Γυμνοφοβία: ο φόβος του γυμνού

Γυμνοφοβία: ο φόβος του γυμνού Facebook Twitter
Η φοβία με το γυμνό μπορεί να εξελιχθεί σε ακραίο, παράλογο φόβο τέτοιο που να εμποδίζει την ικανότητα του ατόμου να ζήσει φυσιολογική ζωή, σε όλα τα επίπεδα μάλιστα.
28

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

 

 

Υπάρχουν αρκετοί που δεν άντεξαν ποτέ - στη ζωή τους (!)- να κοιτάξουν «ωμά» τον εαυτό τους γυμνό στον καθρέφτη, ή εκτός. Ούτε και πιο ερωτικά.Ούτε κουβέντα δε για πιο ναρκισσιστικά. Πολλοί μισούν την σχέση τους με το δικό τους γυμνό, καταγράφουν ολοένα και πιο συχνά τα ιατρεία των ψυχιάτρων, και οι ειδικοί επιστήμονες κατέληξαν να το χαρακτηρίσουν πλέον φοβία. «Gymno- phobia» μάλιστα, με σύνθεση, ακριβώς, ελληνικών λέξεων,είναι η επίσημη διεθνής επιστημονική ονομασία.

Το γυμνό στον σύγχρονο εγκέφαλο δείχνει να λειτουργεί ως ένας πολύ ειδικός, ευαίσθητος κωδικός. Μπορεί να καθορίσει συμπεριφορές ή να αναστείλει άλλες, να χαλάσει σχέσεις, να τις φτιάξει, έως και να τις αποθεώσει. Με τη βούλα των γιατρών, το γυμνό σήμερα είναι τόσο ταμπού όσο είναι και τέχνη.

«Υπάρχουν εκείνοι που δεν νιώθουν καθόλου άνετα γυμνοί μπροστά σε άλλους - και υπάρχουν και εκείνοι που δεν θέλουν να κοιτάζουν τον εαυτό τους γυμνό,» σύμφωνα με τον Martin Antony καθηγητή ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Ryerson του Τορόντο.

Η φοβία με το γυμνό, όπως προσθέτει, μπορεί να εξελιχθεί σε ακραίο, παράλογο φόβο τέτοιο που να εμποδίζει την ικανότητα του ατόμου να ζήσει φυσιολογική ζωή, σε όλα τα επίπεδα μάλιστα.

Συνήθως οι Φοβίες αναπτύσσονται μετά από κάποια αρνητική εμπειρία. Ο γυμνο-φοβικός μπορεί να κουβαλάει τραύμα, π.χ. από κάποια εμπειρία των σχολικών του χρόνων στα αποδυτήρια. Συγκεκριμένα, επισημαίνουν οι επιστήμονες, η φοβία συνδέεται και εγείρεται από κάποιο σχετικό ή παράλληλο σύνδρομο με το «body-image» στην πλειονότητα των περιπτώσεων, και όχι πρωτίστως με σεξουαλικά ταμπού.

 

Συχνά οι γυμνο-φοβικοί πάσχουν και από άλλες αγχώδεις διαταραχές, από διατροφικές διαταραχές, ή και από την Διαταραχή Δυσμορφίας Σώματος. Η τελευταία, είναι μια ψυχική κατάσταση που κάνει τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι είναι άσχημοι ή πολύ χοντροί ή ατελείς, όταν έστω και ένα μικρό μόνον ελαττωματάκι μπορεί να υπάρχει, το οποίο μεγιστοποιεί ο πάσχων μόνος του, ψυχαναγκαστικά.

Όσοι πάσχουν από αυτή την διαταραχή, εξηγούν οι θεράποντες, συχνά βασανίζονται τόσο από την εμφάνισή τους ώστε κρύβουν τα σώματά τους από τον εαυτό τους και τους άλλους.

Οι σημερινές μοντέρνες Φοβίες είναι τόσες και τόσες…

  • Κλειστοφοβία,
  • Αγοραφοβία

είναι οι πιο γνωστές.

  • Η Αραχνοφοβία (arachnophobia) είναι από τις πιο χαρακτηριστικές.

Αλλά συνέχεια γεννιούνται και τόσες καινούργιες

  • Η νέα μοντέρνα coulrophobia είναι ο φόβος για τους κλόουν.
  •  Η γνωστή σε όλους μας κρίση της Nomophobia, (που δεν ξέραμε πώς την λένε, αλλά όλοι μας τη νιώθουμε), είναι ο φόβος του να μην λειτουργεί η σύνδεση του κινητού μας, και όποτε συμβάινει…
  • Και μια άλλη καινούργια, η sesquipedalophobia, που είναι ο φόβος, -του να πούμε-, τις πολύ μεγάλες λέξεις.

Η Γυμνοφοβία κατά τους ειδικούς, αντιμετωπίζεται με αντίστοιχη επιστημονική προσέγγιση με τις άλλες φοβίες.

Και αυτή είναι η έκθεση του πάσχοντα στο Φόβο του, σταδιακά, υπό ασφαλείς όμως και ελεγχόμενες συνθήκες. Αν κάποιος αποφεύγει το να είναι γυμνός με τον ερωτικό του σύντροφο για παράδειγμα, συστήνεται να το τολμά… με ασφαλή εξοικείωση, σε στάδια.

Άλλωστε, πάταγο κάνει σε δημοτικότητα ο trend maker του «never nude» Tobias Funke, στην κοσμαγάπητη αμερικανική σειρά Arrested Development, που λανσάρει τα cut-offs… για να ξεπεράσει το σύνδρομό του. Το σουξέ είναι τέτοιο που κατηγορείται ήδη ο Τοbias ότι λανσάρει ολόκληρη βιομηχανία με cut-offs εσώρουχα πίσω από τον ρόλο.

28

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

σχόλια

16 σχόλια
Xμ! Φοβία με το γυμνό δεν νομίζω ότι είναι, αν δεν έχεις πρόβλημα να βλέπεις γυμνό γενικά - αρκεί το γυμνό σώμα να μην είναι δικό σου. Η εκδήλωση του άγχους σου δηλαδή δεν πυροδοτείται από την θέαση της γυμνότητας, αλλά από το βλέμμα των άλλων - στο οποίο συντάσσεται και το δικό σου, ενδεχομένως - με τις γνωστές συνδηλώσεις αποδοκιμασίας, μόνο πάνω στο δικό σου γυμνό σώμα. Και πάω στοίχημα ότι δεν θα είναι μόνο πάνω στο απόλυτα γυμνό σου σώμα που θα σε ενοχλεί... Εδώ, αν δεν οφείλεται σε γενικότερη ανασφάλεια του ατόμου λόγω χαμηλής αυτοεκτίμησης, τότε πρόκειται για την ενσωμάτωση των κυρίαρχων στερεοτύπων περί κακότητας του ατελούς φυσικού σώματος και εσωτερικευμένης ενοχής λόγω μη τελειοποίησής του (από εσένα, τον φέροντά του) προς τα επικρατούντα πρότυπα βεβαίως, που προφανώς έχουν απορροφηθεί από το άτομο σε τέτοιο βαθμό - και ίσως με τραυματικό τρόπο - που του προκαλείται ψυχικό πρόβλημα και προσωπική δυσλειτουργία (αποφυγή δραστηριοτήτων, επώδυνες εμπειρίες σε πρακτικές αναγκαιότητες, πχ, επίσκεψη στο γιατρό, κλπ.). Το μείζον ζήτημα λοιπόν δεν θα έλεγα ότι είναι η σταδιακή εξοικείωση με την αποκάλυψη του σώματός σου (πολύ περισσότερο στον έναν ή στους δύο), αλλά η στόχευση στις περιορισμένες και περιοριστικές αντιλήψεις (μας) για το σώμα. Το γυμνό εδώ είναι μια αφορμή, ένα σύμπτωμα. Δεν ξέρω τί ακριβώς θεραπεύουν σ' αυτήν την περίπτωση - αν δεν αλλάξουν το mind set του ατόμου σχετικά με το σώμα (του) και τις προβολές του. Αν δεν απελευθερωθεί από την στενότητα και τα στεγανά των προτύπων, πώς θα απελευθερωθεί από τον φόβο που αυτά του προκαλούν (οι τρίτοι πάντα θα υπάρχουν!); Δηλαδή η θεραπεία ουσιαστικά έγκειται στην εξοικείωση με τον φόβο, μέχρι αυτός να υπάρχει μεν αλλά να μην σε απασχολεί ιδιαίτερα;;;
Θυμαμαι την καρακαλτάκα στους Μητσους που ειχε παθει πισινοφοβια αφου είχε δει Τα σαγονια του Καρχαρια στην τηλεόραση. Φοβόταν να μπει σε πισινα μήπως και πεταχτει ο καρχαρίας!!!
Νομιζω πως ποτέ δέν θα δείτε ένα κοριτσάκι 13 χρονών γυμνό στην παραλία. Θα περνάνε οι αιώνες, εμείς θα λουζόμαστε πιά τσίτσιδοι, θα περπατάμε θεόγυμνοι, θα κάνουμε έρωτα σε κοινή θέα, θα βάλουμε γυάλινους τοίχους στις τουαλέττες μας (φυσική ανάγκη είναι άλλωστε, όπως το σέξ !), θα αφαιρέσουμε ένα ένα όλα τα πέπλα της ψεύτικης σεμνοτυφίας μας, θα θα ξεριζώσουμε όλες τις τρίχες, ακόμα και το δέρμα άν είναι δυνατόν... όμως υποψιάζομαι πως το κοριτσάκι πάντα θα ντρέπεται, θα κοκκινίζει, θα φοβάται, θα διστάζει. Ευτυχώς !
Και καλά λες κάτι βαθύ τωρα? Δινεις το κλασσικό επιχείρημα "it's a sleepery slope" το οποίο σπάνια όντως εχει βαση. Το "κοριτσακι" ντρεπεται γιατι του εχει μαθει η κοινωνια να ντρεπεται, δεν ειναι κάτι εμφυτο. Εγω μεχρι τα 12-13 έκανα μπάνιο τοπλες παντως (στα 13 που εβγαλα βυζια ξαφνικά εγινε ταμπού....ασ'το αυτό άλλη ιστορία, άτιμη πατριαρχία και τετοια :p )
Φίλη, το κοριτσάκι ντρέπεται και κοκκινίζει γιατί ακριβώς βρίσκεται έξω απ'τα εισαγωγικά που επιμένεις κι εσύ να το βάζεις όπως κι άλλοι πολλοί. Κάποτε θα γίνει βέβαια "γυναίκα" και τότε όλα αυτά τα συμπτώματα θα περάσουν και θα αισθανθεί επιτέλους ελεύθερη και υγειής. Εδώ βλέπεις μιά "μητέρα" που κυοφόρησε 9 μήνες ένα παιδί να το πουλάει μιά χαρά σε κάποιους άγνωστους "γονείς" και να το κοιτάζει να φεύγει έτσι απλά ! Όσο για την κενωνία...μακάρι να μας μάθαινε να ντρεπόμασε, φίλη μου.
Τα σχόλια περί εμφάνισης και ηλικίας στον γυμνισμό είναι τουλάχιστον ρατσιστικά.... Ο γυμνισμός και η εξοικείωση με το σώμα αφορά όλες τις ηλικίες και όλες τις σωματοδομές. Όλοι κάποια μέρα θα γεράσουν (μακάρι) και όλοι δε θα έχουν τέλεια σώματα για μια ζωή. Ο γυμνισμός δεν είναι μπανιστήρι. Είναι ελευθερία έκφρασης και εναρμόνισης με τη φύση. Τρόπος ζωής
ολοι οι ανθρωποι δικαιουνται να χαιρονται τη φυση γυμνοι.....οι γυμνιστες επισημα δεν πανε για να δουν ο ενας τον αλλον,πανε για να νιωσουν ελευθερα και ανετα με το νερο και τον ηλιο.κανεις δε κοιτα τον αλλον και ουδεποτε κανεις κοροιδευει.γι αυτο και παν ολοοι ανεξαρτητος κοιλιακων και κυταριτιδας.προσωπικα απεχω τρελα αππ το τελειο σωμα και ναι νιωθω φρικτα οταν πρεπει να στριμωχτω σε ενα μαγιο ,που πρεπει ντε και καλα να μου ταιριαζει,γιατι αλλιως σε κοιταν κοροιδευτικα .....οταν ομως ειμαι τελειος γυμνη νιωθω ελευθερη σχεδον ομορφη.σα να γινομαι αορατη για ολους και με βλεπει μονο ο ηλιος και το νερο.ποτε δεν εχω νιωσει οτι καποιος με κοιτα υποτιμητικα......και το πιο βασικο δεν εχω και φοβια αν μου κανει το μαγιο.οσο γι οσους ψαχνουν ψεγαδια στους αλλους κ ενοχλουνται....υποθετω μια ρηχοτητα αντιστοιχη βουρκου.....
Υποθέτω ότι ένα βήμα μετά τη γυμνοφοβία έρχεται η φοβία του να βλέπεις γυμνούς να ερωτοτροπούν και γενικά ανθρώπους να κάνουν έρωτα, κάτι από το οποίο μάλλον πάσχει το μεγαλύτερο μέρος της "πολιτισμένης" ανθρωπότητας. Αυτό πώς λέγεται;
Για κάποιο λόγο η ερώτηση σου , μου θύμισε αυτό:Ημερολόγιο ενός Ινδιάνου..1η μέρα- Χαθηκε ο γιός του αρχηγού της φυλής-Τον βρήκαμε την νύχτα μόνο του μέσα στο δάσος- Για τιμωρία τον γάμησε όλο το χωριό2η μέρα- Χάθηκε η κόρη του μάγου της φυλής- Την βρήκαμε την νύχτα μόνη της μέσα στο δάσος- Για τιμωρία την γάμησε όλο το χωριό3η μέρα- Χάθηκα- Είναι νύχτα- Φοβάμαι.
η σταδιακή έκθεση στο αγχογόνο ερέθισμα υπο ασφαλείς συνθήκες δεν αποτελεί θεραπεία. Η θεραπεία αφορά στην επεξεργασία της εικόνας που έχει ο καθένας για τον εαυτό του. Συνήθως σε τέτοιες φοβίες το ζητούμενο είναι η αυτοεικόνα η οποία πολλές φορές βάλλεται.Η απειλή για την αυτοεικόνα εκδηλώνεται με ποικίλους τρόπους. Στόχος είναι να αποδεχτεί ο καθένας τον εαυτό του ακριβώς όπως είναι μακριά απο προϋποθέσεις και όρους..