.


Στη σειρά των εικονογραφημένων βιβλίων για παιδιά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο βρίσκουμε το ολοκαίνουριο Εκεί που ο ωκεανός συναντά τον ουρανό των αδερφών Φαν, σε μετάφραση Μάρως Ταυρή. Είναι η ιστορία του μικρού Φιν που ζει κοντά στη θάλασσα και βρίσκει τον τέλειο τρόπο για να τιμήσει τον πολυαγαπημένο του παππού. Ο Τρόμος στο Χάλοουιν της Λουτσία Βακαρίνο, σε μετάφραση Δήμητρας Δότση και εικονογράφηση της Paola Antista, μεταφέρει την ονειρική και τρομακτική ατμόσφαιρα της δημοφιλούς αγγλοσαξονικής γιορτής, που τα τελευταία χρόνια έχει κάνει «απόβαση» και στη χώρα μας. Στο Κάστρο της Ωριάς της Αγγελικής Δαρλάση νεράιδες και ξωτικά, δράκοι και φίδια, γοργόνες, νάνοι, μάγισσες και άλλα μυθικά πλάσματα ζωντανεύουν με υλικό που αντλεί η συγγραφέας από την ελληνική μυθολογία, τους θρύλους και τα έθιμα της χώρας μας, και εικονογραφεί η Κατερίνα Βερούτσου.

Το 2651 ημέρες δικτατορίας (εκδ. Μεταίχμιο) αρχίζει την 21η Απριλίου 1967, όταν η συγγραφέας Μαρίζα Ντεκάστρο πήγαινε στη Β' Γυµνασίου, και τελειώνει στις 24 Ιουλίου 1974, όταν έπεσε η χούντα και είχε πλέον ενηλικιωθεί. Είναι ένα ημερολόγιο αναµνήσεων, σε εικονογράφηση Βασίλη Παπαγεωργίου, από τη ζωή των νέων τα χρόνια της δικτατορίας.

Είκοσι χρόνια μαγείας έχει χαρίσει σε μικρούς και μεγάλους ο Χάρι Πότερ και οι Εκδόσεις Ψυχογιός μόλις κυκλοφόρησαν τις περιπέτειες του νεαρού μάγου σε νέες επετειακές εκδόσεις. Παράλληλα κυκλοφόρησε και η πρώτη εικονογραφηµένη έκδοση του κλασικού έργου της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος, από τον βραβευµένο εικονογράφο Τζιµ Κέι. Ο ίδιος οίκος συστήνει στα παιδιά τον Μικρό Βρυκόλακα, τον ήρωα που δημιούργησε η Άνγκελα Ζόμμερ-Μπόντενμπουργκ και έχει μεταφραστεί σε τριάντα γλώσσες. Στο πρώτο βιβλίο της σειράς με τίτλο Ο Μικρός Βρυκόλακας, ο νεαρός Άντον που λατρεύει τις ιστορίες τρόμου, όταν ένας μικρός βρικόλακας, ο Ρούντολφ, προσγειώνεται στο περβάζι του παραθύρου του ένα βράδυ, θα ζήσει μαζί του ένα σωρό ξεκαρδιστικές περιπέτειες. Κυκλοφορεί, επίσης, και το βιβλίο Ο Μικρός Βρυκόλακας μετακομίζει.

30 βιβλία που αξίζει να δωρίσετε στα παιδιά σας Facebook Twitter

Ο Ρεντ, μια γέρικη βελανιδιά, είναι Το ευχόδεντρο της γειτονιάς – οι άνθρωποι γράφουν τις ευχές τους σε κομμάτια ύφασμα και τα κρεμάνε στα κλαδιά του. Μαζί με ένα κοράκι με το όνομα Μπόνγκο και άλλα ζωάκια που αναζητούν καταφύγιο στις κουφάλες του, το ευχόδεντρο είναι ο φύλακας της γειτονιάς. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι ο Ρεντ τα έχει δει όλα. Ώσπου μια οικογένεια μετακομίζει στην περιοχή. Δεν την υποδέχονται όλοι με χαρά και ο Ρεντ είναι σίγουρος ότι ως ευχόδεντρο θα φανεί πιο χρήσιμος από ποτέ. Το αστείο, τρυφερό και συγκινητικό μυθιστόρημα της Κάθριν Απλγκέιτ κυκλοφορεί επίσης από τις Εκδόσεις Ψυχογιός. Από τις ίδιες εκδόσεις έρχεται ο 13ος τόμος του πολυαγαπημένου Σπασίκλα του Τζεφ Κίνι. Το ημερολόγιο ενός Σπασίκλα 13: Αδέσποτες χιονόμπαλες θα βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία από τις 8 Νοεμβρίου, με μία συναρπαστική περιπέτεια επιβίωσης.

Δύο νέα βιβλία κυκλοφόρησαν από τη σειρά «Τα συμμαθητάκια» των Εκδόσεων Διόπτρα: η Σάρα πεισματάρα - Επιχείρηση «σκοτσέζικο» σκυλάκι της Sarah Rossi και ο Μηνάς Μινιατούρας - Μόνος και αόρατος στο σπίτι του Pierdomenico Baccalario, που ξεκίνησε να γράφει διηγήματα στο λύκειο, την ώρα των μαθηματικών, και αποφάσισε να γίνει συγγραφέας όταν ανακάλυψε ότι είχε αναγνώστες σε όλο το σχολείο.

Από τη Διόπτρα μόλις κυκλοφόρησαν και αρκετά χριστουγεννιάτικα βιβλία, εν όψει των γιορτών. Η Μαρίνα Γιώτη προσθέτει ακόμα ένα βιβλίο στην επιτυχημένη σειρά «Παραμύθια... αλλιώς», με τίτλο Τι τρέχει με τον Αϊ Βασίλη;, για να λύσει το μεγαλύτερο μυστήριο των παιδικών μας χρόνων με τρόπο που εμψυχώνει τα παιδιά και παράλληλα τους γονείς, καθώς δείχνει τον δρόμο για να ανακαλύψει καθένας τις δυνάμεις και τις ικανότητές του. Η Κατερίνα Μαρκαδάκη συνεργάζεται για πρώτη φορά με τη Διόπτρα με το χριστουγεννιάτικο βιβλίο Ο Άγιος Τερατοσίλης και τα χαμένα γράμματα, όπου ο Άγιος Τερατοσίλης ξαφνικά ανακαλύπτει ότι τα γράμματα έχουν χαθεί και τούτη τη χρονιά θα μείνουν όλα τα παιδιά του κόσμου χωρίς δώρα. Επανακυκλοφορεί και το αγαπημένο βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά Έξι στολίδια ταξιδεύουν, με τον συγγραφέα να μας δείχνει τι γίνεται όταν έξι στολίδια φεύγουν από το χριστουγεννιάτικο δέντρο και γυρίζουν τον κόσμο πάνω σε ένα ιπτάμενο χαλί.

Η εποχή των δεινοσαύρων: Ένα συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο της προϊστορίας μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Ίκαρος. Γραμμένο από τον παλαιοντολόγο Dr Steve Brusatte, αυτό το βιβλίο γνώσεων μας καλεί να ταξιδέψουμε σ' έναν κόσμο που χάθηκε στα βάθη του παρελθόντος πολλά εκατομμύρια χρόνια πριν, εξερευνώντας περισσότερα από 100 διαφορετικά είδη δεινοσαύρων. Η εντυπωσιακή εικονογράφηση είναι του Daniel Chester. Από τη Linda Sarah, τη συγγραφέα του βιβλίου «Φίλοι στον λόφο», έρχεται ένα ακόμη συναισθηματικά φορτισμένο αλλά συνάμα βαθιά αισιόδοξο βιβλίο που διερευνά με εύστοχο τρόπο θέματα όπως αυτό της αγάπης και της υποστήριξης μεταξύ παιδιών και γονέων. Το βιβλίο Του Τομ οι μαγικές μηχανές, που αγγίζει το θέμα της ανεργίας, έχει εικονογραφήσει ο Ben Mantle και κυκλοφορεί από τον Ίκαρο.

Οι δημιουργοί της σειράς βιβλίων «Καράβια», Αντώνης Παπαθεοδούλου και Μαρία Αγγελίδου, της οποίας την εικονογράφηση έχει αναλάβει ο Χρήστος Κούρτογλου, επιστρέφουν με δύο νέους τίτλους: Καράβια που έπαιξαν με τη φωτιά και Καράβια που ταξίδεψαν την περιέργεια (εκδ. Ίκαρος). Καράβια πραγματικά και φανταστικά, της μυθολογίας και της λογοτεχνίας, της αρχαίας αλλά και πρόσφατης Ιστορίας, καλούν τα παιδιά να σαλπάρουν μαζί τους.

Δύο νέα βιβλία κυκλοφορούν στη σειρά «Οι υποθέσεις του επιθεωρητή Σπιθαμή και του Πα Λι Κάρι» των Εκδόσεων Κέδρος, που είναι ιδανική για παιδιά που διαβάζουν μόνα τους: το Μυστήριο στο εργοστάσιο με τις ομπρέλες και το Μυστήριο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου. Οι ιστορίες του Αντόνιο Γκ. Ιτούρμπε δεν περιλαμβάνουν βία και διακρίσεις, ενώ το κείμενο παρακινεί το παιδί να σκεφτεί, καθώς τα στοιχεία για τη λύση του μυστηρίου βρίσκονται κρυμμένα στην πλοκή. Η έγχρωμη, πολύ προσεγμένη εικονογράφηση του Άλεξ Όμιστ οξύνει την παρατηρητικότητα.

Οι πέντε φίλοι, η κλασική και πολυαγαπημένη σειρά της Enid Blyton, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Gutenberg και εξακολουθεί να γοητεύει τα παιδιά με τις περιπέτειες που περνούν και τα μυστήρια που λύνουν οι ατρόμητοι πέντε φίλοι.

Το Power Kid του Κυριάκου Αθανασιάδη (εκδ. Στερέωμα) είναι δέκα ετών και το πεπρωμένο του είναι να σώσει την ανθρωπότητα και τον πλανήτη από τους εξωγήινους κακούς. Όμως το παιδί είναι άρρωστο και δεν του επιτρέπεται να βγει καν από το σπίτι του.

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Συγγραφείς/ Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου / 8 Έλληνες συγγραφείς ξαναγράφουν τους μύθους και τις παραδόσεις

Η Λυσιστράτη ερμηνεύει τις ερωτικές σχέσεις του σήμερα, η Ιφιγένεια διαλογίζεται στην παραλία και μια Τρωαδίτισσα δούλα γίνεται πρωταγωνίστρια: 8 σύγχρονοι δημιουργοί, που συμμετέχουν με τα έργα τους στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, συνομιλούν με τα αρχαία κείμενα και συνδέουν το παρελθόν με επίκαιρα ζητήματα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζούντιθ Μπάτλερ: «Θέλουμε να ζήσουμε με ανοιχτή ή με κλειστή καρδιά;»

Τζούντιθ Μπάτλερ / «Θέλουμε να ζήσουμε με ανοιχτή ή με κλειστή καρδιά;»

Μια κορυφαία προσωπικότητα της σύγχρονης παγκόσμιας διανόησης μιλά στη LiFO για τo «φάντασμα» της λεγόμενης ιδεολογίας του φύλου, για το όραμα μιας «ανοιχτόκαρδης κοινωνίας» και για τις εμπειρίες ζωής που της έμαθαν να είναι «ένας άνθρωπος ταπεινός και ταυτόχρονα θαρραλέος».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ντίνος Κονόμος

Βιβλίο / «Ο κύριος διευθυντής (καλό κουμάσι) έχει αποφασίσει την εξόντωσή μου…»

Ο Ντίνος Κονόμος, λόγιος, ιστοριοδίφης και συγγραφέας, υπήρξε συνεχιστής της ζακυνθινής πνευματικής παράδοσης στον 20ό αιώνα. Ο συγγραφέας Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής παρουσιάζει έργα και ημέρες ενός ανθρώπου που «δεν ήταν του κόσμου τούτου».
ΦΙΛΙΠΠΟΣ Δ. ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ
Η ζωή του Καζαντζάκη σε graphic novel από τον Αλέν Γκλικός

Βιβλίο / Ο Νίκος Καζαντζάκης όπως δεν τον είχαμε ξαναδεί σε ένα νέο graphic novel

Ο ελληνικής καταγωγής Γάλλος συγγραφέας Αλέν Γκλικός καταγράφει την πορεία του Έλληνα στοχαστή στο graphic novel «Καζαντζάκης», όπου ο περιπετειώδης και αντιφατικός φιλόσοφος και μυθιστοριογράφος ψυχαναλύεται για πρώτη φορά και συστήνεται εκ νέου στο ελληνικό κοινό.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Πετρίτης»: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ηχητικά Άρθρα / Πετρίτης: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ο Τζoν Άλεκ Μπέικερ αφιέρωσε δέκα χρόνια από τη ζωή του στην παρατήρηση ενός πετρίτη και έγραψε ένα από τα πιο ιδιαίτερα βιβλία της αγγλικής λογοτεχνίας – μια από τις σημαντικότερες καταγραφές της άγριας ζωής που κινδυνεύει να χαθεί για πάντα. Κυκλοφόρησε το 1967 αλλά μόλις τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια οι κριτικοί και το κοινό το ανακάλυψαν ξανά.
M. HULOT
Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Ας μην αφήνουμε τον Θεό στους πιστούς» 

Βιβλίο / Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Αν αξίζει ένα πράγμα στη ζωή, αυτό είναι η ομορφιά»

Εν όψει της εμφάνισής του στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, στις 21 Μαΐου, ο Λατινοαμερικανός συγγραφέας-φαινόμενο Μπενχαμίν Λαμπατούτ μιλά στη LiFO για τον ρόλο της τρέλας στη συγγραφή, τη σχέση επιστήμης και λογοτεχνίας και το μεγαλείο της ήττας – και δηλώνει ακόμα φανατικός κηπουρός και εραστής της φύσης.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Το πίσω ράφι/ Άντονι Μπέρτζες: «Έρνεστ Χέμινγουεϊ»

Το Πίσω Ράφι / Ο Χέμινγουεϊ ήταν ένας φωνακλάς νταής αλλά κι ένας σπουδαίος συγγραφέας του 20ού αιώνα

Η βιογραφία «Έρνεστ Χέμινγουεϊ - Μια ζωή σαν μυθοπλασία» του Βρετανού συγγραφέα Άντονι Μπέρτζες αποτυπώνει όχι μόνο την έντονη και περιπετειώδη ζωή του κορυφαίου Αμερικανού ομοτέχνου του αλλά και όλο το εύρος της αντιφατικής προσωπικότητάς του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Βιβλίο / 21η ΔΕΒΘ: Εξωστρέφεια και καλύτερη οργάνωση αλλά μένουν ακόμα πολλά να γίνουν

Απολογισμός της 21ης ΔΕΒΘ που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά υπό την αιγίδα του νεοσύστατου ΕΛΙΒΙΠ. Σε ποιο βαθμό πέτυχε τους στόχους της και ποια στοιχήματα μένει ακόμα να κερδίσει;
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Η ποίηση όχι μόνο αλλάζει τον κόσμο, τον δημιουργεί» ​​​​​​/Μια νέα ανθολογία ελληνικής queer ποίησης μόλις κυκλοφόρησε στα ισπανικά /11 Έλληνες ποιητές σε μια νέα ισπανική queer ανθολογία /Queer ελληνική ποίηση σε μια νέα δίγλωσση ισπανική ανθολογία

Βιβλίο / Μια Ισπανίδα καθηγήτρια μεταφράζει ελληνική queer ποίηση

Η María López Villalba, καθηγήτρια Νέων Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Μάλαγα, μετέφρασε 11 ελληνικά ποιήματα, σε μια πρόσφατη ανθολογία που προσφέρει στο ισπανόφωνο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει τη σύγχρονη ελληνική queer –και όχι μόνο– ποίηση.
M. HULOT
«Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Βιντσέντζο Λατρόνικο / «Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Ο Ιταλός συγγραφέας και υποψήφιος για το βραβείο Booker, Βιντσέντζο Λατρόνικο, μιλά στη LIFO για το πολυσυζητημένο βιβλίο του «Τελειότητα», στο οποίο αποτυπώνει την αψεγάδιαστη αλλά ψεύτικη ζωή μιας ολόκληρης γενιάς ψηφιακών νομάδων στην Ευρώπη, καθώς και τη μάταιη αναζήτηση της ευτυχίας στην ψηφιακή εποχή.
M. HULOT
Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Ηχητικά Άρθρα / Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Το όνομά της έχει συνδεθεί με την εικόνα μιας αδίστακτης, σεξουαλικά ακόρεστης και επικίνδυνης γυναίκας. Ένα νέο βιβλίο, όμως, έρχεται να αμφισβητήσει αυτή τη στερεοτυπική αφήγηση και να φωτίσει μια διαφορετική εκδοχή της ιστορίας της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Rene Karabash

Βιβλίο / Rene Karabash: «Θέλω πίσω τη γυναικεία δύναμη που μου στέρησαν οι άνδρες»

Η Βουλγάρα συγγραφέας Rene Karabash μιλά για το μυθιστόρημά της «Ορκισμένη», που τιμήθηκε με το βραβείο Ελίας Κανέτι, και στο οποίο εστιάζει στην ιστορία των «ορκισμένων παρθένων» γυναικών των Βαλκανίων που επέλεξαν να ζήσουν ως άνδρες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δυο γυναίκες συγγραφείς αποκαλύπτουν τα κρυφά μυστικά της γραφής

Βιβλίο / Όλες οι γυναίκες του κόσμου στο νέο βιβλίο της Αμάντας Μιχαλοπούλου

Στο «Μακρύ ταξίδι της μιας μέσα στην άλλη», η μητρότητα γίνεται ο συνδετικός κρίκος που ενώνει όλες τις μητέρες και όλες τις κόρες με τις γυναίκες της Ιστορίας που θαυμάσαμε, αλλά και τις ανώνυμες «Παναγίες» που κράτησαν στους ώμους τους τα βάρη της ανθρωπότητας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Βιβλίο / «Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Στο νέο του βιβλίο, «Lost Things Found», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Hyper Hypo, ο εικαστικός φωτογράφος Αντώνης Θεοδωρίδης εξερευνά τον μαγικό κόσμο της υπαίθριας αγοράς του Ελαιώνα.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Ντιντιέ Εριμπόν: «Καιρός για ένα κίνημα των ηλικιωμένων!»

Ντιντιέ Εριμπόν / Ντιντιέ Εριμπόν: «Να πάψουμε να βλέπουμε τους ηλικιωμένους ως κοινωνικούς παρίες»

Από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς σύγχρονους Γάλλους στοχαστές, ο Ντιντιέ Εριμπόν συνδύασε στα βιβλία του τα δύσκολα βιώματα της νεότητάς του με μια εμπεριστατωμένη, αλλά και εικονοκλαστική, κοινωνικοπολιτική «ακτινογραφία» της γαλλικής κοινωνίας. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κεχαγιάς

Βιβλίο / «Το να εκδίδεις βιβλία στην Ελλάδα είναι σαν να παίζεις στο καζίνο»

Η Γεννήτρια είναι ένας νέος εκδοτικός οίκος αφιερωμένος στη σύγχρονη λογοτεχνία. Ο εκδότης της, συγγραφέας και μεταφραστής, Παναγιώτης Κεχαγιάς, μιλά για τις δυσκολίες και τις χαρές του εγχειρήματος, για το πώς σκοπεύει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας ιδιαίτερα ανταγωνιστικής αγοράς, καθώς και για τους πρώτους τίτλους που ετοιμάζεται να εκδώσει.
M. HULOT
Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Οι Αθηναίοι / Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Η εκτέλεση του Μπελογιάννη τον έκανε αριστερό. Η αυτοκτονία του Νίκου Πουλαντζά, μπροστά στα μάτια του, τον καθόρισε. Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ένας από τους σημαντικότερους διανοούμενους της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, αφηγείται το προσωπικό του ταξίδι και την πνευματική περιπέτεια μιας ολόκληρης εποχής, από τη διανόηση του Παρισιού μέχρι τους δρόμους της πολιτικής και τις αίθουσες των πανεπιστημίων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Βιβλίο / Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Δεν υπάρχει μελέτη για τον ελληνικό εθνικισμό που να μην έχει αναφορές στο έργο της. Η επανακυκλοφορία του βιβλίου της «Το “Πρότυπο Βασίλειο” και η Μεγάλη Ιδέα» από τις εκδόσεις Νήσος συνιστά αναμφίβολα εκδοτικό γεγονός.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ