«Πολιτισμός στις Γειτονιές»: Οι δωρεάν δράσεις του Δήμου Αθηναίων ξεκινούν στο Παγκράτι

«Πολιτισμός στις Γειτονιές»: Οι δωρεάν δράσεις του Δήμου Αθηναίων ξεκινούν στο Παγκράτι Facebook Twitter
Aνοικτές πρόβες της ορχήστρας El Sistema στο Παγκράτι.
0

Από το Παγκράτι και τον Άγιο Αρτέμιο ξεκινά τον Μάρτιο η νέα πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων και του Δικτύου Πολιτισμού δήμου Αθηναίων Athens Culture Net, «Πολιτισμός στις γειτονιές» και φέρνει δωρεάν δράσεις πολιτισμού και εκπαίδευσης στη γειτονιά για έναν ολόκληρο μήνα.


Παρακολουθούμε ανοικτές πρόβες της ορχήστρας El Sistema αλλά και φτιάχνουμε νέα ορχήστρα με την καθοδήγηση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, προωθούμε τις ιδέες μας με το φεστιβάλ Balkans Beyond Borders, βλέπουμε τις ιστορίες μας να γίνονται παράσταση από το Story Mentor, εξιχνιάζουμε μια μυστηριώδη δολοφονία στο Άλσος Παγκρατίου με τη Challedu.

Στη συνέχεια παρακολουθούμε την pop up παράσταση «Ιονέσκοι» του Κινητήρα, αλλά και την πρεμιέρα της ταινίας «Οι Άγνωστοι Αθηναίοι» της Αγγελικής Αντωνίου, ακούμε κι αφηγούμαστε ιστορίες βιβλίων στο πρόγραμμα της Βιβλιοθήκης της Βουλής «Χρονογέφυρες», διασκεδάζουμε και χορεύουμε με μουσικές και swing ρυθμούς από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα και τη Big Band του Δήμου Αθηναίων.


Οι δράσεις πραγματοποιούνται όχι μόνο σε εσωτερικούς αλλά και σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους και πλατείες. Για την πραγματοποίηση του προγράμματος το Athens Culture Net συνεργάζεται με φορείς της περιοχής, όπως τα σχολεία και οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, πολιτιστικοί σύλλογοι, το 2ο Δημοτικό Διαμέρισμα και τα πολιτιστικά ιδρύματα της περιοχής, καλώντας τους κατοίκους της γειτονιάς, νέους, μεγαλύτερους, επαγγελματίες ή και επισκέπτες, να πάρουν μέρος σε ένα πολιτιστικό πρόγραμμα κατεξοχήν διαδραστικό.

«Πολιτισμός στις Γειτονιές»: Οι δωρεάν δράσεις του Δήμου Αθηναίων ξεκινούν στο Παγκράτι Facebook Twitter
Μια pop-up παράσταση από τον Κινητήρα, στις γειτονιές της Αθήνας εμπνευσμένη από τον Ιονέσκο!

Πρόγραμμα

Μυστήριο στο Παγκράτι – Challedu – inclusion I games I education

Το παιχνίδι του εκπαιδευτικού φορέα Challedu- inclusion | games | education "Μυστήριο στο Παγκράτι" είναι μια βιωματική περιπέτεια σε πραγματικό χώρο και χρόνο που απευθύνεται σε όλους. Οι παίκτες σε ρόλο ντετέκτιβ θα συναντήσουν σημαντικά σημεία της σύγχρονης πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής (Μουσείο Γουλανδρή, οικίες Σεφέρη, Χατζιδάκι και Ρώτα, Ελεύθερο Θέατρο, Μαγεμένος Αυλός) όπου θα ανακρίνουν ζωντανά μάρτυρες και θα προσπαθήσουν να βρουν απάντηση στο ποιος/α/οι είναι οι δολοφόνοι και ποιο είναι το κίνητρο.

Σημείο έναρξης του παιχνιδιού: Άλσος Παγκρατίου (είσοδος από Σπύρου Μερκούρη- δίπλα σε παιδική χαρά)
Κυριακή 1 Μαρτίου 12:00-14:00,
Κυριακή 8, 15 & 29 Μαρτίου 11:00-13:00
Κατάλληλο για ενήλικες και οικογένειες με παιδιά άνω των 12
Δηλώστε συμμετοχή στην εδώ.

Μουσικοί εδώ και τώρα! - Εθνική Λυρική Σκηνή

Μία εναλλακτική προσέγγιση της μουσικής εκπαίδευσης για άτομα 65+. Με βασικό υλικό τη φωνή και το τραγούδι, το βιωμένο, το χιλιοακουσμένο, φορέα αναμνήσεων και συναισθημάτων και μέσο νοηματοδότησης γεγονότων της ζωής, δημιουργείται η γέφυρα που οδηγεί έναν αρχάριο στην ενεργή μουσική συμμετοχή. Το δεύτερο υλικό του προγράμματος είναι τα μουσικά όργανα.

Με όργανα κλεισμένα στο πατάρι ή δανεισμένα από φίλους και εγγόνια, με τη φωνή ως όργανο αλλά και άλλα μικρά και μεγάλα, αυτοσχέδια και μη όργανα, δημιουργείται η μουσική ομάδα, ή αλλιώς ορχήστρα, και πλάθεται η δυνητική ταυτότητα του ερασιτέχνη μουσικού.


Το παιχνίδι, ο αυτοσχεδιασμός, η μουσική ακρόαση, η καλλιέργεια της ακουστικής και ρυθμικής αντίληψης και η έκφραση μέσα από τη μουσική, αποτελούν τους βασικούς άξονες υλοποίησης του προγράμματος.

Τμήμα Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων της ΕΛΣ, Εμψυχώτρια Κική Κέρζελη
Πέμπτη 5, 12, 19 & 26 Μαρτίου, ώρα 11:00 – 13:00 στο Ωδείο Αθηνών, αίθουσα 35 -Τάτσης Αποστολίδης
Πληροφορίες - εγγραφές: 213 088 5752 (Δευτ. – Παρ. 10:00 – 18:00) & [email protected]

Χρονογέφυρες: βιβλία που ενώνουν τις γενιές: Διαγενεακό Εργαστήριο από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής
Υπάρχουν βιβλία που «κρύβουν» την ηλικία τους; Υπάρχουν βιβλία που «δείχνουν» την ηλικία τους;

Με αφετηρία τα παραπάνω ερωτήματα, το συγκεκριμένο διαγενεακό πρόγραμμα αποβλέπει στο να αναδείξει το βιβλίο ως γέφυρα επικοινωνίας και προσέγγισης ανάμεσα σε διαφορετικές γενιές.

Μέσα από μια συναρπαστική αναγνωστική περιήγηση σε επιλεγμένα τεκμήρια από τις συλλογές της Βιβλιοθήκης της Βουλής, αναγνώστες και αναγνώστριες διαφόρων ηλικιακών ομάδων ακούν ιστορίες για βιβλία ανθεκτικά ή, αντίθετα, ευάλωτα στη δοκιμασία του χρόνου, αφηγούνται τις δικές τους αναγνωστικές εμπειρίες και συζητούν για τα χαρακτηριστικά της ανάγνωσης κατά τη μετάβαση από την έντυπη στην ψηφιακή εποχή.

Τα βιβλία φέρνουν μαζί τους στο 2ο Δημοτικό Διαμέρισμα, επιστήμονες από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής, που διαβάζουν αποσπάσματα και καθοδηγούν έναν ανοικτό και δημιουργικό διάλογο, με την επιδίωξη να ακουστούν οι διαφορετικές απόψεις παιδιών κι εφήβων καθώς και ενηλίκων που μπορεί, αλλά δεν είναι κι απαραίτητο να είναι συγγενείς τους.

Παρασκευή 6 & 27 Μαρτίου στις 17:30 στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, Αριστάρχου 24
Για συμμετοχή: 210 3707217
Κοινό 25 ενήλικοι-25 παιδιά

Μουσικά Σύνολα δήμου Αθηναίων: Φιλαρμονική Ορχήστρα
"Στη γειτονιά των καλλιτεχνών". Η Φιλαρμονική Ορχήστρα παρουσιάζει ένα πλούσιο πρόγραμμα με τραγούδια συνθετών που έζησαν στην ιστορική περιοχή του Παγκρατίου.

Σάββατο 7 Μαρτίου στις 12:00 στην πλατεία Προσκόπων

ΒΒΒ in the Neighborhood – Τα Βαλκάνια Πέρα από τα Σύνορα στη Γειτονιά

Γιατί να μην είστε εσείς που θα γράψετε την ιστορία της γειτονιάς σας; Με λέξεις, εικόνες, μαρτυρίες, βίντεο, προφορικές διηγήσεις; Θέλετε αλλά δεν γνωρίζετε τον τρόπο; Ο πανευρωπαϊκά βραβευμένος οργανισμός Balkans Beyond Borders – Βαλκάνια Πέρα από τα Σύνορα σας προσκαλεί σε μια συναρπαστική εμπειρία, για να δημιουργήσουμε όλοι μαζί τη γεωγραφία και την ιστορία της γειτονιάς.

Τοπόσημα, σχέσεις, διαδρομές, επιφανείς κι ανώνυμοι, νέοι και μεγαλύτεροι, παρελθόν και παρόν. Τι είναι μια γειτονιά αν όχι η αφήγησή της; Κι αν σας λείπουν οι τεχνικές, οι άνθρωποι του Balkan Beyond Borders υπόσχονται να σας μυήσουν. Απλώς ακολουθείστε τα βήματά τους. Μάθετε από την εμπειρία τους!


-Σάββατο 7 Μαρτίου, 10:00 – 13:00 και Κυριακή 8 Μαρτίου, 11:00-14:00 τρίωρα σεμινάρια για storytelling, street-blogging και άλλες τεχνικές αφήγησης. Ταυτότητα, πολιτισμική ιστορία και άλλες προσεγγίσεις. Σεμινάριο τεχνικών προδιαγραφών για τη χρήση μέσων βίντεο και άλλων διαδραστικών online/offline εργαλείων.


-Κυριακή 15 Μαρτίου 11:00 – 14:00 Work in progress & Pitch your idea. Οι συμμετέχοντες θα παρουσιάσουν την πρόοδο της παραγωγής των έργων τους, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν τεχνική και συμβουλευτική υποστήριξη από την ομάδα εργασίας και τους συνεργάτες του ΒΒΒ.

Θέατρο Skrow, Αρχελάου 5
Το Σάββατο 28 Μαρτίου, 13:00-15:00 στο Αμφιθέατρο Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή (Ερατοσθένους 13) θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα και θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Ταυτότητα γειτονιάς, πολιτισμός και ανάπτυξη: ευκαιρίες και προβλήματα»

 

«Πολιτισμός στις Γειτονιές»: Οι δωρεάν δράσεις του Δήμου Αθηναίων ξεκινούν στο Παγκράτι Facebook Twitter
Πρώτη προβολή στην Αθήνα του ντοκιμαντέρ "Οι Άγνωστοι Αθηναίοι" που συμμετέχει στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Ιστορίες στις Γειτονιές – Story Mentor

Η ομάδα του Story Mentor διερευνά και παρουσιάζει στο κοινό τα αφηγήματα που δημιούργησαν και δημιουργούν την ταυτότητα μιας γειτονιάς. Συνθέτοντας κείμενα από τη λογοτεχνία αλλά και το σύγχρονο ρεπορτάζ με τις αφηγήσεις των σημερινών κατοίκων, αναδεικνύουν τη μικροϊστορία ως στοιχείο κατανόησης, αποδοχής και σύνδεσης με τον τόπο.


Κείμενα, τραγούδια και ιστορίες που συνθέτουν τα ίδια τα πρόσωπα της γειτονιάς και μέλη των «Λεσχών Φιλίας» γίνονται ο καμβάς μιας παράστασης με πρωταγωνιστές τον τόπο, τα γεγονότα και τους μικρούς, καθημερινούς ήρωες της πόλης. Μήπως είστε ένας από αυτούς;

Διάρκεια Παράστασης: 90 λεπτά
Πέμπτη 12, 19 & 26 Μαρτίου στις 19:00 στο 4ο Δημοτικό Σχολείο – κλειστό γήπεδο μπάσκετ, Αριστάρχου 24

Ανοιχτή πρόβα της Ορχήστρας Κυψέλης του El Sistema Greece στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή

Μπορούν άραγε παιδιά και νέοι με διαφορετική εθνικότητα και κουλτούρα, που δεν μιλούν την ίδια γλώσσα, να σχηματίσουν μια καλοκουρδισμένη ορχήστρα; Φυσικά και μπορούν, γιατί τους ενώνει η παγκόσμια γλώσσα της μουσικής!


Το El Sistema Greece (ESG) προσφέρει δωρεάν μαθήματα μουσικής σε παιδιά και νέους στην Ελλάδα, με σκοπό τη δημιουργία μιας κοινότητας με πυρήνα τη μουσική, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Σύμφωνα με την πρωτοποριακή μουσική μέθοδο του El Sistema, η ορχήστρα αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον, προκειμένου τα παιδιά μέσα από την τέχνη και τη δημιουργική συνάντηση με τους άλλους, να αναπτύξουν δεξιότητες επικοινωνίας και συνεργασίας και να αποκτήσουν εφόδια για ένα καλύτερο μέλλον.


Η Ορχήστρα Κυψέλης του El Sistema Greece είναι μία από τις εκπαιδευτικές ορχήστρες του El Sistema Greece και αποτελείται αποκλειστικά από μαθητές του.

Σάββατο 14 Μαρτίου, 12:30 – 14:00, στο Αμφιθέατρο Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, Ερατοσθένους 13

Οι Ιονέσκοι - Κινητήρας

Μια pop-up παράσταση από τον Κινητήρα, στις γειτονιές της Αθήνας εμπνευσμένη από τον Ιονέσκο!

Διαφορετικά ζευγάρια εμπνευσμένα από έργα του μεγάλου θεατρικού συγγραφέα του παραλόγου, όπως οι «Καρέκλες», «Ο Αμεδαίος», «Το παιχνίδι της Σφαγής» κ.ά., θα δημιουργήσουν μέσα από ελλειπτικά κείμενα, χορογραφίες και κινητικές εικόνες αυτοσχέδια σαλονάκια, τραπεζαρίες και κουζίνες στη μέση ενός πεζοδρομίου, μιας πλατείας ή ενός πεζόδρομου.

Χιουμοριστικές και παράλογες εικόνες που μιλάνε για το αστικό ζευγάρι με τα καλά και τα στραβά του! Η δράση του Κινητήρα σκοπό έχει να προκαλέσει την περιέργεια των περαστικών κάνοντας τους να χαμογελάσουν γλυκά με τις απρόσμενες ποιητικές και ταυτόχρονα τόσο αληθινές εικόνες που δημιουργούν οι σχέσεις των ζευγαριών, ενώ ταυτόχρονα θα φέρει το θέατρο του παραλόγου κοντά στη λογική της καθημερινότητας.

Σάββατο 14 Μαρτίου, στις 14.00 στην πλατεία Βαρνάβα

Μουσικά Σύνολα δήμου Αθηναίων: Swinging with the Big Band

Η Big Band του δήμου Αθηναίων, μία καταξιωμένη ορχήστρα διεθνών προδιαγραφών, σε ένα πρόγραμμα που θα παρασύρει το κοινό στους ρυθμούς της μουσικής jazz μέσα από διαχρονικές επιτυχίες του είδους. Από τη «χρυσή εποχή» της big band μέχρι τις πιο σύγχρονες ενορχηστρώσεις, με κοινό γνώμονα την αίσθηση του swing.

Σάββατο 28 Μαρτίου στις 12:00 στην Πλατεία Πλυτά

Οι Άγνωστοι Αθηναίοι, της Αγγελικής Αντωνίου- Filmtrade

Πρώτη προβολή στην Αθήνα του ντοκιμαντέρ "Οι Άγνωστοι Αθηναίοι" που συμμετέχει στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Μια βόλτα γεμάτη εκπλήξεις στην καρδιά της Αθήνας, συναντώντας τους σκύλους και τους ανθρώπους που συμβιώνουν στην καρδιά της πόλης μας. Θα παραστεί η σκηνοθέτις, Αγγελική Αντωνίου.

Κυριακή 22 Μαρτίου στις 16:00 στον Κινηματογράφο Παλλάς, Υμηττού 109

Είσοδος δωρεάν με δελτία προτεραιότητας που θα διανέμονται από τις 15:00.

Πολιτισμός στις γειτονιές
Διοργάνωση: Δίκτυο Πολιτισμού δήμου Αθηναίων Athens Culture Net
Με τη συμβολή των: Ίδρυμα Ελίζας & Βασίλη Γουλανδρή, Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων - ΟΠΑΝΔΑ, Ωδείο Αθηνών, Filmtrade, Skrow, 2ο Δημοτικό Διαμέρισμα, 4ο Δημοτικό Σχολείο
Με τη συνεργασία των: Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, Εθνική Λυρική Σκηνή, Κινητήρας, Balkan Beyond Borders, Challedu, El Sistema, Story Mentor

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.