ADVERTORIAL

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που έχει καταφέρει η τεχνολογία στις μέρες μας είναι αδιαμφισβήτητα η ψηφιακή συνδεσιμότητα: η δυνατότητα να είσαι παρών και παρούσα παντού, ανά πάσα στιγμή. Το λεγόμενο κατά τους όρους της αγοράς connectivity, που προσπερνάει τις δυσκολίες της φυσικής παρουσίας. Μπορείς πλέον να μιλήσεις, να δημιουργήσεις, να εργαστείς από το δωμάτιο του σπιτιού σου.

 

Αυτές τις νέες αξίες και δυνατότητες προωθεί η καμπάνια #EUandME της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ξεκίνησε από τον Μάιο του 2018, καλώντας τους νέους της Ένωσης να ανακαλύψουν τα οφέλη και τις ευκαιρίες που τους προσφέρονται καθημερινά ως Ευρωπαίοι πολίτες.

 

Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό, διενεργήθηκε και ο σχετικός διαγωνισμός #EUandME Young Filmmakers Competition με νικητές πέντε νέους κινηματογραφιστές που μέσα από τη δική τους σκηνοθετική ματιά ανέδειξαν θέματα και αξίες της Ε.Ε., όπως η κινητικότητα, η βιωσιμότητα, τα δικαιώματα, οι δεξιότητες & η επιχειρηματικότητα και ο ψηφιακός κόσμος, μέσω πέντε αντίστοιχων ταινιών μικρού μήκους. Για την πραγματοποίηση του καλλιτεχνικού αυτού εγχειρήματος στο πλευρό τους βρέθηκαν καταξιωμένοι Ευρωπαίοι σκηνοθέτες και μία χορηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

Νικητής στη θεματική κατηγορία του ψηφιακού κόσμου, ο νεαρός Ρουμάνος σκηνοθέτης Eugen Dediu. Στα 23 του μόλις χρόνια, με κινηματογραφικές σπουδές σε Βουκουρέστι και Πράγα, έχει κερδίσει πολυάριθμα βραβεία, ενώ έχει σκηνοθετήσει πλειάδα ντοκιμαντέρ και ταινίες μικρού μήκους.

 

Οι σπουδές του στην κλασική μουσική ήταν αυτές όμως που του γέννησαν την ιδέα για την ταινία του, που παντρεύει το παλιό με το νέο, δείχνοντας ότι μπορούμε να διατηρήσουμε τον πολιτισμό μας σε μία κοινωνία που συνεχώς αλλάζει. Η ταινία «Η Συμφωνία του Νέου Κόσμου» κάνει ακριβώς αυτό. Μας παρουσιάζει μία συναυλία κλασικής μουσικής που συμβαίνει στο νέο κόσμο, αυτόν των οθονών, όπου όλοι από όπου και αν βρίσκονται μπορούν να παρακολουθήσουν ζωντανά σε live streaming μία ορχήστρα όπου συνυπάρχει και αυτή μέσω... οθονών.

 

Παράλληλα και πολύ έξυπνα ο δημιουργός επιλέγει ως μουσικό θέμα της ταινίας του την Ενάτη Συμφωνία του Ντβόρζακ σε μι ελάσσονα, «Από τον Νέο Κόσμο». Μία συμφωνία λοιπόν που τιτλοφορείται «Από τον Νέο Κόσμο», γενόμενη σύμβολο μίας εποχής που αλλάζει χωρίς να χάνει την ταυτότητα, πολλώ δε μάλλον την ψυχή της.

 

Τα πλάνα εναλλάσσονται μεταξύ των μουσικών, του μαέστρου και των θεατών. Μία βιολίστρια βρίσκεται στο σπίτι της με φόντο το γιο της στον καναπέ. Κάποιοι άλλοι σε μία αίθουσα μουσικής. Μία όμποε μουσικός στο σαλόνι της και μία κρουστή στο γραφείο της. Σε ένα στούντιο ηχογράφησης βλέπουμε έναν παραγωγό να ετοιμάζεται να «παντρέψει» όλους αυτούς τους μουσικούς, προκειμένου υπό την επίβλεψη του διευθυντή της ορχήστρας (που βρίσκεται και αυτός με τη σειρά του σε μία οθόνη) να ξεκινήσει η παράσταση.

 

Το διαδίκτυο κατάφερε να φέρει κοντά μουσικούς από όλη την Ευρώπη, σε ένα θέαμα που μπορούν να το παρακολουθήσουν όλοι, από παντού και με όποια συσκευή διαθέτουν. Back to the future.

 

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ταινίες του Διαγωνισμού Νέων Κινηματογραφιστών #EUandME και τις ευκαιρίες και δυνατότητες που προσφέρει η Ε.Ε., δείτε εδώ.