Πέθανε σε ηλικία 80 ετών, ο ζωγράφος και χαράκτης Αντώνης Απέργης.

 

Γεννήθηκε το 1938 στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1957-1962), με δασκάλους τους Γιάννη Μόραλη και Κωνσταντίνο Γραμματόπουλο. Συνέχισε τις σπουδές του στο ψηφιδωτό και τη νωπογραφία στη σχολή Καλών Τεχνών στο Παρίσι (1966-1970), με δασκάλους τους R. Licata και Berthole.

 

Η ζωγραφική του, όπως και η χαρακτική του, από τις πρώιμες ακόμη προσπάθειές του, κινείται σε μία κατεύθυνση στην οποία καθοριστικό ρόλο παίζουν οι καθαρά προσωπικοί τύποι. Πρόκειται για ένα ιδίωμα στο οποίο συνδυάζονται περιγραφικά και φανταστικά στοιχεία, πλαστικές και χρωματικές αξίες, βιόμορφα και γεωμετρικά θέματα. Και παρά το γεγονός ότι στα περισσότερα έργα του έχουν κάποια θέση και τα γραμμικά στοιχεία, είναι πάντα ο ρόλος του χρώματος που υποβάλλει το εσωτερικό περιεχόμενο των θεμάτων του.

 

Πέθανε ο ζωγράφος και χαράκτης Αντώνης Απέργης
Πορτρέτο του Αντώνη Απέργη το 1958, από την Μαριάννα Ξενάκη

 

Είχε παρουσιάσει το έργο του σε πολλές ατομικές εκθέσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και πήρε επίσης μέρος σε πολλές ομαδικές σε διάφορες πόλεις, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως στη Ρώμη, τη Βηρυτό, το Παρίσι και το Σικάγο.

 

Τιμήθηκε κατά καιρούς με διάφορες διακρίσεις και βραβεία και δίδαξε επί σειρά ετών ζωγραφική (Σχέδιο – Χρώμα – Σύνθεση) σε σχολές Γραφικών Τεχνών και στη σχολή Συντήρησης Έργων Τέχνης των ΤΕΙ Αθήνας.

 

Ασχολήθηκε επίσης με σκηνικά θεάτρου και την εικονογράφηση βιβλίων και περιοδικών εντύπων.

 

Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, στην Τράπεζα της Ελλάδος , στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Γουλανδρή στην Άνδρο, στο Μουσείο Βορρέ, στη συλλογή του Υπουργείου Πολιτισμού, στο Μουσείο Κοτοπούλη, στο Μουσείο Καλαμάτας και σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.