Η γυμνή αλήθεια για τα '60s

Facebook Twitter
0

Πες μου λίγα λόγια για την ταινία. Για τι ακριβώς πρόκειται;
Είναι μια ταινία που ο αγγλικός τίτλος της είναι 8 Miles High και αφορά μια γυναίκα που τη δεκαετία του ‘60 ήταν πολύ διάσημο μοντέλο. Ήταν πολύ διάσημη στη Γερμανία από τις φωτογραφίσεις της. Ήταν επίσης γνωστή για τις σχέσεις της με τον Mick Jagger, τον Keith Richards και τον Jimmy Hendrix - η ταινία αναφέρεται στη ζωή και στους έρωτές της. Είναι μια ερωτική ιστορία για την αγάπη για ζωή στις δεκαετίες του ‘60 και του ’70, που διαδραματίζεται στο Μεξικό, στην Ινδία, στη Γερμανία και παρουσιάζει τρεις περιόδους της ζωής της: τη νεότητά της και τη σχέση της με μια διάσημη πολιτική ομάδα που ονομαζόταν Kommune 1. Ζούσαν όλοι μαζί σε ένα πολύ μεγάλο δωμάτιο, κοιμόνταν σε ένα μεγάλο στρώμα και συζητούσαν για πολιτική και για επανάσταση. Η τρίτη περίοδος είναι ο πιο μεγάλος της έρωτας, η σχέση της με τον Dieter Bockhorn. Έφτιαξε ένα λεωφορείο για χάρη της, για να της δείξει πόσο την αγαπούσε και στη συνέχεια ταξίδεψαν παντού στον κόσμο, κάτι που σήμερα είναι αρκετά συνηθισμένο, αλλά τη δεκαετία του ‘60 το να ταξιδεύεις στο Μεξικό, στην Τουρκία και στην Ινδία ήταν κάτι πολύ ξεχωριστό.

Ποια πιστεύεις ότι είναι τα στοιχεία που κάνουν την ιστορία της Uschi Obermaier ενδιαφέρουσα 40 χρόνια μιετά και τι είναι αυτό που συντηρεί το μύθο της; Για ποιο λόγο να πάει κάποιος να δει μια ταινία γι' αυτή;
Στην Ελλάδα δεν είναι τόσο εύκολο να πάει κάποιος όσο είναι στη Γερμανία, επειδή οι Γερμανοί γνωρίζουν ποια είναι. Οι Έλληνες θα μπορούσαν να πάνε να τη δουν επειδή είναι μια ωραία ερωτική ιστορία. Περιέχει τόσα πολλά στοιχεία, δείχνει ολόκληρο τον κόσμο, όλα τα ταξίδια της, όλες τις άσχημες καταστάσεις που είχε να ξεπεράσει, για παράδειγμα το χαμό του παιδιού της ή τις εμπειρίες της με τα ναρκωτικά, τη μουσική. Οι άνθρωποι, ειδικά η γενιά μας -είμαι 27-, μπορούν να πάρουν μια ιδέα για το πώς ήταν τα πράγματα στη δεκαετία του ‘60. Πόσο εύκολα ήταν. Ο χίπικος τρόπος ζωής και η φιλοσοφία της μουσικής, το ότι προσπαθούσαν να τα δοκιμάσουν όλα, χωρίς την πίεση του σχολείου ή της δουλειάς. Όλα ήταν τόσο όμορφα και εύκολα. Σήμερα δεν είναι.

Πέρασε από τόσες κακουχίες, υπάρχει κάποιο μάθημα μετά από όλα αυτά;
Υπάρχει.
Είναι μια πολύ δυνατή γυναίκα. Σήμερα είναι 60 χρονών και στην ταινία την παρακολουθούμε από τα 18 ως τα 35 της. Έχει χάσει κάποιον. Κάποιος πέθανε. Δεν θέλω να πω ποιον, πρέπει να πάτε να δείτε την ταινία, έχασε δυο σημαντικά για τη ζωή της πρόσωπα. Έχει σχέση με τον έρωτα. Το να μην μπορείς να αποφασίσεις ανάμεσα σε τρία πρόσωπα που αγαπάς ποιο να επιλέξεις. Βλέπεις απλά πόσο ελεύθερη γυναίκα ήταν, πόσο δυνατή.

Εκτός από τις ανθρώπινες απώλειες, πιστεύεις ότι έχασε ή κέρδισε εν τέλει από όλες αυτές τις σχέσεις;
Φυσικά και έχασε. Πρώτα απ’ όλα, με τη σχέση της με τον πολιτικοποιημένο τύπο έχασε τον εαυτό της επειδή δεν είχε καμία σχέση με την πολιτική. Όταν πήγε, ένα απλό κοριτσάκι, σε εκείνους τους ανθρώπους που ήταν πολύ πνευματικοί και έξυπνοι, έπρεπε να παλέψει πολύ σκληρά για να αποδείξει ότι δεν ήταν ανόητη -παρ’ όλο που δεν ήταν και τόσο έξυπνη- και έμαθε πολλά από τις σχέσεις της και όλες τις αποφάσεις που έχει πάρει. Ίσως ειδικά για τις γυναίκες θα είναι πολύ ενδιαφέρον να δουν πώς μπορεί να γίνει το όνειρο μιας πολύ δυνατής γυναίκας πραγματικότητα. Όλα όσα ονειρεύεσαι μπορούν να πραγματοποιηθούν εάν τα πιστέψεις πραγματικά και αυτό είναι και το μήνυμα της ταινίας.

Πιστεύεις ότι γίνεται κάτι ανάλογο με την Kommune 1 σήμερα στην τηλεόραση των reality; Όπως δείχνει η ταινία, είναι ένα μέρος που δεν υπάρχουν πόρτες ούτε ρούχα.
Νομίζω ότι δεν ήθελαν να χάσουν τα όριά τους. Δεν ήθελαν να έχουν τη σχέση των δυο ανθρώπων επειδή τα πάντα ήταν ανοιχτά. Έμεναν σε ένα μεγάλο δωμάτιο και έπρεπε να μιλάς για τα προβλήματά σου, έπρεπε να τα εκθέτεις μπροστά σε όλους. Έπρεπε να μοιράζεσαι τα πάντα και αυτό δεν είναι εύκολο. Σήμερα με το θέμα του Big Brother είναι σχεδόν το ίδιο. Έχεις μια κάμερα και υπάρχουν άνθρωποι που εκτίθενται, βλέπεις τα προβλήματά τους, αλλά το θέμα δεν είναι πολιτικό. Είχαν πολιτικές δραστηριότητες στην Kommune 1.

Ποιες ήταν οι αντιδράσεις του γερμανικού κοινού; Τους άρεσε η ταινία;
Ήταν πολύ αντιφατικές. Σε μερικούς άρεσε πάρα πολύ. Στη γενιά του ‘60 άρεσε. Η νέα γενιά που δεν ήξερε αυτή τη γυναίκα ήταν δύσκολο να καταλάβει τα πάντα.

Ποιος είναι ο πιο μεγάλος σου φόβος για τις αντιδράσεις που θα προκαλέσει η ταινία;
Δεν έχω φόβους. Καθόλου, επειδή ο πιο σκληρός κριτής ήταν η ίδια η Uschi και μου είπε ότι της άρεσε. Βλέπει τον εαυτό της σε μένα και στον τρόπο που την υποδύομαι στην ταινία. Δεν μπορούν να μου πουν οι άλλοι ότι δεν έχω σχέση με την Uschi, επειδή μου το έχει πει η ίδια.

Υπάρχει κανένα στοιχείο στον χαρακτήρα που υποδύεσαι που μοιάζει με το δικό σου;
Μοιραζόμαστε την ίδια δίψα και αγάπη για ζωή, μας αρέσουν τα ζώα, έχουμε κι οι δυο την ίδια αίσθηση του χιούμορ.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ειρήνη Παπά μέσα από 9 ταινίες και 1 ντοκιμαντέρ

Οθόνες / Ειρήνη Παπά: Οι σημαντικότερες ταινίες της για ένα πενθήμερο στην Ταινιοθήκη

Την αποκάλεσαν «Καρυάτιδα», συνέβαλε στο να φτάσει το αρχαίο δράμα στο Χόλιγουντ, υπήρξε μια αληθινή σταρ. Αυτή την εβδομάδα μπορούμε να δούμε ξανά την «Αντιγόνη», τις «Τρωάδες», το «Ζ» και άλλες ταινίες που η Ειρήνη Παπά σφράγισε με την ερμηνεία της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η αιώνια και οικουμενική θεία Μπεμπέκα

Daily / Η αιώνια και οικουμενική θεία Μπεμπέκα

Η αναγγελία του θανάτου της Άννας Κυριακού προκάλεσε βαθιά συγκίνηση και θλίψη καθώς πολλοί έμοιαζαν να πενθούν όχι τόσο την απώλεια της ίδιας της ηθοποιού όσο του χαρακτήρα της στις «Tρεις Χάριτες», κι ας έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ανδρέας Αποστολίδης, συγγραφέας, σκηνοθέτης

Οι Αθηναίοι / Ανδρέας Αποστολίδης: «Πλέον το αστυνομικό μυθιστόρημα ανθεί ως παραγωγή, αλλά δεν ανανεώνεται»

Επί δικτατορίας σχετιζόταν με παράνομες οργανώσεις και έφτασε να κατηγορηθεί ως ηθικός αυτουργός της κατάληψης του Πολυτεχνείου. To ταξίδι του με την αστυνομική λογοτεχνια ξεκίνησε με μια μετάφραση του Ρέιμοντ Τσάντλερ. Σειρά πήραν η Χάισμιθ, ο Ελρόι και άλλοι σπουδαίοι συγγραφείς. Μετά, έγραψε τα δικά του μυθιστορήματα, ασχολήθηκε με την αρχαιοκαπηλία και το ντοκιμαντέρ. O Ανδρέας Αποστολίδης αφηγείται τη ζωή του στη LiFO.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Buy yourself a butt plug: Γιατί όλοι μιλούν για την ταινία «Pillion»;

Οθόνες / Buy yourself a butt plug: Γιατί όλοι μιλούν για την ταινία «Pillion»;

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Χάρι Λάιτον, όπου ο Χάρι Μέλινγκ συνάπτει μια BDSM σχέση με τον Σκάρσγκαρντ, ήδη από το τρέιλερ έχει πυροδοτήσει συζητήσεις για τον σεξουαλικό προσανατολισμό του Σουηδού πρωταγωνιστή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Με το «Chasing Dragons» ο Άκης Ζιάκκας ένωσε μονομιάς τις τρεις δρακολίμνες

Οθόνες / Ο Άκης Ζιάκας ενώνει σε μία διαδρομή τις τρεις Δρακόλιμνες

«Chasing Dragons»: 120 χιλιόμετρα, 8.000 μέτρα υψομετρική διαφορά σε μία μέρα. Μια ταινία που διαρκεί μία ώρα και καταγράφει αυτή τη συγκλονιστική διαδρομή που ξεπερνά τα όρια της αντοχής, σωματικής και ψυχολογικής.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Mπιλ Κίντερ στη LiFO: «Oι ταινίες κινουμένων σχεδίων δεν είναι μόνο για παιδιά»

Οθόνες / Mπιλ Κίντερ: «Oι ταινίες κινουμένων σχεδίων δεν είναι μόνο για παιδιά»

Ο συνεργάτης του Κόπολα και υπεύθυνος μοντάζ και post-production σε ταινίες όπως το «Wall-e» μάς μίλησε για το μοντάζ στο animation, για την Pixar και για τότε που ένα στούντιο πλήρωσε 80 εκατομμύρια δολάρια τον Κόπολα για να μη γυρίσει μια ταινία. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Τζάρεντ Λέτο, Έμα Τόμσον, ο σκύλος Ίντι και άλλοι δύο λόγοι να πάτε σινεμά

Οθόνες / Τζάρεντ Λέτο, Έμα Τόμσον, ο σκύλος Ίντι και άλλοι δύο λόγοι να πάτε σινεμά

Η τρίτη και χειρότερη κατάθεση στο σύμπαν του «Tron», η πολυσυζητημένη ταινία τρόμου «Good Boy», το δεύτερο μέρος της τριλογίας του Νταγκ Γιόχαν Χάουγκερουντ και η Έμα Τόμσον ως ένοπλη προστάτιδα. Τι παίζει στα σινεμά από σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η μακρά αποκαθήλωση του Kanye West

Οθόνες / Η μακρά αποκαθήλωση του Kanye West

Το νέο ντοκιμαντέρ με τίτλο «In whose name?» παρουσιάζει τον Kanye West ως μια ιδιοφυΐα εγκλωβισμένη στο σώμα ενός παιδιού που βρίσκεται πάντα στα πρόθυρα ενός ακόμα κακομαθημένου ξεσπάσματος. Αρκεί αυτό για να αγνοήσουμε τα σφάλματά του;
THE LIFO TEAM
10 ταινίες για να μπείτε σε φθινοπωρινή διάθεση

Οθόνες / 10 ταινίες που θέλεις να βλέπεις και να είναι φθινόπωρο

Είναι τα κίτρινα φύλλα του Central Park; Η μελοδραματική ατμόσφαιρα; Αγγλικά τοπία στη βροχή; Κάτι πάντως ενώνει αυτές τις δέκα ταινίες και όταν τις βλέπεις θες να είναι και ο καιρός αλλιώτικος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Steve: Η μοναξιά του δασκάλου μεγάλων αποστάσεων

Daily / Steve: Η μοναξιά του δασκάλου μεγάλων αποστάσεων

Ένα κρίσιμο και «μανιοκαταθλιπτικό» 24ωρο στη ζωή ενός εκπαιδευτικού σε ένα σχολείο για προβληματικούς εφήβους αποτελεί τον καμβά για το υπερκινητικό δράμα του Netflix με πρωταγωνιστή τον Κίλιαν Μέρφι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Νεριτάν Ζιντζιρία: «Η Ελλάδα έχει φετίχ να βαφτίζει τους νέους "φαινόμενα"»

Οθόνες / Νεριτάν Ζιντζιρία: «Η Ελλάδα έχει φετίχ να βαφτίζει τους νέους "φαινόμενα"»

Όταν αποφάσισε να γίνει κινηματογραφιστής, του είπαν ότι θα πεινάσει, αλλά με έναν πολύ δημιουργικό τρόπο. Έκανε τις πρώτες του ταινίες κυριολεκτικά με χώμα και νερό, αλλά πλέον τρέχει παράλληλα οκτώ πρότζεκτ. Κάνει σινεμά συνομιλώντας με το σινεμά του Γιάνναρη, του Δαμιανού, του Παπατάκη. Ο Νεριτάν Ζιντζιρία αφηγείται τη ζωή του στη LifO.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
When Nobody’s Watching: Πριν κλωτσήσουν τη μπάλα, πρέπει να νικήσουν την προκατάληψη

Οθόνες / When Nobody’s Watching: Πριν κλωτσήσουν τη μπάλα, πρέπει να νικήσουν την προκατάληψη

Η Ελλάδα κάνει τα πρώτα της σοβαρά βήματα για να σταθεί ισότιμα στο ευρωπαϊκό γήπεδο του γυναικείου ποδοσφαίρου - Το νέο ντοκιμαντέρ του ΠΣΑΠΠ, “When Nobody’s Watching”, ρίχνει φως στις ζωές των αθλητριών που παλεύουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Η δραματική στροφή του The Rock και άλλοι 3 λόγοι να πάτε σινεμά

Οθόνες / Η δραματική στροφή του The Rock και άλλοι 3 λόγοι να πάτε σινεμά

Ακόμα μια κινηματογραφική μεταφορά του Δράκουλα, ένα κινέζικο animation που είναι η πέμπτη εμπορικότερη ταινία όλων των εποχών αλλά και η επανακυκλοφορία του «Avatar: The Way of Water» - Τι παίζει από σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
THE LIFO TEAM
«Good Boy»: Ναι, ο σκύλος σας βλέπει φαντάσματα» ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

Οθόνες / «Good Boy»: Ναι, ο σκύλος σας βλέπει φαντάσματα

Η πολυσυζητημένη ταινία τρόμου του Μπεν Λέονμπεργκ δίνει σάρκα και οστά σε έναν από τους μεγαλύτερους φόβους των ιδιοκτητών σκύλου και αντλεί τη συγκίνησή της από τον αρραγή δεσμό ανθρώπου και ζώου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ