ΤΟ ΝΕΟ LIFO APP

Πολίτες μαζεύουν χρήματα για να αναστηλώσουν το δικό τους αρχαίο θέατρο

Πολίτες μαζεύουν χρήματα για να αναστηλώσουν το δικό τους αρχαίο θέατρο Facebook Twitter
0

17 χιλιάδες ευρώ έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής με τη μέθοδο του crowdfunding, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι μελέτες για την αποκατάσταση του θεάτρου της Κασσώπης που δεσπόζει στις υπώρειες του Ζαλόγγου.

Πρόκειται-όπως αναφέρει το Έθνος- για έναν απολογισμό συγκινητικό για το θέατρο του 3ου αιώνα π.Χ. με το ποσό να συγκεντρώνεται από το υστέρημα των πολιτών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η περίπτωση του θεάτρου της αρχαίας Κασσώπης-που μπορούσε να φιλοξενήσει 6 χιλ. θεατές- είναι ιδιαίτερη: Το θέατρο πληροί τις προϋποθέσεις για να αποκατασταθεί πλήρως αφού η γεωγραφική του θέση απέτρεψε τις ανθρωπογενείς παρεμβάσεις και τα υλικά του παραμένουν -έστω και φθαρμένα- στον χώρο.

Οπως εξηγεί μιλώντας στο «Εθνος» ο κ. Σταύρος Μπένος, πρόεδρος του Σωματείου Διάζωμα, το οποίο έχει την ευθύνη για τη διοργάνωση του crowdfunding, «πρόκειται για το μοναδικό αρχαίο θέατρο του οποίου το υλικό αφενός δεν λιθολογήθηκε, καθώς δεν ήταν εύκολη η πρόσβαση στον χώρο όπου βρίσκεται, και αφετέρου δεν μπαζώθηκε επειδή είναι ψηλά και το σημείο δεν είχε προϋποθέσεις επιχωμάτωσης. Μόνο κατολισθήσεις βράχων προκάλεσαν μικρές καταστροφές. Αυτό σημαίνει ότι το υλικό του είναι σε εξαιρετική κατάσταση και οι εργασίες που πρέπει να γίνουν συνίστανται σε ανάταξη, συντήρηση και στερέωση».

Ο ίδιος προσθέτει ότι «η ανταπόκριση του κόσμου για την Κασσώπη αλλά και για τις υπόλοιπες δράσεις μας είναι τεράστια. Είναι συγκλονιστικό αυτό που γίνεται. Για μένα αυτό είναι η άλλη, η φωτεινή Ελλάδα...».

Φιλοδοξία των διοργανωτών είναι μέσω του crowdfunding να συγκεντρωθούν 80.000 ευρώ τα οποία θα διατεθούν στη σύνταξη μελετών. Ηδη έχουν διασφαλιστεί με άλλο τρόπο οι πόροι για την εκτέλεση των εργασιών με το συνολικό κόστος να εκτιμάται στα 2,4 εκατομμύρια ευρώ. Στόχος είναι στη σκηνή του αρχαίου θεάτρου να φιλοξενηθούν σύντομα θεατρικές παραστάσεις και τα πέτρινα καθίσματά του να γεμίσουν με θεατές όπως ακριβώς 25 αιώνες πριν.

0

ΤΟ ΝΕΟ LIFO APP

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ