Απονεμήθηκαν τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών για το 2019, κατά τη διάρκεια της πανηγυρικής συνεδρίασης του σώματος.

 

Τα βραβεία, που δόθηκαν για τις Τάξεις Θετικών Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών και Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών, απέσπασαν, μεταξύ άλλων, ο Ιωάννης Παλούμπης για το βιβλίο του «Ελλήνων Πλόες. Η πορεία της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας δια μέσου των αιώνων», η Νίκη Ευελπίδου για το βιβλίο της «Μεταβολές θαλάσσιας στάθμης».

 

Ο Αθανάσιος Δρίτσας βραβεύτηκε για την εφαρμογή πρωτοποριακής μεθόδου με μέσο τη μουσική στην αποθεραπεία βαρέως ασθενούντων με καρδιολογικά προβλήματα, ενώ η Εταιρεία Βυζαντινών Σπουδών με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την ίδρυσή της και για το σύνολο της προσφοράς της στην έρευνα και τη μελέτη της βυζαντινής γραμματείας, του βυζαντινού βίου και πολιτισμού.

 

Ο γλύπτης Θεόδωρος Παπαγιάννης, βραβεύτηκε σε αναγνώριση της συνολικής του προσφοράς στην τέχνη με αποκορύφωμα την ίδρυση και λειτουργία του ομώνυμου Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο Ελληνικό Ιωαννίνων του Δήμου Β. Τζουμέρκων. «Η έμφαση την οποία δίνει το Γιαννιώτικο μουσείο μου στη σύγχρονη τέχνη», δήλωσε ο Θεόδωρος Παπαγιάννης. 

 

Απονεμήθηκαν τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών για το 2019
Αργυρό μετάλλιο στο γλύπτη Θεόδωρο Παπαγιάννη. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

 

Απονεμήθηκαν τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών για το 2019
Ο ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ Θεοδόσιος Τάσιος βραβεύτηκε για το βιβλίο του «On Technology In Ancient Greece». EUROKINISSI

 

Βραβεία απέσπασαν επίσης ο ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ Θεοδόσιος Τάσιος για το βιβλίο του «On Technology In Ancient Greece», ο ιστορικός καθηγητής ΕΚΠΑ Βαγγέλης Καραμανωλάκης για το βιβλίο του «Ανεπιθύμητο παρελθόν. Οι φάκελοι κοινωνικών φρονημάτων στον 20ό αι. και η καταστροφή τους», το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος για την έκδοση του τόμου «Corpus Inscriptionum Judaicarum Graeciae» [«Σύνταγμα Ιουδαϊκών και Εβραϊκών Επιγραφών από την Ηπειρωτική και Νησιωτική Ελλάδα»].

 

«Η βράβευση του βιβλίου μου σήμερα, δείχνει ότι είμαστε ικανοί να συζητήσουμε με νηφαλιότητα και εμπεριστατωμένα, για το δύσκολο, διχαστικό και τραυματικό παρελθόν που καθόρισε για μεγάλο διάστημα τις τύχες της ελληνικής κοινωνίας», ανέφερε ο καθηγητής ΕΚΠΑ Βαγγέλης Καραμανωλάκης, ενώ από την πλευρά του ο Θεοδόσιος Τάσιος, ομ. καθηγητής ΕΜΠ δήλωσε: «Θεωρώ ότι το βιβλίο μου τιμήθηκε για τη συμβολή μου στην έρευνα στην εν πολλοίς άγνωστη ακόμη αρχαιοελληνική τεχνολογία, η οποία κορυφώνεται κατά τη διάρκεια των ελληνιστικών χρόνων και δείχνει την πρώιμη προδιάθεση των Ελλήνων για τεχνικά επιτεύγματα».

 

Σχετικά με την βράβευση του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, η διευθύντρια του Μουσείου Ζανέτ Μπατίνου είπε: «Επειδή είναι ίσως ο μοναδικός φορέας που θα μπορούσε να φέρει εις πέρας τη βραβευμένη από την Ακαδημία έρευνα. Έρευνα που τιμήθηκε για την πρωτοτυπία και τη μακροχρόνια προσήλωσή της στους στόχους της».

 

Απονεμήθηκαν τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών για το 2019
Το βραβείο της Ακαδημίας στον καπετάν Παναγιώτη Τσάκο. ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

 

Απονεμήθηκαν τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών για το 2019
Αργυρό μετάλλιο στον Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Γρανάδα Δρ. Μόσχο Μορφακίδη-Φυλακτό για το Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών της Γρανάδα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

 

Απονεμήθηκαν τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών για το 2019
Στιγμιότυπο από την βράβευση του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών, που τιμήθηκε για τις υπηρεσίες που προσφέρει επί 82 συναπτά έτη. EUROKINISSI

 

«Η βράβευση μου αναγνωρίζει τη σημασία της εκπόνησης βιογραφικών εργασιών που πέρα από το ποιος τις γράφει εκάστοτε, μπορούν να πείσουν για την αντικειμενικότητά τους», δήλωσε η ιστορικός συγγραφέας Λύντια Τρίχα που βραβεύτηκε για την μονογραφία της «Σπυρίδων. Ο άλλος Τρικούπης. 1788-1873».

 

Με βραβείο τιμήθηκε επίσης το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών, για τις υπηρεσίες που προσφέρει επί 82 συναπτά έτη (συστήθηκε το 1937) σε κωφά και βαρήκοα άτομα. Η βράβευση αποτελεί «αναγνώριση της πολυετούς προσφοράς του στην κοινότητα των κωφών αφού είναι ο μοναδικός δημόσιος φορέας που μπορεί να διευκολύνει με σύγχρονες υπηρεσίες ενηλίκους αλλά και παιδιά ή βρέφη», σχολίασε η πρόεδρός του και ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πατρών Βενέττα Λαμπροπούλου.

 

Απονεμήθηκαν τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών για το 2019
Απονομή επαίνου στις εκπαιδευτικούς σχολείων της Σάμου και της Κομοτηνής Σουλτάνα Ανδρεάδου και Μαριάνθη Αρβανιτίδου. ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

 

Απονεμήθηκαν τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών για το 2019
Αργυρό μετάλλιο στον Ομότιμο Καθηγητή Παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρη Λυκόπουλο. EUROKINISSI

 

Ο Νικόλαος Τουμαράς βραβεύτηκε για την ανέκδοτη μελέτη του «Η φιλοσοφία στη Μέση Εκπαίδευση - Συγκριτική εξέταση και αξιολόγηση της διδασκαλίας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση», ο καθηγητής ΑΠΘ Παναγιώτης Γκλαβίνης, για τη μονογραφία του «Μηχανισμοί αναδιάταξης ισχύος στο Διεθνές Οικονομικό Σύστημα» και οι δασκάλες Σουλτάνα Ανδρεάδου και Μαριάνθη Αρβανιτίδου για την πολλαπλή εκπαιδευτική και κοινωνική τους δράση σε ευαίσθητες περιοχές της χώρας.

 

«Ο έπαινος στο πρόσωπο μου είναι έπαινος για την αγάπη μου στα παιδιά: τα παιδιά των άλλων και τα όνειρά τους, που με ευχαριστούν όπως... η κρυμμένη μαρμελάδα των παιδικών μου χρόνων: χαρά για τη μετάδοση της όρεξης για μάθηση και του πάθους για διδασκαλία», είπε η Μαριάνθη Αρβανιτίδου, δασκάλα του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ