#EUandME: Η μουσική και η τεχνολογία μπορούν να μας φέρουν πιο κοντά

#EUandME: Η μουσική και η τεχνολογία μπορούν να μας φέρουν πιο κοντά Facebook Twitter
0

ADVERTORIAL

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που έχει καταφέρει η τεχνολογία στις μέρες μας είναι αδιαμφισβήτητα η ψηφιακή συνδεσιμότητα: η δυνατότητα να είσαι παρών και παρούσα παντού, ανά πάσα στιγμή. Το λεγόμενο κατά τους όρους της αγοράς connectivity, που προσπερνάει τις δυσκολίες της φυσικής παρουσίας. Μπορείς πλέον να μιλήσεις, να δημιουργήσεις, να εργαστείς από το δωμάτιο του σπιτιού σου.

Αυτές τις νέες αξίες και δυνατότητες προωθεί η καμπάνια #EUandME της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ξεκίνησε από τον Μάιο του 2018, καλώντας τους νέους της Ένωσης να ανακαλύψουν τα οφέλη και τις ευκαιρίες που τους προσφέρονται καθημερινά ως Ευρωπαίοι πολίτες.

Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό, διενεργήθηκε και ο σχετικός διαγωνισμός #EUandME Young Filmmakers Competition με νικητές πέντε νέους κινηματογραφιστές που μέσα από τη δική τους σκηνοθετική ματιά ανέδειξαν θέματα και αξίες της Ε.Ε., όπως η κινητικότητα, η βιωσιμότητα, τα δικαιώματα, οι δεξιότητες & η επιχειρηματικότητα και ο ψηφιακός κόσμος, μέσω πέντε αντίστοιχων ταινιών μικρού μήκους. Για την πραγματοποίηση του καλλιτεχνικού αυτού εγχειρήματος στο πλευρό τους βρέθηκαν καταξιωμένοι Ευρωπαίοι σκηνοθέτες και μία χορηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Νικητής στη θεματική κατηγορία του ψηφιακού κόσμου, ο νεαρός Ρουμάνος σκηνοθέτης Eugen Dediu. Στα 23 του μόλις χρόνια, με κινηματογραφικές σπουδές σε Βουκουρέστι και Πράγα, έχει κερδίσει πολυάριθμα βραβεία, ενώ έχει σκηνοθετήσει πλειάδα ντοκιμαντέρ και ταινίες μικρού μήκους.

Οι σπουδές του στην κλασική μουσική ήταν αυτές όμως που του γέννησαν την ιδέα για την ταινία του, που παντρεύει το παλιό με το νέο, δείχνοντας ότι μπορούμε να διατηρήσουμε τον πολιτισμό μας σε μία κοινωνία που συνεχώς αλλάζει. Η ταινία «Η Συμφωνία του Νέου Κόσμου» κάνει ακριβώς αυτό. Μας παρουσιάζει μία συναυλία κλασικής μουσικής που συμβαίνει στο νέο κόσμο, αυτόν των οθονών, όπου όλοι από όπου και αν βρίσκονται μπορούν να παρακολουθήσουν ζωντανά σε live streaming μία ορχήστρα όπου συνυπάρχει και αυτή μέσω... οθονών.

Παράλληλα και πολύ έξυπνα ο δημιουργός επιλέγει ως μουσικό θέμα της ταινίας του την Ενάτη Συμφωνία του Ντβόρζακ σε μι ελάσσονα, «Από τον Νέο Κόσμο». Μία συμφωνία λοιπόν που τιτλοφορείται «Από τον Νέο Κόσμο», γενόμενη σύμβολο μίας εποχής που αλλάζει χωρίς να χάνει την ταυτότητα, πολλώ δε μάλλον την ψυχή της.

Τα πλάνα εναλλάσσονται μεταξύ των μουσικών, του μαέστρου και των θεατών. Μία βιολίστρια βρίσκεται στο σπίτι της με φόντο το γιο της στον καναπέ. Κάποιοι άλλοι σε μία αίθουσα μουσικής. Μία όμποε μουσικός στο σαλόνι της και μία κρουστή στο γραφείο της. Σε ένα στούντιο ηχογράφησης βλέπουμε έναν παραγωγό να ετοιμάζεται να «παντρέψει» όλους αυτούς τους μουσικούς, προκειμένου υπό την επίβλεψη του διευθυντή της ορχήστρας (που βρίσκεται και αυτός με τη σειρά του σε μία οθόνη) να ξεκινήσει η παράσταση.

Το διαδίκτυο κατάφερε να φέρει κοντά μουσικούς από όλη την Ευρώπη, σε ένα θέαμα που μπορούν να το παρακολουθήσουν όλοι, από παντού και με όποια συσκευή διαθέτουν. Back to the future.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ταινίες του Διαγωνισμού Νέων Κινηματογραφιστών #EUandME και τις ευκαιρίες και δυνατότητες που προσφέρει η Ε.Ε., δείτε εδώ.

Οθόνες
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Superman: Ένα αβαρές επεισόδιο κυριακάτικου cartoon

Oθόνες / Superman: Ένα αβαρές επεισόδιο κυριακάτικου καρτούν

Υπερφορτωμένο, κατά διαστήματα απολαυστικό, με μια τετράποδη προσθήκη που θα κάνει τους ζωόφιλους να γαβγίζουν από χαρά, το «Superman» του Τζέιμς Γκαν δεν προσποιείται πως θέλει να προσφέρει τίποτα παραπάνω από δύο ευχάριστες ώρες στο σινεμά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Superman, καρχαρίες και Νταλί από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Superman, καρχαρίες και Νταλί από αύριο στους κινηματογράφους

Η πρώτη ταινία του αναγεννημένου διευρυμένου σύμπαντος της DC, ο υβριδικός μεταμεσονύκτιος χαβαλές του «Dangerous Animals» και το χιτσκοκικό «Spellbound», με την ονειρική σεκάνς ανθολογίας που σχεδίασε ο Σαλβαδόρ Νταλί, ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Νύχτα Αγωνίας: Το trendy δράμα του Χίτσκοκ με τη συμμετοχή του Νταλί

Οθόνες / Νύχτα Αγωνίας: Το trendy δράμα του Χίτσκοκ με τη συμμετοχή του Νταλί

Ο μεγαλοπαραγωγός Ντέιβιντ Ο. Σέλζνικ επιθυμούσε ένα trendy δράμα για την ψυχανάλυση, ενώ ο Άλφρεντ Χίτσκοκ γύρισε άλλο ένα θρίλερ για το σεξ, την ερωτική επιθυμία και τον ρόλο μιας δυναμικής γιατρού, απροστάτευτης σε ένα σεξιστικό ανδροκρατούμενο μικρόκοσμο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αναγέννηση του Jurassic World με ανακυκλωμένα υλικά, ανακουφιστικά αναχρονιστική

Οθόνες / Jurassic World: Ανακυκλωμένα υλικά, ανακουφιστικό πισωγύρισμα

Ο Κόλιν Τρεβόροου ξεκίνησε δυνατά τη δεύτερη τριλογία του Jurassic σύμπαντος και την έστειλε στον αγύριστο ή περίπου στη μέση του πουθενά, με τους τροποποιημένους δεινοσαύρους αδέσποτους, οπλισμένους κι επικίνδυνους, σε ένα φινάλε με οικολογικές κορόνες, πανηγυρικά χαοτικό, ψευδεπίγραφα απειλητικό και, εν τέλει, εξαιρετικά ανιαρό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στο «F1», o Μπραντ Πιτ θυμίζει τους σταρ μιας άλλης εποχής

Οθόνες / Στο «F1», o Μπραντ Πιτ θυμίζει τους σταρ μιας άλλης εποχής

Ο Μπραντ Πιτ, σε έναν μεγαλειώδη αναχρονισμό σε σύγκριση με τους ζορισμένους άνδρες του σύγχρονου κινηματογράφου, παίζει την ψυχούλα που όλοι φανταζόμαστε στο «F1», έναν (καθόλου σκοτεινό) ιππότη της ασφάλτου, ριψοκίνδυνο για το fun της ιστορίας, σε πλήρη έλεγχο της κατάστασης, πιστό στο σχεδόν ερωτικό του ραντεβού με τον φακό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 κινηματογραφικές προβολές-events που δεν πρέπει να χάσετε φέτος το καλοκαίρι

Οθόνες / 10 θρυλικές ταινίες που θα δούμε φέτος στα θερινά

Πέρα από τις ταινίες της διανομής, το καλοκαίρι διεξάγονται events, φεστιβάλ κaι αφιερώματα που (επανα)συστήνουν θησαυρούς από το κινηματογραφικό παρελθόν. Επιλέγουμε μια προβολή από δέκα τέτοιες δράσεις, στις οποίες κάθε σινεφίλ αξίζει να χτυπήσει κάρτα. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Κατερίνα Γιουλάκη (1938-2025): «Η θεία όλων μας»

Απώλειες / Κατερίνα Γιουλάκη (1938-2025): «Η θεία όλων μας»

Η αγαπημένη ηθοποιός, που έφυγε πλήρης ημερών πριν από λίγες ημέρες, υπήρξε η επιτομή της Ελληνίδας θείας, τόσο στην τηλεόραση όσο και στον κινηματογράφο. Ο ανιψιός της, Φώτης Σεργουλόπουλος, θυμάται στιγμές μαζί της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί να δει κανείς το «Φοινικικό σχέδιο» αν δεν είναι φαν του Γουές Άντερσον;

The Review / Γιατί να δει κανείς το «Φοινικικό σχέδιο» αν δεν είναι φαν του Γουές Άντερσον;

O Χρήστος Παρίδης συζητά με τη Βένα Γεωργακοπούλου για την τελευταία ταινία του Τεξανού δημιουργού. Πρόκειται, τελικά, για μια αντικαπιταλιστική αλληγορία της εποχής μας;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ