Μια ιστορία για τη μουσική της ταινίας «Ρεμπέτικο»

Μια ιστορία για τη μουσική της ταινίας «Ρεμπέτικο» Facebook Twitter
Ο Σταύρος Ξαρχάκος στα γυρίσματα της ταινίας. Πίσω του διακρίνεται ο Νίκος Καλογερόπουλος.
0

Η συμμετοχή μου ως συνθέτη στην ταινία «Ρεμπέτικο» προέκυψε μετά από πρόταση του Γιώργου Ζερβουλάκου, που ήταν ο παραγωγός της ταινίας.

Το 1982, λοιπόν, ήρθε να με βρει στα Εξάρχεια και μου ανέφερε τα διάφορα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε στη δημιουργία μιας ταινίας και με ρώτησε αν θα μπορούσα μουσικά να βοηθήσω.

Συγκεκριμένα, μου ανέφερε οτι ο Κώστας Φέρρης, που ήθελε να κάνει μια ταινία πάνω σε σενάριο δικό του και της Σωτηρίας Λεονάρδου, πήγε στη Νέα Υόρκη να αναζητήσει χορηγούς και χρήματα, δυστυχώς χωρίς επιτυχία.

Μου άφησε και μια κασέτα η οποία περιείχε μια συνέντευξη που είχε δώσει ο Κώστας Φέρρης στη ραδιοφωνική εκπομπή της κυρίας Σαντορινέου στη Νέα Υόρκη, με δείγμα της μουσικής που είχε γραφτεί.

Ο Ζερβουλάκος όμως δεν συμφωνούσε με τη μουσική αυτή και έτσι μου ζήτησε να γράψω εκ νέου τη μουσική για την ταινία.

Χαίρομαι ιδιαίτερα που η μουσική αυτή μπήκε στη ζωή και στις καρδιές του κόσμου, που αγαπήθηκε και που 40-41 χρόνια μετά έχω τη χαρά να την παρουσιάζω για πρώτη φορά ολόκληρη.

Μια ιστορία για τη μουσική της ταινίας «Ρεμπέτικο» Facebook Twitter
Ο Σταύρος Ξαρχάκος με τον Γιάννη Τσαρούχη, που φιλοτέχνησε το εξώφυλλο του δίσκου «Ρεμπέτικο».

Στη συνέχεια ζήτησα να διαβάσω το σενάριο και ρώτησα αν υπήρχαν ήδη γραμμένοι στίχοι. Εκείνοι τότε είχαν έτοιμους μόνο τους στίχους του Κώστα Φέρρη για το τραγούδι «Στου Θωμά».

Τότε τους απάντησα ότι θα προτείνω να αναλάβει να γράψει τους στίχους των υπόλοιπων τραγουδιών της ταινίας ο Νίκος Γκάτσος και αν δεχόταν ο Γκάτσος, θα έγραφα κι εγώ τη μουσική.

Όπως και έγινε.

Υπάρχει άλλωστε και ένα ηχητικό ντοκουμέντο αναρτημένο στο διαδίκτυο με τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ εμού και του Γκάτσου, που μου απαγγέλλει τους στίχους από το «Μάνα μου Ελλάς» κι εγώ τον συνοδεύω.

Μια ιστορία για τη μουσική της ταινίας «Ρεμπέτικο» Facebook Twitter
Φωτογραφία με αφιέρωση του Κώστα Φέρρη.

Και έτσι, μέσα από αλλαγές, εμπόδια και δυσκολίες, δημιουργήθηκε μια μαγική συγκυρία και γεννήθηκε η μουσική για την ταινία «Ρεμπέτικο».

Φυσικά χαίρομαι ιδιαίτερα που η μουσική αυτή μπήκε στη ζωή και στις καρδιές του κόσμου, που αγαπήθηκε και που 40-41 χρόνια μετά έχω τη χαρά να την παρουσιάζω για πρώτη φορά ολόκληρη, με τα ορχηστρικά και τα τραγούδια της, δίνοντάς της όμως έναν ήχο ακόμα πιο βυζαντινό και ενορχηστρώνοντας διαφορετικά, με τη σημερινή μου ματιά.

Η συναυλία «Ρεμπέτικο 40+1 χρόνια» θα γίνει στο Ηρώδειο την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σταύρος Ξαρχάκος: Η κοινότητα των δημιουργών κυλά προς την εξαθλίωση χάνοντας εκατομμύρια ευρώ

Culture / Σταύρος Ξαρχάκος: Η κοινότητα των δημιουργών κυλά προς την εξαθλίωση χάνοντας εκατομμύρια ευρώ

Νέα επιστολή του συνθέτη - «Αν και έχει χορηγηθεί άδεια στην ΕΔΕΜ από τον περασμένο Φεβρουάριο (...) καμία προσπάθεια δεν έχει γίνει για τη δημιουργία ενιαίου οργανισμού»
Ο άγνωστος Νίκος Γκάτσος μέσα από τις αφηγήσεις της Αγαθής Δημητρούκα

Βιβλίο / Ο άγνωστος Νίκος Γκάτσος μέσα από τις αφηγήσεις της Αγαθής Δημητρούκα

Η στιχουργός, συγγραφέας και μεταφράστρια που έζησε στο πλευρό του Νίκου Γκάτσου, μιλά για πρώτη φορά με τέτοια ειλικρίνεια και αμεσότητα για τη ζωή και τις συνήθειες του κορυφαίου Έλληνα στιχουργού και ποιητή που πέθανε σαν σήμερα το 1992
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Tsoula Festival

Μουσική / Tsoula Festival: Το πιο φρέσκο νησιώτικο φεστιβάλ στήνεται στην Αστυπάλαια

Με όνομα εμπνευσμένο από το παραδοσιακό φυλαχτό του νησιού, το φεστιβάλ που οραματίστηκαν τρεις δημοσιογράφοι στρέφει τα βλέμματα στην «πεταλούδα του Αιγαίου» – και έχουμε αποκλειστικά το πλήρες πρόγραμμά του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ο Σαίξπηρ, η Αθήνα και ένα Καλοκαιρινό Όνειρο

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Ο Σαίξπηρ, η Αθήνα και ένα Καλοκαιρινό Όνειρο

Η Ματούλα Κουστένη μάς ξεναγεί στο «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» του Φέλιξ Μέντελσον που εμπνέεται από τον Σαίξπηρ και θα ζωντανέψει, όπως και στο κείμενο, «στην Αθήνα, μια καλοκαιρινή νύχτα».
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Στέφανος Αθανασίου

Μουσική / Στέφανος Αθανασίου: «Γράφω για τον έρωτα, ο οποίος δεν έχει φύλο, δεν έχει καταγωγή»

Ο νεαρός τραγουδοποιός από τα Γιάννενα δεν είχε σκοπό να πει δημοτικά, αλλά συνόδεψε τη θεία του, Παγώνα Αθανασίου, σε δύο νεο-παραδοσιακά τραγούδια της Ηπείρου που του προκάλεσαν ανατριχίλα.
M. HULOT
Voltnoi & Quetempo (STEGI.RADIO), Άκης Χοντάσης Επιμέλεια Μουσικού Προγράμματος «Μια ανοιχτή πρόσκληση σε μια μουσική και ιστορική περιπλάνηση»

Plāsmata 3 / Voltnoi & Quetempo, Άκης Χοντάσης: «Μια ανοιχτή πρόσκληση σε μια μουσική και ιστορική περιπλάνηση»

Το STEGI.RADIO γίνεται για τρεις εβδομάδες το σημείο συνάντησης στα Plāsmata 3 στο Πεδίον του Άρεως, με αμέτρητες ώρες μουσικής απ' όλο τον πλανήτη και συζητήσεις που αφηγούνται ιστορίες του κόσμου.
M. HULOT
H τριλογία του Bloody Hawk κλείνει με τον καλύτερο τρόπο

Μουσική / «Φθηνά Tricks 3»: H τριλογία του Bloody Hawk κλείνει με τον καλύτερο τρόπο

Με το «Φθηνά Tricks 3» ολοκληρώνεται η τριλογία του Έλληνα ράπερ, με τη θεαματικότερη ίσως άνοδο που έχει δει η ελληνική σκηνή – ένα άλμπουμ που δεν αφήνει πολλά περιθώρια σε όποιον ακούει ραπ να ισχυριστεί πως δεν του αρέσει.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΑΡΑΚΑΣΗΣ
Tso: η βυζαντινή μουσική, το τραπ και η σύγχρονη electronica όπως δεν τα έχεις ξανακούσει

Μουσική / Tso: «Δεν με έχωσε η μάνα μου κάπου, ούτε ήταν διάσημη η γιαγιά μου»

Από τη συνεργασία του με τη Μαρίνα Σάττι κατάλαβε πως, για να πας μπροστά, πρέπει να σπάσεις κανόνες. Δεν αποδέχεται την ταμπέλα της queer ποπ για τη μουσική του ενώ προσπάθησε να κάνει τραπ που να είναι respectful προς τις γυναίκες. Ο Tso είναι, σαφώς, μια κατηγορία από μόνος του, δημιουργώντας ένα χαρμάνι με στοιχεία που δύσκολα θα τολμούσε να συνδυάσει κάποιος άλλος. Το πρώτο του single, «ZOMETSO», δίνει μια γεύση από όσα θα ακολουθήσουν.
M. HULOT