Στα ευρωπαϊκά βραβεία κινηματογράφου που δόθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στη Σεβίλλη ξεχώρισε η καθαρή νίκη του Πάβελ Παβλικόφσκι, με τον Ψυχρό Πόλεμο, όπως και το τιμητικό βραβείο της χρονιάς που έδωσε ο Βιμ Βέντερς στον Κώστα Γαβρά που συγκινημένος τον ευχαρίστησε και με έναν μικρό, συμπαγή λόγο μίλησε για την ανάγκη της αποδοχής και της ένωσης διαφορετικών κουλτουρών στη σημερινή Ευρώπη.


Υπήρξε όμως και μια άλλη ξεχωριστή στιγμή. Το πρώτο βραβείο της βραδιάς, το Eurimages Co-Production Award, δίνεται σε εταιρίες παραγωγής που κοπιάζουν γι' αυτή ακριβώς την ένωση που τόσοι ανέφεραν αργότερα, δημιουργώντας και συντονίζοντας ευρωπαϊκές συμπαραγωγές που προκύπτουν μέσα από φεστιβάλ και κινηματογραφικές αγορές.

 

Το φετινό βραβείο κέρδισαν 2 Έλληνες, οι Γιώργος Καρναβάς και Κωνσταντίνος Κοντοβράκης και η εταιρεία τους Heretic που από το 2013 αναλαμβάνει την υποστήριξη μιας σειράς ταινιών που διακρίνονται για τον διεθνή και ενωτικό χαρακτήρα τους, κρατώντας αποστάσεις από της έννοια της εθνικής κινηματογραφίας.

 

Οι δυο τους παρέλαβαν το βραβείο από την Ισπανίδα ηθοποιό Έμα Σουάρεζ, με την οποία συνεργάστηκαν πρόσφατα στα γυρίσματα της ταινίας Sumendia που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα στη Νίσυρο.


Οι δυο τους παρέλαβαν το βραβείο από την Ισπανίδα ηθοποιό Έμα Σουάρεζ, με την οποία συνεργάστηκαν πρόσφατα στα γυρίσματα της ταινίας Sumendia που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα στη Νίσυρο.

 

Στον ευχαριστήριο λόγο τους ανέφεραν: «Ευχαριστούμε την Ακαδημία γι' αυτήν την έκπληξη, δεν ξέραμε ότι θα παραλάβουμε το βραβείο από εσένα Έμα. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που βρισκόμαστε στη σκηνή μπροστά στους ανθρώπους που κάνετε ταινίες και υπήρξατε έμπνευση για εμάς. Κάτι τέτοιο μας κάνει να νιώθουμε σημαντικοί.

 

Είναι επίσης σημαντικό ότι αυτό το βραβείο το μοιραζόμαστε δύο άτομα. Το να μοιράζεσαι είναι μία από τις μεγαλύτερες αξίες στη ζωή και μας κάνει να ισορροπούμε τον εγωισμό μας και να αισθανόμαστε χρήσιμοι και ολοκληρωμένοι. Θέλουμε να αφιερώσουμε αυτό το βραβείο στους άλλους, σε όλους εκείνους που δουλέψαμε μαζί όλο αυτό τον καιρό. Στους συμπαραγωγούς που είναι μαζί μας σε καλές και κακές εποχές, στους χρηματοδότες που τους αγαπάμε και αγαπάμε να παραπονιόμαστε γι' αυτούς, σε όλους τους ηθοποιούς, σκηνοθέτες και κινηματογραφικά συνεργεία, στο all-female team της Heretic, στις οικογένειες και τους συντρόφους μας που είναι πάντα μαζί μας.»

 

 

«Ο Γιος της Σοφίας» (Son of Sofia) είναι μεταξύ των συμπαραγωγών της Heretic


Η Heretic ιδρύθηκε το 2013 από τους δύο συνεργάτες και έχει ως βάση της την Αθήνα. Μεταξύ των συμπαραγωγών της βρίσκονται μερικές από τις πιο σημαντικές ελληνικές ταινίες των τελευταίων χρόνων, όπως ο Γιος της Σοφίας, το Αγόρι που Τρώει το Φαγητό του Πουλιού, το Copa-Loca και η πρόσφατη ταινία του Άγγελου Φραντζή, Still River.

 

Παράλληλα, η εταιρία έχει επεκτείνει το πεδίο δράσης της, μέσω των Heretic Outreach και Heretic Asterisk, λειτουργώντας ως sales agent στα μεγαλύτερα κινηματογραφικά φεστιβάλ του κόσμου, αλλά και ως σύμβουλος για παραγωγούς από όλο τον κόσμο.