Το άλμπουμ της εβδομάδας: Παύλος Παυλίδης - Μια πυρκαγιά σ’ ένα σπιρτόκουτο

Το άλμπουμ της εβδομάδας: Παύλος Παυλίδης - Μια πυρκαγιά σ’ ένα σπιρτόκουτο Facebook Twitter
Ο καινούριος δίσκος του Παύλου είναι ομολογουμένως πιο αβίαστος, εξωστρεφής, ματζόρε και «ανεβαστικός».
0

ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Το άλμπουμ της εβδομάδας: Παύλος Παυλίδης - Μια πυρκαγιά σ’ ένα σπιρτόκουτο Facebook Twitter
Σε τελική ανάλυση, θα έλεγα ότι και σε αυτόν το δίσκο, ο Παύλος κάνει για μια ακόμα φορά αυτό που ξέρει να κάνει πάρα πολύ καλά με τον δικό του απαράμιλλο τρόπο.

Ο προηγούμενος δίσκος του Παύλου (και πολύ συνειδητοποιημένα αναφέρομαι σε αυτόν ως «Παύλο» και όχι ως «Παυλίδη», ακριβώς γιατί όσοι και όσες τον ακούμε τόσα χρόνια τον νιώθουμε δικό μας άνθρωπο) ξένισε ίσως κάποιους, καθώς χαρακτηρίστηκε ως «μινιμαλιστικός» και «εσωστρεφής». Το γεγονός αυτό μου φάνηκε καθ’ όλα παράδοξο, καθώς έτσι μπορούν να χαρακτηριστούν όλες ανεξαιρέτως οι δουλειές του Παύλου. Και αυτό γιατί ακόμα και οι πιο ηλεκτρικές στιγμές του διαθέτουν αυτή την ήρεμη εσωτερικότητα και την λιτή εικονοπλασία, ανεξάρτητα από το πόσο λεπτοδουλεμένες είναι οι μελωδίες τους και από το πόσο πολύς δυναμισμός χαρακτηρίζει το παίξιμο των B-Movies.

Ένα μόλις χρόνο λοιπόν μετά το «Στον Διπλανό Ουρανό», ο Παύλος μας χαρίζει έναν καινούριο δίσκο, ομολογουμένως πιο αβίαστο, εξωστρεφή, ματζόρε και «ανεβαστικό», κάτι που προοικονομείται εξάλλου και από τα έντονα χρώματα στο artwork. Στο τελευταίο έχει συμβάλει και ο ζωγράφος Στέφανος Ρόκος, όπως και στο «Αυτό το πλοίο που όλο φτάνει» του 2010. Περιέχει τραγούδια που ηχογραφήθηκαν κατά το ίδιο διάστημα με αυτά που αποτέλεσαν την τελευταία δουλειά του, ο ίδιος όμως προτίμησε να τα κυκλοφορήσει φέτος σαν μια ενιαία δουλειά για λόγους ενότητας ως προς το ύφος και τον ήχο τους.

Σε αυτόν το δίσκο, ο Παύλος κάνει για μια ακόμα φορά αυτό που ξέρει να κάνει πάρα πολύ καλά με τον δικό του απαράμιλλο τρόπο. Και αυτό δεν είναι άλλο από το να μοιράζει απλόχερα τόνους συναισθημάτων στην μικρή χρονική διάρκεια ενός τραγουδιού, πάντα συνεπικουρούμενος από τις εξαιρετικές μουσικές ικανότητες και τη δεξιοτεχνία στο παίξιμο των B-Movies.

 

Και στον δίσκο αυτό, ο Παύλος δημιουργεί τον ήχο της άνοιξης. Η τελευταία αποτελεί το κατ’ εξοχήν σύμβολο της αναγέννησης της φύσης – και κατ’ επέκταση, της ζωής – μέσα από αιώνια σταθερές διεργασίες. Τα δέντρα ανθίζουν, ο ήλιος λάμπει χωρίς να τυφλώνει, τα λουλούδια μοσχοβολάνε, οι νύχτες γίνονται πιο γλυκές - μα όλα αυτά δεν γίνονται ποτέ πανομοιότυπα. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο λοιπόν ο Παύλος χρησιμοποιεί τα δικά του σταθερά μοτίβα και τους προσωπικούς του άξονες αναφοράς για να δημιουργήσει έναν κόσμο οικείο, σε καμία περίπτωση όμως επαναλαμβανόμενο.

Άδειοι σταθμοί όπου το επόμενο τρένο πάει στο τέλος του κόσμου, διακριτικές μπασογραμμές, λόγια που ανατινάζονται όπως άλλοτε το φως της Κυριακής τα μεσημέρια, φωτεινές ποπ μελωδίες σε ορισμένα σημεία και ευαίσθητες κλειστοφοβικές μουσικές σε κάποια άλλα, η Θεσσαλονίκη με τους πύργους, το λιμάνι και την παραλία της, η φρίκη και η αγωνία στις ακτές του παραδείσου (των νησιών όπου φτάνουν κάθε μέρα τυραννισμένοι άνθρωποι ή της Χαλκιδικής όπου το χρυσάφι γίνεται δηλητήριο;), αιθέρια και ταξιδιάρικη ατμόσφαιρα ακόμα και χωρίς στίχους στο φινάλε του δίσκου, πουλιά, ποτάμια και αστέρια, ηλεκτρικές κιθάρες σε πρώτο πλάνο και μια κοπέλα που βγαίνει ξανά στον ίδιο δρόμο και, αντί να κοιτάξει να τον αστυνόμο που κοιτάζει τα παιδιά, βλέπει έναν κήπο με κάτι άγνωστα λουλούδια. Όλα είναι εδώ για άλλη μια φορά, χωρίς ποτέ να είναι ίδια. Δις εις τον αυτόν ποταμόν ουκ αν εμβαίης άλλωστε.

Σε τελική ανάλυση, θα έλεγα ότι και σε αυτόν το δίσκο, ο Παύλος κάνει για μια ακόμα φορά αυτό που ξέρει να κάνει πάρα πολύ καλά με τον δικό του απαράμιλλο τρόπο. Και αυτό δεν είναι άλλο από το να μοιράζει απλόχερα τόνους συναισθημάτων στην μικρή χρονική διάρκεια ενός τραγουδιού, πάντα συνεπικουρούμενος από τις εξαιρετικές μουσικές ικανότητες και τη δεξιοτεχνία στο παίξιμο των B-Movies. Τόσο απλά και τόσο πηγαία, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που μια πυρκαγιά ανάβει, καίει και μαίνεται μέσα σε ένα σπιρτόκουτο.

Info:

To Μια πυρκαγιά σ' ένα σπιρτόκουτο κυκλοφόρησε πρόσφατα από την Inner Ear

 

Η Μαριάννα Βασιλείου γράφει για μουσική στο www.mic.gr

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φεστιβάλ Ελάτειας: Εκεί που η μουσική στήνει φωλιά κάτω απ’ τα πλατάνια εδώ και 12 χρόνια

Φεστιβαλ Ελάτειας / «Δεν ήταν φεστιβάλ, δεν υπήρχε σκηνή, ούτε πρόγραμμα»

Ξεκίνησε ως ένα πάρτι στο δάσος. Σήμερα, δώδεκα χρόνια μετά, το Μουσικό Φεστιβάλ Ελάτειας έχει γίνει σημείο αναφοράς για όσους πιστεύουν στη δύναμη της κοινότητας, της αυθεντικότητας και της μουσικής που ενώνει.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Φιλιώ Πυργάκη (1939-2021) : «Το δημοτικό, παιδί μου, δεν είναι τραγούδι για να πλένεις τα πιάτα…»

Μουσική / Φιλιώ Πυργάκη: «Το δημοτικό, παιδί μου, δεν είναι τραγούδι για να πλένεις τα πιάτα…»

«Λέω κουράστηκα, αλλά μόλις ανέβω εκεί πάνω στο παλκοσένικο γίνομαι αλλιώτικος άνθρωπος». Η κορυφαία των Ελληνικών πανηγυριών, που πέθανε σαν σήμερα το 2021, είχε μιλήσει στη LIFO για μιαν Ελλάδα που υπνοβατεί στο DNA μας.
M. HULOT
Fotis Benardo: «Εξάγουμε πολιτισμό, αλλά στην Ελλάδα δεν μας το αναγνωρίζουν»

Μουσική / Fotis Benardo: «Κανένα ΑΙ δεν μπορεί να εκφράσει αυτά που νιώθω, ούτε αυτά που έχω περάσει»

Είναι ο ντράμερ των Nightfall. Έκανε τη μουσική όχημα για τα ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο. Μοιράστηκε τη σκηνή με θρύλους της μουσικής όπως οι Black Sabbath, οι Iron Maiden οι Kiss και οι Motorhead. Πιστεύει πολύ στη νέα μουσική σκηνή της Ελλάδας και ότι ο άνθρωπος θέλει άνθρωπο και όχι ΑΙ. Είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT
Πόσο τελικά έχει ακυρωθεί ο Morrissey;

Μουσική / Morrissey: Η συναυλία ακυρώθηκε, το beef συνεχίζεται

Η πορεία ενός από τους πιο δημοφιλείς μουσικούς της εποχής μας έχει έχει στιγματιστεί από τις πολιτικές του τοποθετήσεις υπέρ ενός ακροδεξιού κόμματος, καθώς και από τις προκλητικές δηλώσεις του για ζητήματα όπως η μετανάστευση, η ισλαμοφοβία και η πολιτική ορθότητα. Το κοινό χωρίζεται στα δύο. Τι πιστεύει η κάθε πλευρά;
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Νταϊάνα Ρος, η βασίλισσα της μουσικής 

Μουσική / Νταϊάνα Ρος: «Θέλει χρόνο και δουλειά για να γίνεις Diva, δεν είναι τόσο απλό»

Μια από τις πιο μεγάλες τραγουδίστριες του πλανήτη, η ακαταπόνητη ερμηνεύτρια που με τη μαγνητική της παρουσία μαγεύει το κοινό, είναι ένα φαινόμενο πιο ασυνήθιστο από όσο νομίζετε. Έρχεται σε λίγες μέρες στην Αθήνα για μια μοναδική συναυλία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
105’ με τον Rack

Μουσική / Rack: «Έχω φάει σφαλιάρες γιατί τις ζήταγα, αλλά η ζωή μου πλέον έχει αλλάξει»

Γιος του Λεκτικού Επεξεργαστή και με καριέρα που εκτοξεύτηκε νωρίς, ο δημοφιλής ράπερ έχει αλλάξει ρότα. Στα 25 του, πιο ήρεμος από ποτέ, απολαμβάνει μια φήμη που έφτασε μέχρι το Χόλιγουντ.
M. HULOT
Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Μουσική / Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Το ακριτικό διαβαλκανικό φεστιβάλ του Christopher King και της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση ξεσήκωσε για άλλη μια χρονιά άτομα κάθε ηλικίας και καταγωγής με παραδοσιακή μουσική απρόσμενη και συναρπαστική.
M. HULOT
Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Η Ματούλα Κουστένη διερευνά τη σχέση του ποιητή με τον συνθέτη, την αφετηρία της δημιουργίας του μεγάλου έργου «Άξιον Εστί» και την πορεία του μέχρι την πρώτη ηχογράφηση.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM