Στις 23, 24, 29 και 30 Μαΐου στις 20.30, η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής συνεργάζεται με την ομάδα μουσικού θεάτρου Ραφή για την αναβίωση της θρυλικής και σπανιότατα παιγμένης οπερέτας του Νίκου Χατζηαποστόλου, «Η πρώτη αγάπη».


«H πρώτη αγάπη» έρχεται στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο πλαίσιο του τρίτου κύκλου Ημέρες Μουσικού Θεάτρου 2019, ενώ στη συνέχεια θα περιοδεύσει σε επιλεγμένους χώρους της περιφέρειας.


Τη σκηνοθεσία αναλαμβάνει ο ηθοποιός Προμηθέας Αλειφερόπουλος, γνωστός από τις συμμετοχές του σε διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές και βραβευμένος στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ενώ τη μουσική διασκευή επιμελείται ο Μιχάλης Παρασκάκης, ένας από τους πιο δραστήριους νέους συνθέτες σύγχρονης μουσικής με σημαντική παρουσία στο εξωτερικό και ιδρυτής του μουσικού συνόλου Τέττιξ.

 

Η Ελλάδα του μεσοπολέμου ζωντανεύει με την οπερέτα «Πρώτη αγάπη» στη Λυρική
«Η πρώτη αγάπη», Α. Κότσαλη, Δ.Τσαντίνης. Φωτό: Α. Σιμόπουλος


«Η Πρώτη αγάπη είναι γεμάτη γλυκερό ρομαντισμό από τη μια, ενώ κρύβει έναν κυνισμό από την άλλη, πάντα υπό το πρίσμα του πικάντικου χιούμορ. Κρατώντας αυτά τα τρία στοιχεία, "μεταποίησα" τη μουσική ώστε να γίνουν ακόμα πιο διακριτά και ταυτόχρονα αλληλένδετα», υποστηρίζει ο Μιχάλης Παρασκάκης.


«Η πρώτη αγάπη» είναι μια αισθηματική οπερέτα σε δύο πράξεις με πρόλογο και επίλογο και αφορά την ερωτική ιστορία δύο νέων, τον χωρισμό και το ξανασμίξιμό τους ύστερα από δεκαπέντε χρόνια. Τολμηρή και γεμάτη χιούμορ, φωτίζει απροσδόκητες πτυχές μιας εποχής, όπου πίσω από τις πασίγνωστες νοσταλγικές μελωδίες και τους τρυφερούς στίχους των τραγουδιών, αναδύεται η τολμηρή και μοντέρνα Ελλάδα της δεκαετίας του '20.

 

Το 1929 είναι μια χρονιά τομή για τη μεσοπολεμική πραγματικότητα. Θα μπορούσε κανείς να τη χαρακτηρίσει ως την τελευταία μιας περιόδου σχετικής ανεμελιάς και, ταυτόχρονα (και γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο) την κορυφαία της. Η Πλάκα και η Καλαμάτα με την αναδυόμενη αστική τάξη, η Αίγλη, το Ζάππειο, ο Απόλλωνας, το Ωδείο Αθηνών, η καθημερινότητα των φοιτητών γεμάτη πάθη και έριδες, ξεπροβάλλουν ανάγλυφα μέσα από το έργο αναδεικνύοντας μια εποχή τόσο κοντινή με τη δική μας.

 

Η Ελλάδα του μεσοπολέμου ζωντανεύει με την οπερέτα «Πρώτη αγάπη» στη Λυρική
Φωτό: Α. Σιμόπουλος

 

Ο κυνισμός και ο ρομαντισμός εναλλάσσονται στις ερωτικές σχέσεις, τα πάθη ξεφτίζουν και αναθερμαίνονται. Τα ζευγάρια στροβιλίζονται στους ρυθμούς του βαλς και του φοξ τροτ, με τη διασαλευμένη αθωότητα της κοινωνίας που επούλωσε τις πληγές του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ανίδεης για το τι θα επακολουθούσε.


«Για μένα παρουσιάζεται μία ευκαιρία να προσπαθήσουμε να κοιτάξουμε μέσα και πέρα από αυτές, να δούμε ανθρώπους μιας άλλης εποχής να έχουν τους ίδιους φόβους και τα ίδια πάθη με εμάς και να νιώθουν το ίδιο αμήχανοι μπροστά στις άγνωστες βουλές της ζωής», σχολιάζει ο σκηνοθέτης, Προμηθέας Αλειφερόπουλος.

 

Ο Νίκος Χατζηαποστόλου, υπήρξε τραγουδιστής, συνθέτης και αρχιμουσικός και έχει συνθέσει περισσότερες από 40 οπερέτες. Οι «Απάχηδες των Αθηνών» συγκαταλέγονται στις πιο δημοφιλείς ελληνικές οπερέτες και έχουν παρουσιαστεί πολλές φορές στην Λυρική, σε αντίθεση με την «Πρώτη Αγάπη», που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Εθνική Λυρική Σκηνή, ενενήντα χρόνια μετά το πρώτο ανέβασμα.

 

Η Ελλάδα του μεσοπολέμου ζωντανεύει με την οπερέτα «Πρώτη αγάπη» στη Λυρική
Φωτό: Α. Σιμόπουλος

 

Info

«Η πρώτη αγάπη» του Νίκου Χατζηαποστόλου

Εναλλακτική Σκηνή | Εθνική Λυρική Σκηνή

ΚΠΙΣΝ | Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα

23, 24, 29, 30/5 | 20.30

Εισ.: 15 €, 20 €

Φοιτητικό, παιδικό: 10 €

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.