Γυμνοφοβία: ο φόβος του γυμνού

Γυμνοφοβία: ο φόβος του γυμνού Facebook Twitter
Η φοβία με το γυμνό μπορεί να εξελιχθεί σε ακραίο, παράλογο φόβο τέτοιο που να εμποδίζει την ικανότητα του ατόμου να ζήσει φυσιολογική ζωή, σε όλα τα επίπεδα μάλιστα.
28

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

 

 

Υπάρχουν αρκετοί που δεν άντεξαν ποτέ - στη ζωή τους (!)- να κοιτάξουν «ωμά» τον εαυτό τους γυμνό στον καθρέφτη, ή εκτός. Ούτε και πιο ερωτικά.Ούτε κουβέντα δε για πιο ναρκισσιστικά. Πολλοί μισούν την σχέση τους με το δικό τους γυμνό, καταγράφουν ολοένα και πιο συχνά τα ιατρεία των ψυχιάτρων, και οι ειδικοί επιστήμονες κατέληξαν να το χαρακτηρίσουν πλέον φοβία. «Gymno- phobia» μάλιστα, με σύνθεση, ακριβώς, ελληνικών λέξεων,είναι η επίσημη διεθνής επιστημονική ονομασία.

Το γυμνό στον σύγχρονο εγκέφαλο δείχνει να λειτουργεί ως ένας πολύ ειδικός, ευαίσθητος κωδικός. Μπορεί να καθορίσει συμπεριφορές ή να αναστείλει άλλες, να χαλάσει σχέσεις, να τις φτιάξει, έως και να τις αποθεώσει. Με τη βούλα των γιατρών, το γυμνό σήμερα είναι τόσο ταμπού όσο είναι και τέχνη.

«Υπάρχουν εκείνοι που δεν νιώθουν καθόλου άνετα γυμνοί μπροστά σε άλλους - και υπάρχουν και εκείνοι που δεν θέλουν να κοιτάζουν τον εαυτό τους γυμνό,» σύμφωνα με τον Martin Antony καθηγητή ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Ryerson του Τορόντο.

Η φοβία με το γυμνό, όπως προσθέτει, μπορεί να εξελιχθεί σε ακραίο, παράλογο φόβο τέτοιο που να εμποδίζει την ικανότητα του ατόμου να ζήσει φυσιολογική ζωή, σε όλα τα επίπεδα μάλιστα.

Συνήθως οι Φοβίες αναπτύσσονται μετά από κάποια αρνητική εμπειρία. Ο γυμνο-φοβικός μπορεί να κουβαλάει τραύμα, π.χ. από κάποια εμπειρία των σχολικών του χρόνων στα αποδυτήρια. Συγκεκριμένα, επισημαίνουν οι επιστήμονες, η φοβία συνδέεται και εγείρεται από κάποιο σχετικό ή παράλληλο σύνδρομο με το «body-image» στην πλειονότητα των περιπτώσεων, και όχι πρωτίστως με σεξουαλικά ταμπού.

 

Συχνά οι γυμνο-φοβικοί πάσχουν και από άλλες αγχώδεις διαταραχές, από διατροφικές διαταραχές, ή και από την Διαταραχή Δυσμορφίας Σώματος. Η τελευταία, είναι μια ψυχική κατάσταση που κάνει τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι είναι άσχημοι ή πολύ χοντροί ή ατελείς, όταν έστω και ένα μικρό μόνον ελαττωματάκι μπορεί να υπάρχει, το οποίο μεγιστοποιεί ο πάσχων μόνος του, ψυχαναγκαστικά.

Όσοι πάσχουν από αυτή την διαταραχή, εξηγούν οι θεράποντες, συχνά βασανίζονται τόσο από την εμφάνισή τους ώστε κρύβουν τα σώματά τους από τον εαυτό τους και τους άλλους.

Οι σημερινές μοντέρνες Φοβίες είναι τόσες και τόσες…

  • Κλειστοφοβία,
  • Αγοραφοβία

είναι οι πιο γνωστές.

  • Η Αραχνοφοβία (arachnophobia) είναι από τις πιο χαρακτηριστικές.

Αλλά συνέχεια γεννιούνται και τόσες καινούργιες

  • Η νέα μοντέρνα coulrophobia είναι ο φόβος για τους κλόουν.
  •  Η γνωστή σε όλους μας κρίση της Nomophobia, (που δεν ξέραμε πώς την λένε, αλλά όλοι μας τη νιώθουμε), είναι ο φόβος του να μην λειτουργεί η σύνδεση του κινητού μας, και όποτε συμβάινει…
  • Και μια άλλη καινούργια, η sesquipedalophobia, που είναι ο φόβος, -του να πούμε-, τις πολύ μεγάλες λέξεις.

Η Γυμνοφοβία κατά τους ειδικούς, αντιμετωπίζεται με αντίστοιχη επιστημονική προσέγγιση με τις άλλες φοβίες.

Και αυτή είναι η έκθεση του πάσχοντα στο Φόβο του, σταδιακά, υπό ασφαλείς όμως και ελεγχόμενες συνθήκες. Αν κάποιος αποφεύγει το να είναι γυμνός με τον ερωτικό του σύντροφο για παράδειγμα, συστήνεται να το τολμά… με ασφαλή εξοικείωση, σε στάδια.

Άλλωστε, πάταγο κάνει σε δημοτικότητα ο trend maker του «never nude» Tobias Funke, στην κοσμαγάπητη αμερικανική σειρά Arrested Development, που λανσάρει τα cut-offs… για να ξεπεράσει το σύνδρομό του. Το σουξέ είναι τέτοιο που κατηγορείται ήδη ο Τοbias ότι λανσάρει ολόκληρη βιομηχανία με cut-offs εσώρουχα πίσω από τον ρόλο.

28

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Υγεία & Σώμα / Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Νέα μελέτη δείχνει ότι μειώνονται οι μεταστάσεις και οι θάνατοι από καρκίνο όταν τα πιο καινοτόμα φάρμακα, οι ανοσοθεραπείες, χορηγούνται νωρίς. Παράλληλα, εξοικονομούνται πολύτιμοι πόροι για το σύστημα υγείας χάρη στην αποφυγή των επιπλοκών και των υποτροπών της νόσου.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πώς αντιμετωπίζεται η προκατάληψη για μια ασθένεια που δεν είναι πλέον θανατηφόρα;

Υγεία & Σώμα / Πώς αντιμετωπίζεται η προκατάληψη για μια ασθένεια που δεν είναι πλέον θανατηφόρα;

Οι γιατροί Κ. Πρωτοπαπάς και Ι. Κατσαρόλης καταρρίπτουν μύθους και στερεότυπα γύρω από τον HIV και περιγράφουν τις μεθόδους πρόληψης που λίγοι τελικά γνωρίζουν στην Ελλάδα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο

Υγεία & Σώμα / Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο

Στα τρία έως τώρα HPV εμβόλια που προστατεύουν από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (και όχι μόνο) προστίθενται άλλα δύο. Το ένα από αυτά πήρε το πράσινο φως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και διαφέρει από τα προηγούμενα καθώς χορηγείται σε μονοδοσικό σχήμα για την απλούστευση της εμβολιαστικής διαδικασίας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Προτιμώ να σκέφτομαι ότι ήμουν τύχερη γιατί το ξεπέρασα και όχι άτυχη γιατί μου συνέβη»

Παγκόσμια Ημέρα πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού / «Προτιμώ να σκέφτομαι ότι ήμουν τύχερη γιατί το ξεπέρασα και όχι άτυχη γιατί μου συνέβη»

Πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση με καρκίνο του μαστού, η Τζούλη Αγοράκη περιγράφει εκείνες τις δύσκολες πρώτες μέρες αλλά και το δώρο που έκανε στον εαυτό της.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο: Η Ιρλανδία γίνεται η πρώτη χώρα που καθιερώνει την προειδοποίηση στις ετικέτες των ποτών

Υγεία & Σώμα / «Το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο»: Η Ιρλανδία γίνεται η πρώτη χώρα που καθιερώνει την προειδοποίηση στις ετικέτες των ποτών

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο, σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και της πιθανότητας να προσβληθούν από επτά τύπους καρκίνου.
THE LIFO TEAM
Πόσο διαφορετικά είναι στην πραγματικότητα τα ανδρικά προϊόντα περιποίησης από τα γυναικεία;

Υγεία & Σώμα / Πόσο διαφορετικά είναι στην πραγματικότητα τα ανδρικά προϊόντα περιποίησης από τα γυναικεία;

Νέες μάρκες εμφανίζονται διαρκώς στη βιομηχανία της ανδρικής περιποίησης. Το ερώτημα όμως παραμένει: χρειάζονται πραγματικά οι άνδρες τόσα πολλά εξειδικευμένα προϊόντα;
THE LIFO TEAM
Η Ελληνίδα που θέλει να θεραπεύσει τη νόσο του Κρον

Επιστήμες / Η Ελληνίδα που θέλει να θεραπεύσει τη νόσο του Κρον

Η Νεφέλη Σκούφου-Παπουτσάκη ανήκει στους επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ που δημιούργησαν «μίνι έντερα» προκειμένου να βοηθήσουν στην κατανόηση της νόσου του Κρον και στην εύρεση ακριβέστερων και πιο εξατομικευμένων θεραπειών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Θα το κάνω για μένα»: Πόσο υαλουρονικό αντέχει το συκώτι και η αισθητική μας;

Υγεία & Σώμα / «Θα κάνω υαλουρονικό στα χείλη, θα το κάνω για μένα»: Μας έχουν καταστρέψει οι Καρντάσιαν;

Πόσο εντάξει είναι να κάνουν οι έφηβοι fillers; Πώς φτάσαμε να κάνουμε botox ακόμα και στο κομμωτήριο; Και τι μπορεί να πάει στραβά με τα ενέσιμα; Μία δερματολόγος και μια ψυχοθεραπεύτρια απαντούν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ