Σε μια σεμνή τελετή στην αίθουσα του σωματείου Γραμμάτων και Τεχνών της Αβάνας τίμησε η κυβέρνηση της Κούβας τον Μπενίσιο Ντελ Τόρο, απονέμοντάς του το βραβείο «Τομας Γκουτιέρεζ Αλέα», ενώ ο Μπιλ Μάρεϊ σιγοτραγουδούσε το “As time goes by”.

Στο όλο σκηνικό, που σίγουρα θύμιζε ένα mashup από ταινίες του Μπουνιουέλ και του Λίντς, προστέθηκαν και οι Ρόμπερτ Ντιβάλ και Τζέϊμς Κάαν οι οποίοι  παρακολούθησαν τη βράβευση, αφού βρίσκονταν τυχαία στην Κούβα για επαγγελματικούς λόγους.

Η διάρκειας 4μιση ωρών ταινία του Σόντεμπεργκ που εξιστορεί τη ζωή και το έργο του εμβληματικού επαναστάτη Τσε Γουεβάρα, έγινε δεκτή στην Κούβα με τεράστιο ενθουσιασμό, ενώ προβλήθηκε σε κινηματογραφικές αίθουσες που είχαν να ανακαινιστούν από το 1950.

Το βραβείο Tomas Gutierrez Alea, που απονέμεται σε εξέχουσες προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών, έχει θεσπιστεί από την κουβανική κυβέρνηση προς τιμή του μεγάλου σκηνοθέτη και συγγραφέα που έχει τιμήσει με πάνω από 20 ταινίες τον Κάστρο και την επανάσταση, παραμένοντας όσο αντικειμενικός του επιτρεπόταν.