Την ταινία της Μρίνας Γιώτη και του Γιώργου Σαλαμέ που έκανε πρεμιέρα στη documenta14 προβάλλει την Τρίτη 19 Μαρτίου το Goethe-Institut Athen σε συνεργασία με το Ίδρυμα Schwarz, στο πλαίσιο της έκθεσης «Ανατομία Πολιτικής Μελαγχολίας» που παρουσιάζεται στο Ωδείο Αθηνών.

 

Στο "The Invisible Hands" ο αιρετικός underground Αμερικανολιβανέζος μουσικός και εθνομουσικολόγος Alan Bishop (Sun City Girls, Sublime Frequencies) προσγειώνεται ως ξένος στο Κάιρο λίγο μετά την επανάσταση του 2011 και ενώνει τις δυνάμεις του με τρεις νέους Αιγύπτιους μουσικούς για να μεταφράσουν τα παλιά τραγούδια του στα Αραβικά.

 

Υπό την καθοδήγηση του Bishop, αυτή η απρόσμενη συνεργασία μεταμορφώνεται στο συγκρότημα The Invisible Hands. Αποτελούμενη από σκηνές fly-on-the-wall, υλικό αρχείου, παράλογες cameo εμφανίσεις και ποιητικές ημερολογιακές αφηγήσεις του Bishop, η ταινία εκτυλίσσεται μεταξύ δύο κρίσιμων εκλογών που σφράγισαν την περίοδο μετά την «Αραβική Άνοιξη» στην Αίγυπτο, αντιπαραβάλλοντας την ιλαροτραγωδία της πολιτικής με την καλλιτεχνική δημιουργία σε μια ταραγμένη περιοχή της περιφέρειας.

 

 

 

Μετά την πρεμιέρα της στη documenta14, η ταινία προβλήθηκε σε διάφορα φεστιβάλ, όπως στο Forum Expanded της Berlinale 2018, όπου και τιμήθηκε με το βραβείο μουσικής Giuseppe Becce από μια ανεξάρτητη ομάδα κριτικών κινηματογράφου.

 

Η έκθεση «Ανατομία Πολιτικής Μελαγχολίας», που λειτουργεί στο Ωδείο Αθηνών από 28/2 έως 13/4 σε επιμέλεια Κατερίνας Γρέγου και με τη συμμετοχή 23 Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών, καταγράφει και εξετάζει την παθολογία της σύγχρονης
πολιτικής και την διαρκώς αυξανόμενη έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών σε αυτήν και τους πολιτικούς του σήμερα.

 

The Invisible Hands

Μια ταινία της Μαρίνας Γιώτη σε συν-σκηνοθεσία Γιώργου Σαλαμέ
Με τους: Alan Bishop, Aya Hemeda, Cherif El Masri, Adham Zidan
Παραγωγή: Vertiginous σε συμπαραγωγή με την Haos Film
Με την υποστήριξη της documenta14 και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

 

Info
Goethe-Institut Athen
Ομήρου 14-16, Τηλ. 210 36 61 000
Τρίτη 19 Μαρτίου 2019
Ώρα: 20:30
Είσοδος ελεύθερη
www.schwarzfoundation.com