Μαίρη-Έλεν Νέζη: «Για να έχεις διάρκεια, πρέπει πάντα να βελτιώνεσαι»

Μαίρη-Έλεν Νέζη: «Για να έχεις διάρκεια, πρέπει πάντα να βελτιώνεσαι» Facebook Twitter
«Ζούμε πλέον στην εποχή της εικόνας. Δεν είναι τυχαίο ότι το αυξημένο ενδιαφέρον για την όπερα δεν το έφεραν μόνο τόσο τα σύγχρονα έργα όσο οι σύγχρονες σκηνοθεσίες».
0

Η μεσόφωνος Μαίρη-Έλεν Νέζη δεν χρειάζεται συστάσεις, αφού έχει κατακτήσει τις μεγαλύτερες σκηνές του κόσμου. Λίγες μέρες πριν συμπράξει με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στην υποβλητική (όσο και απαιτητική) Τρίτη Λειτουργία του Άντον Μπρούκνερ, μιλά για τα πρώτα της βήματα στον γοητευτικό κόσμο της όπερας αλλά και για το γεμάτο προκλήσεις ταξίδι που οδηγεί στην καταξίωση.

— Σε παλαιότερη συνέντευξή σας έχετε πει ότι το οικογενειακό σας περιβάλλον υπήρξε σημαντικός παράγοντας στην εμπλοκή σας με τη μουσική. Είναι τελικά η οικογένεια καθοριστική για έναν καλλιτέχνη ή έχει μεγαλύτερη σημασία η έφεση;

To οικογενειακό περιβάλλον μπορεί να διακρίνει τις δεξιότητες και την έφεση του παιδιού έγκαιρα και να το βοηθήσει να βρει το δρόμο του.

— Η Κεφαλονιά, από όπου κατάγεστε, έχει παράδοση στη μουσική. Αυτά τα ακούσματα πιστεύετε ότι σας επηρέασαν και αν ναι, με ποιο τρόπο;

Η καταγωγή της μητέρας μου είναι από την Κεφαλονιά και του πατέρα μου από την Κόρινθο. Και οι δύο γονείς μου αγαπούν τη μουσική. Ο πατέρας μου με μύησε στην κλασική μουσική και την όπερα. Της μητέρας μου της άρεσε πάντα να τραγουδάει.

Η όπερα συνεχώς ανανεώνεται, εξελίσσεται και ακολουθεί την εποχή, κρατώντας όμως και την ιστορική της ταυτότητα. Αν η όπερα είχε μείνει στις παλιές εκτελέσεις και στατικές σκηνοθεσίες θα είχε πεθάνει.


— Έχετε ασχοληθεί πολύ και με τον κλασικό χορό. Πόσο σημαντική είναι η κίνηση στην καριέρα σας ως λυρικής ερμηνεύτριας;

Ο χορός από πολύ μικρή ηλικία μου έμαθε τι σημαίνει αρμονία, τι σημαίνει να αισθάνεσαι και να ερμηνεύεις με το σώμα σου τη μουσική.

Αργότερα αυτή η γνώση με βοήθησε να κατανοήσω και να ενσωματώσω τη θεωρία τη τεχνικής του τραγουδιού αλλά με βοήθησε και στην ελευθερία της κίνησης στη σκηνή. Όλες οι τέχνες μας βοηθάνε στην άσκηση της δικής μας.


— Πώς θυμάστε τα πρώτα σας βήματα στο λυρικό τραγούδι; Κυρίαρχες ήταν οι δυσκολίες ή η εξερεύνηση αυτού του νέου χώρου;

Η πρώτη μου εμφάνιση στη σκηνή της Λυρικής αλλά και το ντεμπούτο μου στο Μέγαρο Μουσικής ήταν με τον ίδιο ρόλο: την Ντοραμπέλα στο «Έτσι κάνουν όλες» του Μότσαρτ. Ρόλος που μου ταίριαζε γάντι και με έκανε να αισθανθώ σαν το σπίτι μου στη σκηνή. Είχα βρει τον χώρο μου, την όπερα. Όλα μου ήρθαν ομαλά και χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες.

Μαίρη-Έλεν Νέζη: «Για να έχεις διάρκεια, πρέπει πάντα να βελτιώνεσαι» Facebook Twitter
«Κανένας ρόλος δεν με τρομάζει και καμιά τεχνική δυσκολία. Ξέρω πια ότι τα πάντα μπορώ να τα ξεπεράσω και αυτό με κάνει να νιώθω δυνατή». Φωτο: Ειρήνη Μιχοπούλου


— Ποιες συμβουλές κρατάτε από τους δασκάλους δίπλα στους οποίους θητεύσατε;

Ήμουν πολύ τυχερή που από την αρχή επικοινώνησα ουσιαστικά με τη δασκάλα μου, τη Μίσα Ικεούτσι, και είχα μαζί της μια πολύ γρήγορη εξέλιξη μέχρι το δίπλωμά μου.

Μετά οι σπουδαίοι Φραγκίσκος Βουτσίνος και Κώστας Πασχάλης με βοήθησαν πολύ να αποκτήσω περισσότερη σιγουριά και αυτοπεποίθηση. Και τα μαθήματα που πήρα στο εξωτερικό από εξαιρετικούς δασκάλους με βοήθησαν να ολοκληρωθώ ως καλλιτέχνης.

Πάντως, όπως έλεγαν όλοι οι δάσκαλοί μου, η σκηνή είναι το καλύτερο σχολείο. Στη σκηνή μαθαίνουμε, εξελισσόμαστε, ωριμάζουμε.


— Θα λέγατε ότι η όπερα, τα τελευταία χρόνια κερδίζει όλο και μεγαλύτερο κοινό; Και αν ναι, πού οφείλεται αυτό;

Η όπερα συνεχώς ανανεώνεται, εξελίσσεται και ακολουθεί την εποχή, κρατώντας όμως και την ιστορική της ταυτότητα. Αν η όπερα είχε μείνει στις παλιές εκτελέσεις και στατικές σκηνοθεσίες θα είχε πεθάνει. Βέβαια και οι ιστορικές σκηνοθεσίες έχουν το μεγαλείο και τη γοητεία τους, αλλά αφορούν πιο εξειδικευμένο κοινό.

Οι πιο φρέσκες ερμηνευτικές και σκηνικές ματιές κάνουν την όπερα πιο ελκυστική στο κοινό, και πλέον με τους ηλεκτρονικούς τίτλους δεν υπάρχει και το πρόβλημα της γλώσσας. Είναι ελάχιστοι οι άνθρωποι που έχουν δει μια παραγωγή όπερας και δεν έχουν ενθουσιαστεί.

Όσοι δεν την ξέρουν, συχνά νομίζουν ότι πρόκειται για κάτι δυσνόητο, ενώ η όπερα είναι κατά βάση λαϊκό είδος. Φυσικά η διαφήμιση και η προβολή των παραστάσεων παίζουν επίσης μεγάλο ρόλο στην προσέλκυση του κοινού.

— Πώς αντιμετωπίζετε τις αλλαγές στην αντίληψη κοινού αλλά και παραγωγών σχετικά με τις ερμηνεύτριες; Για παράδειγμα, το γεγονός ότι έχει μάλλον καταρριφθεί το στερεότυπο της «υπέρβαρης» τραγουδίστριας.

Ζούμε πλέον στην εποχή της εικόνας. Δεν είναι τυχαίο ότι το αυξημένο ενδιαφέρον για την όπερα δεν το έφεραν μόνο τόσο τα σύγχρονα έργα όσο οι σύγχρονες σκηνοθεσίες. Ο σκηνοθέτης πλέον είναι ισότιμος με τον διευθυντή ορχήστρας, για να μην πω και σημαντικότερος.

Οι σκηνοθέτες θέλουν να ταιριάζεις και οπτικά με τον ρόλο και τη δική τους αντίληψη για το έργο και να έχεις σκηνική παρουσία.

Βέβαια οι σπουδαίες φωνές πάντα θα ξεχωρίσουν, αλλά είναι σίγουρα πιο δύσκολο να επιβληθείς και να κάνεις καριέρα αν είσαι υπέρβαρος – κι αυτό ισχύει για άνδρες και γυναίκες.

Καμιά φορά όμως η αναζήτηση της ιδανικής εικόνας για τον ρόλο φτάνει σε όρια υπερβολής, θυσιάζοντας την ποιότητα. Η όπερα είναι πάνω απ' όλα μουσική.

Μαίρη-Έλεν Νέζη: «Για να έχεις διάρκεια, πρέπει πάντα να βελτιώνεσαι» Facebook Twitter
«Εγώ ήμουν ξεκάθαρη ότι δεν ήθελα να φύγω από την Ελλάδα και είδα ότι τελικά αυτό δεν ήταν πρόβλημα στην καριέρα μου».

— Ποια η σχέση σας με τον χρόνο; Πώς διαχειρίζεστε το αναμφισβήτητο πλεονέκτημα της μακράς εμπειρίας αλλά και πώς προετοιμάζεστε για τις προκλήσεις του μέλλοντος σε σχέση και με τη φωνή σας;

Ο χρόνος, ως εμπειρία, είναι εξέλιξη, ωρίμανση. Η μεγάλη μου εμπειρία με έχει κάνει δυνατή και μου έχει δώσει μεγάλη αυτοπεποίθηση. Κανένας ρόλος δεν με τρομάζει και καμιά τεχνική δυσκολία. Ξέρω πια ότι τα πάντα μπορώ να τα ξεπεράσω και αυτό με κάνει να νιώθω δυνατή.


— Ποια θεωρείτε ότι είναι η καλύτερη περίοδος στην καριέρα ενός ερμηνευτή; Και στη δική σας;

Όταν πια έχεις αρκετή εμπειρία και απολαμβάνεις την κάθε σου εμφάνιση. Αυτό εδραιώνει και την αποδοχή του κοινού.

Το κοινό πάντα ανταποκρίνεται θετικά στον ερμηνευτή που νιώθει αυτοπεποίθηση και μπορεί να αφεθεί στη μουσική και να επικοινωνήσει μαζί του. Άλλωστε οι ερμηνείες των μεγάλων ρόλων βαθαίνουν με τον χρόνο.


Έχετε σπουδάσει και Νοσηλευτική. Υπήρξε κάποια στιγμή στη ζωή σας που σκεφθήκατε ότι μπορεί να μην ασχοληθείτε τελικά με τη μουσική;

Όχι, από τότε που γνώρισα το λυρικό τραγούδι δεν σκέφτηκα ποτέ να ασχοληθώ με κάτι άλλο. Ακολούθησα τον δρόμο της μουσικής σαν υπνωτισμένη.

Όμως δεν αποκλείω η ζωή να με πάει σε κάποιο άλλο δρόμο κάποια στιγμή στο μέλλον. Έχω αρκετά ενδιαφέροντα και θα ήθελα να ασχοληθώ κάποια στιγμή και με αυτά.


— Είστε διεθνώς καταξιωμένη μεσόφωνος και έχετε εμφανιστεί σε μερικές από τις πιο σημαντικές αίθουσες παγκοσμίως (π.χ. Carnegie Hall). Πώς αισθάνεστε για τη σύμπραξη με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών;

Με την ΚΟΑ έχω συνεργαστεί πολλές φορές στο παρελθόν και πάντα μου δίνεται η ευκαιρία να ερμηνεύσω σπουδαία έργα. Δεν είχε τύχει τα τελευταία χρόνια να συνεργαστώ με την ορχήστρα και όταν μου το πρότεινε ο κ. Τσιαλής χάρηκα πολύ.


— Ποιες οι ερμηνευτικές προκλήσεις αλλά και δυσκολίες σχετικά με τη «Λειτουργία αρ. 3 σε φα ελάσσονα» του Άντον Μπρούκνερ, την οποία θα ερμηνεύσετε στην Πασχαλινή Συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών;

Ο Άντον Μπρούκνερ είναι ένας από τους αγαπημένους μου συνθέτες. Γνώριζα τις μεγαλειώδεις συμφωνίες του αλλά δεν είχα ερμηνεύσει ποτέ την Λειτουργία αρ. 3.

Μελετώντας την, είδα ότι στο έργο η χορωδία έχει πολύ σημαντικό ρόλο και τα σολιστικά μέρη είναι μικρότερα αλλά πολύ απαιτητικά καθώς χρειάζεται οι ερμηνευτές να διαθέτουν μεγάλη φωνητική έκταση.

Μαίρη-Έλεν Νέζη: «Για να έχεις διάρκεια, πρέπει πάντα να βελτιώνεσαι» Facebook Twitter
«Αν δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε με το κοινό μας με την τέχνη μας, δεν μπορούμε να σταθούμε επαγγελματικά. Για να έχεις διάρκεια πρέπει πάντα να βελτιώνεσαι». Φωτο: Ειρήνη Μιχοπούλου

— Από τους δεκάδες ρόλους που έχετε ερμηνεύσει, θα μπορούσατε να ξεχωρίσετε κάποιους που είναι οι αγαπημένοι σας;

Κάθε ρόλος που ερμηνεύω γίνεται ο αγαπημένος μου. Αν πρέπει να ξεχωρίσω κάποιους θα μπορούσα να πω: Ο Ρουτζέρο στην Αλτσίνα, ο Σέστο στον Ιούλιο Καίσαρα και η Δηιάνειρα στον Ηρακλή του Χέντελ. Η Πηνελόπη στην Επιστροφή του Οδυσσέα του Μοντεβέρντι, η Ντοραμπέλα στο Έτσι κάνουν όλες και ο Κερουμπίνο στους Γάμους του Φίγκαρο του Μότσαρτ, η Σταχτοπούτα και η Ροζίνα από τον Κουρέα της Σεβίλλης του Ροσίνι, η Κάρμεν του Μπιζέ, ο Ρομέο στους Καπουλέτους και Μοντέγους του Μπελίνι, η Τζοβάνα Σέιμουρ στην Άννα Μπολένα του Ντονιτσέτι... και πολλοί άλλοι.


— Πολλοί ίσως πιστεύουν ότι είναι δύσκολο να χτίσει κανείς μια καριέρα τόσο σημαντική όσο η δική σας με έδρα την Ελλάδα. Τι θα απαντούσατε;

Τίποτα δεν είναι δύσκολο, αν αποφασίσεις τι είναι αυτό που θέλεις πραγματικά. Εγώ ήμουν ξεκάθαρη ότι δεν ήθελα να φύγω από την Ελλάδα και είδα ότι τελικά αυτό δεν ήταν πρόβλημα στην καριέρα μου.


— Τι θα λέγατε σε όσους επιθυμούν να ασχοληθούν επαγγελματικά με το λυρικό τραγούδι; Τελικά είναι μακρύς ο δρόμος για την Ιθάκη;

Μα αυτό είναι το ωραίο με την Ιθάκη, σου φέρνει ένα μεγάλο ταξίδι – αρκεί να είναι το ταξίδι που θέλεις εσύ να κάνεις. Θα τους έλεγα λοιπόν αν αυτό είναι το όνειρό τους, να το ακολουθήσουν, και να ακούν πάντα προσεκτικά την κριτική. Να δίνουν σημασία και στα αρνητικά σχόλια γιατί μόνο έτσι θα βελτιώνονται.

Άλλωστε, αν δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε με το κοινό μας με την τέχνη μας, δεν μπορούμε να σταθούμε επαγγελματικά. Για να έχεις διάρκεια πρέπει πάντα να βελτιώνεσαι.

Info

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών - Πασχαλινή Συναυλία

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, 210 7282333)

24/4, 20:30

Μουσική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

56’ με τον Degear0001

Μουσική / Το νέο διαστημικό άλμπουμ του Degear0001 έχει ήχους από παιδικά παιχνίδια

Ο νεαρός μουσικός, που πειραματίζεται με παιδικά πλήκτρα και «χακαρισμένα» αντικείμενα, μόλις κυκλοφόρησε ένα spacey άλμπουμ με weird pop, που σίγουρα θα ήθελες να χορέψεις σε ένα παραληρηματικό πάρτι με χαμόγελα και φλούο χρώματα.
M. HULOT
Νέγρος του Μοριά: «Mιλάω για τη σκοτεινή πλευρά της Ελλάδας»

Μουσική / Νέγρος του Μοριά: «Mιλάω για τη σκοτεινή πλευρά της Ελλάδας»

Ο ταλαντούχος μουσικός κυκλοφόρησε ένα από τα καλύτερα ραπ άλμπουμ της χρονιάς, στο οποίο εξερευνά την εμπειρία του να είσαι μαύρος στην Ελλάδα του 2025 και το οποίο αποθέωσε η Guardian. Μιλά αποκλειστικά στη LiFO, λίγο πριν τη συναυλία του στις 31 Μαΐου στο Universe Multivenue Open Air.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Μουσική / Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Η Aγγελίνα είναι μια τραγουδοποιός 22 ετών που μεγάλωσε στην Αθήνα. Όταν ήταν μικρή ήθελε να γίνει ηθοποιός και συγγραφέας, αλλά ο δρόμος την πήγε στη μουσική κι έτσι έβγαλε το πρώτο της τραγούδι το 2023, που λέγεται «Sta Riha». Αγοράζει ακόμη μπουρμπουλήθρες από τα περίπτερα και της αρέσει να οδηγάει το σαράβαλό της. Κοιμάται καλά τα βράδια, αν δεν σκέφτεται πολύ. Όταν ανεβαίνει στην σκηνή, λέει μέσα της πως το άγχος της είναι ενθουσιασμός.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΚΟΥΛΑΚΗ
«Ο Χελμός δεν είναι απλά ένα μουσικό φεστιβάλ και αυτό θα το βλέπετε κάθε χρόνο»

Μουσική / «Θα τρέχει ο κόσμος στο βουνό και στο κρύο για φεστιβάλ;» Κι όμως, έτρεξε

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Helmos Mountain Festival, Αλέξης Άγριος, εξηγεί πώς γεννήθηκε η ιδέα για το φεστιβάλ, τι συνέβαλε στην επιτυχία του, ποια φιλόδοξα projects ετοιμάζονται για φέτος και πώς, πέρα από μουσικό γεγονός, έδωσε ώθηση στον τουρισμό της περιοχής.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Καλά, πάλι για τη ραπ θα λέμε;

Guest Editors / «Γιατί απαιτούμε από τη ραπ να είναι κάτι άλλο από αυτό που όντως είναι;»

Το μεγαλύτερο κομμάτι του κοινού που ήρθε σε επαφή με τη ραπ τα τελευταία χρόνια ξαφνικά ανακάλυψε, ομολογουμένως με άσχημο τρόπο, τι ήταν αυτό που προηγουμένως εκθείαζε ως ποίηση του περιθωρίου.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ
«Becoming Led Zeppelin»: Το χρονικό του βαρύτερου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών

Pulp Fiction / Led Zeppelin: Ένα ντοκιμαντέρ για το «βαρύτερο» ροκ συγκρότημα όλων των εποχών

Το ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin» του Μπέρναρντ ΜακΜάχον παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού hard rock συγκροτήματος, φωτίζοντας το background των μελών του και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυσή του, φτάνοντας μέχρι και την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους και την απαρχή της απόλυτης δόξας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ZOLA JESUS INTERVIEW

Μουσική / Η Zola Jesus δεν φοβάται το σκοτάδι, το κατοικεί

Λίγο πριν την εμφάνισή της στην Αθήνα, η Ρωσοαμερικανίδα καλλιτέχνιδα μιλά στη LIFO για το πώς δημιουργεί τη σκοτεινή και ατμοσφαιρική μουσική της, που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα είδη, καθώς και για το πώς η ίδια αντιστέκεται στην επίθεση που δέχονται σήμερα οι θηλυκότητες.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Μουσική / Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Στον νέο του δίσκο «Εννιά νούφαρα απ’ τη νεκρή όχθη», ο Κ. Βήτα διασκευάζει εννιά τραγούδια της Μαρίκας Παπαγκίκα και της Σωτηρίας Μπέλλου, αναδεικνύοντας τη διαχρονική δυναμική του ρεμπέτικου, που συνεχίζει να συγκινεί βαθιά μέχρι και σήμερα.
M. HULOT
«Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / «Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για το σαγηνευτικό αυτό έργο που απεικονίζει τους πίνακες μιας έκθεσης σε μια τεράστια παλέτα ηχοχρωμάτων, τα οποία πολλαπλασιάζονται στην ιδιοφυή ενορχήστρωση του Μορίς Ραβέλ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
10 εξαιρετικά techno clubs στην Ευρώπη και στον κόσμο

Μουσική / 10 κορυφαία techno clubs για το 2025 που αξίζουν το ταξίδι

Το clubbing μπορεί να μην είναι πια αυτό που ήταν στα ’90s και πολλά θρυλικά clubs να αποτελούν παρελθόν, όμως, η techno μουσική γνωρίζει νέα άνθηση. Συγκεντρώσαμε μερικά από τα καλύτερα techno clubs για το 2025.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
Οι Adriatique έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα / Οι Adriatique στα λατομεία Διονύσου: Η techno συναντά την αρχαία Ελλάδα / «Είμαστε ενθουσιασμένοι που τα λατομεία Διονύσου θα φιλοξενήσουν το σόου των Adriatique»

Μουσική / Ο άνθρωπος πίσω από τα πολυσυζητημένα events στο λατομείο Διονύσου (και των Adriatique)

O 23χρονος Hennes Alt, εμπνευστής του πρότζεκτ που θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το διεθνούς φήμης μουσικό σόου «X» των Adriatique, μιλά στη LiFO για την ιστορική σημασία του χώρου, όπου μέχρι και σήμερα εξορύσσεται το περίφημο πεντελικό μάρμαρο.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ