Μεγάλη αβεβαιότητα επικρατεί στον πολιτιστικό χώρο, μετά τις απογευματινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τις φάσεις σταδιακής άρσης των μέτρων κατά του κορωνοϊού.

 

Στο διάγγελμά του ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι θεωρείται απίθανο να επιτραπούν μέσα στο καλοκαίρι οι μεγάλες συναθροίσεις και όσες εκδηλώσεις συγκεντρώνουν πολύ κόσμο - όπως φεστιβάλ, συναυλίες και αθλητικά γεγονότα με θεατές.

 

Από εκείνη την ώρα άγνωστο παραμένει τι μέλλει γενέσθαι με αναρίθμητες προγραμματισμένες θεατρικές παραγωγές, φεστιβάλ και συναυλίες. Ουδείς γνωρίζει αν αυτές οι εκδηλώσεις θα γίνουν με υγειονομικούς περιορισμούς (π.χ με μειωμένο κοινό που θα τηρεί τις αποστάσεις ασφαλείας) ή αν τελικώς θα ματαιωθούν. Αναπάντητο μένει ακόμα το ερώτημα αν θα διεξαχθεί τελικά και με ποιο τρόπο το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Παρά την εξαγγελία του προγράμματός του από την διευθύντριά του κ. Κατερίνα Ευαγγελάτου, τίποτα δεν είναι βέβαιο. 

 

Με δεδομένο όμως ότι τα εμπορικά κέντρα θα ανοίξουν και θα επιτρέπεται η είσοδος με μάσκα, σε μικρότερο αριθμό πελατών, εύλογα εγείρονται ερωτήματα για τους λόγους που κάτι τέτοιο ίσως να μην εφαρμοστεί σε περιπτώσεις ανοικτών θεάτρων και συναυλιακών χώρων ανά την Ελλάδα. 

 

Αγωνία επικρατεί φυσικά και στους επαγγελματίες του χώρου - από τους καλλιτέχνες έως τους τεχνικούς - καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι την προοπτική μηδενικών εισοδημάτων τους επόμενους μήνες.

 

Οι σημερινές ανακοινώσεις δυσχεραίνουν σε μεγάλο βαθμό τη θέση πολλών επαγγελματιών του πολιτιστικού τομέα οι οποίοι παραμένουν αδρανείς αναγκαστικά μέχρι νεωτέρας. Τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζει κυρίως ο χώρος του θεάτρου αφού πρόβες και προετοιμασίες έχουν σταματήσει για τις περισσότερες παραγωγές. Παραστάσεις δηλαδή που χρειάζονται μήνες προετοιμασίας αυτή τη στιγμή ναυάγησαν αφήνοντας το καλοκαίρι κενό, πάντα με την ελπίδα πως το φθινόπωρο θα είναι καλύτερες οι συνθήκες. 

 

Αναμένονται αύριο περισσότερες πληροφορίες επί του πολύ σοβαρού αυτού θέματος από το Υπουργείο Πολιτισμού.