Οpera for the massesΟpera for the masses

Οpera for the massesΟpera for the masses Facebook Twitter
0

Πώς σας ήρθε η ιδέα να ξεκινήσετε το εργαστήριο όπερας;

Αυτό ξεκίνησε πέρσι, πολύ αυθόρμητα, όταν με είχε καλέσει ο κ. Καβράκος να τραγουδήσω μαζί του στο Ίδρυμα Θεοχαράκη. Συζήτησα λίγο με τον κ. Φώτη Παπαθανασίου, που είναι διευθυντής του ιδρύματος, πώς θα μπορούσαν η όπερα και η κλασική μουσική να έρθουν λίγο πιο κοντά στο κοινό. Είναι λίγο ελιτίστικη έτσι όπως γίνεται η όπερα και ενώ είναι ένα είδος που σίγουρα δεν απευθύνεται σε όλους, νομίζω ότι χάνει κόσμο που μάλλον αποθαρρύνεται από μια παγιωμένη εικόνα που υπάρχει γι' αυτήν. Ο κ. Παπαθανασίου είχε δει μια συμμετοχική όπερα στο Λονδίνο κι έτσι ξεκίνησαν όλα.

Τι είναι η συμμετοχική όπερα;

Αποφασίσαμε να είναι κάτι πολύ απλό. Τυπώσαμε τα λόγια από κάποιες πολύ γνωστές άριες με πολύ γνωστές μελωδίες, το «La donna e mobile» από τον Ριγκολέτο φερ' ειπείν, και από κάτω τον τρόπο που μπορεί να προφέρονται στα γαλλικά με τη σωστή προφορά τους, κι έτσι δίνουμε τη χαρά στον κόσμο να έρθει και να εξοικειωθεί με τις μελωδίες. Έχουμε τον Μανώλη Παπασηφάκη στο πιάνο, που είναι καλός μουσικός και έμπειρος στη διδασκαλία. Τραγουδάμε το κομμάτι, μετά τους το παίζει ο Μανώλης, λέμε τα λόγια και τραγουδάμε όλοι μαζί. Το κάναμε πέρσι τον Μάρτιο πρώτη φορά και μετά τον Ιούνιο (στις 21/6, με τον Δημήτρη Παπαγεωργίου και τον τενόρο Μανώλη Λορέντζο) και είχαμε μεγάλη ανταπόκριση. Ξεκίνησε πολύ απλοϊκά και μετά αρχίσαμε να έχουμε παραγγελίες και να ζητάει και το ίδιο το κοινό πράγματα.

Τι είδους κοινό ερχόταν στο εργαστήριο όπερας;

Ήταν ένα κοινό ετερόκλητο: είχαμε ανθρώπους που είναι σε χορωδία, γονείς με παιδιά, απλούς ανθρώπους που τους αρέσει η όπερα και κάποια στιγμή είδα και κάτι μεγαλύτερα παιδιά γύρω στα 11-13, αλλά, δυστυχώς, δεν είχα την ευκαιρία να τους μιλήσω.

Και φέτος κάνατε το εργαστήριο σε μια πιο μόνιμη βάση;

Πλέον, φέτος, το κάναμε μια φορά τον μήνα, κάθε Δευτέρα, από τον Οκτώβριο και μετά. To εργαστήριο ήταν ανοιχτό και σε παιδιά από 8 και πάνω για να μπορούν να διαβάζουν (αν και μερικοί πάνε έτσι κι αλλιώς με το αυτί). Είναι και μια αφορμή να μιλήσουμε για τα έργα - δίνουμε και κάποιες πληροφορίες χωρίς να βαραίνουμε το κλίμα. Μετά από αυτό έγινε συστηματικό το πρόγραμμα, σαν εργαστήρι με αναλυτική παρουσίαση των φωνών και περισσότερους καλλιτέχνες, και επειδή ένα εργαστήριο πρέπει να ολοκληρώνεται κάπως, σκεφτήκαμε μια συναυλία. Είναι το τελικό προϊόν. Έχεις βιώσει τη μουσική, έχεις τραγουδήσει και θες να δεις πώς θα νιώσεις όταν ακούσεις την προσπάθειά σου στην τελική της μορφή. Στη συναυλία θα είμαστε έξι καλλιτέχνες και θα τραγουδήσουμε μερικές από τις πιο διάσημες και πιο γνωστές άριες της όπερας. Εκτός από εμένα, θα συμμετέχουν επίσης η μέτζο σοπράνο Αγγελική Καθαρίου, ο τενόρος Αντώνης Κορωναίος, ο βαρύτονος Γιώργος Ματθαιακάκης και ο βαρύτονος Δημήτρης Παπαγεωργίου, ενώ θα συμμετέχει και ο πιανίστας Μανώλης Παπασηφάκης.

Πέντε άριες που θα ακούσουμε στις 10/2

1. «Una furtiva lagrima» από το Ελιξίριο του έρωτα του Ντονιτσέτι
2. «Libiamo ne' lieti calici» από την Τραβιάτα του Βέρντι
3. «Ηabanera» από την Κάρμεν του Μπιζέ
4. «La donna e mobile» από τον Ριγκολέτο του Βέρντι
5. «Votre toast, je peux vous le rendre» από την Κάρμεν του Μπιζέ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο Χελμός δεν είναι απλά ένα μουσικό φεστιβάλ και αυτό θα το βλέπετε κάθε χρόνο»

Μουσική / «Θα τρέχει ο κόσμος στο βουνό και στο κρύο για φεστιβάλ;» Κι όμως, έτρεξε

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Helmos Mountain Festival, Αλέξης Άγριος, εξηγεί πώς γεννήθηκε η ιδέα για το φεστιβάλ, τι συνέβαλε στην επιτυχία του, ποια φιλόδοξα projects ετοιμάζονται για φέτος και πώς, πέρα από μουσικό γεγονός, έδωσε ώθηση στον τουρισμό της περιοχής.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Καλά, πάλι για τη ραπ θα λέμε;

Guest Editors / «Γιατί απαιτούμε από τη ραπ να είναι κάτι άλλο από αυτό που όντως είναι;»

Το μεγαλύτερο κομμάτι του κοινού που ήρθε σε επαφή με τη ραπ τα τελευταία χρόνια ξαφνικά ανακάλυψε, ομολογουμένως με άσχημο τρόπο, τι ήταν αυτό που προηγουμένως εκθείαζε ως ποίηση του περιθωρίου.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ
«Becoming Led Zeppelin»: Το χρονικό του βαρύτερου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών

Pulp Fiction / Led Zeppelin: Ένα ντοκιμαντέρ για το «βαρύτερο» ροκ συγκρότημα όλων των εποχών

Το ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin» του Μπέρναρντ ΜακΜάχον παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού hard rock συγκροτήματος, φωτίζοντας το background των μελών του και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυσή του, φτάνοντας μέχρι και την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους και την απαρχή της απόλυτης δόξας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ZOLA JESUS INTERVIEW

Μουσική / Η Zola Jesus δεν φοβάται το σκοτάδι, το κατοικεί

Λίγο πριν την εμφάνισή της στην Αθήνα, η Ρωσοαμερικανίδα καλλιτέχνιδα μιλά στη LIFO για το πώς δημιουργεί τη σκοτεινή και ατμοσφαιρική μουσική της, που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα είδη, καθώς και για το πώς η ίδια αντιστέκεται στην επίθεση που δέχονται σήμερα οι θηλυκότητες.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Μουσική / Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Στον νέο του δίσκο «Εννιά νούφαρα απ’ τη νεκρή όχθη», ο Κ. Βήτα διασκευάζει εννιά τραγούδια της Μαρίκας Παπαγκίκα και της Σωτηρίας Μπέλλου, αναδεικνύοντας τη διαχρονική δυναμική του ρεμπέτικου, που συνεχίζει να συγκινεί βαθιά μέχρι και σήμερα.
M. HULOT
«Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / «Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για το σαγηνευτικό αυτό έργο που απεικονίζει τους πίνακες μιας έκθεσης σε μια τεράστια παλέτα ηχοχρωμάτων, τα οποία πολλαπλασιάζονται στην ιδιοφυή ενορχήστρωση του Μορίς Ραβέλ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
10 εξαιρετικά techno clubs στην Ευρώπη και στον κόσμο

Μουσική / 10 κορυφαία techno clubs για το 2025 που αξίζουν το ταξίδι

Το clubbing μπορεί να μην είναι πια αυτό που ήταν στα ’90s και πολλά θρυλικά clubs να αποτελούν παρελθόν, όμως, η techno μουσική γνωρίζει νέα άνθηση. Συγκεντρώσαμε μερικά από τα καλύτερα techno clubs για το 2025.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
Οι Adriatique έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα / Οι Adriatique στα λατομεία Διονύσου: Η techno συναντά την αρχαία Ελλάδα / «Είμαστε ενθουσιασμένοι που τα λατομεία Διονύσου θα φιλοξενήσουν το σόου των Adriatique»

Μουσική / Ο άνθρωπος πίσω από τα πολυσυζητημένα events στο λατομείο Διονύσου (και των Adriatique)

O 23χρονος Hennes Alt, εμπνευστής του πρότζεκτ που θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το διεθνούς φήμης μουσικό σόου «X» των Adriatique, μιλά στη LiFO για την ιστορική σημασία του χώρου, όπου μέχρι και σήμερα εξορύσσεται το περίφημο πεντελικό μάρμαρο.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Π.Ι.Ε.Β.: Πολλές φορές με τη δυστοπία αυνανιζόμαστε και λίγο

Μουσική / Π.Ι.Ε.Β.: «Φοβάμαι μη γίνει το spoken word η νέα Ντουμπάι»

Το «Detroit» είναι το νέο άκρως χορευτικό άλμπουμ του Π.Ι.Ε.Β., σε παραγωγή του Viktoras, που φέρνει την αστική ποίηση και το spoken word στα κλαμπ και ο ήχος του είναι βγαλμένος από «τα όνειρα που είδαμε μετά από ένα πάρτι μεθυσμένοι».
M. HULOT
Lola δώστα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στο λαιμό

Μουσική / Lola, δώσ' τα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στον λαιμό

Το νέο άλμπουμ POP TOO της Μαρίνας Σάττι κατορθώνει ένα εξαιρετικό ακομπλεξάριστο πάντρεμα, αποδεικνύοντας ακόμα μία φορά πως παίζει με τους δικούς της κανόνες και αποτελεί μία κατηγορία από μόνη της.
M. HULOT ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ