Αποκαλύφθηκε το μυστικό των θαμμένων οστών στο Στόουνχεντζ

Αποκαλύφθηκε το μυστικό των θαμμένων οστών στο Στόουνχεντζ Facebook Twitter
EPA
0

Τα οστά των ανθρώπων που αποτεφρώθηκαν στο Στόουνχεντζ πριν από 5000 χρόνια αποκάλυψαν το μυστικό τους.

Σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα, τουλάχιστον 10 από τους 25 ανθρώπους που είναι θαμμένοι στο διάσημο μνημείο, δεν έζησαν στην περιοχή του Ουέσσεξ όπου βρίσκεται το Στοούνχεντζ, αλλά περισσότερο από 160 χιλιόμετρα μακριά, στη δυτική Ουαλία.

Η μελέτη των λειψάνων αποκάλυψε πως ταιριάζουν με αντίστοιχα που έχουν βρεθεί στην δυτική Ουαλία. 

Αν και η επιστημονική ομάδα που αποτελείται από ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης -μαζί με συναδέλφους τους από το Παρίσι και τις Βρυξέλλες- δεν μπορεί να αποδείξει πως τα λείψανα ανήκουν στους ανθρώπους που έχτισαν τις περίφημες πέτρες, η παλαιότερη αποτέφρωση χρονολογείται «εξαιρετικά κοντά» με τις πρώτες ενέργειές των τεχνιτών που έχτισαν το μνημείο. 

Έως τώρα οι ερευνητές έχουν ασχοληθεί περισσότερο με την ηλικία και τον τρόπο κατασκευής του μνημείου, παρά με αυτούς που το κατασκεύασαν.

Και αυτό γιατί θεωρούνταν δύσκολο να εξαχθούν ασφαλή επιστημονικά συμπεράσματα από ανθρώπινα αποτεφρωμένα  λείψανα που έχουν τόσο μεγάλη ηλικία. 

Η νέα ανακάλυψη κατέστη εφικτή χάρη στην έρευνα της ομάδας υπό την επίβλεψη του Βέλγου επιστήμονα Κρίστοφ Σνεκ.

Μέχρι τώρα πιστευόταν ότι δεν ήταν εφικτή η ταυτοποίηση της προέλευσης αποτεφρωμένων οστών, όμως η ομάδα τα κατάφερε.

 «Η πρόσφατη ανακάλυψη ότι κάποιες βιολογικές πληροφορίες επιβιώνουν από τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται κατά την αποτέφρωση (έως και 1.000 βαθμοί Κελσίου) μας έδωσε την δυνατότητα να μελετήσουμε επιτέλους την καταγωγή των θαμμένων στο Στόουνχεντζ», δήλωσε ο Βέλγος επιστήμονας.

Η έρευνα έδειξε ότι κατά την αποτέφρωση κρυσταλλοποιούνται οι δομές των οστών προστατεύοντας έτσι από την εξωτερική μόλυνση το ισότοπο εκείνο που αποκαλύπτει την καταγωγή. Οι επιστήμονες μελέτησαν τα ισότοπα στροντίου στα απανθρακωμένα λείψανα των νεολιθικών ανθρώπων.

«Τα νέα ισοτοπικά στοιχεία δείχνουν την κλίμακα και τη συχνότητα των αλληλεπιδράσεων μεταξύ κοινοτήτων που απείχαν εκατοντάδες χιλιόμετρα», δήλωσε ένας εκ των επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος.

Ήταν γνωστό πως το Στόουνχεντζ χρησιμοποιήθηκε ως αποτεφρωτήριο, όχι όμως ποιος ήταν θαμμένος εκεί.

Τα οστά ανακαλύφτηκαν για πρώτη φορά από τον συνταγματάρχη Ουίλιαμ Χάλεϊ τη δεκαετία του 1920, ο οποίος όμως τα έθαψε ξανά, αντί να τα τοποθετήσει σε κάποιο μουσείο. Η ανασκαφή τα έφερε ξανά στο φως το 2008.

Τα παλαιότερα οστά χρονολογούνται περίπου στο 3000 π.Χ., ενώ τα υπόλοιπα εκτείνονται σε ένα εύρος 500 ετών.

Σύμφωνα με τον Τζον Πούντσετ, έναν από τους κύριους συγγραφείς της μελέτης, «οι παλαιότερες χρονολογίες ταφής των οστών είναι εξαιρετικά κοντινές με την εποχή που μεταφέρθηκαν οι πέτρες του Στόουνχεντζ. Δεν μπορούμε να αποδείξουμε πως τα οστά ανήκουν στους ανθρώπους που έφεραν τις πέτρες, σίγουρα όμως υπάρχει κάποια σχέση. Το χρονικό εύρος των στοιχείων μας κάνει να υποθέτουμε πως για αιώνες οι άνθρωποι μεταφέρονταν για ταφή στο Στόουνχζεντζ».

Με πληροφορίες από Guardian

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.