Ο Δήμος Λαρισαίων αποφάσισε να στηρίξει τους καλλιτέχνες της πόλης, καλώντας τους να καταθέσουν προτάσεις που θα επιχορηγήσει και θα υλοποιήσει στο επόμενο διάστημα.

 

Ο δήμαρχος Απόστολος Καλογιάννης και ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πάνος Σάπκας απηύθυναν κάλεσμα στους επαγγελματίες του πολιτισμού στην Λάρισα, να καταθέσουν ολοκληρωμένες προτάσεις παραγωγών προσαρμοσμένες στα νέα δεδομένα, που θα αξιολογηθούν και θα χρηματοδοτηθούν προκειμένου είτε να πραγματοποιηθούν με μέτρα προστασίας, εφόσον το επιτρέψουν οι γενικότερες αποφάσεις, είτε να μεταδοθούν ψηφιακά.

 

Να σημειωθεί πως όλες οι εκδηλώσεις της πόλης, όπως το Φεστιβάλ Πηνειού, το φεστιβάλ Open nights, το φεστιβάλ κουκλοθεάτρου, εκθέσεις και ο,τιδήποτε προγραμματισμένο για τους επόμενους μήνες, έχουν αναβληθεί μέχρι νεωτέρας.

 

«Όλο αυτό το διάστημα, που όλοι μας κάναμε χρήση των προϊόντων πολιτισμού κι έτσι περάσαμε καλύτερα, ημέρωσε το μέσα μας, δεν χάσαμε την ελπίδα, γιατί αυτό κάνει ο πολιτισμός, ενώνει, θωρακίζει, παρηγορεί, οι άνθρωποι του πολιτισμού βρέθηκαν σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Αυτό που λέμε, με την πλάτη στον τοίχο. Κι ενώ για όλους υπήρξε μια μέριμνα και σιγά σιγά οι περισσότεροι αρχίζουμε να επιστρέφουμε σε μια κανονικότητα, με όρους και με κανόνες βέβαια, πάντως επιστρέφουμε, οι καλλιτέχνες οδηγούνται στη συντριβή. Είναι άγνωστο πότε θα ξαναβρεθούν στις σκηνές, στα εργαστήρια, γενικότερα στη δημιουργία, κάνοντας το παρόν και το μέλλον τους να φαντάζει ιδιαιτέρως ζοφερό και αβάσταχτο. Η τέχνη είναι το οξυγόνο του πνεύματος. Χωρίς αυτή η ζωή είναι αβίωτη. Το συνειδητοποιήσαμε κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού μας. Πρέπει λοιπόν να στηρίξουμε τους ανθρώπους της. Αυτούς που σμιλεύουν τα όνειρά μας, Αυτούς που κάνουν τραγούδια τα αισθήματά μας, που διηγούνται τις ιστορίες μας παίζοντας, χορεύοντας, γράφοντας, ζωγραφίζοντας», σημείωσε ο κ. Καλογιάννης.

 

Ο δήμαρχος Λαρισαίων κάλεσε «όσους καλλιτέχνες επιθυμούν, να καταθέσουν προτάσεις που θα επιχορηγήσουμε και θα υλοποιήσουμε άμεσα, στο πνεύμα της νέας κατάστασης που βιώνουμε. Για παράδειγμα, μια συναυλία μπορεί να μαγνητοσκοπηθεί τηρώντας τα γνωστά μέτρα ασφαλείας και να προβληθεί διαδικτυακά».

 

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Επιστημών, Πάνος Σάπκας από την πλευρά του τόνισε πως πίσω από το σκεπτικό της πρωτοβουλίας, βρίσκεται «η προαγωγή της δημιουργίας και οι καλλιτέχνες συνεργάτες μας», τους οποίους κάλεσε να καταθέσουν προτάσεις, «που θα βοηθήσουμε να υλοποιηθούν ώστε και η δημιουργία να συνεχιστεί και να ανακουφιστούν οικονομικά οι δημιουργοί που είναι από τους κλάδους που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία».

 

Όπως εξήγησε, οι προτάσεις πρέπει να είναι προσαρμοσμένες στις επιταγές αυτής της περιόδου: τα σχήματα ολιγομελή, οι παραγωγές μικρές, που ή θα μαγνητοσκοπούνται και θα μεταδίδονται διαδικτυακά ή θα πραγματοποιούνται σε χώρους που θα επιτρέπεται τηρώντας τις οδηγίες ασφαλείας. (Τις προτάσεις τους μπορούν να τις στείλουν στο email της Αντιδημαρχίας adhm6@larissa-dimos.gr).

 

«Η τέχνη ενώνει, δε διαιρεί. Αποσυμπιέζει, παρηγορεί, αφυπνίζει, κινητοποιεί, βοηθάει τον άνθρωπο να κατανοήσει βαθύτερα τον εαυτό του και όσα συμβαίνουν γύρω του. Αλλά τι θα ήταν η τέχνη χωρίς τους ανθρώπους της; Το μήνυμα λοιπόν, αυτής της πρωτοβουλίας, όπως είπε και ο δήμαρχος, είναι: Στηρίζουμε την τέχνη και τους καλλιτέχνες», κατέληξε ο κ. Σάπκας.

 

Με πληροφορίες από larissapress.gr