ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ

Όταν ο Θόδωρος Αγγελόπουλος θριάμβευσε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για πρώτη φορά

Όταν ο Θόδωρος Αγγελόπουλος θριάμβευσε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για πρώτη φορά Facebook Twitter
Ο σκηνοθέτης Θεόδωρος Αγγελόπουλος με την ηθοποιό Τούλα Σταθοπούλου και τους υπόλοιπους συνεργάτες του, γιορτάζουν τον θρίαμβο της ταινίας "Αναπαράσταση" στο 11ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
0

Η «Αναπαράσταση» είναι το κινηματογραφικό ντεμπούτο του Έλληνα σκηνοθέτη Θεόδωρου Αγγελόπουλου. Είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του και προβλήθηκε το 1970. Αποτελεί ταινία-σταθμό για τον νέο ελληνικό κινηματογράφο, καθώς είναι η πρώτη ταινία που μεταβάλλει το καθιερωμένο «ευθύγραμμο» αφηγηματικό και σκηνοθετικό στιλιζάρισμα που χαρακτήριζε το εμπορικό σινεμά των προηγούμενων δεκαετιών.

Πρωταγωνιστούν η Τούλα Σταθοπούλου (Ελένη), ο Γιάννης Τότσικας (αγροφύλακας), ο Θάνος Γραμμένος (αδελφός της Ελένης), ο Πέτρος Χοϊδάς (εισαγγελέας), ο Μιχάλης Φωτόπουλος (άντρας της Ελένης), ο Αλέξανδρος Αλεξίου (αστυνόμος), ο Γιάννης Μπαλάσκας (αξιωματικός της χωροφυλακής) και πολλοί άλλοι.

Η υπόθεση εκτυλίσσεται σε ένα ορεινό χωριό της Ηπείρου και αφορά την αστυνομική και δημοσιογραφική διερεύνηση του θανάτου ενός μετανάστη, που λίγες ημέρες μετά την επιστροφή του από τη Γερμανία δολοφονείται από τη γυναίκα του και τον εραστή της. Η δολοφονία –πραγματικό γεγονός– συμβολίζει τον θάνατο ενός χώρου, ενός κόσμου.

Η ταινία απέσπασε πολύ καλές κριτικές, παρόλο που στο εξωτερικό δεν έγινε ιδιαίτερα γνωστή. Κέρδισε 5 βραβεία στο 11ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, αποσπώντας θερμά χειροκροτήματα: καλύτερης καλλιτεχνικής ταινίας, β' γυναικείου ρόλου (Τούλα Σταθοπούλου), φωτογραφίας (Γιώργος Αρβανίτης), πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη και κριτικών καλύτερης ταινίας μεγάλου μήκους.

Επίσης, κέρδισε το βραβείο FIPRESCI - Ειδική Μνεία στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου. Οι κριτικοί της εποχής έμειναν εντυπωσιασμένοι από την αισθητική και την αφηγηματική πρωτοπορία της «Αναπαράστασης».

Όταν ο Θόδωρος Αγγελόπουλος θριάμβευσε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για πρώτη φορά Facebook Twitter
Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με τους ηθοποιούς της ταινίας «Αναπαράσταση», 1970.
Οθόνες
0

ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σταύρος Χαλκιάς, ένας Έλληνας στη λάθος πλευρά της Αμερικής

Οθόνες / Σταύρος Χαλκιάς: Ο νέος σταρ της αμερικανικής κωμωδίας είναι Έλληνας

Από το stand-up και το διαβόητο πόντκαστ «Cum Town» μέχρι το Netflix, ο γιος Ελλήνων μεταναστών από τη Βαλτιμόρη, Σταύρος Χαλκιάς, έχει πια μεγάλο κοινό, αν και ο ίδιος θα προτιμούσε να μην τον σταματούν στον δρόμο.
M. HULOT
Ο Τζορτζ Κλούνι ελπίζει να μην διαφημίζει ταμπόν στο μέλλον

Φεστιβάλ Βενετίας 2026 / Αποστολή Βενετία: Ο Τζορτζ Κλούνι ελπίζει να μην διαφημίζει ταμπόν μετά θάνατον

Όσα είπε ο σπουδαίος ηθοποιός, που βραβεύτηκε με τον τιμητικό Χρυσό Λέοντα για τη Συνολική Προσφορά του στον Κινηματογράφο, στη σημερινή συνέντευξη τύπου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πάβελ Παβλικόφσκι: «Σκέφτομαι πάντα το φινάλε εκ των προτέρων»

Οθόνες / Πάβελ Παβλικόφσκι: «Αδυνατώ να ξεπεράσω την ηλιθιότητα»

Πώς έκανε τη μετάβαση από τα ντοκιμαντέρ στις ταινίες μυθοπλασίας; Γιατί επιλέγει το ασπρόμαυρο; Τι του αρέσει στην Ελλάδα που επισκέπτεται συχνά; Ο βραβευμένος σκηνοθέτης μιλά στη LiFO λίγο πριν την πρώτη πανελλήνια προβολή της νέας του ταινίας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ