Στον Ισπανό φωτογράφο Σάμουελ Αράντα απονεμήθηκε το Παγκόσμιο βραβείο Press Photo 2011 για τη φωτογραφία που εμφανίζει μια μουσουλμάνα με καλυμμένο πρόσωπο, να κρατά στην αγκαλιά της ένα τραυματισμένο συγγενή της, μετά τις διαδηλώσεις στην Υεμένη. Το φωτογραφικό στιγμιότυπο ελήφθη κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης και τις εξέγερσης κατά του προέδρου 'Αλι Αμπντάλα Σάλεχ. Οι διαδηλωτές χρησιμοποίησαν ένα τζαμί ως υπαίθριο νοσοκομείο και εκεί απαθανάτισε ο Αράντα τη συγκεκριμένη σκηνή, δουλεύοντας εκείνη την εποχή για τους New York Times.

 

Για την κριτική επιτροπή η φωτογραφία αυτή, αποτελεί ένα δυνατό συμβολισμό για την Αραβική Άνοιξη.

 

«Η φωτογραφία αποτυπώνει μια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή, τον αντίκτυπο ενός τεράστιου γεγονότος, ενός γεγονότος σε εξέλιξη. Μπορεί να μη μάθουμε ποτέ ποια είναι αυτή η γυναίκα, όμως οι δυο τους είναι μια ζωντανή εικόνα του θάρρους των απλών ανθρώπων που βοήθησαν ν’ ανοίξει ένα σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία της Μέσης Ανατολής», δήλωσε ο Έινταν Σάλιβαν, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής

 

Η φωτογραφία της χρονιάς

Η φωτό του Αράντα  κατάφερε να ξεχωρίσει ανάμεσα σε 101.254 φωτογραφίες που πήραν μέρος  στο διαγωνισμό από 5.247 φωτογράφους από 124 χώρες.

 

Τα βραβεία στις υπόλοιπες κατηγορίες εδώ