Καρδιακές παθήσεις και ειδικότερα αθηροσκλήρωση ήταν η αιτία θανάτου πέντε ανθρώπων του 16ου αιώνα, τα μουμιοποιημένα σώματα των οποίων είχαν εντοπιστεί στη Γροιλανδία.

 

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές του Χάρβαρντ σε συνεργασία με διεθνή ομάδα ανθρωπολόγων, γιατρών και εξπέρ της τεχνολογίας που εξέτασαν τις μούμιες με τους πιο σύγχρονους τομογράφους στο πλαίσιο έρευνας στο Καρδιαγγειακό Κέντρο Shapiro του Brigham.

 

Στόχος της επιστημονικής ομάδας ήταν να ανακαλύψει αν ήταν να ερευνήσει τα αίτια θανάτου σε προ-βιομηχανικές κοινωνίες και σε κοινότητες κυνηγών και κάπως έτσι διαπιστώθηκε ότι η διατροφή που ακολουθούσαν αυτές οι κατηγορίες, αύξανε τις πιθανότητες θανάτου από καρδιακές παθήσεις και στένωση των αρτηριών. 

 

Συγκεκριμένα, οι μούμιες τεσσάρων ενηλίκων και ενός παιδιού από την κοινότητα των Inuit στη Γροιλανδία του 16ου αιώνα υποβλήθηκαν σε σαρώσεις CT υψηλής ανάλυσης για να γίνει γρήγορα αντιληπτό ότι στα αιμοφόρα αγγεία σε στήθος και λαιμό υπήρχαν υπολείμματα από ασβεστοποιημένο ινώδη ιστό, αυτό που προκύπτει δηλαδή και σε όσους ασθενείς σήμερα εμφανίζουν τα πρώτα σημάδια αθηροσκλήρωσης...