Haunted soul music

Haunted soul music Facebook Twitter
0

Ο Stefane Tachvighi και η Silvie Penelope, που έρχονται από το Μόναχο και αποτελούν τους Salome Dupree, περιγράφουν τη μουσική τους ως «μοντέρνους νυχτερινούς ψαλμούς και ελεύθερους αυτοσχεδιασμούς κάτω από έναν κοσμογονικό θόλο». Εδώ και αρκετά χρόνια ηχογραφούν concept άλμπουμ και θεατρικές ζωντανές παραστάσεις με ονόματα όπωςAion και Orchestra du Soleil, παντρεύοντας τη διαχρονικότητα του φολκ ήχου με τη μοντερνιτέ των ηχητικών κολλάζ που δημιουργούν σουρεαλιστικά και απόκοσμα περιβάλλοντα. Με το όνομα Salome Dupree έχουν κυκλοφορήσει ένα άλμπουμ υψηλής αισθητικής, το Salome Dupree's Aural Picture Book, γεμάτο παράξενα ρομαντικά τραγούδια στολισμένα με «ταξιδιωτικούς ήχους» και θαυμάσιο artwork της Silvie, με ένα μαύρο πουλί οριγκάμι να ξεπροβάλλει απ' το εσώφυλλο. Ο Stefane Tachvighi-Bauer μιλάει για τη μεταφυσική εμπειρία με ένα νεκρό μέντιουμ και την αυριανή εμφάνισή τους στην Αθήνα.

Πήρατε το όνομά σας από ένα μέντιουμ. Θα μπορούσατε να μου δώσετε περισσότερες πληροφορίες για τη Salome Dupree και γιατί ονομάσατε έτσι το project σας;

Το όνομα Salome Dupree μας προέκυψε κάποιο πρωί πολύ νωρίς, μετά από ένα βράδυ με ανήσυχα όνειρα. Νομίζαμε ότι το εφηύραμε: «Η Salome Dupree ήταν ένα θηλυκό πνευματικό πρόσωπο που ζούσε στη Νέα Ορλεάνη περίπου 100 χρόνια πριν. Τελευταία φορά εμφανίστηκε σε ένα ταξίδι με τρένο με τη θεία της, από τότε δεν την ξαναείδε ποτέ κανείς». Όλα καλά μέχρι εδώ. Όταν ψάξαμε για το όνομά της δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε ότι όλα αυτά που είχαμε φανταστεί ήταν αληθινά! Το φαντάζεσαι;

Πώς θα χαρακτηρίζατε τους Salome Dupree: μουσικό, performance ή art project;

Παρ' όλο που αυτά ακούγονται σαν διαφορετικά είδη, για μας είναι το ίδιο. Σήμερα είναι περισσότερο από ποτέ απαραίτητο να τα «λιώσεις» όλα αυτά μαζί. Η ελληνική κουλτούρα το γνωρίζει αυτό και το βιώνει εδώ και αιώνες.

Τι θα πρέπει να περιμένει το κοινό απ' την εμφάνισή σας στο Kinky Kong;

Μια αυστηρά προσωπική εμπειρία, πολύ συγκινητική. Όχι πολύ εύκολη να την καταναλώσεις. Τραγούδια αργόσυρτα, εκτενή εξιστόρηση με μυριάδες συνθέσεις από μαγνητοταινίες, κάτι σαν σουρεαλιστική ταινία για τα αυτιά. Θα παρουσιάσουμε ένα μείγμα από λέξεις με υπονοούμενα και προβολή εικόνων από παλιά παραμύθια στους τοίχους του Kinky Kong και πάνω στον κόσμο. Είναι όλοι καλεσμένοι σε μια ευαίσθητη αλληλεπίδραση μεταξύ μας - και εννοώ μουσική πάντα, OK;

Για ποιο λόγο αλλάξατε το όνομά σας από Orchestra Du Soleil σε Salome Dupree; Υπάρχει κάποιο concept πίσω από αυτή την αλλαγή;

Το concept φαίνεται ότι είναι κάτι ανόητο, αμετάβλητο, που δεν αλλάζει, ανελεύθερο. Γίναμε Salome Dupree από την ανάγκη να αλλάξουμε από την εξερεύνηση του παλιού ποπ στυλ σε νέα μουσικά πεδία.

Τι ακριβώς είναι τα μαγικά φανάρια που φέρνετε μαζί σας για την παράσταση;

Το μαγικό φανάρι εφευρέθηκε πριν από έναν αιώνα, πριν το σινεμά γίνει δημοφιλές. Μας είπαν ότι σε χώρους εκθέσεων και θέατρα τα χρησιμοποιούσαν φωτίζοντάς τα με τη φλόγα του κεριού που τρεμόπαιζε για να προβάλλουν εικόνες. Αυτό που χρησιμοποιούμε εμείς ήταν το πιο συνηθισμένο γύρω στο 1900 και έχει φτιαχτεί στο Γερμανία περίπου το 1948.

Μίλησέ μου για τις επιρροές σας.

Μερικοί από αυτούς που μας επηρέασαν είναι οι Bela Bartok, Jon Anderson, Alice Coltrane, Isadora Dunkan, οι αγαπημένοι μας Can και Popl Vuh...

Συνήθως ενθαρρύνετε το ντόπιο κοινό να συμμετέχει μουσικά στην παράσταση, αυτό ισχύει και στην Αθήνα;

Φυσικά, γιατί όχι; Αν κάποιος νομίζει ότι πρέπει να το κάνει... Ακόμα κι αν πρόκειται κι αν παίζει ταμπουρίνο. Θα θέλαμε να παίζαμε σε κάποιο αμφιθέατρο της Ελλάδας στο μέλλον. Είμαστε κι οι δυο μπάσταρδοι: Ουγγρογερμανοί και Περσογερμανοί, δεν αισθανόμαστε δεμένοι σε ένα μέρος, αλλά μας κάνουν να στριφογυρνάμε τα νήματα των Βαυαρών Kraut Rockers όπως τους Embryo, Amon Düül, Kraan και Popol Vuh.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο Χελμός δεν είναι απλά ένα μουσικό φεστιβάλ και αυτό θα το βλέπετε κάθε χρόνο»

Μουσική / «Θα τρέχει ο κόσμος στο βουνό και στο κρύο για φεστιβάλ;» Κι όμως, έτρεξε

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Helmos Mountain Festival, Αλέξης Άγριος, εξηγεί πώς γεννήθηκε η ιδέα για το φεστιβάλ, τι συνέβαλε στην επιτυχία του, ποια φιλόδοξα projects ετοιμάζονται για φέτος και πώς, πέρα από μουσικό γεγονός, έδωσε ώθηση στον τουρισμό της περιοχής.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Καλά, πάλι για τη ραπ θα λέμε;

Guest Editors / «Γιατί απαιτούμε από τη ραπ να είναι κάτι άλλο από αυτό που όντως είναι;»

Το μεγαλύτερο κομμάτι του κοινού που ήρθε σε επαφή με τη ραπ τα τελευταία χρόνια ξαφνικά ανακάλυψε, ομολογουμένως με άσχημο τρόπο, τι ήταν αυτό που προηγουμένως εκθείαζε ως ποίηση του περιθωρίου.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ
«Becoming Led Zeppelin»: Το χρονικό του βαρύτερου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών

Pulp Fiction / Led Zeppelin: Ένα ντοκιμαντέρ για το «βαρύτερο» ροκ συγκρότημα όλων των εποχών

Το ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin» του Μπέρναρντ ΜακΜάχον παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού hard rock συγκροτήματος, φωτίζοντας το background των μελών του και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυσή του, φτάνοντας μέχρι και την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους και την απαρχή της απόλυτης δόξας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ZOLA JESUS INTERVIEW

Μουσική / Η Zola Jesus δεν φοβάται το σκοτάδι, το κατοικεί

Λίγο πριν την εμφάνισή της στην Αθήνα, η Ρωσοαμερικανίδα καλλιτέχνιδα μιλά στη LIFO για το πώς δημιουργεί τη σκοτεινή και ατμοσφαιρική μουσική της, που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα είδη, καθώς και για το πώς η ίδια αντιστέκεται στην επίθεση που δέχονται σήμερα οι θηλυκότητες.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Μουσική / Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Στον νέο του δίσκο «Εννιά νούφαρα απ’ τη νεκρή όχθη», ο Κ. Βήτα διασκευάζει εννιά τραγούδια της Μαρίκας Παπαγκίκα και της Σωτηρίας Μπέλλου, αναδεικνύοντας τη διαχρονική δυναμική του ρεμπέτικου, που συνεχίζει να συγκινεί βαθιά μέχρι και σήμερα.
M. HULOT
«Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / «Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για το σαγηνευτικό αυτό έργο που απεικονίζει τους πίνακες μιας έκθεσης σε μια τεράστια παλέτα ηχοχρωμάτων, τα οποία πολλαπλασιάζονται στην ιδιοφυή ενορχήστρωση του Μορίς Ραβέλ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
10 εξαιρετικά techno clubs στην Ευρώπη και στον κόσμο

Μουσική / 10 κορυφαία techno clubs για το 2025 που αξίζουν το ταξίδι

Το clubbing μπορεί να μην είναι πια αυτό που ήταν στα ’90s και πολλά θρυλικά clubs να αποτελούν παρελθόν, όμως, η techno μουσική γνωρίζει νέα άνθηση. Συγκεντρώσαμε μερικά από τα καλύτερα techno clubs για το 2025.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
Οι Adriatique έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα / Οι Adriatique στα λατομεία Διονύσου: Η techno συναντά την αρχαία Ελλάδα / «Είμαστε ενθουσιασμένοι που τα λατομεία Διονύσου θα φιλοξενήσουν το σόου των Adriatique»

Μουσική / Ο άνθρωπος πίσω από τα πολυσυζητημένα events στο λατομείο Διονύσου (και των Adriatique)

O 23χρονος Hennes Alt, εμπνευστής του πρότζεκτ που θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το διεθνούς φήμης μουσικό σόου «X» των Adriatique, μιλά στη LiFO για την ιστορική σημασία του χώρου, όπου μέχρι και σήμερα εξορύσσεται το περίφημο πεντελικό μάρμαρο.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Π.Ι.Ε.Β.: Πολλές φορές με τη δυστοπία αυνανιζόμαστε και λίγο

Μουσική / Π.Ι.Ε.Β.: «Φοβάμαι μη γίνει το spoken word η νέα Ντουμπάι»

Το «Detroit» είναι το νέο άκρως χορευτικό άλμπουμ του Π.Ι.Ε.Β., σε παραγωγή του Viktoras, που φέρνει την αστική ποίηση και το spoken word στα κλαμπ και ο ήχος του είναι βγαλμένος από «τα όνειρα που είδαμε μετά από ένα πάρτι μεθυσμένοι».
M. HULOT
Lola δώστα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στο λαιμό

Μουσική / Lola, δώσ' τα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στον λαιμό

Το νέο άλμπουμ POP TOO της Μαρίνας Σάττι κατορθώνει ένα εξαιρετικό ακομπλεξάριστο πάντρεμα, αποδεικνύοντας ακόμα μία φορά πως παίζει με τους δικούς της κανόνες και αποτελεί μία κατηγορία από μόνη της.
M. HULOT ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ