Αγωγή κατά της εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ κατέθεσε ο Νιλ Γιανγκ μετά από χρήση τραγουδιών του διάσημου μουσικού κατά την προεκλογική συγκέντρωση του Αμερικανού προέδρου. 

 

Ο Νιλ Γιάνγκ ισχυρίζεται πως δύο κομμάτια του, το «Rockin' in the Free World» και «Devil's Sidewalk», αναπαράχθηκαν κατά την προεδρική προεκλογική εκστρατεία του Αμερικανού προέδρου χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η σχετική άδεια.

 

Σύμφωνα με τα σχετικά έγγραφα η κίνηση αυτή δεν στρέφεται ενάντια στα δικαιώματα και στις απόψεις των Αμερικανών πολιτών «οι οποίοι είναι ελεύθεροι να υποστηρίξουν τον υποψήφιο της επιλογής τους», ωστόσο ο ενάγων δεν μπορεί να επιτρέψει να ακούγεται η μουσική του ως «θεματικό τραγούδι» σε μία «διχαστική, αντιαμερικανική εκστρατεία άγνοιας και μίσους». 

 

Η καταγγελία για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης και οι δικηγόροι του μουσικού επιδιώκουν τη μέγιστη δυνατή αποζημίωση.

 

Ο 74χρονος ρόκερ δημοσίευσε λεπτομέρειες για την αγωγή στον επίσημο ιστότοπό του. Σημειώνεται ότι ο Νιλ Γιάνγκ, από το 2015, «συνεχώς και δημόσια» αντιτίθεται στη χρήση των συνθέσεών του από τον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ και κατά τον περασμένο μήνα, με ανάρτηση στο blog του επέκρινε τον Αμερικανό πρόεδρο.

 

«Σκεφτείτε το συναίσθημα όταν ακούγεται το "Rockin' in the Free World" μετά από ομιλία αυτού του προέδρου, σα να είναι το θεματικό του κομμάτι» ανέφερε στο κείμενό του. «Δεν το έγραψα γι αυτό».

 

 

 

Η αγωγή Γιάνγκ έρχεται μετά από ανοιχτή επιστολή καλλιτεχνών, ανάμεσά τους οι Μικ Τζάγκερ και Lorde, με την οποία ζητείται από τα πολιτικά κόμματα να είναι περισσότερο προσεκτικά στο θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων.

 

«Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να προστατεύσετε αποτελεσματικά τους υποψηφίους σας από τις νομικές συνέπειες, κίνδυνο, την περιττή δημόσια διαμάχη και το ηθικό τέλμα», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή. 
 

 

Με πληροφορίες από Guardian