Σε στενό κύκλο πραγματοποιήθηκε, χθες Σάββατο, στο Παρίσι η κηδεία του Πιέρ Καρντέν

 

O σχεδιαστής, οραματιστής στιλίστας και πρωτοπόρος του πρετ-α-πορτέ, πέθανε την Τρίτη σε ηλικία 98 ετών. Η κηδεία του πραγματοποιήθηκε στο Κοιμητήριο της Μονμάρτης. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το BBC, το μαύρο φέρετρο είχε διακοσμηθεί με ένα σπαθί το οποίο είχε σχεδιάσει ο ίδιος. Η λεπίδα παρέπεμπε σε ψαλίδι, ενώ διακρινόταν το μάτι μίας καρφίτσας, μία δακτυλήθρα και ένα καρούλι νήματος. Ο Καρντέν θάφτηκε στο ίδιο μνήμα μαζί με τον πρώην σύντροφό του, Αντρέ Ολιβέρ, ο οποίος είχε πεθάνει το 1993. 

 

Γιος Ιταλών μεταναστών, που ανέτρεψε τα στιλ της μόδας στις δεκαετίες του 1960 και 1970 με τις φουτουριστικές του εμφανίσεις και εξελίχθηκε σε επιχειρηματία διεθνούς φήμης, ο Καρντέν είχε γεννηθεί το 1922.

 

«Είμαστε όλοι υπερήφανοι για την επίμονη φιλοδοξία και την τόλμη που επέδειξε σε όλη του την ζωή. Άνθρωπος σύγχρονος με πολλαπλά ταλέντα και ανεξάντλητη ενέργεια, εντάχθηκε πολύ νωρίς στις ροές της παγκοσμιοποίησης των αγαθών και των ανταλλαγών», αναφέρει η οικογένειά του σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τον θάνατό του.

 

Πριν από πολλούς άλλους, ο Πιερ Καρντέν είχε ανοίξει ένα «corner» σε ένα μεγάλο κατάστημα, περιέλαβε άνδρες στις επιδείξεις του, και υιοθέτησε σε μεγάλη κλίμακα ένα σύστημα αδειών που του εξασφάλιζε διανομή σε ολόκληρο τον κόσμο, εγγράφοντας το όνομά του σε ποικίλα προϊόντα, γραβάτες, τσιγάρα, αρώματα ή μεταλλικά νερά.

 

Ο Καρντέν, «στράφηκε πολύ νωρίς προς την Ασία, όπου απολάμβανε μεγάλης αναγνώρισης: βρέθηκε το 1957 στην Ιαπωνία, στην περίοδο της ανοικοδόμησης και οργάνωσε επιδείξεις μόδας στην Κίνα ήδη από το 1979. Ιταλικής καταγωγής, ο Πιερ Καρντέν δεν ξέχασε ποτέ τις ρίζες του, δίνοντας παράλληλα την άνευ όρων αγάπη του στην Γαλλία».

 

«Στην ύψιστη καταξίωση, ήταν ο πρώτος μόδιστρος που εισήλθε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Γαλλίας, όταν η μόδα αναγνωρίσθηκε ως καλή τέχνη. Μάρτυρας παραμένει σήμερα το ξίφος των Ακαδημαϊκών που δημιούργησε ο ίδιος και επί του οποίου είναι χαραγμένα τα σύμβολα της επιτυχίας του», αναφέρεται στην ανακοίνωση. 

 

Ο Καρντέν υπήρξε ένας σπουδαίος σχεδιαστής «που διέσχισε τον αιώνα αφήνοντας στην Γαλλία και τον κόσμο μία μοναδική καλλιτεχνική παρακαταθήκη στη μόδα και όχι μόνο». Ο θάνατός του προκάλεσε θλίψη στον κόσμο της μόδας, με τον Ζαν-Πολ Γκοτιέ να ευχαριστεί τον Καρντέν γιατί «του άνοιξε τις πύλες της μόδα κάνοντας το όνειρό του πραγματικότητα». 

 

 

Με πληροφορίες από BBC