Η Γαλλία επέστρεψε στη Σενεγάλη ένα σπάνιο σπαθί που άνηκε σε αγωνιστή κατά της αποικιοκρατίας

Η Γαλλία επέστρεψε στη Σενεγάλη ένα σπάνιο σπαθί που άνηκε σε αγωνιστή κατά της αποικιοκρατίας Facebook Twitter
0

H Γαλλία επέστρεψε στη Σενεγάλη ένα σπαθί που άνηκε στον Omar Saidou Tall, αγωνιστή κατά της αποικιοκρατίας κατά τον 19ο αιώνα. 

Η κίνηση αποτελεί μέρος της δέσμευσης της Γαλλίας να επιστρέψει στις πρώην αποικίες της στη Δυτική Αφρική κομμάτια της πολιτιστικής τους κληρονομιάς. Το σπαθί άνηκε στον Αφρικανό ισλαμιστή ηγέτη Omar Saidou Tall που πρωτοστάτησε στον αγώνα κατά των Γάλλων αποικιοκρατών. Ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ συμμετείχε σε ειδική τελετή στο Ντακάρ παρουσία του Μακί Σαλ, προέδρου της Σενεγάλης. 

«Σήμερα είναι μία ιστορική μέρα», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σενεγάλης ενώ απόγονοι του Omar Saidou Tall ήταν παρόντες στην τελετή. Ο Εντουάρ Φιλίπ έκανε λόγο για το «πρώτο βήμα» της επιστροφής έργων από τη Σενεγάλη που βρίσκονται σε γαλλικά μουσεία. Υπολογίζεται πως τουλάχιστον 90.000 έργα από την Υποσαχάρια Αφρική υπάρχουν στα μουσεία της Γαλλίας. Πέρυσι, μία ειδική επιτροπή η οποία δημιουργήθηκε από τον Εμανουέλ Μακρόν, πρότεινε στην Γαλλία την επιστροφή έργων από την Αφρική στις χώρες από όπου προέρχονται. 

Η Γαλλία επέστρεψε στη Σενεγάλη ένα σπάνιο σπαθί που άνηκε σε αγωνιστή κατά της αποικιοκρατίας Facebook Twitter
O Εντουάρντ Φιλίπ και ο πρόεδρος της Σενεγάλης Μακί Σαλ EPA

Ο Omar Saidou Tall ήταν ένας Αφρικανός κυβερνήτης και ηγέτης του αγώνα κατά των Γάλλων αποικιοκρατών το 1850. Το 1860 υπέγραψε συμφωνία με την Γαλλία και πέθανε τέσσερα χρόνια μετά. Μετά τον θάνατό του, το σπαθί του και τα βιβλία του κατασχέθηκαν από τους Γάλλους. Το σπαθί, από σίδερο, μπρούτζο και ξύλο, βρίσκεται, μαζί με τη δερμάτινη θήκη του, στο μουσείο της Σενεγάλης. 

Με πληροφορίες από CNN

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.