Έλαμψε και πάλι το Κολοσσαίο- Όπως στα αρχαία χρόνια η πρόσοψή του

Έλαμψε και πάλι το Κολοσσαίο- Όπως στα αρχαία χρόνια η πρόσοψή του Facebook Twitter
0

Μετά από τρία χρόνια εργασιών η πρόσοψη του Κολοσσαίου λάμπει και πάλι στο λευκό των περασμένων χρόνων. Τα καυσαέρια της πρωτεύουσας είχαν μαυρίσει το αρχαίο μνημείο. «Η πρόσοψη είναι τώρα όπως ήταν στην αρχαιότητα» υποστηρίζει η διευθύντρια Ροσσέλλα Ρέα.

Οι εργασίες στις στοές ύψους 50 μέτρων κόστισαν 6,5 εκ. ευρώ. Πλέον έχουν ολοκληρωθεί επίσημα και ξεκινάει η επόμενη φάση της αναπαλαίωσης, η οποία πρόκειται να κοστίσει συνολικά 25 εκ. ευρώ. Στα σχέδια είναι η ανανέωση των υπόγειων διαδρόμων και στοών στο εσωτερικό του αμφιθεάτρου, ένα νέο γραφείο εισιτηρίων και ένα βιβλιοπωλείο.

Έλαμψε και πάλι το Κολοσσαίο- Όπως στα αρχαία χρόνια η πρόσοψή του Facebook Twitter
Έλαμψε και πάλι το Κολοσσαίο- Όπως στα αρχαία χρόνια η πρόσοψή του Facebook Twitter
Έλαμψε και πάλι το Κολοσσαίο- Όπως στα αρχαία χρόνια η πρόσοψή του Facebook Twitter

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Deutsche Welle, τα χρήματα της αναστήλωσης προέρχονται από τον επιχειρηματία υποδημάτων Ντιέγκο Ντέλλα Βάλλε, ιδιοκτήτη της πολυτελούς εταιρείας Tod's. Δεν πρόκειται όμως για την μόνη περίπτωση ιδιωτικής χρηματοδότησης δημόσιας τέχνης στην Ιταλία. Το 2015 ο οίκος μόδας Fendi διέθεσε 2,2 εκ. ευρώ για την αναπαλαίωση του σιντριβανιού της Φοντάνα Ντι Τρέβι.

Αρχικά ο Ντέλλα Βάλλε συμφώνησε με τον τότε δήμαρχο της Ρώμης ότι η εταιρεία του θα έχει το δικαίωμα να διαφημίζεται μπροστά στο μνημείο. Ακολούθησαν διαμαρτυρίες οργανώσεων προστασίας του καταναλωτή, διαμάχες για την ανάθεση εργολαβιών και δικαστικές διαμάχες. Οι εργασίες καθυστερούσαν και ο Ντέλλα Βάλλε απειλούσε ότι θα αποχωρήσει από το έργο. Σύμφωνα με τον ιστορικό τέχνης Τομάζο Μοντανάρι, ο «βασιλιάς των υποδημάτων» τελικά υποχώρησε όσον αφορά τα δικαιώματα προώθησης προϊόντων.

Το Κολοσσαίο από την αρχαιότητα έως σήμερα

Έλαμψε και πάλι το Κολοσσαίο- Όπως στα αρχαία χρόνια η πρόσοψή του Facebook Twitter

Οι ρωμαίοι αυτοκράτορες χρησιμοποιούσαν το Κολοσσαίο που χτίστηκε μεταξύ του 70 και του 80 μ.Χ. ως τόπο διεξαγωγής δημόσιων εκτελέσεων και αιματηρών αθλητικών εκδηλώσεων. Μέχρι και 50.000 θεατές παρακολουθούσαν τους θρυλικούς αγώνες των μονομάχων. Μετά την πτώση της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, το αμφιθέατρο έπαψε να χρησιμοποιείται και τον 6ο αιώνα γκρεμίστηκε εν μέρει μετά από ισχυρό σεισμό. Γι' αυτό και σήμερα φαίνεται ημιτελές.


Με το πέρασμα του χρόνου κάποια από τα αγάλματα και άλλα διακοσμητικά στοιχεία χάθηκαν. Κατά τ' άλλα όμως το Κολοσσαίο βρίσκεται σε πολύ κατάσταση όπως επιβεβαιώνει η διευθύντρια και με τη συντήρηση που γίνεται τώρα θα αποκτήσει και πάλι κάτι από την παλιά του αίγλη.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.