Όσο υπάρχουν Αχαιοί

Όσο υπάρχουν Αχαιοί Facebook Twitter
0

Στις 19 Ιουνίου 2009, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου θα παρουσιάσει στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού μία μοναδική παράσταση, βασισμένη στο μουσικό έργο του «Στο όνομα της Ελένης». Πρόκειται για μια συναυλία με έντονο θεαματικό χαρακτήρα, τον οποίο θα τονίζουν απαγγελίες γνωστών ηθοποιών, ξεχωριστές χορογραφίες και προβολές multimedia.  Βασική ερμηνεύτρια των έργων του Δημήτρη Παπαδημητρίου είναι η Φωτεινή Δάρρα, μαζί με τους σταθερούς συνεργάτες τους Ειρήνη Καράγιαννη, Γιώργο Φλωράκη, Νικόλα Στυλιανού.

Τη σκηνοθεσία της πολυδιάστατης αυτής παράστασης υπογράφει ο γνωστός σκηνοθέτης Γιάννης Κακλέας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συναυλία-θέαμα «Όσο υπάρχουν Αχαιοί» παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό και μάλιστα την παραμονή των εγκαινίων του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, στο αρχαίο Ωδείο που βρίσκεται στις ρίζες του ιερού βράχου. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο εγχείρημα μιας ομάδας καλλιτεχνών που μοιράζονται το ίδιο όραμα, ένα όραμα που συναντάται στον στίχο του Ελύτη: «Όσο υπάρχουν Αχαιοί, θα υπάρχει μία ωραία Ελένη, κι ας είναι αλλού το χέρι, κι αλλού ο λαιμός».

Μιλήστε μου για το έργο σας «Όσο Υπάρχουν Αχαιοί». Τι ακριβώς είναι;

Πρόκειται για ένα έργο «σύνθεσης των τεχνών». Δηλαδή μια multimedia μετεξέλιξη μιας ιδέας που πρωτοεμπνεύστηκε ο Βάγκνερ. Ξεκινάμε από ένα μουσικό έργο που είναι βασισμένο σε κείμενα που γράφτηκαν ανά τους αιώνες για την Ωραία Ελένη, τραγουδισμένα από τη Φωτεινή Δάρρα, τον Γιώργο Φλωράκη και την Ειρήνη Καράγιαννη. Ο Γιάννης Κακλέας συνθέτει τις χορογραφίες του Κυριάκου Κοσμίδη, τη video art  του Πίνδαρου Ανδριόπουλου, τα αντικείμενα τέχνης της Βασιλικής Θεοδωρακίδη, τις θεατρικές παρεμβάσεις από τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, την Ιφιγένεια Αστεριάδη και τον Θοδωρή Μπουζικάκο και το light show από τον Γιώργο Τέλλο, δημιουργώντας ένα ενιαίο μουσικό θέαμα. Πρόκειται σαφώς για μια πρωτοποριακή πρόταση για τον συναυλιακό χώρο.

Πείτε μου για τα μελοποιημένα ποιήματα του δεύτερου μέρους.

Το πρώτο μέρος είναι, τρόπον τινά, αφιερωμένο στην εποποιία της αρχαιότητας. Αφορμή η συγκυρία των εγκαινίων του Μουσείου της Ακρόπολης.
Στο δεύτερο όμως μέρος έχουμε έναν «έπαινο» στην νεότερη Ελλάδα, που και αυτή είναι κατά τη γνώμη μου -τηρουμένων των χρονικών αναλογιών-, αντάξια του παρελθόντος, ειδικά στον τομέα της ποίησης. Καβάφης, Ελύτης, Σεφέρης και πιο σύγχρονοι ποιητές μού έδωσαν την ευκαιρία να γράψω τραγούδια που πέρασαν ευρύτερα στον κόσμο. Αυτό είναι μια σπάνια ιδιαιτερότητα μιας εξόχως ευαίσθητης στην ποίηση κοινωνίας, όπως είναι αυτή της νεότερης Ελλάδας.

Πώς συνδέεται η βραδιά της 19ης Ιουνίου με το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης;

Πρόκειται απλώς για μια συγκυρία χρόνου και τόπου που δεν με αφήνει ασυγκίνητο, όπως κανέναν μας, πιστεύω. Δεν είναι με κανένα τρόπο συνδεδεμένη η εκδήλωση με τις επίσημες γιορτές. Απλώς προσφέρω τη σκέψη μου επάνω στο γεγονός. Η εποποιία της αρχαιότητας και η συντήρησή της είναι ιερό χρέος. Όμως ακόμα ιερότερο είναι η συνέχισή της με έργο αντάξιο. Εύχομαι ωστόσο το κράτος να προσφέρει και στον νεότερο πολιτισμό τα ανάλογα, έτσι ώστε να δημιουργηθούν και σύγχρονα έργα που θα επανδρώσουν τα μουσεία του μέλλοντος. Η εικόνα του Έλληνα που φυλάσσει απλώς τα αρχαιολογικά μουσεία ή μόνο ξεναγεί σε αρχαιολογικούς τόπους δεν με ενδιαφέρει και τόσο, αν και είναι και αυτό μέρος του καθήκοντός του. Όμως μέρος. Όχι το όλον.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο Χελμός δεν είναι απλά ένα μουσικό φεστιβάλ και αυτό θα το βλέπετε κάθε χρόνο»

Μουσική / «Θα τρέχει ο κόσμος στο βουνό και στο κρύο για φεστιβάλ;» Κι όμως, έτρεξε

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Helmos Mountain Festival, Αλέξης Άγριος, εξηγεί πώς γεννήθηκε η ιδέα για το φεστιβάλ, τι συνέβαλε στην επιτυχία του, ποια φιλόδοξα projects ετοιμάζονται για φέτος και πώς, πέρα από μουσικό γεγονός, έδωσε ώθηση στον τουρισμό της περιοχής.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Καλά, πάλι για τη ραπ θα λέμε;

Guest Editors / «Γιατί απαιτούμε από τη ραπ να είναι κάτι άλλο από αυτό που όντως είναι;»

Το μεγαλύτερο κομμάτι του κοινού που ήρθε σε επαφή με τη ραπ τα τελευταία χρόνια ξαφνικά ανακάλυψε, ομολογουμένως με άσχημο τρόπο, τι ήταν αυτό που προηγουμένως εκθείαζε ως ποίηση του περιθωρίου.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ
«Becoming Led Zeppelin»: Το χρονικό του βαρύτερου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών

Pulp Fiction / Led Zeppelin: Ένα ντοκιμαντέρ για το «βαρύτερο» ροκ συγκρότημα όλων των εποχών

Το ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin» του Μπέρναρντ ΜακΜάχον παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού hard rock συγκροτήματος, φωτίζοντας το background των μελών του και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυσή του, φτάνοντας μέχρι και την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους και την απαρχή της απόλυτης δόξας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ZOLA JESUS INTERVIEW

Μουσική / Η Zola Jesus δεν φοβάται το σκοτάδι, το κατοικεί

Λίγο πριν την εμφάνισή της στην Αθήνα, η Ρωσοαμερικανίδα καλλιτέχνιδα μιλά στη LIFO για το πώς δημιουργεί τη σκοτεινή και ατμοσφαιρική μουσική της, που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα είδη, καθώς και για το πώς η ίδια αντιστέκεται στην επίθεση που δέχονται σήμερα οι θηλυκότητες.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Μουσική / Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Στον νέο του δίσκο «Εννιά νούφαρα απ’ τη νεκρή όχθη», ο Κ. Βήτα διασκευάζει εννιά τραγούδια της Μαρίκας Παπαγκίκα και της Σωτηρίας Μπέλλου, αναδεικνύοντας τη διαχρονική δυναμική του ρεμπέτικου, που συνεχίζει να συγκινεί βαθιά μέχρι και σήμερα.
M. HULOT
«Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / «Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για το σαγηνευτικό αυτό έργο που απεικονίζει τους πίνακες μιας έκθεσης σε μια τεράστια παλέτα ηχοχρωμάτων, τα οποία πολλαπλασιάζονται στην ιδιοφυή ενορχήστρωση του Μορίς Ραβέλ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
10 εξαιρετικά techno clubs στην Ευρώπη και στον κόσμο

Μουσική / 10 κορυφαία techno clubs για το 2025 που αξίζουν το ταξίδι

Το clubbing μπορεί να μην είναι πια αυτό που ήταν στα ’90s και πολλά θρυλικά clubs να αποτελούν παρελθόν, όμως, η techno μουσική γνωρίζει νέα άνθηση. Συγκεντρώσαμε μερικά από τα καλύτερα techno clubs για το 2025.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
Οι Adriatique έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα / Οι Adriatique στα λατομεία Διονύσου: Η techno συναντά την αρχαία Ελλάδα / «Είμαστε ενθουσιασμένοι που τα λατομεία Διονύσου θα φιλοξενήσουν το σόου των Adriatique»

Μουσική / Ο άνθρωπος πίσω από τα πολυσυζητημένα events στο λατομείο Διονύσου (και των Adriatique)

O 23χρονος Hennes Alt, εμπνευστής του πρότζεκτ που θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το διεθνούς φήμης μουσικό σόου «X» των Adriatique, μιλά στη LiFO για την ιστορική σημασία του χώρου, όπου μέχρι και σήμερα εξορύσσεται το περίφημο πεντελικό μάρμαρο.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Π.Ι.Ε.Β.: Πολλές φορές με τη δυστοπία αυνανιζόμαστε και λίγο

Μουσική / Π.Ι.Ε.Β.: «Φοβάμαι μη γίνει το spoken word η νέα Ντουμπάι»

Το «Detroit» είναι το νέο άκρως χορευτικό άλμπουμ του Π.Ι.Ε.Β., σε παραγωγή του Viktoras, που φέρνει την αστική ποίηση και το spoken word στα κλαμπ και ο ήχος του είναι βγαλμένος από «τα όνειρα που είδαμε μετά από ένα πάρτι μεθυσμένοι».
M. HULOT
Lola δώστα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στο λαιμό

Μουσική / Lola, δώσ' τα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στον λαιμό

Το νέο άλμπουμ POP TOO της Μαρίνας Σάττι κατορθώνει ένα εξαιρετικό ακομπλεξάριστο πάντρεμα, αποδεικνύοντας ακόμα μία φορά πως παίζει με τους δικούς της κανόνες και αποτελεί μία κατηγορία από μόνη της.
M. HULOT ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ