Μία από τις παλαιότερες πυραμίδες της Αιγύπτου - αν όχι η παλαιότερη - ανοίγει φέτος τις πύλες της στο κοινό. 

 

Όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων Μουσταφά Ουαζίρι, η κλιματικωτή πυραμίδα του Ζοζέρ, θα γίνει επισκέψιμη μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Η πυραμίδα του 27ου αιώνα π.Χ σχεδιάστηκε από τον ιδιοφυή αρχιτέκτονα Ιχμοτέπ, έναν άνδρα «ταπεινής καταγωγής» για τα δεδομένα της εποχής του, που αναδείχθηκε στον κορυφαίο αρχιτέκτονα του καιρού του.

 

Όπως εξηγούσε παλιότερα ο αρχαιολόγος Ζαχί Χουαγάς, ο Ιχμοτέπ ήταν ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία του πλανήτη που πέρασε από τα «τούβλα πηλού» στον ασβεστόλιθο και δημιούργησε στύλους και ταβάνι από αυτό το υλικό. «Σε αυτό το κτίσμα γεννήθηκε η αρχιτεκτονική», έλεγε χαρακτηριστικά ο Χουαγάς, όσο ακόμα η πυραμίδα αναστυλωνόταν.

 

Αίγυπτος: Ανοίγει για πρώτη φορά η κλιμακωτή πυραμίδα του Ζοζέρ

 

Αίγυπτος: Ανοίγει για πρώτη φορά η κλιμακωτή πυραμίδα του Ζοζέρ

 

Το πέτρινο κτίσμα ανεγέρθηκε στην νεκρόπολη της Σακκάρα, προς τιμή του Φαραώ Ζοζέρ, πρώτου ή δεύτερου βασιλιά της Τρίτης Δυναστείας. Έχει έξι επίπεδα και στα έγκατά της φιλοξενούσε για χιλιετίες την γρανιτένια σαρκοφάγο του. Είναι το παλαιότερο κολοσσιαίο, κτίσμα που σώζεται μέχρι σήμερα και βρίσκεται στο κέντρο ενός αχανούς ταφικού συμπλέγματος, περιστοιχισμένο από τελετουργικές δομές. Η βάση της έχει πλευρές μήκους 109 μέτρων και 121 μέτρων αντίστοιχα ενώ το ύψος της ξεπερνούσε τα 62 μέτρα. 

 

Για χρόνια οι εργασίες προχωρούσαν αργά και οι αρχαιολόγοι φοβόντουσαν πως δεν θα κατάφερναν ποτέ να φτάσουν στον ταφικό θάλαμο μέσα από την πυραμίδα. Ενώ είχαν σχεδόν χάσει τις ελπίδες τους, μια αναπάντεχη ανακάλυψη άλλαξε τα δεδομένα καθώς βρήκαν ένα πανάρχαιο, υπόγειο τούνελ μήκους 20-30 μέτρων που οδηγούσε ακριβώς κάτω από την σαρκοφάγο.Τα υπόγεια τούνελ κάτω από τον ευρύτερο χώρο έχουν συνολικό μήκος 5,6 χιλιομέτρων.

 

Αίγυπτος: Ανοίγει για πρώτη φορά η κλιμακωτή πυραμίδα του Ζοζέρ

 

Αίγυπτος: Ανοίγει για πρώτη φορά η κλιμακωτή πυραμίδα του Ζοζέρ

 

Ο γρανίτης για την σαρκοφάγο, βάρους 60 τόνων, προήλθε από την πόλη του Ασουάν, 800 χιλιόμετρα νοτίως του Καΐρου. Η κλιμακωτή πυραμίδα θεωρείται μοναδική και για έναν ακόμη λόγο καθώς είναι η μόνη πυραμίδα του Παλιού Βασιλείου όπου θάφτηκαν συνολικά 11 πριγκίπισσες της οικογένειας. 

 

Οι εργασίες είχαν ξεκινήσει πρώτη φορά το 2006, σταμάτησαν το 2011 και άρχισαν εκ νέου το 2013. Όπως μετέδωσε ο Egyptian Independent, ο Ουαζίρι έκανε την ανακοίνωση για το άνοιγμα της πυραμίδας κατά τη διάρκεια ελέγχου για την πρόοδο των εργασιών, που περιλαμβάνουν την επιδιόρθωση των μονοπατιών που οδηγούν στην αρχαία πυραμίδα. «Αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά πρότζεκτ που έχει αναλάβει το υπουργείο γιατί αυτή είναι η παλιότερη πυραμίδα». «Οι επιγραφές στην κορυφή του τάφου είναι πολύ σημαντικές», εξηγούσε παλιότερα ο αιγυπτιολόγος Ζάχι Χαουάς, προσθέτοντας πως ο Ζοζέρ ήταν από τα πολύ αγαπητά μέλη της βασιλικής οικογένειας. 

 

Αίγυπτος: Ανοίγει για πρώτη φορά η κλιμακωτή πυραμίδα του Ζοζέρ

 

Για την αναστύλωση, η αιγυπτιακή κυβέρνηση προσέλαβε Βρετανούς μηχανικούς που εργάστηκαν και στα έξι επίπεδα της πυραμίδας. Ένας από αυτούς, ο Πίτερ Τζέιμς, έλεγε το 2011 στην Daily Mail πως η προσπάθεια ήταν επίφοβη καθώς ολόκληρη η δομή θα μπορούσε να καταστραφεί σε οποιαδήποτε φάση των εργασιών, εξαιτίας της καταστροφής που είχε υποστεί η πυραμίδα από σεισμούς. 

 

 

 

 

Με πληροφορίες από Egypt Independent