Μετά από δεκαετίες εγκατάλειψης, ένα από τα πιο σημαντικά αρχαία μνημεία της Ρώμης θα ανοίξει ξανά τις πύλες του, στις αρχές της επόμενης χρονιάς. 

 

Οι εργασίες συντήρησης ολοκληρώθηκαν στο Μαυσωλείο του πρώτου αυτοκράτορα Αυγούστου και οι αρχές ανακοίνωσαν σήμερα το επικείμενο άνοιγμα.

 

Το Μαυσωλείο ήταν ένα από τα πρώτα έργα που ξεκίνησε ο Αύγουστος μετά τη νίκη του στη Ναυμαχία του Ακτίου το 31 π.Χ και η κατασκευή του, στις όχθες του ποταμού Τίβερη, ολοκληρώθηκε το 28π.Χ. Ήταν κυκλικό, αποτελούμενο από διαδοχικούς ομόκεντρους κύκλους αίθριου και τούβλων, έχοντας φυτεμένα κυπαρίσσια και διέθετε πιθανότατα κωνική οροφή και κάποιο άγαλμα του Αυγούστου.

 

Ρώμη: Το Μαυσωλείο του Αυγούστου ανοίγει μετά από δεκαετίες εγκατάλειψης
GETTY IMAGES

 

Το κτήριο στηριζόταν από θόλους που άφηναν ελεύθερη την είσοδο προς τους τάφους. Η κεντρική είσοδος υποστηριζόταν από δύο δίδυμους οβελίσκους από γρανίτη και χρώματος ροζ οι οποίοι σώζονται μέχρι σήμερα. Ο ένας είναι στην Piazza dell'Esquilino και ο άλλος στο συντριβάνι του Quirinale. Το συνολικό μέγεθος του μνημείου ήταν διαμέτρου 90 μ. και ύψους 42 μ.

 

«Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή», δήλωσε η δήμαρχος της Ρώμης, Βιρτζίνια Ράτζι, προαναγγέλλοντας το άνοιγμα του Μαυσωλείου. Από την 1η Μαρτίου που θα υποδεχτεί ξανά επισκέπτες έως και τις 21 Απριλίου, η είσοδος θα είναι δωρεάν.

 

Ένας διάδρομος οδηγούσε από την είσοδο στο κέντρο του μαυσωλείου. Εκεί υπήρχε μια αίθουσα με τρεις κόγχες που κρατούσαν τις χρυσές λάρνακες με τις στάχτες της αυτοκρατορικής οικογένειας. Πριν τον Αύγουστο, στο μαυσωλείο θάφτηκε πρώτος ο Μάρκος Κλαύδιος Μαρκέλλος το 23 π.Χ., ο Μάρκος Αγρίππας το 12 π.Χ., ο Νέρων Κλαύδιος Δρούσος το 9 π.Χ., η Οκταβία η Νεότερη (αδερφή του Αυγούστου) το 9 ή 11 π.Χ. και οι εγγονοί και κληρονόμοι του Αυγούστου Γάιος Καίσαρας και Λούκιος Καίσαρας.

 

Ρώμη: Το Μαυσωλείο του Αυγούστου ανοίγει μετά από δεκαετίες εγκατάλειψης
GETTY IMAGES

 

Το Reuters το χαρακτηρίζει ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτήρια της πόλης. Μετά την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, υπέστη πολλές αλλαγές και λειτούργησε ως κάστρο, κρεμαστός κήπος και αρένα για ταυρομαχίες και επιδείξεις βεγγαλικών. 

 

Στις αρχές του περασμένου αιώνα μετατράπηκε σε θέατρο για κονσέρτα και όπερες πριν ο φασίστας δικτάτορας Μπενίτο Μουσολίνι διατάξει την διάλυση του αμφιθεάτρου, καθώς σχεδίαζε την «αποκατάσταση» των ορόσημων της αρχαίας Ρώμης, στην αρχική τους μορφή.

 

Ρώμη: Το Μαυσωλείο του Αυγούστου ανοίγει μετά από δεκαετίες εγκατάλειψης
GETTY IMAGES

 

Το κτήριο εγκαταλήφθηκε για χρόνια, δέντρα φύτρωσαν και σκουπίδια συσσωρεύτηκαν στα μονοπάτια του. Τελικά ο χώρος καθαρίστηκε και η δομή κατέστη και πάλι ασφαλής χάρη στην αποκατάσταση κόστους 10 εκατομμυρίων ευρώ που χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από την εταιρεία τηλεφωνίας TIM. 

 

Ο Αύγουστος ήταν από τους αυτοκράτορες που μετασχημάτισαν τη Ρώμη με μεγάλα έργα υποδομών και στο νεκροκρέβατο φέρεται να είπε «Βρήκα τη Ρώμη μία πόλη τούβλων και την αφήνω πόλη από μάρμαρο». 

 

Ρώμη: Το Μαυσωλείο του Αυγούστου ανοίγει μετά από δεκαετίες εγκατάλειψης
GETTY IMAGES