Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ
Στίβεν Κάιακ έχει αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του σε μουσικά ντοκιμαντέρ, εξερευνώντας ετερόκλητα είδη και καλλιτέχνες. Από τον Σκοτ Γουόκερ και τους Rolling Stones, στους Backstreet Boys, τους X Japan και τους Lynyrd Skynyrd, ο Κάιακ προσπάθησε να αφήσει πίσω του τους βασικούς κανόνες των συμβατικών βιογραφικών ντοκιμαντέρ, δίνοντας έμφαση στην επιρροή που είχαν τα αντικείμενα της έρευνάς του αλλά και στον εσωτερικό πόνο που συχνά προκαλεί η πίεση του να είσαι και να παραμένεις είδωλο.

 

Μένοντας στο ίδιο πλαίσιο, γύρισε στις αρχές του 2020 μια ταινία μυθοπλασίας που μπλέκει τους Smiths με το Ντένβερ, την είσοδο της alternative rock κουλτούρας στους κύκλους της παντοκρατορίας της hard rock σκηνής, σε μια ιστορία μιας βραδιάς. Αυτής που οι Smiths ανακοίνωσαν πως διαλύονται, λίγο πριν ο Morrissey τραβήξει τον δικό του προσωπικό δρόμο.

 

Κοινό σημείο της παρέας είναι η αγάπη όλων για τους Smiths, τους στίχους τους και την πιο «ευγενή» τους εικόνα σε σχέση με τα συγκροτήματα της rock σκηνής που ακούγονται σχεδόν αποκλειστικά στους τοπικούς σταθμούς της πόλης.

 

Η ιστορία εκτυλίσσεται το καλοκαίρι του 1987 στο Ντένβερ και ακολουθεί μια παρέα φίλων που μόλις έχουν τελειώσει το σχολείο και ο καθένας ετοιμάζεται για μια νέα αρχή στη ζωή του, οπλισμένος με ασαφή όνειρα και φιλοδοξίες. Κοινό σημείο της παρέας είναι η αγάπη όλων για τους Smiths, τους στίχους τους και την πιο «ευγενή» τους εικόνα σε σχέση με τα συγκροτήματα της rock σκηνής που ακούγονται σχεδόν αποκλειστικά στους τοπικούς σταθμούς της πόλης.

 

Λίγο πριν πετάξουν για τα όνειρά τους, περνούν μια αξέχαστη βραδιά, που ξεκινά όταν μαθαίνουν ότι το αγαπημένο τους συγκρότημα ανακοινώνει τη διάλυσή του. Η βραδιά συνοδεύεται από τα τραγούδια των Smiths καθώς ένα μέλος της παρέας εισβάλλει στον πιο δημοφιλή σταθμό της πόλης υποχρεώνοντας τον DJ να παίξει μόνο τραγούδια τους.

 

Η Έλενα Χάουαρντ (του εξαιρετικού Madeline’s Madeline) και ο Έλαρ Κολτρέιν (το αγόρι του Boyhood) έχουν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους, ενώ ο Τζο Μανγκανιέλο παίζει απολαυστικά τον DJ-οπαδό της hard rock που υποχρεωνεται να παίξει Smiths.

 

Η ταινία παρουσιάστηκε στην αγορά των Καννών του 2020 και θα κυκλοφορήσει για πρώτη φορά για το κοινό στο τέλος του μήνα από την αμερικανική RLJE Films, σε όποιες αίθουσες της χώρας λειτουργούν, αλλά και ψηφιακά.

 

Shoplifters of the World: Μια ταινία για τη βραδιά που διαλύθηκαν οι Smiths
Η αφίσα της ταινίας.

 

Το τρέιλερ της ταινίας