Ο πρώτος δίσκος που αγάπησε ο Jack Heart ήταν του Bob Dylan

Ο πρώτος δίσκος που αγάπησε ο Jack Heart ήταν του Bob Dylan Facebook Twitter
Ονόμασε τη βάρκα του «Blonde on Blonde» και τον χάρτη του Bob Dylan και ξεκίνησε το χάραμα πριν τον δει κανείς και τον σταματήσει. Δεν κοντοστάθηκε, μα ούτε και κοίταξε πίσω... Φωτο: Θοδωρής Μάρκου
0

Είναι αρκετά δύσκολο να γράψεις κάτι ή έστω να μπορέσεις να αναδείξεις την πεμπτουσία ενός δίσκου που σε έχει στιγματίσει τόσο πολύ, οπότε θα ήταν καλύτερα να παραθέσω μία ιστορία.

Όντας σε μία διαρκή αναζήτηση, ο νέος που έμενε σε ένα νησί προσπαθούσε να βρει μία σταθερά για να γραπωθεί και να προχωρήσει προς το επόμενό του βήμα, έχοντάς την πλέον σαν απαρέγκλιτη και συμπαντική αλήθεια. Η μόνη αλήθεια που γνώριζε έως τότε ήταν ο μαινόμενος βοριάς και η θάλασσα, μα μέσα στο κεφάλι του ούτε ο αέρας φυσούσε ούτε η προοπτική της θάλασσας έφτανε στο «έπειτα». Ως μάννα εξ ουρανού εμφανίστηκε μία μικρή αποκάλυψη που έφερε τον τίτλο «Visions of Johanna», και κάπου εκεί ήρθαν τα πάνω κάτω σε οτιδήποτε νόμιζε ότι γνώριζε επαρκώς. «Little boy lost he takes himself so seriously, he brags of his misery he likes to live dangerously».

Ένα νέο μονοπάτι που δεν γνώριζε ότι υπάρχει άρχισε να αχνοφαίνεται και σαν σκιά ο Robert Frost του έκλεισε το μάτι με το «The road not taken». Ο κυκλώνας που σηκώθηκε εντός του έκανε τον πραγματικό να φαίνεται μπουνάτσα και τα κύματα που σήκωσε ήταν λάβα φτιαγμένη από μία αόριστη υπόσχεση ελευθερίας.

Έτσι λοιπόν αποφάσισε να φτιάξει μία βάρκα που θα ήταν ανθεκτική στην πορφυρή φωτιά και στις εσωτερικές καταιγίδες για να πλεύσει ανέμελος στους ωκεανούς του ήχου.

Ακολούθησε λοιπόν τον W.B. Yeats και τον William Blake που του υπέδειξαν πώς να φτιάξει το σκαρί, και αυτός ξεκίνησε να το φτιάχνει έχοντας σαν υλικά το «Temporary like Achilles», το «4th time around» και το «Stuck inside the mobile with the Memphis blues again». Ύστερα γνώρισε τον Walt Whitman που του υπέδειξε πώς δουλεύουν τα κατάρτια, και χρειάστηκε γι’ αυτά το «Leopard-skin pill box hat», το «Οne of us must know» και το «Οbviously five believers».

Έτσι άρχισε να παίρνει μορφή η βάρκα του νέου που όσο περνούσε όμως ο καιρός άρχισε να καταλαβαίνει και τη δυσκολία του εγχειρήματος αυτού. Ευτυχώς όμως τότε γνώρισε τον Arthur Rimbaud που τον καθοδήγησε ώστε να συλλέξει και τα «Ι want you», «Pledging my time» και «Just like a woman» που του ήταν απαραίτητα για τη συνέχεια. Καθώς έφτανε προς το τέλος της κατασκευής, δεύτερες σκέψεις σκοτεινές και ενδοιασμοί κατέκλυσαν τον νέο αυτόν που δονκιχωτικά ξεκίνησε βάρκα από μουσική να φτιάξει.

Μα όμως πριν ολότελα τα παρατήσει τον σκούντηξε φιλικά ο Allen Ginsberg και τον συνέστησε στην παρέα του, στον Corso, τον Kerouac, τον Burroughs και με ένα Ουρλιαχτό του έκρυψε το φόβο. Επόμενο βήμα: «Rainy day women #12 & 35», Absolutely sweet Μarie» και «Most likely you go your way». Πλέον όλα είχαν πάρει το δρόμο τους αλλά και πάλι κάτι έλειπε, μα αυτό δεν ήταν τίποτε άλλο από τον Έρωτα που απ’ αυτόν κουπιά πρέπει να φτιάξει και τον γνώρισε και αυτόν καλά μέσα από το «Sad eyed lady of the Lowlands» και όλα τώρα ήταν σαν έτοιμα από καιρό, για να σαλπάρει.

Ονόμασε τη βάρκα του «Blonde on Blonde» και τον χάρτη του Bob Dylan και ξεκίνησε το χάραμα πριν τον δει κανείς και τον σταματήσει. Δεν κοντοστάθηκε, μα ούτε και κοίταξε πίσω. Είχε φύγει από καιρό.

 

Bob Dylan, Blonde on Blonde, Full Album, 1966

 

Info

Ο Νικόλας Κοκολάκης είναι ενεργός στην αγγλόφωνη ελληνική σκηνή από το 2011 όντας ο τραγουδιστής και κύριος συνθέτης των Wheatman. Ο Jack Heart είναι το μουσικό alter ego του, το οποίο γεννήθηκε το 2013, όταν και κυκλοφόρησε το πρώτο του EP με τίτλο «Girl». Τον Ιούνιο του 2017 κυκλoφόρησε το ντεμπούτο album του «Emotional Piñata» και τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς κυκλοφόρησε το single «Voodoo King» στο πλαίσιο της επετειακής σειράς της Inner Ear, A Distant Victory Singles Club.

Περνώντας σε μία νέα μουσική φάση πλέον ετοιμάζει υλικό για το νέο του δίσκο που θα κυκλοφορήσει το 2018. Τον Δεκέμβριο θα είναι special guest σε δύο live του Theodore: 7 Δεκεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννίνων και 9 Δεκεμβρίου στο Υπόγειο στη Θεσσαλονίκη

 

 

Jack Heart - Voodoo King (Official Audio)

Επιμέλεια: Βαγγέλης Μακρής

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ZOLA JESUS INTERVIEW

Μουσική / Η Zola Jesus δεν φοβάται το σκοτάδι, το κατοικεί

Λίγο πριν την εμφάνισή της στην Αθήνα, η Ρωσοαμερικανίδα καλλιτέχνιδα μιλά στη LIFO για το πώς δημιουργεί τη σκοτεινή και ατμοσφαιρική μουσική της, που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα είδη, καθώς και για το πώς η ίδια αντιστέκεται στην επίθεση που δέχονται σήμερα οι θηλυκότητες.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Μουσική / Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Στον νέο του δίσκο «Εννιά νούφαρα απ’ τη νεκρή όχθη», ο Κ. Βήτα διασκευάζει εννιά τραγούδια της Μαρίκας Παπαγκίκα και της Σωτηρίας Μπέλλου, αναδεικνύοντας τη διαχρονική δυναμική του ρεμπέτικου, που συνεχίζει να συγκινεί βαθιά μέχρι και σήμερα.
M. HULOT
«Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / «Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για το σαγηνευτικό αυτό έργο που απεικονίζει τους πίνακες μιας έκθεσης σε μια τεράστια παλέτα ηχοχρωμάτων, τα οποία πολλαπλασιάζονται στην ιδιοφυή ενορχήστρωση του Μορίς Ραβέλ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
10 εξαιρετικά techno clubs στην Ευρώπη και στον κόσμο

Μουσική / 10 κορυφαία techno clubs για το 2025 που αξίζουν το ταξίδι

Το clubbing μπορεί να μην είναι πια αυτό που ήταν στα ’90s και πολλά θρυλικά clubs να αποτελούν παρελθόν, όμως, η techno μουσική γνωρίζει νέα άνθηση. Συγκεντρώσαμε μερικά από τα καλύτερα techno clubs για το 2025.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
Οι Adriatique έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα / Οι Adriatique στα λατομεία Διονύσου: Η techno συναντά την αρχαία Ελλάδα / «Είμαστε ενθουσιασμένοι που τα λατομεία Διονύσου θα φιλοξενήσουν το σόου των Adriatique»

Μουσική / Ο άνθρωπος πίσω από τα πολυσυζητημένα events στο λατομείο Διονύσου (και των Adriatique)

O 23χρονος Hennes Alt, εμπνευστής του πρότζεκτ που θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το διεθνούς φήμης μουσικό σόου «X» των Adriatique, μιλά στη LiFO για την ιστορική σημασία του χώρου, όπου μέχρι και σήμερα εξορύσσεται το περίφημο πεντελικό μάρμαρο.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Π.Ι.Ε.Β.: Πολλές φορές με τη δυστοπία αυνανιζόμαστε και λίγο

Μουσική / Π.Ι.Ε.Β.: «Φοβάμαι μη γίνει το spoken word η νέα Ντουμπάι»

Το «Detroit» είναι το νέο άκρως χορευτικό άλμπουμ του Π.Ι.Ε.Β., σε παραγωγή του Viktoras, που φέρνει την αστική ποίηση και το spoken word στα κλαμπ και ο ήχος του είναι βγαλμένος από «τα όνειρα που είδαμε μετά από ένα πάρτι μεθυσμένοι».
M. HULOT
Lola δώστα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στο λαιμό

Μουσική / Lola, δώσ' τα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στον λαιμό

Το νέο άλμπουμ POP TOO της Μαρίνας Σάττι κατορθώνει ένα εξαιρετικό ακομπλεξάριστο πάντρεμα, αποδεικνύοντας ακόμα μία φορά πως παίζει με τους δικούς της κανόνες και αποτελεί μία κατηγορία από μόνη της.
M. HULOT ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Σαβίνα Γιαννάτου / Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Το νέο της άλμπουμ, που αποθέωσε η «Guardian», είναι άλλο ένα λιθαράκι στην αξιοζήλευτη μουσική πορεία της. Λίγες μέρες πριν τις εμφανίσεις της στην Ελλάδα, η «υπέροχη Ελληνίδα τραγουδίστρια» όπως την αποκάλεσαν μιλά για τη δουλειά της και το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο που έχει, τη φωνή της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για την Έβδομη Συμφωνία του Γιαν Σιμπέλιους, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του ρομαντικού κινήματος του 19ου αιώνα, που συνέθεσε ο δημιουργός-σύμβολο της Φινλανδίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Δημήτρης Σκύλλας

Μουσική / «Υπήρξα αλαζόνας από τη λαχτάρα μου να πετύχω»

Ο διεθνώς καταξιωμένος συνθέτης Δημήτρης Σκύλλας επιστρέφει με ένα έργο για το Μέγαρο Μουσικής, εμπνευσμένο από την απέριττη ομορφιά της ελληνικής δημοτικής παράδοσης, αντλώντας στοιχεία από το ηπειρώτικο μοιρολόι αλλά και από τα «σκυλάδικα».
M. HULOT