Drama queen

Drama queen Facebook Twitter
0

Ποια είναι αυτή η Adele που κάνει σύσσωμο το βρετανικό Τύπο να παραληρεί εδώ και μήνες, που βλέπει να την υποδέχονται σαν τη σωτηρία της βρετανικής ποπ και να την αποκαλούν με γερές δόσεις (εσκεμμένης) υπερβολής «αποκάλυψη της χρονιάς»; Η στρουμπουλή, ακομπλεξάριστη 19χρονη απ' το Tottenham που μεγάλωσε στο Brixton, κατάφερε να χτίσει τόσες προσδοκίες γύρω από το όνομά της -έχοντας κυκλοφορήσει μόνο ένα single- όσο ελάχιστα γυναικεία ονόματα τα τελευταία χρόνια. Εμφανίστηκε στην εκπομπή του Jools Holland δίπλα στον Paul Mc Cartney και την Bjork, κέρδισε το Critics' Choice Award σαν νεοεμφανιζόμενη μουσικός πριν καν βγάλει άλμπουμ, υπόγραψε στην XL(την εταιρεία των Radiohead και της M.I.A.), άνοιξε συναυλίες του Jack Penate και του Devendra Banhart, έφτασε ένα βήμα πριν την κορυφή. Too much; Και βάλε!

H αλήθεια είναι πως η Adele είναι μόλις 19 χρονών, τραγουδάει απ' τα 14, έχει πραγματικά μία πολύ όμορφη soul φωνή, με μεγάλη έκταση... φωνηέντων και μια ωριμότητα αταίριαστη για μια έφηβη. Οι δε συνθήκες που μεγάλωσε (από μάνα ανύπαντρη, επίσης έφηβη όταν τη γέννησε, σε ένα άθλιο σπίτι) την έχουν οπλίσει με μια απίστευτη ειλικρίνεια που στις συνεντεύξεις μπορεί να παρεξηγηθεί - φαίνεται περισσότερο σαν θράσος. Ή αφέλεια. Δηλώνει για παράδειγμα σαν κύρια επιρροή της τα αγόρια και τις κακουχίες που έχει υποστεί εξαιτίας τους: «Μου αρέσει όταν τα αγόρια είναι απαίσια μαζί μου», λέει, «όταν εμφανίζονται με έξι ώρες καθυστέρηση ή δεν τηλεφωνούν. Αγαπάω το "δράμα", δεν μπορώ να γράψω χωρίς δράμα. Τα αγόρια είναι αυτό που αγαπώ περισσότερο στον κόσμο. Αν δεν έχω γκόμενο, για τι στο καλό θα γράψω στο επόμενο άλμπουμ μου;». Ανόητο, αλλά αφοπλιστικό.

Το ντεμπούτο άλμπουμ της -που μόλις κυκλοφόρησε με τίτλο την ηλικία της,19- είναι γεμάτο από προσωπικές μελοδραματικές αφηγήσεις και παλιομοδίτικη σόουλ με τη φωνή της να κυριαρχεί, βουτηγμένες σε μια μελαγχολία που δύσκολα συνδυάζεις με μια 19χρονη - δακρύβρεχτες μπαλάντες που μπορούν να γίνουν κλασικές γιατί έχουν ελάχιστη σχέση με τον ήχο του παρόντος. Γραμμένες για επιτυχία, φροντισμένες εξαντλητικά, μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας από ένα πολύ έμπειρο team, σοβαρές και ώριμες. Ενίοτε και βαρετές, όπως όλα τα «σχεδόν τέλεια» και «ώριμα».

Η αλήθεια είναι πως η Adele δεν είναι αποκάλυψη, κι απ' τα 12 τραγούδια του άλμπουμ τα μισά είναι αδιάφορα slow tempo που σε άλλη περίπτωση θα περνούσαν μάλλον απαρατήρητα. Αυτό που τη σώζει είναι η δύναμη κάποιων συνθέσεων που μεγαλώνει κάθε φορά που τις ακούς και κυρίως η φωνή της: τεράστια, κάτι μεταξύ της αγαπημένης της Eva Cassidy και της Joni Mitchell. Τα θέματα που την εμπνέουν είναι οι χαμένες αγάπες και οι αναμνήσεις που της προκαλούν, ενώ σαν επιρροές της αναφέρει την Etta James, την Peggy Lee, τον Jeff Buckley. Ούτε ένα σημερινό όνομα. Δεν είναι ν' απορεί κανείς γιατί κατέληξε στα 19 της μια drama queen, η οποία παρεμπιπτόντως λατρεύει και απολαμβάνει αυτό που της έχει συμβεί. «Μόλις πρωτόπιασα μικρόφωνο στα χέρια μου, στα 14, κατάλαβα ότι αυτό ήθελα να κάνω» λέει. Επιπλέον, αναφέρει ότι της αρέσει η ποίηση. Όχι να τη διαβάζει, να γράφει στίχους και μετά να τους μελοποιεί. Αποκαλεί τιςJill Scott καιKaren Dalton«εκπληκτικές, κανονικές ποιήτριες», πριν σχολιάσει τα λόγια του «Daydreamer», του κομματιού που ανοίγει το άλμπουμ της: «Είναι γραμμένο για το αγόρι με το οποίο ήμουν τότε ερωτευμένη, αγάπη κανονική. Του άρεσαν και τα αγόρια όμως και δεν μπορούσα να το αντέξω. Ζήλευα πραγματικά»...

Στο άλμπουμ ξεχωρίζουν το εξαιρετικό «Chasing Pavements», το τραγούδι που έστρεψε την προσοχή όλων πάνω της σαν «αποκάλυψη» του MySpace και το υπέροχο «Hometown Glory» στο φινάλε, με τη φωνή της να θυμίζειElla Fitzgerald. Επίσης, καταφέρνει να δώσει μια νέα υπόσταση στο (γενικώς κακοποιημένο) «Make You Fell My Love» του Bob Dylan, μια λιτή σπαρακτική μπαλάντα μόνο με συνοδεία πιάνου.

Συμπαθητικό ντεμπούτο από μία πιτσιρίκα με τσαμπουκά που ήρθε για να γίνει με το ζόρι η νέα soul βασίλισσα, σε καμιά περίπτωση όμως δεν πρόκειται για το θρίαμβο που επιβάλλουν τα βρετανικά media.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ZOLA JESUS INTERVIEW

Μουσική / Η Zola Jesus δεν φοβάται το σκοτάδι, το κατοικεί

Λίγο πριν την εμφάνισή της στην Αθήνα, η Ρωσοαμερικανίδα καλλιτέχνιδα μιλά στη LIFO για το πώς δημιουργεί τη σκοτεινή και ατμοσφαιρική μουσική της, που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα είδη, καθώς και για το πώς η ίδια αντιστέκεται στην επίθεση που δέχονται σήμερα οι θηλυκότητες.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Μουσική / Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Στον νέο του δίσκο «Εννιά νούφαρα απ’ τη νεκρή όχθη», ο Κ. Βήτα διασκευάζει εννιά τραγούδια της Μαρίκας Παπαγκίκα και της Σωτηρίας Μπέλλου, αναδεικνύοντας τη διαχρονική δυναμική του ρεμπέτικου, που συνεχίζει να συγκινεί βαθιά μέχρι και σήμερα.
M. HULOT
«Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / «Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για το σαγηνευτικό αυτό έργο που απεικονίζει τους πίνακες μιας έκθεσης σε μια τεράστια παλέτα ηχοχρωμάτων, τα οποία πολλαπλασιάζονται στην ιδιοφυή ενορχήστρωση του Μορίς Ραβέλ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
10 εξαιρετικά techno clubs στην Ευρώπη και στον κόσμο

Μουσική / 10 κορυφαία techno clubs για το 2025 που αξίζουν το ταξίδι

Το clubbing μπορεί να μην είναι πια αυτό που ήταν στα ’90s και πολλά θρυλικά clubs να αποτελούν παρελθόν, όμως, η techno μουσική γνωρίζει νέα άνθηση. Συγκεντρώσαμε μερικά από τα καλύτερα techno clubs για το 2025.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
Οι Adriatique έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα / Οι Adriatique στα λατομεία Διονύσου: Η techno συναντά την αρχαία Ελλάδα / «Είμαστε ενθουσιασμένοι που τα λατομεία Διονύσου θα φιλοξενήσουν το σόου των Adriatique»

Μουσική / Ο άνθρωπος πίσω από τα πολυσυζητημένα events στο λατομείο Διονύσου (και των Adriatique)

O 23χρονος Hennes Alt, εμπνευστής του πρότζεκτ που θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το διεθνούς φήμης μουσικό σόου «X» των Adriatique, μιλά στη LiFO για την ιστορική σημασία του χώρου, όπου μέχρι και σήμερα εξορύσσεται το περίφημο πεντελικό μάρμαρο.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Π.Ι.Ε.Β.: Πολλές φορές με τη δυστοπία αυνανιζόμαστε και λίγο

Μουσική / Π.Ι.Ε.Β.: «Φοβάμαι μη γίνει το spoken word η νέα Ντουμπάι»

Το «Detroit» είναι το νέο άκρως χορευτικό άλμπουμ του Π.Ι.Ε.Β., σε παραγωγή του Viktoras, που φέρνει την αστική ποίηση και το spoken word στα κλαμπ και ο ήχος του είναι βγαλμένος από «τα όνειρα που είδαμε μετά από ένα πάρτι μεθυσμένοι».
M. HULOT
Lola δώστα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στο λαιμό

Μουσική / Lola, δώσ' τα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στον λαιμό

Το νέο άλμπουμ POP TOO της Μαρίνας Σάττι κατορθώνει ένα εξαιρετικό ακομπλεξάριστο πάντρεμα, αποδεικνύοντας ακόμα μία φορά πως παίζει με τους δικούς της κανόνες και αποτελεί μία κατηγορία από μόνη της.
M. HULOT ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Σαβίνα Γιαννάτου / Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Το νέο της άλμπουμ, που αποθέωσε η «Guardian», είναι άλλο ένα λιθαράκι στην αξιοζήλευτη μουσική πορεία της. Λίγες μέρες πριν τις εμφανίσεις της στην Ελλάδα, η «υπέροχη Ελληνίδα τραγουδίστρια» όπως την αποκάλεσαν μιλά για τη δουλειά της και το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο που έχει, τη φωνή της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για την Έβδομη Συμφωνία του Γιαν Σιμπέλιους, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του ρομαντικού κινήματος του 19ου αιώνα, που συνέθεσε ο δημιουργός-σύμβολο της Φινλανδίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Δημήτρης Σκύλλας

Μουσική / «Υπήρξα αλαζόνας από τη λαχτάρα μου να πετύχω»

Ο διεθνώς καταξιωμένος συνθέτης Δημήτρης Σκύλλας επιστρέφει με ένα έργο για το Μέγαρο Μουσικής, εμπνευσμένο από την απέριττη ομορφιά της ελληνικής δημοτικής παράδοσης, αντλώντας στοιχεία από το ηπειρώτικο μοιρολόι αλλά και από τα «σκυλάδικα».
M. HULOT