Τα εμφράγματα μειώνονται στην πανδημία του κορωνοϊού. Είναι αλήθεια;

Τα εμφράγματα μειώνονται στην πανδημία του κορωνοϊού. Είναι αλήθεια; Facebook Twitter
Πρέπει να τονισθεί προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η αντιμετώπιση των επειγόντων καρδιολογικών προβλημάτων, και κυρίως του εμφράγματος του μυοκαρδίου, γίνεται με τον ίδιο τρόπο όπως και πριν την επιδημία COVID-19.
1

ΣΤΙΣ 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έθεσε τη δημόσια υγεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πανδημίας από τον ιό COVID-19. Από την αρχή της πανδημίας έως και σήμερα η διεθνής καρδιολογική κοινότητα έχει παρατηρήσει μία σημαντική πτώση στον καταγεγραμμένο αριθμό των ασθενών που προσέρχονται ή διακομίζονται στο νοσοκομείο με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Σε άρθρο γνώμης ειδικών, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία τοποθετείται στο θέμα αυτό.


Όπως σχολιάζει ο καθηγητής καρδιολογίας Χαράλαμπος Βλαχόπουλος, η παρατήρηση αυτή φαίνεται να αφορά τόσο τις χώρες που έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό από τον COVID-19 και θρηνούν πολλά θύματα, όσο και τις χώρες που έχουν ελεγχόμενο αριθμό κρουσμάτων και έχουν όμως λάβει αυστηρά μέτρα περιορισμού για την εξάπλωση του ιού.

Στη χώρα μας υπάρχει η διάχυτη εντύπωση σε όλες τις μεγάλες καρδιολογικές κλινικές ότι τα έκτακτα περιστατικά και κυρίως τα εμφράγματα του μυοκαρδίου έχουν μειωθεί εντυπωσιακά από την έναρξη της πανδημίας. Μία αδρή εκτίμηση από την Ιταλία μιλά για μείωση ~70% στον αριθμό των εμφραγμάτων που καταγράφονται στα νοσοκομεία ενώ στην Ισπανία αναφέρουν συνολική μείωση ~40%. Αντίστοιχη μείωση καταγράφεται σε μεμονωμένα κέντρα των Ηνωμένων Πολιτειών, που φτάνει έως και 80%.

Αν θεωρήσουμε ότι η μείωση των περιστατικών με οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου είναι πραγματική, η πιθανότερη εξήγηση θα μπορούσε να είναι η αλλαγή στον τρόπο διαβίωσης των ασθενών κατά την περίοδο αυτή.


— Η μείωση των εμφραγμάτων είναι εικονική;

Σε μία προσπάθεια να εξηγηθούν οι λόγοι για τους οποίους παρατηρείται αυτή η μείωση έχουν διατυπωθεί πολλές εξηγήσεις. Η παγκόσμια καρδιολογική κοινότητα έχει εκφράσει έντονη ανησυχία ότι ένα σημαντικό μέρος των ασθενών αυτών παραμένει στο σπίτι υποβαθμίζοντας τα συμπτώματά του λόγω του φόβου της νόσησης από τον COVID-19 κατά την προσέλευση στο νοσοκομείο, παρερμηνεύοντας έτσι τις οδηγίες των ειδικών φορέων για παραμονή στο σπίτι. Επιπλέον, ειδικότερα σε χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τον ιό, κάποιοι ασθενείς υποεκτιμούν τα συμπτώματά τους και συμπεριφέρονται με αλτρουισμό θεωρώντας ότι δεν πρέπει να επιβαρύνουν το σύστημα υγείας με ένα πρόβλημα που είναι μικρότερο σε σχέση με αυτό των συμπολιτών τους που χάνουν την ζωή τους από τον COVID-19. Για τις χώρες με υψηλό αριθμό κρουσμάτων συζήτηση επίσης γίνεται όσον αφορά τη διαθεσιμότητα επαρκούς ιατρικού προσωπικού για την διάγνωση και την καταγραφή αυτών των περιστατικών που μπορεί έτσι να υποεκτιμώνται σε αριθμό. Κάποιοι εξ αυτών μπορεί να καταλήγουν λόγω συνυπάρχουσας λοίμωξης με COVID-19 με αποτέλεσμα να μην καταγράφονται ως έμφραγμα του μυοκαρδίου.

— Η μείωση των εμφραγμάτων είναι πραγματική;

Αν θεωρήσουμε ότι η μείωση αυτή των περιστατικών με οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου είναι πραγματική, η πιθανότερη εξήγηση θα μπορούσε να είναι η αλλαγή στον τρόπο διαβίωσης των ασθενών κατά την περίοδο αυτή. Οι ασθενείς παραμένουν στο σπίτι τους με τις οικογένειές τους, έχουν περιορισμένη φυσική δραστηριότητα και κόπωση, περισσότερο χρόνο ύπνου, καθώς και καλύτερη συμμόρφωση ως προς την λήψη της φαρμακευτικής τους αγωγής. Μπορεί επίσης οι ασθενείς να προσέχουν περισσότερο τη διατροφή τους και τη ρύθμιση της αρτηριακής υπέρτασης, ενώ παράλληλα ο περιορισμός έχει οδηγήσει σε μείωση της συχνότητας ή και στη διακοπή του καπνίσματος, αφού μειώνεται η κυκλοφορία σε εξωτερικούς χώρους. Θετική επίδραση στο καρδιαγγειακό σύστημα ίσως έχει και η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που παρατηρήθηκε κατά το διάστημα της πανδημίας.


— Τι θα γίνει σε λίγους μήνες;

Οι προβληματισμοί τις καρδιολογικής κοινότητας σε σχέση με αυτήν την παρατήρηση επεκτείνονται και στο επόμενο διάστημα της πανδημίας. Αν πράγματι η μείωση του αριθμού των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων οφείλεται στη μείωση της προσέλευσης των ασθενών αυτών στο νοσοκομείο, φαίνεται ότι στο επόμενο διάστημα θα παρατηρηθεί αύξηση του αριθμού των όψιμων επιπλοκών του εμφράγματος μυοκαρδίου όπως είναι η καρδιακή ανεπάρκεια και το καρδιογενές shock, οι αρρυθμίες, καθώς και μηχανικές επιπλοκές όπως η ρήξη του τοιχώματος της καρδιάς.

Επίσης, η προσωρινή αναστολή των τακτικών καρδιολογικών ιατρείων που αφορούν τη χρόνια παρακολούθηση των ασθενών με καρδιαγγειακή νόσο αναμένεται να οδηγήσει πιθανώς στη μείωση της πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης της καρδιαγγειακής νόσου με αποτέλεσμα την αύξηση των καρδιαγγειακών επεισοδίων στο μέλλον. Καθώς οι ασθενείς δεν βρίσκονται σε τακτική επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό κατά περίπτωση ίσως δεν λαμβάνουν τη σωστή αγωγή (αλλαγή φαρμάκου ή τιτλοποίηση δόσης) ή δεν συμμορφώνονται με την θεραπεία. Αντίστοιχο αποτέλεσμα μπορεί να επιφέρει η αναβολή του διαγνωστικού καθετηριασμού των μη επειγόντων περιστατικών δηλαδή των περιστατικών που δεν βρίσκονται σε αστάθεια στο διάστημα αυτό.


Στη χώρα μας ήδη έχει ξεκινήσει πολυκεντρική μελέτη υπό την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία στην οποία γίνεται καταγραφή όλων των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και η συχνότητα αυτών θα συγκριθεί με περσινά δεδομένα στους αντίστοιχους μήνες.

— Τι πρέπει να κάνουν οι ασθενείς κατά την περίοδο της πανδημίας;

Κατά την περίοδο της πανδημίας και έως ότου οι μελέτες εξηγήσουν την μείωση των εμφραγμάτων οι ασθενείς πρέπει:


- να τηρούν τις οδηγίες για σωστή ρύθμιση των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου

- να λαμβάνουν ανελλιπώς την φαρμακευτική τους αγωγή

- να βρίσκονται σε επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό τους

- να οδηγούνται στο Νοσοκομείο εφόσον έχουν συμπτώματα που ομοιάζουν με αυτά του εμφράγματος μυοκαρδίου

Παράλληλα πρέπει να τονισθεί προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η αντιμετώπιση των επειγόντων καρδιολογικών προβλημάτων, και κυρίως του εμφράγματος του μυοκαρδίου, γίνεται με τον ίδιο τρόπο όπως και πριν την επιδημία COVID-19.

Το άρθρο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας υπογράφουν οι:

Χαράλαμπος Βλαχόπουλος, Καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ

Ιωάννης Γουδέβενος, Πρόεδρος ΕΚΕ, ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Ιωάννης Κανακάκης, Αντιπρόεδρος ΕΚΕ, Διευθυντής Νοσ. Αλεξάνδρα

Περικλής Νταβλούρος, Καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Πατρών

Δημήτρης Τζιακάς, Καθηγητής Καρδιολογίας Δημοκριτείου Πανεπιστημίου

Κων/νος Τούτουζας, Καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ

Κων/νος Τσιούφης, Καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ 

 

Υγεία & Σώμα
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΕΜΠΤΗ 05/05- ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ-Σάββας Σαββόπουλος: Τι είναι η ψυχή;

Άκου την επιστήμη / Σάββας Σαββόπουλος: Τι είναι η ψυχή;

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον ψυχίατρο–ψυχαναλυτή Σάββα Σαββόπουλο για τα διαχρονικά τραύματα της ελληνικής κοινωνίας, την οικογένεια, την ψυχική υγεία, τον σύγχρονο τρόπο ζωής, τη σχέση ψυχής-σώματος και την ευτυχία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οξεία Ηπατίτιδα: Τα πιθανά αίτια, η συσχέτιση με τον κορωνοϊό και τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς.

Δημ. Παρασκευής / Οξεία ηπατίτιδα: Η συσχέτιση με τον κορωνοϊό και τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς

Μιλά στη LiFO ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας - Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Δημήτρης Παρασκευής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
thalia mavros

Netflix / Thalia Mavros: «Εμείς οι γυναίκες πρέπει να μιλάμε, να μοιραζόμαστε τις ιστορίες μας»

Η Thalia Mavros, executive producer της φεμινιστικής επιτυχίας του Netflix «The principles of pleasure», μιλά στη LiFO για την επιτυχία του ντοκιμαντέρ, τα δικαιώματα των γυναικών που βάλλονται ανά τον κόσμο και τις αιτίες της μανίας για τον έλεγχο του γυναικείου σώματος.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Ο γιατρός Δημήτρης Κοτζαμπασάκης μιλάει για τις πλαστικές προσώπου στην εποχή του Instagram

Υγεία & Σώμα / Δημήτρης Κοτζαμπασάκης: Οι πλαστικές προσώπου στην εποχή του Instagram

Ο ΩΡΛ και πλαστικός χειρούργος προσώπου Δημήτρης Κοτζαμπασάκης έρχεται αντιμέτωπος καθημερινά με περιπτώσεις ανθρώπων που εκτός από τις συνήθεις ιατρικές υπηρεσίες τού ζητούν κάποια παρέμβαση στο πρόσωπό τους.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Aυτισμός

Υγεία & Σώμα / Μεγαλώνοντας ένα παιδί με αυτισμό

Η μητέρα του δεκαεφτάχρονου Πάνου που έχει αυτισμό περιγράφει τις προσκλήσεις που έχουν αντιμετωπίσει από τότε που ο γιος της ήταν μωρό μέχρι σήμερα και η Χριστίνα Παναγιωτάκου, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ιδρύματος Ωνάση, παρουσιάζει τις πιο πρόσφατες δράσεις τους για την ομαλή κοινωνική ένταξη των παιδιών και για την εξάλειψη των στερεοτύπων.
ΑΝΝΑ ΚΟΚΟΡΗ
Γαρυφαλλιά Πουλάκου: Ποια συμπτώματα εμφανίζονται έναν χρόνο μετά, σε όσους νόσησαν από Covid-19

Άκου την επιστήμη / Γαρυφαλλιά Πουλάκου: Ποια συμπτώματα εμφανίζονται έναν χρόνο μετά, σε όσους νόσησαν από Covid-19

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τη διακεκριμένη καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γαρυφαλλιά Πουλάκου, για όλα όσα άλλαξαν στη ζωή μας δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Σε έναν κόσμο κομμένο και ραμμένο για ψηλούς κι αδύνατους, πώς κάνει γιόγκα ένας χοντρός;

Άννα Κ. / Σε έναν κόσμο κομμένο και ραμμένο για ψηλούς κι αδύνατους, πώς κάνει γιόγκα ένας χοντρός;

Η Άννα Κόκορη μιλά με την Γωγώ Δαβανέλου, δασκάλα του μαθήματος γιόγκα EveryBody Υoga, για το τι σημαίνει να είσαι χοντρή, για την αγάπη για την άσκηση, τη συμπερίληψη και το φαγητό.
ΑΝΝΑ ΚΟΚΟΡΗ
Φιορίτα Πουλακάκη

The Health Book / Φιορίτα Πουλακάκη: «Ισότιμη πρόσβαση όλων των ασθενών με καρκίνο του μαστού σε εξειδικευμένες υπηρεσίες»

Η δρ. Φιορίτα Πουλακάκη περιγράφει την επόμενη ημέρα στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, καθώς και τις πρωτοβουλίες που υλοποιούνται ώστε να έχουν όλες οι γυναίκες ισότιμη πρόσβαση σε πιστοποιημένες υπηρεσίες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
ΣΑΒΒΑΤΟ Μεγαλώνοντας vegan παιδιά

Υγεία & Σώμα / Μεγαλώνοντας vegan παιδιά

Ποιες είναι οι δυσκολίες που συναντούν όσοι αποφασίζουν να αναθρέψουν τα παιδιά τους βασισμένοι σε μια φιλοσοφία που ξεπερνά τα όρια της διατροφής και αποτελεί τρόπο ζωής; Υπάρχει κάτι εύκολο γι’ αυτές τις οικογένειες στην Ελλάδα; Μήπως θα δούμε σύντομα τη γενιά εφήβων που θα δίνει ραντεβού για χορτοφαγικά μπέργκερ και θα επιλέγει ρούχα από δεύτερο χέρι;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μάριος Θεμιστοκλέους

The Health Book / Μάριος Θεμιστοκλέους: «Σύντομα η λοίμωξη του κορωνοϊού δεν θα διαταράσσει την καθημερινότητα»

Κάνοντας τον απολογισμό του εμβολιαστικού προγράμματος, καταγράφοντας όσα πετύχαμε, μέχρι ποιο σημείο σηκώσαμε τον πήχη της ανοσίας και πόσους θανάτους θα αποφύγουμε κρατώντας την oικονομία ανοιχτή, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και συντονιστής του Εμβολιαστικού Σχεδίου «Ελευθερία» Μάριος Θεμιστοκλέους προχωρά στον επόμενο μεγάλο στόχο, την αναδιάρθρωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αξιοποιώντας, ανάμεσα σε άλλα, τα διδάγματα της πανδημίας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ

The Health Book / Κωνσταντίνος Στρατάκης: «Η Γενετική ανοίγει νέους δρόμους στην Ιατρική»

Η Γενετική, οι γονιδιακές εξετάσεις και οι θεραπείες συνθέτουν την επόμενη ημέρα της Ιατρικής και ανοίγουν νέους δρόμους για την αντιμετώπιση χρόνιων και σπάνιων νοσημάτων. Ο Κωνσταντίνος Στρατάκης μας ξεναγεί σε αυτόν τον νέο κόσμο που «ξεκλειδώνει» τα μυστικά του DNA για να εξασφαλίσει καλύτερη υγεία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Δημήτρης Παρασκευής

The Health Book / Δημήτρης Παρασκευής: «Το καλό και το κακό σενάριο και τα μαθήματα της πανδημίας»

Οι εξελίξεις στα μέτωπα του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης είναι καταιγιστικές και ο απόηχός τους σκέπασε την πανδημία, δημιουργώντας την εσφαλμένη εντύπωση ότι τελειώσαμε με τον κορωνοϊό. Ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής διαλύει τα σύννεφα της σύγχυσης και σταχυολογεί τα σημαντικά μαθήματα της πανδημίας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Ιωάννα Παυλοπούλου: «Το σήμερα και το αύριο των εμβολίων»

The Health Book / Ιωάννα Παυλοπούλου: «Το σήμερα και το αύριο των εμβολίων»

Η πανδημία ανέδειξε με κάθε τρόπο την αξία των εμβολίων και η έρευνα που έγινε με πρωτοφανείς παγκόσμιες συνεργασίες απέδωσε καρπούς, ανοίγοντας νέους δρόμους για την ανάπτυξη εμβολίων νέας γενιάς για κάθε αναδυόμενη υγειονομική απειλή, όπως εξηγεί η καθηγήτρια Ιωάννα Παυλοπούλου.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Δηλαδή το προφανές πως την αφορμή για εμφράγματα τη δίνουν σωρός παράγοντες μεταξύ των οποίων οι συνθήκες εργασίας (στρες, αφεντικά, συνάδελφοι, φόρτος), μετακίνησης (οδήγηση) κι αλληλεπίδραση με άτομα που είναι αδύνατον να αποφύγεις εφόσον βγεις από το σπίτι, σε μένα πέφτει το…χρέος να το επισημάνω;

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ