Σεισμός

Τα βραβεία του 60ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης - Ο Χρυσός Αλέξανδρος στο «Θα ‘ρθει η φωτιά»

Τα βραβεία του 60ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης - Ο Χρυσός Αλέξανδρος στο «Θα ‘ρθει η φωτιά» Facebook Twitter
0

Με το μεγάλο βραβείο, καλύτερης ταινίας Χρυσός Αλέξανδρος - Θόδωρος Αγγελόπουλος αλλά και Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας στον πρωταγωνιστή Αμαδόρ Άριας, ολοκλήρωσε την πορεία της η ταινία «Θά 'ρθει η φωτιά» του Όλιβερ Λάσε στο 60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Η ταινία αποτελεί συμπαραγωγή Ισπανίας, Γαλλίας, Λουξεμβούργου και η κορυφαία διάκριση συνοδεύεται με το χρηματικό έπαθλο των 15000 ευρώ. 

Η ταινία αφηγείται την ιστορία του Αμαδόρ ο οποίος βγαίνει από τη φυλακή, έχοντας εκτίσει ποινή για εμπρησμό, κανείς δεν είναι εκεί για να τον προϋπαντήσει. Θα επιστρέψει στο πατρικό του, σε ένα μικρό χωριό στα βουνά της Γαλικίας, όπου η καθημερινή ζωή με την ηλικιωμένη μητέρα του είναι γεμάτη δυσκολίες και στερήσεις. Όπως υπονοείται, η φωτιά θα έρθει, σαν σκοτεινή αυτοεκπληρούμενη προφητεία, για να πυροδοτήσει την αναπόδραστη τραγωδία. Συνθέτοντας ένα υπνωτιστικό ρέκβιεμ για έναν τρόπο ζωής που φθίνει και χάνεται, ο φακός του Λάσε βρίσκει τρόπο να ξετρυπώσει την ομορφιά μέσα στη σκληρότητα.

 

Το Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής - Αργυρός Αλέξανδρος, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ, απονεμήθηκε στην ταινία: «Πυρετός» της Μάγια Ντα-Ρεν (Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία), ενώ το Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής για Καλύτερη Σκηνοθεσία - Χάλκινος Αλέξανδρος στη σκηνοθέτιδα Μελίνα Λεόν για την ταινία «τραγούδι χωρίς όνομα» (Περού, Ισπανία, ΗΠΑ).

Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας έλαβε η Ισπανίδα ηθοποιός Γκρέτα Φερνάντεθ για την ερμηνεία της στην ταινία «Η κόρη του κλέφτη», σε σκηνοθεσία Μπελέν Φούνες.

Την τελετή λήξης του φετινού επετειακού 60ου φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που πραγματοποιείται στην αίθουσα «Ολύμπιον» της πλατείας Αριστοτέλους, παρουσίασαν η ηθοποιός Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου (βραβευμένη στο περσινό 59ο Φεστιβάλ με Α' Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας για την ταινία «Η δουλειά της» του Νίκου Labôt) και ο κριτικός κινηματογράφου Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος.

Το βραβείο καλύτερης ταινίας Χρυσός Αλέξανδρος- του νέου διαγωνιστικού τμήματος με τίτλο «Meet the Neighbors», το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, απονεμήθηκε στην ταινία «ΤΛΑΜΕΣ», σε σκηνοθεσία Αλά Εντίν Σλιμ (Τυνησία, Γαλλία).

Στο διαγωνιστικό τμήμα με ταινίες Εικονικής Πραγματικότητας (Virtual Reality) του Φεστιβάλ, το βραβείο Καλύτερης Ταινίας συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 3.000 ευρώ, χορηγία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και απονεμήθηκε στην ταινία: «ΕΠΙΒΑΤΗΣ» σε σκηνοθεσία των Ίζομπελ Νόουλς και Βαν Σάουεργουαιν (Αυστραλία), ενώ ειδική μνεία έλαβε η ταινία «ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΠΟΡΤΡΕΤΑ» της Μαρίας Μαυροπούλου (Ελλάδα).

Η Κριτική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) απένειμε τα εξής βραβεία:

- Για το Διαγωνιστικό Τμήμα στην ταινία: «ΤΟ ΝΟΥ ΣΟΥ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ», σε σκηνοθεσία Νταγκ Γιόχαν Χάουγκερουντ (Νορβηγία, Σουηδία),

-Για Ελληνική Ταινία του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου 2019 (πρεμιέρα) στην ταινία: «Πολιορκία στην οδό Λιπέρτη» του Σταύρου Παμπαλλή (Ελλάδα, Κύπρος).

Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου απένειμε το βραβείο της στην ταινία: «Πολιορκία στην οδό Λιπέρτη» του Σταύρου Παμπαλλή (Ελλάδα, Κύπρος).

Το καθιερωμένο βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής των Ελλήνων (Βουλή τηλεόραση) απονεμήθηκε στην ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος: «ΤΟ ΝΟΥ ΣΟΥ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ», σε σκηνοθεσία Νταγκ Γιόχαν Χάουγκερουντ (Νορβηγία, Σουηδία).

Εξαπλό είναι το βραβείο που κέρδισε τελικά η ταινία του Σταύρου Παμπαλλή «Πολιορκία στην οδό Λιπέρτη», καθώς πέραν των βραβείων της (FIPRESCI), της ΠΕΚΚ και της Βουλής κέρδισε και τα δυο βραβεία της ΕΡΤ (πρώτο και δεύτερο που συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο 3.000 + 2.000 ευρώ αντίστοιχα και απονέμονται στην ελληνική ταινία που κέρδισε το βραβείο κοινού Fischer και της επιτροπής FIPRESCI αντίστοιχα).

Το βραβείο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου που συνοδεύεται από το ποσό των 5.000 ευρώ και απονέμεται σε ταινία πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη, απονεμήθηκε εξ' ημισείας στους: Ρηνιώ Δραγασάκη για την ταινία «COSMIC CANDY» (Ελλάδα), και Κώστα Αθουσάκη για την ταινία «ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ» (Ελλάδα).

Το βραβείο αξίας 1.500 ευρώ Best Location Award, το οποίο δίνεται από τη Διεύθυνση Hellenic Film Commission του ΕΚΚ, σε location managers (ή σκηνοθέτες, σε περίπτωση που δεν υπάρχει location manager) ταινίας πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη/πρωτοεμφανιζόμενης σκηνοθέτιδας ελληνικής παραγωγής που κάνει πρεμιέρα στο επίσημο πρόγραμμα, απονέμεται στον: Μίνωα Νικολακάκη για την ταινία του «ENTWINED» (Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο).

Το Βραβείο του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, έλαβε η ταινία «Δε θέλω να γίνω δυσάρεστος, αλλά πρέπει να μιλήσουμε για κάτι πολύ σοβαρό» του Γιώργου Γεωργόπουλου (Ελλάδα).

Το βραβείο του ελληνικού τμήματος του WIFT (Women in Film & Television) απονέμεται σε ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος, του τμήματος Meet the Neighbors ή του τμήματος Εκτός Συναγωνισμού για την καλύτερη γυναικεία συνεισφορά και παρουσία μπροστά ή πίσω από την κάμερα. Το βραβείο απονεμήθηκε φέτος στην ταινία: «COSMIC CANDY» της Ρηνιώς Δραγασάκη (Ελλάδα).

Η επιτροπή που επιλέγει ταινίες για τα «Βραβεία Νεότητας» απαρτίζεται από φοιτητές πανεπιστημίων της Θεσσαλονίκης. Φέτος απένειμε δύο βραβεία σε ταινίες του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου 2019 (πρεμιέρα): στην ταινία «Απόστρατος» του Ζαχαρία Μαυροειδή (Ελλάδα) και ειδικό βραβείο στην ταινία «Το θαύμα της θάλασσας των Σαργασσών» του Σύλλα Τζουμέρκα (Ελλάδα, Γερμανία, Ολλανδία, Σουηδία).

Στην ταινία «Απόστρατος» του Ζαχαρία Μαυροειδή (Ελλάδα), επίσης, απονεμήθηκε το βραβείο Κοινού FISCHER για διεθνή διαγωνιστικά τμήματα του 60ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Το βραβείο Κοινού FISCHER Ελληνικής Ταινίας - Μιχάλης Κακογιάννης για ταινία του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου (πρεμιέρα) του 60ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονεμήθηκε στην ταινία: ««Πολιορκία στην οδό Λιπέρτη» του Σταύρου Παμπαλλή (Ελλάδα, Κύπρος), το ίδιο βραβείο για ταινία του τμήματος «Ματιές στα Βαλκάνια» στην ταινία: «Μα τι χώρα!» του Βίνκο Μπρέσαν (Κροατία, Σερβία, Πολωνία) και τέλος για ταινία του τμήματος «Ανοιχτοί Ορίζοντες» στην ταινία: «Τα Χελιδόνια της Καμπούλ» σε σκηνοθεσία των Ζαμπού Μπρετμάν και Ελεά Γκομπέ - Μεβεγιέκ (Γαλλία).

Η τελετή λήξης ολοκληρώθηκε με την προβολή της ήδη βραβευμένης ταινίας «Jojo Rabbit» του Αμερικανού Τάικα Γουαϊτίτι για την ιστορία ενός δεκάχρονου - αφοσιωμένου μέλους της ναζιστικής νεολαίας, ο οποίος λαμβάνει καθημερινά συμβουλές και ενθάρρυνση από έναν επινοημένο φίλο που δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον Αδόλφο Χίτλερ!

Culture
0

Σεισμός

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.