Η επίσημη αφίσα για το φετινό Φεστιβάλ Καννών, απεικονίζει την Κλαούντια Καρντινάλε, σε ηλικία 20 ετών, να χορεύει σε  μια ταράτσα στη Ρώμη. Ωστόσο, με το που κυκλοφόρησε, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, καθώς φαίνεται πως η αρχική φωτογραφία της διάσημης ιταλίδας ηθοποιού έχει υποστεί επεξεργασία στο Photoshop.

 

«Χορεύει, γελά, ζει! Ποια θα μπορούσε να συμβολίζει καλύτερα το επερχόμενο φεστιβάλ από την Κλαούντια Καρντινάλε, προσωποποίηση μιας περιπετειώδους ηθοποιού, ανεξάρτητης γυναίκας και κοινωνικής ακτιβίστριας;», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το φεστιβάλ, που φέτος πραγματοποιείται για 70η χρονιά.

 

Λίγο μετά τη δημοσίευση όμως, ακολούθησε κατακραυγή στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης και στα social media, με δημοσιογράφους και χρήστες να καταγγέλλουν το γεγονός ότι η μέση και τα πόδια της ηθοποιού εμφανίζονται πιο αδύνατα στην αφίσα, από ό,τι στη φωτογραφία του 1959.

 

Αποτυχημένο Photoshop και στο φεστιβάλ των Καννών

 

«Η Κλαούντια Καρντινάλε κατέβηκε ένα μέγεθος στο φόρεμα, κάνοντας μία σβούρα», έγραψε η Libération. Το περιοδικό Télérama διερωτάται γιατί ήταν ανάγκη να γίνει ρετουσάρισμα σε μία σταρ.

 

Η Le Monde από την πλευρά της δημιούργησε μία εφαρμογή, αντιπαραβάλλοντας τις δυο εικόνες για να μπορούν οι χρήστες να δουν τις διαφορές. «Αν και η αφίσα είναι εξαιρετική, η φωτογραφία έχει απαράδεκτα και σαφώς υποστεί επεξεργασία ώστε να φαίνονται πιο λεπτοί οι μηροί της ηθοποιού. Τι κρίμα», αναφέρει το δημοσίευμα.

 

 

Ανάλογες ήταν και οι αντιδράσεις στα social media, με ένα χρήστη να γράφει στο twitter: «Αν ούτε καν η Κλαούντια Καρντινάλε δεν μπορεί να αντιπροσωπεύει την ομορφιά χωρίς ρετουσάρισμα, τότε πραγματικά έχουμε πρόβλημα».

 

 

Η ίδια η Καρτνινάλε ωστόσο έκανε λόγο για «ψεύτικη διαμάχη». Μιλώντας στη Huffington Post, είπε πως «έγινε επεξεργασία σε αυτή τη φωτογραφία για να τονιστεί η αίσθηση της ελαφρότητας και να μεταμορφωθώ σε έναν ονειρικό χαρακτήρα. Αυτός ο προβληματισμός για τον ρεαλισμό δεν έχει καμία θέση εδώ και, ως αφοσιωμένη φεμινίστρια, δεν βλέπω καμιά προσβολή προς το γυναικείο σώμα. Υπάρχουν πολύ πιο σημαντικά πράγματα να συζητήσουμε στον κόσμο μας. Αυτό δεν είναι παρά σινεμά».

 

Σημειώνεται ότι η ηθοποιός είχε δηλώσει ότι είναι τιμή της να απεικονίζεται στην αφίσα. «Αυτός ο χορός σε μία ταράτσα της Ρώμης, μου θυμίζει μία εποχή που ποτέ δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι κάποτε θα ανέβαινα τα σκαλιά στο κόκκινο χαλί του πιο διάσημου φεστιβάλ κινηματογράφου στον κόσμο», είχε δηλώσει.