Ένας ασύλητος αρχαϊκός τάφος ανασκάφηκε στη νεκρόπολη του αρχαίου Κιτίου, σημερινή περιοχή Περβολιά στη Λάρνακα, όπου βρέθηκαν αγγεία και μικρά χάλκινα κοσμήματα. Η ανασκαφή πραγματοποιήθηκε από γαλλική αρχαιολογική αποστολή, υπό τη διεύθυνση της δρ. Σαμπινέ Φουριέρ.

 

Όπως έγινε γνωστό, ο τάφος αποτελείτο από ένα μεγάλο δρόμο, ενώ ο ταφικός θάλαμος είχε το ίδιο σχήμα και τις ίδιες διαστάσεις με τους μικρότερους τάφους της κλασικής περιόδου. Από τις 17 συνολικά ταφές, οι περισσότερες ήταν πρωτογενείς. Ωστόσο εντός ενός μεγάλου αμφορέα της Δίχρωμης Γραπτής κεραμικής βρέθηκαν δευτερογενείς - ο αμφορέας περιείχε τα οστά δύο ατόμων, ενός ενήλικα περίπου 20 ετών και ενός παιδιού 8-10 ετών.

 

Τα κεραμικά αγγεία που βρέθηκαν μέσα στον θάλαμο και τον δρόμο του τάφου χρονολογούνται στην Κύπρο-Αρχαϊκή Ι περίοδο, σύμφωνα με το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου. Εντοπίστηκαν επίσης πολλά λεπτότεχνα, εισηγμένα, φοινικικά αγγεία, όπως αμφορείς, πρόχοι Δίχρωμης και Ερυθρόχριστης κεραμικής και πιάτα τύπου «Samaria ware».

 

Στα δυτικά του τάφου, βρέθηκαν δύο δρόμου που ανήκουν σε ημιτελείς τάφους. Όταν λαξεύτηκαν στον βράχο στο τέλος του 6ου αιώνα π.Χ., οι άνθρωποι της εποχής φαίνεται ότι είχαν ξεχάσει την ύπαρξη του μεγάλου αρχαϊκού τάφου.  

Ένας ακόμα αρχαϊκός τάφος εντοπίστηκε στη βορειοδυτική πλευρά της ανασκαμμένης περιοχής. Ο δρόμος ανασκάφηκε μόνο μερικώς και ενώ στην ανατολική πλευρά του η αρχική επίχωση διατηρήθηκε, ένας μεγάλος λάκκος καταλάμβανε τη δυτική του πλευρά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέχθηκαν, είχε γίνει σύληση από την αρχαιότητα.