Μία απρόσμενη συνάντηση με τον βετεράνο σκηνοθέτη Ροβήρο Μανθούλη

Μία απρόσμενη συνάντηση με τον βετεράνο σκηνοθέτη Ροβήρο Μανθούλη Facebook Twitter
Πρόκειται για έναν δημιουργό που η προσωπική του πορεία διαπερνά ολόκληρο τον 20ο αι. με έναν βίο αξιοζήλευτο σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική και, το κυριότερο, πάντοτε μέτοχο στις μεγάλες στιγμές της ελληνικής πολιτικής ιστορίας...
0

Μία απρόσμενη συνάντηση με τον βετεράνο σκηνοθέτη Ροβήρο Μανθούλη Facebook Twitter
Τον παρατηρούσα με τα λευκά του γένια και το ζωηρό του βλέμμα, κάτι μεταξύ σοφού Σωκράτη, καλωσυνάτου μπαρμπα-Στρουμφ και δαιμόνιου Ηλία Πετρόπουλου...

 

Είναι γνωστό ότι η καρδιά της νεοελληνικής ποίησης και λογοτεχνίας χτυπάει τα τελευταία χρόνια σε ένα μικρό στενό στο Μοναστηράκι και πιο συγκεκριμένα στο καφέ μπαρ Ποίηματα & Εγκλήματα των εκδόσεων Γαβριηλίδης.

 

Αποφεύγω τις εξόδους κι εγώ τελευταία, πιθανώς ως αντίστοιξη με τις δεκάδες προσκλήσεις για πρεμιέρες και παρουσιάσεις που καταφτάνουν καθημερινά. Πόσο χρόνο να βρει κανείς πια και που να πρωτοσκορπιστεί;

 

Προ δύο ημερών μία συνάντηση στα Ποιήματα & Εγκλήματα με τον πολυγραφότατο ποιητή και σκηνοθέτη Λευτέρη Ξανθόπουλο είχε απρόσμενη έκβαση.

 

Ο Καραμανλής ανάθεσε στον Μιχάλη Κακογιάννη τη διάρθρωση της Κρατικής Τηλεόρασης αμέσως μετά τη Μεταπολίτευση, εκείνος αρνήθηκε, προτείνοντας τον Μανθούλη στη θέση του. Κι ο Μανθούλης με τη σειρά του κάλεσε ανθρώπους σαν τον Μπακογιαννόπουλο, την Μαρκετάκη και τον Μάρκαρη και έφτιαξε ένα πραγματικά ποιοτικό πρόγραμμα εκπομπών!

 

Ξαφνικά από τον πάνω όροφο κατέβηκε - άνετα και γρήγορα, παρ' ότι κρατούσε το μπαστούνι του - ένας Έλληνας καλλιτέχνης που εκτιμώ βαθύτατα. Νάτον κι ο δάσκαλος! αναφωνεί ο Ξανθόπουλος, αν κι είχα την ερώτηση στα χείλη μου: Ο Ροβήρος Μανθούλης δεν ειν' αυτός;

 

Τι παράξενο! Την προηγούμενη νύχτα είχα ξαναδεί σε DVD την ταινία του, Ψηλά τα χέρια Χίτλερ, με το φοβερό ντουέτο Θανάσης Βέγγος - Βασίλης Διαμαντόπουλος τα μαύρα χρόνια της Κατοχής!

 

Ο Μανθούλης κάθισε στο διπλανό τραπέζι παρέα με τον σκηνοθέτη Άγγελο Κοβότσο. Τον παρατηρούσα με τα λευκά του γένια και το ζωηρό του βλέμμα, κάτι μεταξύ σοφού Σωκράτη - αυτού που προτίμησε να πιεί το κώνειο απ' το να μεταφερθεί στη Λάρισα -, καλωσυνάτου μπαρμπα-Στρουμφ και δαιμόνιου Ηλία Πετρόπουλου. 

 

Θυμήθηκα τις κουβέντες που κάναμε γι'αυτόν και το έργο του με τον συχωρεμένο Αντρέα Παγουλάτο. Πώς πρόκειται για έναν δημιουργό που η προσωπική του πορεία διαπερνά ολόκληρο τον 20ο αι. με έναν βίο αξιοζήλευτο σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική και, το κυριότερο, πάντοτε μέτοχο στις μεγάλες στιγμές της ελληνικής πολιτικής ιστορίας.

 

 

Διότι ο Μανθούλης ποτέ δεν υπήρξε εστέτ, όπως λόγου χάριν ήταν ο άλλος σημαντικός Έλληνας και συντοπίτης του (αμφότεροι κατοικούν στο Παρίσι), Κώστας Γαβράς. Ο Μανθούλης διατήρησε στο ακέραιο την ελληνική κουλτούρα του, ακόμη μοιράζει το χρόνο του μεταξύ Αθηνών και Παρισίων, κρατάει επαφές με νεότερους Έλληνες συναδέλφους του και συμμετέχει στα κινηματογραφικά δρώμενα: Το Lilly's Story του που είδαμε το 2002 στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ήταν η ιστορία του καταποντισμού, ελέω πολιτικών συνθηκών, μίας παλιότερης ταινίας του με τη Μελίνα Μερκούρη και τον Ζιλ Ντασέν.

 

Παλιότερη ταινία του, ιστορικής σημσίας, ήταν και το ντοκιμαντέρ Ανεβαίνοντας τον Μισισιπή που εγκαινίασε στις 3 Ιανουαρίου 1973 το Τρίτο Κανάλι της Γαλλικής Τηλεόρασης για ν' ακολουθήσει το, γυρισμένο στο Χάρλεμ, Μπλουζ με σφιγμένα δόντια, το οποίο αναγνωρίστηκε απ' τους Βέλγους κριτικούς ως Καλύτερη Ταινία της χρονιάς εκείνης μαζί με το Κοπάδι του Γιλμάζ Γκιουνέι και τον Γάμο της Μαρίας Μπράουν του Ρ. Β. Φασμπίντερ! Κι ακόμη, η μεγάλη φιλία του Μανθούλη με τη Joan Baez και το ντοκιμαντέρ που επρόκειτο να γυρίσει για τον κουνιάδο της, τον ακτιβιστή συγγραφέα και τραγουδοποιό της folk, Richard Farina.

 

Διόλου τυχαίο που όταν ο Καραμανλής ανάθεσε στον Μιχάλη Κακογιάννη τη διάρθρωση της Κρατικής Τηλεόρασης αμέσως μετά τη Μεταπολίτευση, εκείνος αρνήθηκε, προτείνοντας τον Μανθούλη στη θέση του. Κι ο Μανθούλης με τη σειρά του κάλεσε ανθρώπους σαν τον Μπακογιαννόπουλο, την Μαρκετάκη και τον Μάρκαρη και έφτιαξε ένα πραγματικά ποιοτικό πρόγραμμα εκπομπών! Ποιος γνωρίζει, π.χ., στην εποχή του μαύρου της ΕΡΤ που λουστήκαμε, ότι η τότε αμερικανική πρεσβεία είχε διαμαρτυρηθεί, επειδή δινόταν βάρος σε ευρωπαϊκά ή και σε βαλκανικά τηλεοπτικά προγράμματα;

 

Όλες αυτές τις πληροφορίες συν πολλές - πολλές άλλες, γραμμένες σε α΄πρόσωπο από τον Ροβήρο Μανθούλη, θα βρείτε στο ογκωδέστατο (615 σελίδες) βιβλίο με τίτλο Ο κόσμος κατ' εμέ - Ο Βίος και τα Πάθη μου. Σίγουρα δεν πρόκειται για ακόμη μία αυτοβιογραφία. Πρόκειται για μία, συναρπαστική σαν μυθιστόρημα, απολαυστική καταγραφή της νεότερης πολιτιστικής Ιστορίας της Ελλάδας, η οποία - κατά τη γνώμη μου - σε μία άλλη ιδανική κοινωνία θα έμπαινε ως διδακτέα ύλη στα λύκεια της χώρας! Γιατί, ναι μεν γράφει ο Μανθούλης, από τις σελίδες του όμως παρελαύνουν πρόσωπα, έργα, συνθήκες και καταστάσεις, που άπτονται όχι μόνο του ελληνικού, αλλά και του διεθνούς ενδιαφέροντος!

 

Στα 85 του ο Ροβήρος Μανθούλης δικαιούται μιας τέτοιας αυτοβιογραφίας, τόσο πλήρους και τόσο εμπεριστατωμένης: 122 συνολικά ταινίες, 17 βιβλία που προηγήθηκαν και, σήμερα, οι αναμνήσεις του, δεν είναι καθόλου αμελητέα υπόθεση.

 

Όταν σηκώθηκα από το τραπέζι του, γιατί τελικά την κάναμε την κουβέντα μας, μου υπόγραψε ένα βιβλίο του με την εξής αφιέρωση: Αλό Αντώνη au revoir...Την επόμενη θα επέστρεφε στο Παρίσι. Εις το επανιδείν, λοιπόν, κύριε Μανθούλη, με μία μεγάλη συνέντευξη σας για το LIFO.gr, όπως μου υποσχεθήκατε!

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι είναι το IMAX που, μετά τη Θεσσαλονίκη, έρχεται και στην Αθήνα

Οθόνες / Τι είναι το IMAX που, μετά τη Θεσσαλονίκη, έρχεται και στην Αθήνα

Η ανακοίνωση των Village Cinemas γεμίζει χαρά τους Αθηναίους σινεφίλ που πρόκειται να αποκτήσουν τη δική τους αίθουσα IMAX. Τι είναι, όμως, η τεχνολογία IMAX και γιατί μέχρι πρότινος είχε μόνο η Θεσσαλονίκη πιστοποιημένη αίθουσα;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ερωτικές ιστορίες κάτω από τα αστέρια στο Cine Paris

Οθόνες / Ερωτικές ιστορίες κάτω από τα αστέρια στο Cine Paris

Ένα υπέροχο κινηματογραφικό αφιέρωμα στο στέκι της Πλάκας, με παλιές δόξες, όπως το «Brief Encounter» και το «Roman Holiday» αλλά και πιο σύγχρονες, όπως το κομψοτέχνημα «In the Mood for Love» και το σπαραχτικό «Cold War».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Βασίλη και Δάφνη, πώς γυρίσατε την πιο αφοπλιστική ερωτική σκηνή του ελληνικού σινεμά;

Lifo Videos / Βασίλη και Δάφνη, πώς γυρίσατε την πιο αφοπλιστική ερωτική σκηνή του ελληνικού σινεμά;

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης και σεναριογράφος Βασίλης Κεκάτος, μαζί με την πρωταγωνίστριά του, Δάφνη Πατακιά, μιλούν για όσα έζησαν στα γυρίσματα της ταινίας «Οι άγριες μέρες μας» – μιας ιστορίας με χαρακτήρες που είναι «γλυκά τσογλανάκια».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Made in Vain»: Γιατί ένας άνθρωπος θέλει να γίνει bodybuilder;

Οθόνες / «Made in Vain»: Γιατί ένας άνθρωπος θέλει να γίνει bodybuilder;

Ένα αποκαλυπτικό ελληνικό ντοκιμαντέρ που αποτυπώνει την ωμή αλήθεια για το άθλημα του bodybuilding –έναν κόσμο όπου δοκιμάζονται τα όρια σώματος και πνεύματος– έρχεται στις αίθουσες την Πέμπτη 29 Μαΐου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Είναι η «Κιούκα» η «ελληνική ταινία της χρονιάς»;

The Review / Τι είναι αυτό που κάνει την ταινία «Κιούκα» να συζητιέται τόσο;

O Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με τη Βένα Γεωργακοπούλου για την ταινία «Κιούκα: Πριν το τέλος του καλοκαιριού» του 31χρονου Κωστή Χαραμουντάνη. Πώς καταφέρνει το όραμα ενός millennial σκηνοθέτη να ξεχωρίζει στο σύγχρονο ελληνικό σινεμά — και γιατί αξίζει την προσοχή μας;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ρίτσαρντ Γκιρ: Η αβάσταχτη γοητεία της σεμνότητας 

Οθόνες / Ρίτσαρντ Γκιρ: Η αβάσταχτη γοητεία της σεμνότητας 

Με αφορμή την έξοδο του «Oh, Canada» στις εγχώριες αίθουσες, ανατρέχουμε στο σύνολο της καριέρας ενός σταρ που οι περισσότεροι θεωρούμε δεδομένο, ίσως επειδή όσα κάνει στην οθόνη φαντάζουν τόσο ανεπιτήδευτα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Κάν’ το όπως ο Γκοντάρ

Ανταπόκριση από τις Κάννες / Κάν’ το όπως ο Γκοντάρ

Ως άλλος Αμερικανός στο Παρίσι του ’60, ο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ με τη φετινή του συμμετοχή, το ασπρόμαυρο «Nouvelle Vague», αποτίνει φόρο τιμής στον θρυλικό auteur του γαλλικού Νέου Κύματος, υπενθυμίζοντάς μας την τέχνη (και το θράσος) της νεότητας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στις σχολικές γιορτές ο Θοδωρής Σελέκος ζήλευε τα φτερά αγγέλου που είχε ο φίλος του ο Παναγιώτης

Οθόνες / Στις σχολικές γιορτές ο Θοδωρής Σελέκος ζήλευε τα φτερά αγγέλου που είχε ο φίλος του ο Παναγιώτης

Ο Θοδωρής Σελέκος μεγάλωσε στο Νέο Ηράκλειο και ασχολείται με τον κινηματογράφο . Στα πρώτα του βήματα ήταν μέρος της κολεκτίβας ATH KIDS. Έχει σκηνοθετήσει βιντεοκλίπ για καλλιτέχνες όπως ο Ethismos, ο Saske, οι Sworr και διαφημιστικά για brands όπως η Muerte Inc. Παλιότερα άκουγε περισσότερη hip-hop μουσική. Τώρα ακούει jazz και soul. Η πρώτη ταινία μικρού μήκους του ονομάζεται «Can you water a garden with tears?». Του αρέσει η ησυχία και οι αργές ταινίες.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΚΟΥΛΑΚΗ
Χολιγουντιανή απόβαση στην Κρουαζέτ, μια πολιτική διαμαρτυρία αλλά και «ψαλίδι» στο γυμνό

Κάννες 2025 / Χολιγουντιανή απόβαση στην Κρουαζέτ, μια πολιτική διαμαρτυρία αλλά και «ψαλίδι» στο γυμνό

Στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ Καννών, ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο εξαπέλυσε για ακόμη μία φορά σφοδρή κριτική κατά της αμερικανικής πολιτικής, μια μικρή γαλλική ταινία εγκαινίασε το φεστιβάλ, ενώ οι λαμπερές σταρ υποχρεώθηκαν να περιορίσουν τις ημίγυμνες εμφανίσεις τους στο κόκκινο χαλί.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιος είναι τελοσπάντων αυτός ο Λεός Καράξ;

Οθόνες / Λεός Καράξ: Ποιος είναι ο σκηνοθέτης του Holy Motors;

«Δεν είμαι εγώ», δηλώνει ο ασυμβίβαστος Γάλλος δημιουργός στον τίτλο της φιλμικής του αυτοβιογραφίας, εντείνοντας το μυστήριο γύρω από το πρόσωπό του και προσθέτοντας ακόμη μία ψηφίδα σε ένα συναρπαστικό καλλιτεχνικό work in progress.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ