Γερμανός επέστρεψε αρχαιοελληνικό αγγείο που είχε κληρονομήσει από τον παππού του

Γερμανός επέστρεψε αρχαιοελληνικό αγγείο που είχε κληρονομήσει από τον παππού του Facebook Twitter
1

Μία ακέραια μελαμβαφής κύλικα της κλασικής περιόδου, που τις τελευταίες δεκαετίας περνούσε από «γενιά σε γενιά» σε μία οικογένεια Γερμανών, επαναπατρίστηκε στις 6 Απριλίου.

Την κύλικα παρέδωσε οικειοθελώς στην Ελληνική Πρεσβεία στο Βερολίνο, ένας Γερμανός πολίτης που την είχε πάρει από τον παππού του.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε ο ίδιος, το αγγείο είχε ανακαλυφθεί κατά τη διάρκεια εκσκαφών για την κατασκευή καταφυγίου από τη Βέρμαχτ την περίοδο της Κατοχής, πιθανότατα στην περιοχή της Αγχιάλου Θεσσαλονίκης.

Γερμανός επέστρεψε αρχαιοελληνικό αγγείο που είχε κληρονομήσει από τον παππού του Facebook Twitter

Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, το αγγείο αυτό είχε δοθεί ως δώρο στον παππού του, που υπηρετούσε τότε στο γερμανικό πολεμικό ναυτικό, επειδή συνέβαλε στη διακοπή των εκσκαφικών εργασιών μόλις αντιλήφθηκε την ύπαρξη αρχαιοτήτων στο έδαφος.

Με ενέργειες του αρμόδιου Τμήματος Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών (Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς) η κύλικα παραδόθηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Πρόκειται για τον τελευταίο μιας σειράς επαναπατρισμών από τη Γερμανία, που οφείλονται σε εκούσιες παραδόσεις πολιτιστικών αγαθών από πολίτες που βρέθηκαν να τα κατέχουν, μετά από παράνομη εξαγωγή τους από την Ελλάδα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα αρχαία αντικείμενα είχαν βγει από την Ελλάδα πριν από πολλές δεκαετίες, συνήθως από εκλιπόντες συγγενείς των ανθρώπων που τα επιστρέφουν.

Γερμανός επέστρεψε αρχαιοελληνικό αγγείο που είχε κληρονομήσει από τον παππού του Facebook Twitter

Την τελευταία τριετία έχουν επαναπατριστεί από τη Γερμανία οκτώ αρχαία αντικείμενα ελληνικής προέλευσης.

Μεταξύ αυτών είναι ένα τμήμα μαρμάρινης επιγραφής, ελληνιστικής εποχής (2ος-1ος αιώνας π.Χ.) από τη Χαιρώνεια, που εξήχθη παράνομα από τη χώρα το 1965, από Γερμανό.

Η επιγραφή επιστράφηκε από τον γιο του τον περασμένο Νοέμβριο.

Culture
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.
Η «Κληρονομιά» του Μαριβώ σε οn demand προβολές αυτό το Σαββατοκύριακο

Culture / Η «Κληρονομιά» του Μαριβώ σε οn demand προβολές αυτό το Σαββατοκύριακο

Η παράσταση σε σκηνοθεσία Γιάννη Νταλιάνη, που πρόλαβε να πραγματοποιήσει δύο μόνο παραστάσεις στην Πάνω Σκηνή του «Από Μηχανής Θεάτρου», έρχεται σε on demand προβολή το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου.

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ