#EUandME: Η μουσική και η τεχνολογία μπορούν να μας φέρουν πιο κοντά

#EUandME: Η μουσική και η τεχνολογία μπορούν να μας φέρουν πιο κοντά Facebook Twitter
0

ADVERTORIAL

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που έχει καταφέρει η τεχνολογία στις μέρες μας είναι αδιαμφισβήτητα η ψηφιακή συνδεσιμότητα: η δυνατότητα να είσαι παρών και παρούσα παντού, ανά πάσα στιγμή. Το λεγόμενο κατά τους όρους της αγοράς connectivity, που προσπερνάει τις δυσκολίες της φυσικής παρουσίας. Μπορείς πλέον να μιλήσεις, να δημιουργήσεις, να εργαστείς από το δωμάτιο του σπιτιού σου.

Αυτές τις νέες αξίες και δυνατότητες προωθεί η καμπάνια #EUandME της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ξεκίνησε από τον Μάιο του 2018, καλώντας τους νέους της Ένωσης να ανακαλύψουν τα οφέλη και τις ευκαιρίες που τους προσφέρονται καθημερινά ως Ευρωπαίοι πολίτες.

Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό, διενεργήθηκε και ο σχετικός διαγωνισμός #EUandME Young Filmmakers Competition με νικητές πέντε νέους κινηματογραφιστές που μέσα από τη δική τους σκηνοθετική ματιά ανέδειξαν θέματα και αξίες της Ε.Ε., όπως η κινητικότητα, η βιωσιμότητα, τα δικαιώματα, οι δεξιότητες & η επιχειρηματικότητα και ο ψηφιακός κόσμος, μέσω πέντε αντίστοιχων ταινιών μικρού μήκους. Για την πραγματοποίηση του καλλιτεχνικού αυτού εγχειρήματος στο πλευρό τους βρέθηκαν καταξιωμένοι Ευρωπαίοι σκηνοθέτες και μία χορηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Νικητής στη θεματική κατηγορία του ψηφιακού κόσμου, ο νεαρός Ρουμάνος σκηνοθέτης Eugen Dediu. Στα 23 του μόλις χρόνια, με κινηματογραφικές σπουδές σε Βουκουρέστι και Πράγα, έχει κερδίσει πολυάριθμα βραβεία, ενώ έχει σκηνοθετήσει πλειάδα ντοκιμαντέρ και ταινίες μικρού μήκους.

Οι σπουδές του στην κλασική μουσική ήταν αυτές όμως που του γέννησαν την ιδέα για την ταινία του, που παντρεύει το παλιό με το νέο, δείχνοντας ότι μπορούμε να διατηρήσουμε τον πολιτισμό μας σε μία κοινωνία που συνεχώς αλλάζει. Η ταινία «Η Συμφωνία του Νέου Κόσμου» κάνει ακριβώς αυτό. Μας παρουσιάζει μία συναυλία κλασικής μουσικής που συμβαίνει στο νέο κόσμο, αυτόν των οθονών, όπου όλοι από όπου και αν βρίσκονται μπορούν να παρακολουθήσουν ζωντανά σε live streaming μία ορχήστρα όπου συνυπάρχει και αυτή μέσω... οθονών.

Παράλληλα και πολύ έξυπνα ο δημιουργός επιλέγει ως μουσικό θέμα της ταινίας του την Ενάτη Συμφωνία του Ντβόρζακ σε μι ελάσσονα, «Από τον Νέο Κόσμο». Μία συμφωνία λοιπόν που τιτλοφορείται «Από τον Νέο Κόσμο», γενόμενη σύμβολο μίας εποχής που αλλάζει χωρίς να χάνει την ταυτότητα, πολλώ δε μάλλον την ψυχή της.

Τα πλάνα εναλλάσσονται μεταξύ των μουσικών, του μαέστρου και των θεατών. Μία βιολίστρια βρίσκεται στο σπίτι της με φόντο το γιο της στον καναπέ. Κάποιοι άλλοι σε μία αίθουσα μουσικής. Μία όμποε μουσικός στο σαλόνι της και μία κρουστή στο γραφείο της. Σε ένα στούντιο ηχογράφησης βλέπουμε έναν παραγωγό να ετοιμάζεται να «παντρέψει» όλους αυτούς τους μουσικούς, προκειμένου υπό την επίβλεψη του διευθυντή της ορχήστρας (που βρίσκεται και αυτός με τη σειρά του σε μία οθόνη) να ξεκινήσει η παράσταση.

Το διαδίκτυο κατάφερε να φέρει κοντά μουσικούς από όλη την Ευρώπη, σε ένα θέαμα που μπορούν να το παρακολουθήσουν όλοι, από παντού και με όποια συσκευή διαθέτουν. Back to the future.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ταινίες του Διαγωνισμού Νέων Κινηματογραφιστών #EUandME και τις ευκαιρίες και δυνατότητες που προσφέρει η Ε.Ε., δείτε εδώ.

Οθόνες
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντέπυ Γοργογιάννη: «Ο intimacy coordinator θα ενταχθεί και στη δική μας κουλτούρα»

Θέατρο / Πώς γυρίζουμε σήμερα μια σκηνή βιασμού;

Το θέατρο και ο κινηματογράφος διεθνώς επανεξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο στήνονται οι ερωτικές και βίαιες σκηνές: μέχρι ποιο σημείο μπορεί να εκτεθεί ένα σώμα; Η Ντέπυ Γοργογιάννη εξηγεί τον ρόλο του intimacy coordinator και τον τρόπο που τίθενται τα όρια.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Πριν από το break, ο Γιώργος Λάνθιμος τα λέει όλα

Οθόνες / Γιώργος Λάνθιμος: «Το θέμα είναι πώς ξαναβρίσκεις τη χαρά»

Παραδέχεται πως η δημιουργία ενός έργου τέχνης δεν είναι μια ανώδυνη διαδικασία. Και πως χρειάζεται ένα διάλειμμα. Πήρε στάση απέναντι σε όσα συμβαίνουν στη Γάζα γιατί «Αν είσαι άνθρωπος με οποιαδήποτε ενσυναίσθηση, δεν μπορείς να μη μιλήσεις». Λίγο πρίν την κυκλοφορία της ταινίας Βουγονία που σκηνοθετεί, ο Γιώργος Λάνθιμος μίλησε στη LifO.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Θανάσης Βαλτινός: Η νουβέλα «Η Κάθοδος των Εννιά» του διακεκριμένου συγγραφέα

Οθόνες / «Η Κάθοδος των Εννιά»: Η διάσημη νουβέλα του Θανάση Βαλτινού

Πεθαίνει σαν σήμερα ο διακεκριμένος Έλληνας συγγραφέας. Αυτή είναι η ιστορία ενός από τα εμβληματικότερα βιβλία του και η βραβευμένη μεταφορά της στον κινηματογράφο, το 1984, από τον Χρίστο Σιοπαχά.
ΦΩΝΤΑΣ ΤΡΟΥΣΑΣ
Η Ιζαμπέλ Ιπέρ έπαιξε σε 120 ταινίες. Σε αυτές τις 10 ξεπέρασε τον εαυτό της

Οθόνες / Η Ιζαμπέλ Ιπέρ έπαιξε σε 120 ταινίες. Σε αυτές τις 10 ξεπέρασε τον εαυτό της

Με αφορμή το αφιέρωμα που ετοίμασε το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για μία από τις σπουδαιότερες ηθοποιούς της εποχής μας, επιλέγουμε 10 ταινίες της, στις οποίες έχει αποτυπωθεί η τεράστια υποκριτική της δυναμική και η ικανότητά της να μεταμορφώνεται εσωτερικά με κάθε ρόλο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Βιμ Βέντερς: Τι θα δούμε στο μεγάλο αφιέρωμα που έρχεται στη Στέγη

Οθόνες / Βιμ Βέντερς: Τι θα δούμε στο μεγάλο αφιέρωμα που έρχεται στη Στέγη

Ένα μοναδικό μεγάλο αφιέρωμα στον σπουδαίο δημιουργό για ένα τριήμερο σε όλους τους χώρους της Στέγης, με προβολές των ταινιών του, ένα masterclass και μια συζήτησή του με την Αφροδίτη Παναγιωτάκου στην Κεντρική Σκηνή.
M. HULOT
Steve Blame: «Το σημαντικότερο πράγμα στη ζωή είναι να παραμένεις καλός άνθρωπος»

Οθόνες / Steve Blame: «Το σημαντικότερο πράγμα στη ζωή είναι η καλοσύνη»

Υπήρξε από τις πιο αναγνωρίσιμες διεθνώς τηλεοπτικές περσόνες, όντας ο κεντρικός παρουσιαστής του MTV. Σήμερα ο 66χρονος τηλεοπτικός παραγωγός, συγγραφέας και σεναριογράφος ζει πλέον μόνιμα στην Αθήνα, όμως ο έρωτας με την Ελλάδα κρατάει από πολύ παλιά. Ο Steve Blame αφηγείται τη ζωή του στη LifO.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Oι 10 Καλύτερες Ελληνικές Ταινίες των ‘20s μέχρι τώρα

Η λίστα / Oι 10 καλύτερες ελληνικές ταινίες των '20s μέχρι τώρα

Ποιες ελληνικές ταινίες της τρέχουσας δεκαετίας έχουν ξεχωρίσει μέχρι στιγμής; Ρωτήσαμε 20 κριτικούς κινηματογράφου, ανθρώπους του ευρύτερου κινηματογραφικού χώρου και αθεράπευτους σινεφίλ και σας παρουσιάζουμε το top 10 που προέκυψε μέσα από το συναρπαστικό, σύνθετο μωσαϊκό του σύγχρονου ελληνικού σινεμά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Η αλήθεια είναι πως δεν μπορώ να εξηγήσω απόλυτα γιατί επιστρέφω διαρκώς εκεί»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Επιστρέφοντας, μπορεί να πιάσουμε πάλι το νήμα»

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος μας μιλά για το χωριό όπου γεννήθηκε, το Αρματολικό στη νότια Πίνδο, αλλά και για το νέο του ντοκιμαντέρ, «Τα τέρματα του Αυγούστου», που διαδραματίζεται εκεί.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Γιούλη Τσαγκαράκη: «Κάθε σπίτι έχει τον δικό του Νετανιάχου, τον δικό του Τραμπ»

Οθόνες / Γιούλη Τσαγκαράκη: Η θεία Σταματίνα από τις «Σέρρες» του Γιώργου Καπουτζίδη μιλά στη LifO

Η ταλαντούχα ηθοποιός με τον ρόλο της ίντερσεξ θείας έσπασε ταμπού και άνοιξε ξανά μια σειρά συζητήσεων για το φύλο, την LGBTQI+ κοινότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πώς ετοιμάστηκε για το ρόλο; Πώς βλέπει τις αντιδράσεις;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης έχει τα πιο ψαγμένα αφιερώματα

Οθόνες / Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης έχει τα πιο ψαγμένα αφιερώματα

Από μια ρετροσπεκτίβα στην Ιζαμπέλ Ιπέρ μέχρι έναν πλήρη οδηγό του έργου του Γιώργου Τσεμπερόπουλου και από το spotlight στον Μαρσέλ Πανιόλ μέχρι μια ανατρεπτική ματιά στην έννοια του plot twist, οι θεματικές ενότητες του φεστιβάλ διατηρούν αμείωτο το ενδιαφέρον μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Τι θα δούμε στο 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Σινεμά / Τι θα δούμε στο 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Η νέα ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ, φιλμ που έρχονται από τις Κάννες, πρεμιέρες, οι μικρού μήκους του Γιώργου Τσεμπερόπουλου και οι ελληνικές συμμετοχές των διαγωνιστικών τμημάτων είναι μερικοί από τους λόγους που θα μας στείλουν και φέτος στις αίθουσες του αγαπημένου κινηματογραφικού θεσμού.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το αμερικανικό σινεμά δίνει τη μία μάχη μετά την άλλη

Pulp Fiction / Το αμερικανικό σινεμά δίνει τη μία μάχη μετά την άλλη

Προτροπή για αντίσταση ή παραίνεση για τρομοκρατία; Το αριστούργημα του Πολ Τόμας Άντερσον «Μια μάχη μετά την άλλη», οι εξαιρετικές πρόσφατες αλληγορίες «Weapons» και «Eddington», αλλά και οι αξέχαστες κινηματογραφικές αναφορές τους απασχολούν τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο και τον αρχισυντάκτη της LiFO Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Επιτρέπεται να θαυμάζουμε σήμερα τη Λένι Ρίφενσταλ;

Ιδέες / Επιτρέπεται να θαυμάζουμε σήμερα τη Λένι Ρίφενσταλ;

Με αφορμή το νέο ντοκιμαντέρ για μια από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες του 20ού αιώνα, ξαναθυμόμαστε τι είχαν απαντήσει στη LiFO οι Πέπη Ρηγοπούλου, Θωμάς Μοσχόπουλος, Δημήτρης Στεφανάκης, Θάνος Παπακωνσταντίνου, Πάνος Κούτρας και Θεόφιλος Τραμπούλης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Boots»: Μια σειρά για το τι σημαίνει «να είσαι gay στον στρατό»

Οθόνες / «Boots»: Kάτι καλό θα κάνει αυτή η σειρά για να την αποκαλούν «woke σκουπίδι»

H τηλεοπτική σειρά οκτώ επεισοδίων του Netflix, που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, προσεγγίζει με μοναδικό και συγκινητικό τρόπο το θέμα της ομοφοβίας στον στρατό. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ