Στο σημερινό «Α μπα»: εντυπωσιακό ταίριασμα

Στο σημερινό «Α μπα»: εντυπωσιακό ταίριασμα Facebook Twitter
85

__________________
1.


Γεια σου Αμπα, είσαι μια θεά, και να σου ζήσει η μικρή!!! Θέλω τα φώτα σου για ένα θέμα που έχω. Με τον σύντροφό μου το πάμε για γάμο και ενώ είμαστε μια χαρά έχω μια αμφιβολία για το αν θα καταφέρει με στο όλο θέμα οικογένεια παιδιά. Και εξηγούμαι είναι ιστορικός, και λέκτορας στο τοπικό πανεπιστήμιο, καλός στο ακαδημαϊκό τομέα αλλά δεν έχει δουλέψει ποτέ ούτε μια μέρα σε τίποτα. Με φοβίζει γιατί εγώ προσωπικά πιστεύω ότι οποιαδήποτε δουλειά χτίζει χαρακτήρα, σου μαθαίνει πράγματα που κανένα βιβλίο η πανεπιστήμιο δεν μπορεί. Και εδώ μια παρένθεση, εγώ έχω ένα μάστερ και τρέχω την δική μου επιχείρηση, το λέω με την έννοια ότι δεν σκάβω στα χωράφια. Αλλά έχω κάνει στο μυαλό μου σενάριο, να αρρωστήσει παιδί και ούτε πως να το πάει στο γιατρό να ξέρει. Δεν ξέρω αυτό με τρομάζει σαν προοπτική. Ενώ τον αγαπώ και το κομμάτι που μπορούμε να συζητήσουμε για άπειρα θέματα, και να αναλύει λογικά επιχειρήματα, είναι τα πιο σημαντικά που με τράβηξαν πάνω του. Του το έχω πει και με καθησύχασε ότι μαθαίνει εύκολα και θα διαβάσει ότι βιβλίο υπάρχει για μεγάλωμα παιδιών, αλλά και πάλι δεν έχω ησυχάσει. Μήπως τελικά είναι όλα στο μυαλό μου, και έχω χεστει από το φόβο μπροστά στις ευθύνες μιας οικογένειας και δεν μου φταίει κανείς; Δώστε και σώστε ..
- Μέλισσα σύζυγος και μάνα


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Είναι λέκτορας στο τοπικό πανεπιστήμιο αλλά δεν έχει δουλέψει ποτέ ούτε μια μέρα σε τίποτα.


Ποτέ. Ούτε μια μέρα. Σε τίποτα.


Ο λέκτορας σε πανεπιστήμιο.


Έχω ακούσει ξανά για απαξίωση των ακαδημαϊκών αλλά πραγματικά εσύ το πήγες σε άλλο επίπεδο.


Ξέρει την άποψη σου για την καριέρα του;


Ως δουλειά εσύ αναγνωρίζεις μόνο τις επιχειρήσεις; Το εργοστάσιο; Ή μόνο την χειρωνακτική; Ή εννοείς ότι οι δυσκολίες χτίζουν τον χαρακτήρα, και αυτός ως λέκτορας δεν ξέρει τι σημαίνει δυσκολία;


Έχω τόσο πολύ εντυπωσιαστεί από αυτό που έχεις γράψει – όχι με την καλή έννοια – που δυσκολεύομαι να πάω παρακάτω.


Αν ο άντρας σου για κάποιο λόγο έχει ζήσει μια προστατευμένη ζωή ή ο χαρακτήρας του είναι τέτοιος που πιστεύεις ότι δεν είναι εξοπλισμένος για τις δυσκολίες που φέρνει μια οικογένεια, ας συζητήσουμε αυτό. Δεν μπορώ να το συζητήσω όμως στη βάση ότι δεν έχει δουλέψει ποτέ μια μέρα στη ζωή του για τίποτα. Τα επιχειρήματα τα λογικά που θαυμάζεις, η αναλυτική του ικανότητα, αυτά δεν ήρθαν στο κεφάλι του από τη Θεία Φώτιση. Δούλεψε πολύ για να τα αποκτήσει. Και όπως κατάφερε να καταλάβει αυτά, έτσι θα διαβάσει και θα καταλάβει κι άλλα, και περιμένω τη μέρα που θα έχει διαβάσει αρκετά βιβλία ώστε να ξέρει περισσότερα από σένα για την ανατροφή των παιδιών.

__________________
2.

Αγαπητη Λένα και σχολιαστες την καλησπέρα μου.
Παντα με εκανε να απορώ πως για τους ανθρώπους στην συντριπτικη πλειοψηφια τους ειναι τα ταξιδια τοσο σημντικα?
Εγω νιωθω οτι με τα ταξιδια μου δημιουργειται το αισθημα της ματαιοτητας , το οτι ειμαστε ταξιδιωτες της ζωης. Περαστικοι. Και αναλώσιμοι.
Και θα ηθελα να ρωτήσω αγαπητη μου. Για ποιο λογο ειναι τα ταξιδια τοσο σημαντικα .Τι τους αρεσει απο την ταλαιπωρια αυτη( εγω ετσι το βλεπω). Γιατι ολοι οταν τους δινεις λεφτα λενέ´θα παω ενα ταξιδακί´
Και δεν λενε ας πουμε θα αγορασω αυτο ή εκεινο.

Αυτο. Ευχαριστω,
- ταξιδιαρικο πουλι


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Θέλεις πραγματικά να μάθεις την απάντηση, ή περιμένεις να σου πει κάποιος ότι έχεις δίκιο;


Μόνο στα ταξίδια καταλαβαίνεις ότι είμαστε περαστικοί και αναλώσιμοι; Δεν το σκέφτεσαι όταν πχ περνάς έξω από ένα νοσοκομείο; Όταν περνάει ασθενοφόρο; Όταν βλέπεις μωρά να γελάνε; Οποτεδήποτε άλλοτε;


Τα ταξίδια σου ανοίγουν το μυαλό. Βλέπεις διαφορετική αντιμετώπιση για θέματα που θεωρείς δεδομένα. Από την σήμανση στους δρόμους μέχρι τα ράφια στο σούπερ μάρκετ. Από τον τρόπο που λειτουργούν τα λεωφορεία μέχρι τον τρόπο που φαίνεται ο ουρανός την άνοιξη στο άλλο ημισφαίριο. Αυτό είναι το σημαντικό. Όντως, μέσα από αυτά μερικές φορές συνειδητοποιείς ότι δεν είσαι στην πιο ωραία, πιο αδικημένη, πιο μαγευτική και κατατρεγμένη χώρα του κόσμου, άλλοτε πάλι μπορεί να χαρείς που ζεις εκεί που ζεις και όχι αλλού. Όντως, το εσωτερικό σου κέντρο μετακινείται. Σε μερικούς αυτό προκαλεί δυσφορία γιατί δεν θέλουν να μάθουν κάτι καινούριο, οι θεωρίες που έχουν ήδη τους φτάνουν. Μερικοί προτιμούν να αγοράσουν κάτι από το να προβληματιστούν κι άλλο για την ματαιότητα. Ευτυχώς όμως για όλους υπάρχει χώρος.

 

__________________
3.

Αγαπητή Λένα,

Να σας ζήσει το μωράκι!! Όσο σπούδαζα είχα μία φίλη, πολύ καλή. Την βοηθούσα και με βοηθούσε. Αργότερα συγκατοικήσαμε, οπότε δεθήκαμε ακόμα περισσότερο. Οταν τελείωσαν οι σπουδές, αυτά άλλαξαν. Έγω συνάντησα ένα σωρό δυσκολίες χώρισα, απολύθηκα λόγω χρεοκοπίας της εταιρείας, και το κυριότερο πριν εξι μήνες αρρώστησε πολύ βαριά ο μπαμπάς μου. Πέρασα 3 μήνες στην κόλαση. Είδα έναν από τους πιο αγαπημένους μου ανθρώπους να βασανίζεται αφόρητα. Μέχρι σήμερα τα πράγματα είναι σοβαρά. Από την άλλη η φίλη μου έχει την δουλειά της, έκανε σχέση με εκείνον που έβαλε στο μάτι, έκανε εξειδικεύσεις στο αντικείμενό μας και πολλά ακόμα. Μέσα σε αυτά τα 3 χρόνια, χαθήκαμε. Την ένιωσα να απομακρύνεται, την ρώτησα και το αρνήθηκε. Σήμερα έχουμε μια χαλαρή επαφή μέσω facebook, και που και που κανένα τηλέφωνο. Τα προβλήματά μου αυτή τη στιγμή δύο: 1. Έχω μετατραπεί σε έναν κακό άνθρωπο. Δεν θέλω να υπάρχει. Η ύπαρξή της μου υπενθυμίζει το πως θα μπορούσα να είμαι, αλλά δεν είμαι. Συγκρίνομαι! Ξέρω ότι δεν θα έπρεπε, ξέρω ότι είναι άδικο για την ίδια, αλλά δεν το ελέγχω. Από την μία με μαλώνω που δεν έχω καταφέρει τίποτα και από την άλλη για τα αισθήματά μου προς την φίλη μου. Όπότε καταπιέζομαι ακόμα και με την τυπική επαφή. 2. Ο τρόπος της. Κάθε φορά που θα μου μιλήσει φέρεται σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα, ενώ εγώ μετά από όλα αυτά, νιώθω ότι είμαι διαφορετικός άνθρωπος. Αναγνωρίζω ότι φταίμε και οι δύο που χαθήκαμε, αλλά δεν μπορώ να συγχωρήσω πως ήξερε για τον μπαμπά μου και δεν πήρε ένα τηλέφωνο έστω τυπικά. Πριν λίγες μέρες μου ζήτησε να πάμε για καφέ γιατί της έλειψα. Σκέφτηκα ότι ίσως θέλει πάλι κάποια χάρη. Αλλά δεν μπορώ να ασχοληθώ. Από την μία βαριέμαι απίστευτα και από την άλλη έχω γίνει μισάνθρωπος και δεν θέλω να φερθώ άσχημα. Ποιά είναι η γνώμη σου για όλα αυτά; Πως πιστεύεις είναι καλύτερο να αντιμετωπίσω την στάση της φίλης μου;
- devil in disguise


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Λες ότι έχεις μετατραπεί σε κακό άνθρωπο. Λες για κάποιον ότι «δεν θέλεις να υπάρχει». Είναι λίγο ανατριχιαστική η δήλωση αυτή. Η ύπαρξη της σου θυμίζει αυτό που θα μπορούσες να είσαι αλλά δεν είσαι, και την κατηγορείς γι' αυτό, γιατί δεν ξέρεις ποιον άλλον να κατηγορήσεις, το Σύμπαν αδιαφορεί για την δυσαρέσκεια σου.


Και η ερώτηση σου είναι πώς θα αντιμετωπίσεις την στάση της φίλης σου;


Την απεχθάνεσαι για διάφορους δικούς σου λόγους, ένας από αυτούς είναι ότι δεν έχει αλλάξει συμπεριφορά απέναντί σου, και ρωτάς πώς θα αντιμετωπίσεις την δική της στάση;


Δεν αναρωτιέσαι τι θα κάνεις με την δική σου στάση;


Από αυτά που γράφεις το μόνο που φαίνεται ότι μπορείς να της προσάψεις είναι ότι δεν σε πήρε τηλέφωνο όταν ήταν άρρωστος ο πατέρας σου. Από την άλλη λες ότι έχετε χαθεί εδώ και τρία χρόνια. Δεν ξέρω αν ένιωθε ότι μπορούσε να σε πάρει τηλέφωνο, δεν ξέρω και τι ήξερε για τον πατέρα σου. Τέλος πάντων αυτό είναι το μόνο για το οποίο μπορείς να ζητήσεις εξηγήσεις. Για τα υπόλοιπα που λες νιώθω ότι έχεις μέσα σου έναν συμπαγή, καυτό, σκληρό πυρήνα οργής για τη ζωή σου και την τροπή που έχει πάρει, και αποφάσισες να πυροβολήσεις αυτόν που είναι πιο κοντά σε σένα, κάτι αρκετά κοινό και αναμενόμενο κατά κάποιο τρόπο.


Όσο πιο γρήγορα καταλάβεις ότι έχεις κάνει την φίλη σου σύμβολο και δεν την βλέπεις ως άνθρωπο με τα δικά του θέματα εδώ και πολλά χρόνια, τόσο πιο γρήγορα θα καταφέρεις να ασχοληθείς με τα δικά σου προβλήματα. Εύχομαι περαστικά στον πατέρα σου και καλή δύναμη για την συνέχεια.

__________________
4.

Γεια σου Ά,μπα!
Είμαι η Έλενα, 25 χρονών και κάνω το μάστερ μου στο Λουξεμβούργο. Τώρα μπαίνουμε στο δεύτερο εξάμηνο. Είχα κάνει εδώ μία φίλη στην αρχή όταν πρωτοήρθα, η οποία έδειχνε πολύ καλή και πολύ δοτική. Είμαστε μαζί και στο μάστερ και στην ίδια εστία. Για κάποιο λόγο τώρα είναι πιο απομακρυσμένη. Δε ξέρω ακριβώς γιατί. Στη φάση των εξετάσεων έγινε κάπως "κακιά" μαζί μου και απομακρύνθηκε εντελώς αλλά μετά μου ζήτησε συγγνώμη που μου συμπεριφερόταν έτσι. Τώρα δε ξέρω είμαστε μία ζέστη-μία κρύο.
Πιστεύεις είναι καλή ιδέα να προσπαθήσω να την προσεγγίσω εγώ, προτείνοντας πράγματα να κάνουμε και να μην με αποθαρρύνει ότι π.χ. δε με κάλεσε σε μία έξοδο που οργάνωσε;
Προσπαθώ να σπάσω το κεφάλι μου και να βρω πώς θα συμπεριφερόταν στη θέση μου ένα ακομπλεξάριστο άτομο. Βέβαια, δυσκολεύομαι γιατί από πολύ μικρή με ένοιαζε η γνώμη των άλλων και τώρα το γεγονός ότι η κοπέλα αυτή έδειξε αντιπάθεια στο πρόσωπό μου με γεμίζει ανασφάλειες.
Θέλω να σκεφτώ out of the box αλλά δυσκολεύομαι.

Αχχ για όλα θέλει κόπο αυτή η ζωή; Δε μπορούσε απλά να μας βγαίνει η ακομπλεξάριστη συμπεριφορά αβίαστα;

Ζηλεύω που σε κάποιους μπορεί να βγαίνει.

Σας στέλνω αγάπη και ευχομαι σε ολους να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι, αν το θέλουν. Για μένα, προσωπικά, αυτός είναι ο στόχος το 2018.
- καλύτερος άνθρωπος


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Όταν λες ακομπλεξάριστη συμπεριφορά, εννοείς να μην σε νοιάζει πώς σου φέρεται ο άλλος και να κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις;


Αυτό δεν λέγεται ακομπλεξάριστη συμπεριφορά, πλαστικοποίηση λέγεται.


Ποιος σου ενέπνευσε τέτοιο πρότυπο;


Είναι απολύτως λογικό να νιώθεις δυσάρεστα όταν κάποιος σου φέρεται μια καλά και μια άσχημα, όταν απομακρύνεται χωρίς λόγο, όταν επιστρέφει χωρίς λόγο, όταν ζητάει συγνώμη αλλά δεν αλλάζει συμπεριφορά, όταν φέρεται σαν φίλη αλλά δεν σε καλεί σε παρέες.


Να κάτι out of the box. Αντί να προσπαθείς να μην έχεις ανασφάλειες με ανθρώπους που σου φέρονται άσχημα, μην κάνεις παρέα με ανθρώπους που σε γεμίζουν ανασφάλειες. Αυτό κάνει ο ακομπλεξάριστος άνθρωπος. Αποφεύγει τα κόμπλεξ.


Μην προτείνεις πράγματα, μην προσπαθείς να κερδίσεις την εύνοια της, αντιθέτως, κράτα τις αποστάσεις σου και μην καταναλώνεις ενέργεια εκεί. Κράτα τη για να γνωρίσεις άλλους ανθρώπους που θα σε κάνουν όντως καλύτερο άνθρωπο.


Μακριά από κακοτοπιές. Μην προσπαθείς να αποδείξεις κάτι μένοντας σε σχέσεις που σε κάνουν να αμφιβάλεις για τον εαυτό σου και την αξία του. Μακριά.

________________
5.

Α, μπα! Εύχομαι υγεία, υγεία, υγεία και τύχη στη μικρή σου, αλλά και σε εσάς!
Λοιπόν, εμένα το πρόβλημά μου είναι το εξής. Έχω 2 μωρά, 2,5 χρονών και 15 μηνών. Εν ολίγοις η κούραση σε ζενίθ! Δε με πειράζει αυτό, περνάω πολύ ωραία με τα παιδιά, γελάω πολύ, μαθαίνω πράγματα. Ο μπαμπάς τους τους λατρεύει, ο ρόλος του δεν είναι απλά επικουρικός, αλλά... Γκρίνια καταραμένη! Καθώς κι οι 2 δουλεύουμε, φτιάξαμε ένα πρόγραμμα με μια κυρία που μας βοηθάει, ώστε να δουλεύω (μόνο) εγώ, αλλά έτσι δομημένο, ώστε να μένουν στον άντρα μου κάποιες ώρες μετά τη δουλειά να χαλαρώνει και ουσιαστικά να αναλαμβάνει κατά τις 7:00. 8:30 γυρνάω κι εγώ, καθώς δουλεύω από το μεσημέρι και μετά. Αν αργήσουν τα παιδιά να κοιμηθούν, γκρίνια! Αν έχω εγώ κάποια δουλειά και χρειαστεί, εφόσον επιστρέψω, να μπω μισή ώρα στο γραφείο, γκρίνια! Πόσο κουράζεται, πόσο δε μπορεί, που δουλεύει, που δεν ξεκουράζεται, τέτοια! Αφού του έβαλα το όριο μου και του έδειξα ότι δεν την παλεύω άλλο με τη γκρίνια και, αν δεν αντέχει την καθημερινή κούραση, ας κόψει τη γκρίνια κι ας προτείνει λύσεις, την έκοψε μες τη βδομάδα και την άρχισε το σαββατοκύριακο. Που δεν έχει χρόνο για τα δικά του, που κουράζεται, τέτοια πάλι! Υπάρχει μια κυρία που μας βοηθάει, εγώ με τα παιδιά, όταν δε δουλεύω, είμαι κολλητή, δε γκρινιάζω, δεν είναι του στυλ μου. Είμαι κάπως πιο πρακτική και, όταν γίνεται, καλοπερασάκιας!
Όταν δεν την παλεύω και θέλω να βγω μια βόλτα, κάτι, βάζω κάτω τα οικονομικά κι, αν μας παίρνει, κανονίζω babysitting και Λούης! Μαζί εννοείται, αν θέλει! Τα έχω πει 1000 φορές, του επισημαίνω ότι η γκρίνια δεν πάει πουθενά, ότι δεν έκανα τίποτα μόνη μου, παρέα και με πολλή χαρά προέκυψαν τα παιδιά μας και στην τελική: βρες λύσεις! Θέλεις να έρχεται η κυρία και Σάββατο που εγώ δουλεύω κάποιες ώρες; Μπορούμε να το στηρίξουμε; Δε μπορείς, ζορίζεσαι; Τι προτείνεις; Τίποτα, γκρίνια μόνο! Στα παιδιά είναι πολύ κουλ γενικά, εμένα μου ζαλίζει τον έρωτα! Ο οποίος, παρεμπιπτόντως, θα μου φύγει, αν συνεχίσει να μου τα ζαλίζει! Τώρα του τα έχωσα για το σκ, που ξεκίνησε να με ψέλνει από Παρασκευή, και το περάσαμε χαλαρά και ήρεμα, αλλά κάτι μου λέει, ότι δεν ξεμπερδεύω έτσι απλά! Καμία ιδέα, Α μπα μου, ή από κάποιον ομοιοπαθή ή και όχι;
- Τσουρέκια!

AΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Θα βρεις πολλούς ομοιοπαθείς, αυτό είναι το μόνο βέβαιο. Για τη γκρίνια δεν έχω βρει αντίδοτο. Ξέρω μόνο ότι οι γκρινιάρηδες δεν καταλαβαίνουν ότι αυτό που κάνουν λέγεται γκρίνια. Ακούν τη λέξη, αλλά δεν καταλαβαίνουν την σημασία της, γιατί οι γκρινιάρηδες συνήθως βρίσκουν για συμβίωση ανθρώπους που δε γκρινιάζουν. Όχι τυχαία, βέβαια.


Έχεις δοκιμάσει αντεπίθεση με γκρίνια; Αυτή είναι η μία μέθοδος. Έχεις δοκιμάσει να μην συμμετέχεις στη γκρίνια, φεύγοντας από το δωμάτιο όταν αρχίζει; Αυτή είναι μια άλλη μέθοδος. Αυτό που κάνεις πετυχαίνει περιστασιακά, αλλά είναι εξαντλητικό να είσαι ο ενήλικας που εξηγεί στο παιδί ότι δεν είναι σωστό αυτό που κάνει. Το χρησιμοποιεί εναντίον σου όταν συσσωρεύεται μέσα του η κούραση. Όπως ακριβώς κλαίνε τα παιδιά πριν κοιμηθούν.


Ας μας πουν και οι αναγνώστες τρόπους αντιμετώπισης της γκρίνιας. 

__________________
6.

Αγαπητή μου, ζητάω τα φώτα σου. Είχα μια υπέροχη, ελεύθερη από όλες τις απόψεις, σχέση με έναν τύπο για δέκα χρόνια. Ξεκίνησε όταν εγώ ήμουν δεκαοκτώ. Από μωρά δηλαδή.. Στα τελευταία μας άρχισαν να με ενοχλούν κάποιες δικές του συμπεριφορές άσχετες από το μεταξύ μας(έπινε πολύ) και χωρίσαμε. Είχαμε χωρίσει και άλλες φορές στο παρελθόν.. Στο διάστημα αυτό έκανα σχέση με μια κοπέλα με την οποία είμαστε ακόμα μαζί και μετράμε τέσσερα χρόνια. Εξακολουθώ να επικοινωνώ με τον τύπο κάποιες φορές σε καθημερινή βάση άλλοτε μια δυο φορές την εβδομάδα. Τον νοιάζομαι και τον αγαπώ όσο κανέναν. Δεν είμαι ερωτευμένη μαζί του. Προχθές ενδοσκοπωντας διερωτήθηκα αν ήμουν υποχρεωμένη να διαλέξω ανάμεσα σε αυτόν και την κοπέλα μου τι θα έκανα. Και διάλεξα αυτόν. Η απόφαση αυτή με φυλακιζει όχι μόνο στην σεξουαλικη μου προτίμηση πλέον αλλά και στην ίδια λουπα που ήταν και ο λόγος που τον είχα χωρίσει. Το ποτό. Παρόλα αυτά, διάλεξα αυτόν. Πάω καλά; να σημειώσω ότι η διερωτηση είναι προσωπική, προσπαθώ να μην εμπλέκομαι στην σεξουαλικη και προσωπική σχέση του τύπου με άλλα άτομα και φυσικά δεν εκδηλώνεται
της σκέψεις μου αυτές παρόλο που και οι δύο κατανοούμε την αμοιβαία αγάπη και το δέσιμο.
Ουφ! Ευχαριστώ
Ελευθερία


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Δεν κατάλαβα πώς γίνεται να λες ότι δεν είσαι ερωτευμένη μαζί του, αλλά στην ενδοσκόπηση διάλεξες αυτόν. Δεν κατάλαβα τι σημαίνει ότι η απόφαση αυτή (η εικονική απόφαση αυτή, γιατί κανείς δεν σε ανάγκασε να διαλέξεις, ούτε τέθηκε τέτοιο ζήτημα ποτέ) «φυλακίζει την σεξουαλική σου προτίμηση», ούτε τι σημαίνει «σε φυλακίζει στην ίδια λούπα που ήταν και ο λόγος που τον είχες χωρίσει». Φυλακίζει; Φυλακίζεσαι από μια απάντηση που δόθηκε εκ του ασφαλούς σε μια εικονική, φαντασιακή ερώτηση που έκανες στον εαυτό σου;


Αν βγάλουμε τις πολλές σάλτσες, αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι θα ήθελες να μην είχε πρόβλημα με το ποτό, για να είσαστε πάλι μαζί. Μόνο που το πρόβλημα του με το αλκοόλ δεν είναι αξεσουάρ που μπορεί να απωλέσει και να παραμείνει κατά τα άλλα ίδιος. Έχει μια συνολική προσωπικότητα στην οποία συμπεριλαμβάνεται το πρόβλημα με το αλκοόλ. Για να σταματήσει να έχει πρόβλημα με το αλκοόλ πρέπει να αλλάξει ολόκληρος, και μην είσαι καθόλου σίγουρη ότι αν κάνει αυτές τις απαραίτητες αλλαγές η σχέση σας θα γίνει ιδανική όπως τώρα την έχεις πλάσει στο μυαλό σου. Αν δεν ήταν έτσι όπως είναι τώρα, δεν θα γινόταν αυτό που θα ήθελες. Μπορεί ας πούμε να μην σε ήθελε πια.


Αν βγάλουμε και τις υπόλοιπες σάλτσες, τι νόημα έχει αυτή η άσκηση επί χάρτου; Εσύ θα τον διάλεγες. Αυτός θα σε διάλεγε;


_________________
7.

Γεια σου Α Μπα μου!!
Σε ανακάλυψα πριν μερικούς μήνες, από τότε σε διαβάζω ανελλιπώς και μπορώ να πω ότι συμφωνώ με τις περισσότερες απαντήσεις και απόψεις σου! Ελπίζω να δημοσιεύσεις και τη δική μου ερώτηση γιατί πράγματι καίγομαι να μάθω τη γνώμη σου και των αναγνωστών!
Είμαι σε μια υπέροχη σχέση εδώ και 6 μήνες περίπου. Και οι δύο στα 30κάτι μας, ταιριάξαμε εντυπωσιακά από την αρχή της γνωριμίας μας, κάνουμε σχέδια για το μέλλον και σκοπεύουμε να συγκατοικήσουμε μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν. Είναι η πρώτη φορά στη ζωή μας που νιώθουμε τέτοια ψυχική σύνδεση με κάποιο άτομο (και οι δύο αυτό νιώθουμε).
Ένα πράγμα μόνο με έχει προβληματίσει όλο αυτό το διάστημα: Ζούμε και οι δύο σε "πλούσια" περιοχή, στην οποία και έχουμε μεγαλώσει. Οι νοοτροπίες μας όμως είναι λίγο διαφορετικές όσον αφορά τη διαχείριση των χρημάτων. Για παράδειγμα, εκείνος μετακινείται συχνά με ταξί ενώ εγώ το αποφεύγω, προτιμώ δηλαδή να ταλαιπωρηθώ λίγο με τα λεωφορεία χάριν οικονομίας. Επίσης, βγαίνει αρκετές φορές την εβδομάδα με τους φίλους του και ξοδεύει αρκετά χρήματα σε καλό φαγητό και ποτά. Εγώ συνήθως δεν τον συνοδεύω γιατί είμαι από τη φύση μου ιδιαίτερα εσωστρεφής και με κουράζουν αφάνταστα οι κοινωνικές σχέσεις (αυτό είναι ένα θέμα που έχουμε συζητήσει σε βάθος και έχουμε καταλήξει ότι δε χρειάζεται να είμαστε όλες τις ώρες της ημέρας μαζί, μπορούμε να κάνουμε και χωριστά δραστηριότητες που μας ευχαριστούν), αλλά επίσης μου φαίνεται μεγάλη σπατάλη το να ξοδέψω τόσα χρήματα για "γκουρμέ" φαγητό. Το ίδιο και στα ρούχα και γενικά στα διάφορα αντικείμενα, εκείνος θα πάρει οπωσδήποτε τα ακριβά και τη "μάρκα", ενώ εγώ εξ επιλογής δε θέλω να έχω ως κριτήριο την τιμή και τη μάρκα, γενικά έχω ένα δικό μου χαρακτήρα και θα πάρω πάντα μόνο ό,τι με εκφράζει, ακόμα κι αν είναι κινέζικο ή μεταχειρισμένο (τα οποία ο ίδιος έμμεσα σνομπάρει). Να διευκρινίσω ότι δεν είμαστε πλούσιοι, και οι δύο δουλεύουμε part time, επειδή όμως δεν πληρώνουμε ενοίκια μας μένουν κάποια χρήματα για τον εαυτό μας. Νομίζω ότι δεν είναι θέμα χρημάτων αλλά νοοτροπίας. Δε λέω ότι είναι καλύτερος ο τρόπος που σκέφτομαι εγώ, είναι απλά αυτό που έχω μάθει από μικρή, γιαυτό και σέβομαι το δικό του τρόπο σκέψης, γιατί είναι αυτό που έχει μάθει κι εκείνος από μικρός.
Η ερώτησή μου λοιπόν, είναι η εξής: Θεωρείς ότι αυτή η διαφορά μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στη σχέση μας μελλοντικά; Όταν με το καλό συγκατοικήσουμε μπορεί να ενταθεί το θέμα μας; Ξέρω ότι δεν μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον, όπως έχεις πει κι εσύ, αλλά σίγουρα κάποιος που "έχουν δει πιο πολλά τα μάτια του" και έχει μια μεγαλύτερη εμπειρία, κάτι παραπάνω θα ξέρει. Ελπίζω να μη σε κούρασα και θα σου είμαι ευγνώμων αν το δημοσιεύσεις. Ευχαριστώ!!!
- Ophelia

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Η διαφορετική αντιμετώπιση των χρημάτων είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχουν τα ζευγάρια. Μπορεί να είναι και το πρώτο, το πιο σημαντικό πρόβλημα. Ναι, θα ενταθεί το πρόβλημα αν συγκατοικήσετε, ναι, είναι πολύ επικίνδυνη για επιπλοκές αυτή η διαφορά στη νοοτροπία σας, εκτός αν το έχετε από πριν υπόψη σας ως πρόβλημα και κάνετε μια συμφωνία για τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή. Δε νομίζω ότι μπορείτε ας πούμε να έχετε κοινό πορτοφόλι, κοινό ταμείο. Υπάρχουν όμως και άλλοι τρόποι για να διαχειριστείτε τα κοινά σας έξοδα, κάθε ζευγάρι μπορεί να φτιάξει τους δικούς του κανόνες.


Μην το αγνοήσετε, όμως. Θα χρειαστεί συμφωνία όπως αυτή που κάνατε για τις εξόδους ας πούμε, και θα χρειαστεί συμβιβασμός και από τις δύο πλευρές, γιατί τα χρήματα θα δημιουργούν αντιθέσεις καθημερινά. Αν έχετε να πάτε κάπου και έχετε αργήσει, ο ένας θα λέει να πάρετε ταξί και ο άλλος να πάρετε λεωφορείο. Ποιος θα υποχωρεί. Θα σας καλούν σε γάμους. Τι δώρο θα κάνετε ως ζευγάρι;


Αυτό που με προβληματίζει είναι η δήλωση σου ότι γνωρίζεστε έξι μήνες και ταιριάζετε εντυπωσιακά. Δεν φαίνεται να ταιριάζετε «εντυπωσιακά», και συγνώμη που το λέω έτσι, ακούγεται απότομο, αλλά πρέπει να σου το πω. Εντυπωσιακά ταιριάζεις όταν δεν χρειάζεται να συζητήσεις τέτοια πράγματα. Έχετε διαφορετική νοοτροπία σε κάτι πολύ βασικό, όπως είναι η διαχείριση των χρημάτων. Διαφέρετε στην αντιμετώπιση σας στις κοινωνικές σχέσεις. Όπως φαίνεται, αυτή τη στιγμή δεν γίνεται να περάσετε ένα Σάββατο μαζί χωρίς διαπραγματεύσεις. Σε τι είναι το εντυπωσιακό σας ταίριασμα;


Δεν λέω ότι δεν μπορείτε να βρείτε λύσεις. Αλλά μην παραβλέπεις προβλήματα επειδή κάνετε καλή παρέα ως φίλοι, ή επειδή ερωτευτήκατε ο καθένας το διαφορετικό. Η συγκατοίκηση σε αυτή περίπτωση θα σας βοηθήσει γιατί θα δείτε τις διαφορές σας στην πράξη – ας πούμε στην πρώτη σας επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ. Χρειάζεται προσοχή και ευαισθησία στις διαφορές που έχετε. Καλή επιτυχία σας εύχομαι.


85

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

14 σχόλια
#5 πωπω άτιμο πράγμα η γκρίνια. Ακριβώς γι'αυτό που λέει η α,μπα. Αυτός που γκρινιάζει δεν καταλαβαίνει ότι γκρινιάζει. Νιώθει πως εκφράζει το δίκιο του. Πολλές φορές. Να τον ακούσουν όλοι. Με πολλούς τρόπους. Μπας και κάποιος δεν τον κατάλαβε. Εγώ είμαι γκρινιάρα. Η θέλω να πιστεύω πως ήμουν. Θέλει βοήθεια εξωτερική και θέληση εσωτερική. Μου ελεγε ο άντρας μου αγανακτισμένος κάποια στιγμή πως έλεος πια με τη γκρίνια. Ή όταν θα μιλούσαμε ήρεμα αργότερα θα μου έλεγε πως ναι αγάπη μου μας τα έρηξες λίγο. Καμιά φορά κουραζόμουν κι εγώ από τη φωνή μου. Αυτό που του ζήτησα ήταν να μου λέει εκείνη την ώρα πως γκρινιάζω. Αλλά ήρεμα να μη μας πάρει ο διάολος όλους. Να μου το υπενθυμίζει ας πούμε. Αλλά μάλλον δεν ήμουν πολύ ψηλά στην κλίμακα της γκρίνιας γιατί άρχισα κι εγώ να το καταλαβαίνω μετά από λίγο καιρό. Ε νομίζω πως κάτι κατάφερα. Να πω εδώ πως τώρα τελευταία γνώρισα μία κοπέλα η οποία με κάνει να λέω, γατάκι, κι εσύ νόμιζες γκρίνιαζες. Αλλά άλλη ιστορία αυτή.
Συμφωνώ, και εμένα με συνεφέρει όταν μου το επισημαίνουν ότι γκρινιάζω. Δεν πολυσυμφωνώ πάντως με την πρόταση της αμπα να αρχίσει κι εκείνη τη γκρίνια μπας κι αυτός πάρει το χαμπάρι του, γιατί αυτός που γκρινιάζει συνήθως δεν καταλαβαίνει συνήθως ότι κάνει αυτό ακριβώς (νομίζει απλώς ότι εκφράζει το δίκιο όπως λες luckystrike) οπότε η γκρίνια πάνω στη γκρίνια ως αντίποινα μάλλον θα καταλήξει σε έναν απλό και ωραίο τσακωμό (και διαιώνιση της αλληλογκρίνιας), χωρίς να λυθεί κάποιο θέμα.
Ακριβώς το ίδιο κι εγώ. Ψηλά θα με έβαζα στην κλίμακα νομίζω. Το ότι του ζήτησα να μου το υπενθυμίζει ήταν το κλειδί γιατί μετά, το να φτάσει να μου το υπενθυμίσει, το έβλεπα σαν μικρή ήττα στον αγώνα μου. Σαν να έκανα πατινάζ και να ακουμπούσα πάγο. Το να κατέληγα σε καβγά εξαιτίας της γκρίνιας μου, καλά, ήταν θεαματική πτώση μετά από τριπλό άξελ ξέρω 'γω. Επειδή όμως και ο δικός μου είχε μια γκρίνια και την έχω αντιμετωπίσει εξίσου καλά, έχω να πω τα εξής, ως γκρινιάρα και ως σύντροφος ευγενούς γκρινιάρη:Η γκρίνια έχει μια ρίζα, δεν είναι ποτέ το πρόβλημα αυτό καθαυτό το αντικείμενο της γκρίνιας. Είναι κάτι σχετικό αλλά πολύ καλά κρυμμένο, που και ο ίδιος ο γκρινιάρης αγνοεί. Γι'αυτό χρειάζεται να βρεθεί η ρίζα, γιατί μετά ο θυμός και η γκρίνια κατευθύνονται σφαίρα εκεί που πρέπει και ο γκρινιάρης εστιάζει εκεί την προσοχή του. Αρκεί να θέλει βέβαια. Και αρκεί να έχει κάποιον στην καθημερινότητα του να του συμπαραστέκεται και να τον βοηθάει στην προσπάθεια, επιβραβεύοντας και υπενθυμίζοντας.
#5 Εχω την αίσθηση οτι ο άντρας σου δεν είχε αντιληφθεί οτι κάνοντας παιδιά αλλάζει η ζωή σου και δεν μπορεις να έχεις πολύ χρόνο για τα "δικά σου". Κι όχι μόνο για έναν χρόνο αλλά για πολλά φαντάζομαι. 'Η ίσως να περίμενε οτι ως μητέρα θα ήσουν εσύ που θα ασχολιόσουν κυρίως με τα παιδιά. Κι επειδή δεν μπορεί να πει κάτι ή να κάνει πίσω το βγάζει σε γκρίνια. Οπως προτείνει η Λένα μπορείς να αρχίζεις να γκρινιάζεις κι εσύ για να δει την γλύκα ή απλά να φεύγεις απ το δωμάτιο όταν γκρινιάζει για να καταλάβει οτι δεν κερδίζει κατι (πολλές φορές οι ενήλικοι είναι σαν τα παιδιά και χρειάζονται τακτικές που χρησιμποιούμε με τα παιδιά). Επίσης αντί να του τα χώνεις και να ηρεμούν προσωρινά τα πράγματα προσπάθησε να κάνεις μια σοβαρή και εκ βαθέω συζήτηση μαζί του. Με ηρεμία για να βρείτε λύσεις. Να καταλάβεις γιατί γκρινιάζει κι αυτός να καταλάβεις το πόσο σε ενοχλεί και σε προβληματίζει και τις συνέπειες που μπορεί να έχει στη σχέση σας.
Συμφωνώ, το ίδιο σκέφτηκα, ότι το ίσως η γκρίνια οφείλεται στο γεγονός ότι έχει στο μυαλό του ότι βοηθάει τη γυναίκα του. Βέβαια λέει ότι δεν είναι επικουρικός ο ρόλος του, ότι με τα παιδιά πολύ κουλ, ότι μαζί της βγάζει αγανάκτηση. Να κάτι που είναι για συζήτηση, να βρουν μια άκρη και να συνεννοηθούν γιατί κάπου σκαλώνει το πράγμα όταν ο ένας νιώθει μαέστρος και ο άλλος γκρινιάζει.
#7 Διάβασα την ερώτηση και σκέφτηκα αμέσως: ¨Βρε μήπως την έστειλα εγώ πριν καμιά δεκαριά χρόνια και ήρθε η ώρα να απαντήσει η Α μπα?" Ακόμα και στο ύφος του λόγου μοιάζουμε με την κοπέλα! Λοιπόν, εγώ τον υπερσπάταλο τον παντρεύτηκα τελικά και κάναμε και παιδιά! Μετά από εκατό πατέντες, καταλήξαμε να χωρίζουμε τα έξοδα (εγώ λογαριασμούς, αυτός σούπερ μάρκετ) και ένα μικρό ποσο στην άκρη. Με τα υπόλοιπα ο καθένας κάνει ότι θέλει! Εγώ τα κρατάω σε έναν άλλο δικό μου λογαριασμό και ανά διαστήματα τραβάω αν θέλω κάτι, αυτός τα κάνει σερπαντίνες!! Πρόσφατα αγόρασε μια στολή δύτη γιατί Κάαααποια στιγμή Θαααα ξεκινήσει να κάνει καταδύσεις!! Για την ώρα είναι στη συσκευασία της μαζί με τη στολή σκι και τον εξοπλισμό αναρρίχησης!
Δεν καταλαβαίνω γιατί ειρωνεύεστε. Δηλαδή πες ότι μια μέρα εκεί που κάθεται, είναι πολύ βολικό να πάει για κατάδυση, γιατί να μην έχει τη στολή και τσααααααακ, πάει κατ'ευθείαν για βουτιά, δε θα χάσει χρόνο να πάει για ψώνια. Πρακτικό μυαλό το λένε αλλά εσείς δεν μας καταλαβαίνετε, ζηλεύετε που είμαστε προνοητικοί, ευφυείς και δραστήριοι. :P
Η στολή δύτη είναι από νεοπρέν και χαλάει μετά από 2-3 χρόνια, οπότε bella κλείσ΄του μαθήματα κατάδυσης από τώρα, να μην πάει στράφι η στολή (sunken cost fallacy το ξέρω, αλλά είναι ωραίες οι καταδύσεις).
χαχαχα κι ο δικός μου έτσι το θέμα είναι οτι θα βάλει πείσμα και θα κάνει μετά ψάρεμα / κατάδυση / αναρρίχηση / name it όλα με ακριβό εξοπλισμό πάντα :)
Αχ bella ciao, κι εγώ αυτό φοβάμαι ότι θα πάθω!Πρόσφατα κάναμε με τον καλό μου μια λίστα με τα πράγματα που χρειαζόμαστε ακόμα για το μωρό που έρχεται (σημείωση: πολλά μας τα έδωσαν συγγενείς και φίλοι, ενώ ο ίδιος επέμενε να τα αγοράσουμε όλα καινούργια. Εννοείται πως είπα όχι.) Στο τέλος της λίστας εγώ σημείωσα το σύστημα ενδοεπικοινωνίας, ο καλός μου μια ψησταριά για το μπαλκόνι (γιατί "όταν θα ξεκινήσει το κρέας, ξέρεις τι βολικό που θα είναι να έχουμε το μπάρμπεκιου;;;")Ακόμα προσπαθώ να συνέλθω...
1ον Απάγορεύεται το μπάρμπεκιου για τα μωρά, 2ον τον 1ο χρόνο ζωής το μωρό πρεπει να κοιμάται στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς του προς αποφυγήν του συνδρόμου αιφνιδίου θανάτου...τς τς τς πολύ απροετοίμαστοι είστε παιδιά, συγκεντρωθείτε
#2 Το ότι μπορεί κάποιος να βλέπει το ταξίδι σαν ταλαιπωρία, το καταλαβαίνω κάπως. Υπάρχουν πράγματι άνθρωποι που καταφέρνουν να ζουν μόνο στον κόσμο της αρνητικής πλευράς των πραγμάτων και δε θέλουν να καταβάλουν κανένα κόπο για το αντίθετο. Για το άλλο που λες, μπορώ μόνο να υποθέσω πως ζεις σε κάποιο εξαιρετικά προστατευμένο μικρόκοσμο που νιώθεις σπουδαίος και άτρωτος και φοβάσαι να κάνεις ένα βήμα παραέξω.
#2 Πρέπει να ταξιδέψεις για να καταλάβεις την αξία των ταξιδιών, να ταξιδέψεις και να ζήσεις για λίγο σε μια ξένη χώρα θα προσέθετα εγώ. Τα ταξίδια σου ανοίγουν το μυαλό και τα μυαλά είναι όπως τα αερόστατα, δουλεύουν καλύτερα ανοιχτά. Νομίζω οτι η φράση "τα ταξίδια είναι το μοναδικό έξοδο που σε κάνει πιο πλούσιο" συνοψίζει την ουσία τους. Τα ταξίδια σε εμπλουτίζουν σε εμπειρίες, αλλάζουν τον τρόπο σκέψεις σου, καταλαβαίνεις οτι πέραν απ τον μικρόκοσμο της γειτονιάς και της πόλης σου υπάρχουν κι άλλα πράγματα. Αναθεωρείς πολλές απόψεις που είχες, καταλαβαίνεις πόσο τυχερός ή άτυχος είσαι έχοντας τη ζωή που έχεις, έρχεσαι σε επαφή με νέες κουλτούρες και πολιτισμούς και μπορείς να δεις μνημεία και κτίρια απείρου κάλους, έθιμα που δεν είχες φανταστεί, πόλεις και χωριά εντελώς διαφορετικά απ αυτά που ήξερες και να γνωρίσεις τις αυθεντικές γαστρονομικές γεύσεις της κάθε χώρας. (φάε πίτσα στην Ιταλία και κρουασάν στη Γαλλία ή Ράμεν στην Ιαπωνία και μετά θα δεις αν αυτά που έτρωγες στην Ελλάδα ήταν τόσο αυθεντικά)Ακόμα και να πας σε κοντινά μέρη που είναι πιο κοντά στα δικά μας πρότυπα κάτι καινούργιο θα μάθεις και θα δεις.Γι αυτό λένε οτι μαζεύουν λεφτά για ταξίδι κι όχι για να ανανεώσουν την γκαρνταρόμπα τους την άνοιξη. Γιατί τα ταξίδια ίσως είναι κούραση κάποιες φόρες, ίσως να ταλαιπωρηθείς και λίγο όμως γυρνάς με βαλίτσες γεμάτες αναμνήσεις και στιγμές και αυτές δεν αγοράζονται στην μπουτίκ της γειτονιάς σου.Κι όσο για το πόσο αναλώσιμοι είμαστε, το αντιλαμβάνεσαι μόνο όταν βγαίνεις απ την πόλη σου; Δηλαδή όταν είσαι σπίτι σου νομίζεις οτι είσαι αθάνατος/η;
#1 Ειλικρινά απορώ με το σκεπτικό σου. Λες οτι έκανες μάστερ, κάνοντας το μάστερ δεν ενοιωθες οτι δούλευες; 'Η σπουδάζοντας; Γιατί εγώ στο μάστερ μου πολλές φορές κουραζόμουν και πιεζόμουν περισσότερο απ ότι στη δουλειά μου και δούλευα και δουλεύω σε μεγάλες επιχειρήσεις με φόρτο εργασίας και προθεσμίες για πολλά πράγματα.Γιατί απαξιώνεις τόσο την πνευματική εργασία; Ο άντρας σου δηλαδή πληρώνεται χωρίς να κάνει τίποτα; Γιατί αυτό μας λες. Κι έπειτα θεωρείς οτι το να έχεις μια επιχείρηση σε κάνει καλή μάνα; Δηλαδή στην εποχή των γιαγιάδων μας που πολλές γυναίκες ήταν νοικοκυρές και δεν είχαν δουλέψει εκτός σπιτιού (γιατί και η νοικοκυρά δουλειά είναι) ούτε μια μέρα της ζωής τους δεν ήξεραν πως να μεγαλώσουν τα παιδιά τους; Ερχόταν ο πατέρας-επιχειρηματίας και τους έλεγε πως να το κάνουν;Ισα ίσα ο καλός ακαδημαικός γνωρίζει πως να ερευνά και να μαθαίνει, δεν βαριέται να διαβάζει βιβλία και αυτό ισχύει και για τα βιβλία για την ανατροφή του παιδιού. Μάλλον σε βλέπω εσένα να ζητάς συμβουλές από αυτόν!
Ένα μεταπτυχιακό είναι αρκετά απαιτητικό και έχει πολύ διάβασμα και με την πάροδο των εξαμήνων ο φόρτος εργασίας αυξάνεται. Θυμάμαι την περίοδο που τελείωνα τη διπλωματική μου εργασία ήμουν πραγματικά ζόμπι με ελάχιστες ώρες ύπνου και ατελείωτες ώρες διαβάσματος.
#7Το θέμα διαχείριση χρημάτων είναι στο τοπ 3 των διαφωνιών στα ζευγάρια και στην ίδια βαθμολογική σκάλα στις αιτίες χωρισμού/διαζυγίου. "Λύση" δεν υφίσταται επειδή είναι κάτι πολύ βαθιά δικτυωμένο μέσα μας η σχέση μας με το χρήμα. Το διαχειρίζεται κανείς μόνο με καλές συμφωνίες εκατέρωθεν και διάθεση ειλικρινούς επικοινωνίας και κατανόησης. [spoiler] Ακολουθεί βιωματικό.Προσωπικά έχω πιο "μαζεμένη" καταναλωτική συμπεριφορά από τον σύντροφό μου (εξαίρεση τα ταξίδια ή πολιτιστικά αγαθά όπου δεν φείδομαι). Εγώ μεγάλωσα με μεγαλύτερη άνεση από κείνον, χωρίς όμως κι εκείνου να του έχει λείψει κάτι. Αν αυτό λέει κάτι. Η διαχείριση τώρα έγκειται σε κοινό ταμείο για διάφορα πράγματα που μας αφορούν συνολικά ως οικογένεια, και παράλληλα ξέχωρο ταμείο για προσωπικά μας βίτσια, κι όχι υπερβολικό ψείρισμα στα υπόλοιπα που προκύπτουν. Kάποια στιγμή δημιουργήθηκαν χρέη λόγω πιστωτικών σε είδη που εκείνος ξόδευε για τον ερχομό των παιδιών (μιλάμε για έξοδα τύπου 20 μπιμπερό για να μην κουράζομαι να αποστειρώνω, 2-3 διαφορετικούς ιονιστές μέχρι να πετύχουμε τον καλύτερο, 2-3 διαφορετικές κούνιες για να αλλάζει ανάλογα με ηλικία κλπ κλπ. Για μένα υπερβολικά, για κείνον απαραίτητα, είδες πόσο η οπτική μας μας επηρρεάζει στο πώς βλέπουμε τα πράγματα;) Κάποια στιγμή θύμωσα που κληθήκαμε να ξεπληρώσουμε αυτά τα χρέη. Ο λόγος που θύμωσα δεν ήταν αυτός που εκείνος εννόησε: "Μα για την οικογένειά μας ξόδευα χρήματα και της δουλειάς μου και των καρτών! Δεν τα έτρωγα στις γκόμενες ή στις διασκεδάσεις". Ορθόν. Έτσι ήταν. Ωστόσο εγώ θύμωσα επειδή δεν είχα προηγουμένως *ερωτηθεί* για έγκριση των εξόδων που μας αφορούσαν. Δηλαδή δεν είχα την ευκαιρία να πω "ρε παιδί μου σοβαρά τώρα, τι χρειάζεται και δεύτερος ιονιστής επειδή ήρθε δεύτερο παιδί, ένας δεν αρκεί;" Επειδή η δικη μου οπτική ήταν ότι είναι εκ του περισσού...Κάποια στιγμή κι εκείνος κατάλαβε το λάθος του, κι εγώ αποφάσισα ότι είναι δικό μου λάθος να μην έχω εμπιστοσύνη στην κρίση του και να τον "χρεώνω" με κάτι που το έκανε με καλή πρόθεση κι είχε όλη την διάθεση να επανορθώσει μόνος του με προσωπικό κόπο. Και αλληλοσυγχωρεθήκαμε. Βέβαια οι μικροδιαφωνίες στο super market πάντοτε προκύπτουν... :) C'est la vie.
Έτσι είναι. Το θέμα είναι αν και πόσο μπορείς να συμβιβαστείς. Γιατί εσένα ο συζυγός σου ξόδευε χωρίς την "έγκρισή" σου για τα παιδιά σας. Τι θα έκανες όμως αν ξόδευε ένα μεγάλο ποσό αποκλειστικά για τον εαυτό του, και μάλιστα σε κάτι που το θεωρείς παντελώς πεταμένα λεφτά? Θα ήσουν το ίδιο ψύχραιμη?
Άπαξ και κάνεις παιδιά η οικονομική προτεραιότητα γίνονται αυτά κι οι ανάγκες τους έναντι των προσωπικών. Αλλιώς έχουμε διαλέξει λάθος πατέρα/μάνα για τα παιδιά μας. Δεν ξέρω αν ήμουν ψύχραιμη. Χρειάστηκε να το δουλέψω μέσα μου πρώτα. Κάποια στιγμή συνειδητοποίησα ότι είναι τόσο πραγματικά καλός σε όλα τα άλλα που δικαιούται κι ένα "ελάττωμα". Στο κάτω κάτω της γραφής εγώ σίγουρα δεν είμαι τέλεια... Και το ξέρω.
Καραβαν έθεσα το ερώτημα από την μεριά της σπάταλης. Αυτό που σε ρώτησα εγώ το έχω κάνει. Έχω ξοδέψει ένα πολύ μεγάλο ποσό για κάτι προσωπικό μου που δεν είχε σχέση με το παιδί μας, και ο άντρας μου επέδειξε στοϊκή ψυχραιμία αναλογικά με τις πεποιθήσεις του (και το γεγονός ότι θεωροούσε από γελοίο ως φαιδρό να ξοδέψω τόσα χρήματα για το εν λόγω αντικείμενο του πόθου μου). Το έκανε για χατήρι μου αλλά ξέρω ότι αυτό που έκανα "κόστισε" ακριβά γενικώς όχι μόνο κυριολεκτικώς.Αλλά εμείς έχουμε βρει τις ισορροπίες μας σε αυτό. Μάλλον κι εμένα ο άντρας μου (ευτυχώς) σκέφτεται όπως εσύ. Κι εγώ βέβαια είμαι άλλος άνθρωπος απ'ότι ήμουν πριν (και δεν μου έχει κάνει κακό αυτό, μάλλον το αντίθετο!).
Δείξε κατανόηση Καραβάν, κάποιο κενό καλύπτουμε κι εμείς οι σπάταλοι με τη συμπεριφορά μας. Άλλος θέλει να δειχτεί, άλλος να νιώσει ότι είναι οικονομικά δυνατός και μπορεί να ξοδέψει, άλλος νιώθει το χάι της αγοράς, άλλος βαριέται να οργανωθεί. Άλλοι το ρίχνουν στο φαΐ και άλλοι στα ψώνια. Το ότι τα έξοδα είναι για την οικογένεια βοηθάει στις τύψεις. Τα ξόδεψα (επειδή νιώθω ωραία όταν ξοδεύω), αλλά για άλλους, όχι για μένα (και καλά).
Εννοείται είναι βασική αιτία διαφωνίας!Φαντάσου ένας άνθρωπος που είναι υπέρ της αποταμίευσης και των ελεγχόμενων εξόδων να ζει με έναν που είναι της λογικής ''αύριο ποιος ζει - ποιος πεθαίνει''...Κ νομίζω δεν είναι μόνο η σπατάλη του τύπου για καλοπέραση αυτή καθ' αυτή, αλλά προβλέπω να τσακώνονται και για τον αν θα κάνουν έναν απλό γάμο ή μια υπερπαραγωγή, αν θα πάνε τα παιδιά σε ιδιωτικό ή δημόσιο σχολείο και αν θα πρέπει να φοράνε ρούχα ''φίρμας'' για να τα λασπώσουν στην παιδική χαρά, αν οι διακοπές τους θα είναι μόνο σε πεντάστερα ξενοδοχεία κτλ κτλ...
#6Το ερώτημα που δεν έχεις απαντήσει ίσως μέσα σου (και γι'αυτό ψάχνεσαι) είναι "είσαι τελικώς bisexual ή στο βάθος του μυαλού σου είσαι της άποψης 'κάποτε θα κάνω οικογένεια και παιδιά';" (όχι ότι στο αξιακό μου σύστημα αποκλείει το ένα το άλλο, αλλά έτσι ερμηνεύω την φυλάκιση της σεξουαλικότητας που αναφέρεται από την ερωτώσα)
#5Kάτι εγώ δεν κατάλαβα καλά μάλλον. "Καθώς κι οι 2 δουλεύουμε, φτιάξαμε ένα πρόγραμμα με μια κυρία που μας βοηθάει, ώστε να δουλεύω (μόνο) εγώ, αλλά έτσι δομημένο, ώστε να μένουν στον άντρα μου κάποιες ώρες μετά τη δουλειά να χαλαρώνει και ουσιαστικά να αναλαμβάνει κατά τις 7:00. 8:30 γυρνάω κι εγώ, καθώς δουλεύω από το μεσημέρι και μετά. Πηγή: www.lifo.gr"Δηλαδή την αποκλειστική φροντίδα την έχει για μιάμιση ώρα (!) κι αυτό είναι που τον εξαντλεί; Μήπως, πριν τον σταυρώσουμε τον χριστιανό -benefit of a doubt- λέω, λέω μήπως, υπάρχει η πιθανότητα η κυρία που βοηθάει με τα παιδάκια σηκώνει τα χέρια ψηλά άμα τη αφίξει του συζύγου από την δουλειά νωρίς το απογευματάκι; Ή μήπως του αφήνει ένα σπίτι ρημαδιό να συμμαζέψει όταν έρχεται καθώς τα παιδιά σηκώνουν τα πάντα στο πόδι; Επειδή κι αυτή αν αναλαμβάνει στις 8 το πρωϊ ξέρω γω, θα τα έχει φτύσει λογικώς μέχρι το τέλος της βάρδιας...(ανθρώπινη αντίδραση, όταν έρχονται ενισχύσεις να κάνει κάποιος ελαφρώς πίσω στην υπερπροσπάθεια). Μήπως δεν το έχετε οργανώσει τόσο καλά όσο νομίζεις; Μήπως; Λέω μήπως;
Είναι σίγουρο ότι δεν το έχουν οργανώσει τόσο καλά. Είναι ΠΟΛΥ δύσκολο με δύο τόσο μικρά παιδιά. Σίγουρα και αυτός κουράζεται κλπ κλπ. Αλλά σίγουρα αυτός την έχει πλαντάξει στη μουρμούρα! Το έχω ξαναδεί το έργο.
Από τη μια λέει δουλεύω μόνο εγώ, από την άλλη κι οι 2 δουλεύουμε. Τώρα που το ξαναδιαβάζω, και οι 2 δουλεύουν μάλλον. Το βράδυ είναι δύσκολη διαδικασία να αναλαμβάνει μόνο ο ένας το μπάνιο τάισμα ύπνο, για 2 μωρά ταυτόχρονα. Μήπως και η Τσουρέκια να αφήνει στην άκρη για λίγο τις άλλες δουλειές, μέχρι να τους τακτοποιήσουν στα κρεβάτια.
Δήλαδή εσύ το "να δουλεύω (μόνο) εγώ, αλλά έτσι δομημένο, ώστε να μένουν στον άντρα μου κάποιες ώρες μετά τη δουλειά" το κατάλαβες; Εξήγησέ το και σε μένα τον πτωχό. Αφού δουλεύει μόνο αυτή, πώς δουλεύει και ο άντρας της; /r/ELI5
Απ´ότι κατάλαβα το "μόνο" πάει στο "δουλεύω", όχι στο "εγώ". Δηλαδή εκείνη μόνο δουλεύει και δεν κάνει κάτι άλλο ενώ εκείνος έχει και κάποιες ώρες γαι τον εαυτό του!
Κι εγώ δεν πολυκατάλαβα πώς το έχουν οργανώσει ακριβώς, αλλά κατάλαβα πολύ καλά ότι:α) δουλεύουν και οι δύο γονείςβ) έχουν δύο πολύ μικρά παιδιά, μη αυτοεξυπηρετούμενα προς το παρόν (πολύ σημαντικό δεδομένο από πλευράς διαχείρισης χρόνου και σωματικής κόπωσης)γ) ο σύζυγος έχει εγκλωβιστεί σε ένα ατέρμονο μοτίβο γκρίνιας και δεν προτείνει από πλευράς του λύσεις.Λοιπόν, το α' είναι, αν μ η τί άλλο, ευχάριστο δεδομένο εν καιρώ κρίσης, το β' θα αλλάξει σύντομα προς το καλύτερο από πρακτικής πλευράς και το γ' είναι ένα μοτίβο συμπεριφοράς που όπως μαθαίνεται, έτσι και ξεμαθαίνεται. Ο άντρας σου, αγαπητή 5, έμαθε να γκρινιάζει μπροστά σε περίπλοκες καταστάσεις και να εκτονώνει την κούρασή του με γκρίνια. Επίσης, φαίνεται, από τα γραφόμενά σου, οτι αποσυντονίζεται εντελώς. Σπάνια, άλλωστε, η γκρίνια ως μοτίβο συμπεριφοράς, είναι εποικοδομητική. Επίσης, ισχυρίζεται πως "δεν έχει χρόνο να κάνει τα δικά του". Ρώτα τον ποια είναι αυτά "τα δικά του" και πόσο χρόνο χρειάζεται για τον εαυτό του για να νιώσει καλύτερα. Βοήθησέ τον, αφού ο ίδιος δεν μπορεί, είναι προφανές.Ισως έμαθε έτσι από το οικογενειακό του περιβάλλον. Από προσωπική μου παρατήρηση, έχω δει ότι συχνά και αν οι συνθήκες το επιτρέπουν, η γκρίνια μεταδίδεται "σαν ιός από γενιά σε γενιά" (sic). Ομως επειδή ακριβώς είναι "ιός", επιδέχεται ίασης, αλίμονο. Επίσης, αν η γκρίνια δυσχεραίνει σε μόνιμη βάση την καθημερινότητά σας και τελικά αντιληφθείς ότι παρά τις πρακτικές λύσεις που προτείνονται, αυτές δεν εφαρμόζονται από πλευράς του και η γκρίνια παραμένει,τότε ίσως είναι καλύτερα να του προτείνεις να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό για το θέμα του (που, κατά βάση, δεν είναι η γκρίνια, αλλά αυτή η αίσθηση της μόνιμης κόπωσης και της ανημπόριας)
Εγώ πάλι αυτό που κατάλαβα είναι αυτό που γράφει η SailorMOUNA. Η νταντά αναλαμβάνει τις ώρες που αυτή λείπει στη δουλειά μόνο ώστε ο άντρας της να χαλαρώνει όταν γυρίζει από τη δική του και λογικά θα ήταν μόνος με τα παιδιά. Και μένει μιάμιση ώρα μόνος του μαζί τους και γκρινιάζει όλη την εβδομάδα.Εσύ αγαπητή γράφουσα ποιο χρόνο ακριβώς έχεις εξασφαλίσει για τη δική σου χαλάρωση από τη στιγμή που όποτε είσαι σπίτι τα παιδιά γίνονται ευθύνη σου; Λες πως αυτό το θες και το χαίρεσαι αλλά μήπως, λέω μήπως, ο άντρας σου δεν το θεωρεί και τόσο αυτονόητο πως όταν έχεις μικρά παιδιά δεν έχεις πια και τόσο χρόνο να κάνεις "τα δικά σου"; Εν ολίγοις εμένα μου φαίνεται πως γκρινιάζει ώστε να απαλλαγεί και από αυτό το λίγο που συμμετέχει. Γκρινιάζει για το λίγο ώστε να μη φορτωθεί το πολύ που του αναλογεί. Παλιά και γνωστή συνταγή.
#7 δεν μου φαίνεται οτι ταιριάζετε. Θα έλεγα δεν ταιριάζετε καθόλου, και απλά επειδή είστε στα μέλια παραβλέπετε/υποβιάζετε και οι δύο το χάσμα που έχετε ανάμεσά σας.Αυτό όλο με τα χρήματα είναι πάρα πολύ βασικό. Όχι μόνο επειδή έχετε εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις περί οικονομικής διαχείρισης, αλλά κυρίως γιατί έχετε εντελώς διαφορετική μανταλιτέ. Αυτός είναι γκουρμέ, κοινωνικός και σπάταλος. Εσύ είσαι εσωστρεφής και εγκρατής. Αυτό είναι χαώδης διαφορά. Τώρα τη γεφυρώνετε με πολλούς συμβιβασμούς που τους ανέχεστε και οι δύο επειδή είστε στα μέλια. Αλλά για πόσο ακόμα? Τώρα είσαι ερωτευμένη και δεν σε πειράζει αν βγει με την παρέα του και δώσει 100 ευρώ για ένα γκουρμέ γεύμα, ή αν δώσει 300 ευρώ για μια (πχ.) ζώνη designer. Εξ'αλλου τώρα ξοδεύει τα δικά του λεφτά και εσένα δεν σε επηρεάζει άμεσα. Αργότερα όμως, θα σε αφορά και θα σε επηρεάζει όταν εσύ θα προσπαθείς να μαζέψεις χρήματα για να πληρώσεις τους λογαριασμούς του κοινού σπιτιού σας και εκείνος, όχι μόνο δεν θα συμμερίζεται τις προσπαθειές σου αλλά θα εξανεμίζει ότι βγάζει σε πράγματα που εσυ θεωρείς παντελώς ανούσια και superficial. Τότε δεν ξέρω αν θα μπορείς να τον ανεχτείς. Τότε πιστεύω θα εμπεδώσεις ότι ο τύπος του δεν σου ταιριάζει και θα αρχίσεις να τον βλέπεις με ένα άλλο μάτι. Το ίδιο θα συμβεί και από τη μεριά του φυσικά.Δυστυχώς αυτό που μας περιγράφεις, είναι κάτι που δεν πρέπει να αγνήσεις και να πάρεις αψήφιστα.
εγώ θέλω να ξέρω ποια είναι αυτή η part time δουλεια που κάνει ο τύπος και βγάζει 800 ευρώ μίνιμουμ. Γιατί εκτός ενοικίου που ειναι πληρωμένο, υπάρχουν και άλλα τρέχοντα έξοδα, τα 400 που συνήθως δίνουν σε part time, δεν φτάνουν ούτε για τα βασικά, ποιες γκουρμεδιές, ποτάρες και ντιζαινιές. Σίγουρα παίρνει και χαρτζιλίκι από κάπου εξτρα.
Μάγκυ μυρίζομαι ότι μένουν ακόμη με γονείς. Αν δεν πληρώνεις λογαριασμούς, δε βάζεις πετρέλαιο, δεν πας σούπερ μάρκετ και υπάρχει φαγητό στο ψυγείο, μια χαρά φτάνουν τα 400 ευρώ για να τα χαλάς όλα σε προσωπικά έξοδα.
Πάντως για πραγματικά ντιζαινάτα ρούχα, ακριβά εστιατόρια και συχνά ποτά, ούτε τα 400 φτάνουν. 100 ευρώ ενα πρόστυχα ακριβό t-shirt, μεσαίο τζιν, ή κανονικό παπούτσι3 φορές το μήνα σε περιπου ακριβό εστιατόριο από 50 ευρώ2-3 φορές την εβδομάδα ποτά 100 ευρώ 50 ευρώ μετακινήσεις με ταξάκι, κινητά κλπ.πάει το 400σαράκι
#1 Αχ δεν μπορώ να μην το σχολιάσω... Αρχικά δεν υπάρχει πλέον η βαθμίδα του λέκτορα. Άρα ή δεν ξέρεις τι ακριβώς κάνει ο άντρας σου ή μας δουλεύεις. Στο θέμα τώρα. Δεν θα μπορούσα να συμφωνώ περισσότερο με τη Λένα. Γιατί τέτοια απαξίωση στους ακαδημαϊκους; Δεν έχει δουλέψει μια μέρα; Δεν είναι δουλειά αυτό που κάνει δηλαδή; Εχεις ιδέα πόσο σκληρή δουλειά απαιτεί; Το τι ικανότητες χρειάζεται να αναπτυξεις; Παραβιαζω αρχή Λενφου : Είμαι στο χώρο της έρευνας εδώ και λίγα χρόνια και κάνω ακόμη το διδακτορικό μου. Η ώρα είναι 9 και είμαι ήδη στο εργαστήριο εδώ και πάνω από 1.30 ώρα. Θα φύγω τουλάχιστον 6-7 και αυτό δεν είναι εξαίρεση. Είναι η καθημερινότητά όλων μας εδώ. Όχι μόνο των υπ. Διδακτορων αλλά και των περισσότερων καθηγητών. Επιβλέπων μας, προσπάθει να ισορροπησει μεταξύ διδακτικων καθηκόντων και έρευνας. Ηλικία λίγο κάτω από τα 40 Και ΠΟΛΥ δουλειά. Πολύ περισσότερη από κάποιους που ισχυρίζονται ότι σκοτώνονται όλη μέρα. Το αγαπάμε όμως. Το αγαπάμε και καταβαλλουμε πολύ κόπο. Θυσιασαμε πολλά βράδια, πολλές προσωπικές στιγμές, πολλές εκδρομές,πολλα Σαββατοκύριακα. Αποκτήσαμε πολλές ικανότητες μέσα από αυτό. Δεν μιλάω μόνο για ακαδημαικες ικανότητες. Θα σου πω λίγες μόνο από αυτές. Διαχείριση χρόνου, λειτουργία σε ομάδες, επικοινωνιακες ικανότητες. Πράγματα απαραίτητα για να ανταπεξελθεις στο χώρο. Και πολλά άλλα που ίσως στα αναλύσω σε επόμενο σχόλιο αργότερα. Το πρόβλημα είναι ότι υποτιμάς τον άντρα σου και αυτό είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα για τη σχέση.
Ναι αλλά είσαι ικανή να μεγαλώσεις ένα παιδί? Αυτές οι ακαδημαϊκές ... που κάνεις, σε τι θα σε ωφελήσουν σχετικά με αυτό? Δουλειά αληθινή έχεις κάνει? :P :P :PΕντάξι, αυτό που είπες (ότι δεν υπάρχει η βαθμίδα του Λέκτορα πια) δεν το ήξερα. Και προφανώς είναι η σαφής απόδειξη ότι πρόκειται για τρολ!
Δεν υπάρχει η βαθμίδα για να γίνεις τώρα λέκτορας. Αν ήσουν ήδη όμως, έχεις κάποιο χρονικό διάστημα για να ετοιμάσεις το βιογραφικό σου και να γίνεις επίκουρος. Ίσως είναι σε αυτό το στάδιο.
χαχα! Συννεφιά μου, εγώ παιδί δεν είμαι ικανή να μεγαλώσω σίγουρα. Μόνο μονοκύτταρους οργανισμούς... :PΜου θύμισε τον πατέρα μου πάντως η ερώτηση, που με ρωτούσε πόσα χρόνια πια θα σπουδάζω, πότε θα βρω μια κανονική δουλειά για να παντρευτώ γιατί ποιός άνθρωπος θα με πάρει στα σοβαρά αν του πω οτι κάνω έρευνα; (επι λέξει όλα αυτά). ΕΙΜΑΙ ΕΝΑ ΠΑΡΑΣΙΤΟ :p
Ακριβώς αυτό που λες στην τελευταία πρόταση ellmcha. Λίγο έλειψε να γράψει "ο συντροφός μου είναι ιστορικός, λέκτορας, ένας σκέτος φλούφλης δηλαδή, καταλαβαίνετε".Δεν είμαστε καλά.
Θυμήθηκα τώρα που το'πες αυτό μια σκηνή στο Schindler's List που με είχε "σημαδέψει" τρόπον τινά. Κάθονται στην ουρά και περιμένουν οι κατακαημένοι να προσληφθούν μπας και σωθούν κι είναι άλλος μηχανικός, άλλος τεχνίτης κι άλλος ηλεκτρολόγος κλπ. κλπ.Κι εμφανίζεται κι ένας ιστορικός. Και τον κοιτάζουν όλοι με μισό μάτι. Κι αναρωτιέται ο άνθρωπος μεγαλοφώνως "μα δεν έχει καθόλου αξία το παρελθόν; η ιστορία; μπορώ να δουλέψω". Κι είναι τόσο μεγάλη η ειρωνία στο συγκεκριμένο κάδρο γεγονότων...εξ ου κι η δύναμη της σκηνής.Αλλά σε κάνει παράλληλα και να αναρωτιέσαι (εμάς των συγγενικών/περιφερειακών κλάδων) "πωωωω σκέψου πόσο άχρηστους μας βλέπουν..."[Ε και τι κάνεις; Ασχολείσαι με πεθαμένους που δεν θα συναντήσουμε ποτέ...Πφφφφ!]
Yπάρχει η βαθμίδα του λέκτορα (reader) στα ξένα πανεπιστήμια των χωρών της Κοινοπολιτείας. Δεν μας προσδιορίζει η ερωτώσα αν κατοικούν Ελλάδα ή εξωτερικό. Κατά τ'άλλα συμφωνώ στα υπόλοιπα με έμφαση στην πρόταση κατακλείδα σου.
Κ εγώ έπαθα λίγο σοκ με την άποψή της.Έχω περάσει για αρκετά χρόνια από το στάδιο ''δουλειά και ακαδημαϊκές σπουδές ταυτόχρονα'' και ομολογώ ότι ήταν απείρως πιο κουραστικό και απαιτητικό από το στάδιο ''δουλειά και συντήρηση / οργάνωση του σπιτιού ταυτόχρονα'' που βιώνω αυτή την περίοδο...Τι εννοείς βρε καλή μου ότι δεν θα ξέρει να πάει το παιδί στο γιατρό; Να το βάλει στο αμάξι στο καθισματάκι του και να ακούσει τις οδηγίες του γιατρού; Θες να μας πεις ότι άνθρωπος με 3 πτυχία στερείται βασικής νοημοσύνης ή ικανότητας να ακολουθήσει κάποιες οδηγίες;Ή ότι θα ΒΑΡΙΕΤΑΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙ και να ενημερωθεί σχετικά με την ανατροφή ενός παιδιού;!
#2Για να παραφράσω μια γνωστή ρήση για τα βιβλία "όποιος ταξιδεύει ζεις πολλές ζωές, όποιος όχι μόνο μία". Ταξιδεύοντας γίνεσαι για λίγο κάποιος άλλος, βγαίνεις από την βολή σου (όταν δεν έχεις την απαίτηση να μεταφέρεις τον τόπο σου σε όλους τους άλλους τόπους), μετέχεις στην όσμωση νέων ιδεών. Και φυσικά έχει σημασία να είσαι ταξιδιώτης και όχι τουρίστας. #1Ζντόοοοοοϊνγκ! Θεωρείς τους ακαδημαϊκούς βολεμένους, προφανώς, αλλά εφόσον έχεις κάνει μάστερ ξέρεις ότι καθόλου έτσι δεν είναι, κι ότι υπάρχει πολύς κόπος κι ενέργεια από πίσω. Κάποιος που ζορίστηκε να μάθει τόσα πράγματα, γιατί να μην μπορεί να ζοριστεί να μάθει κι αυτό που κάνει κι η γιαγιά μου η Καρσούλα από την Άνω Τραχανοπλαγίτσα; Από πού αποκλείεται; Κουλάρισε. Απλά φοβάσαι τις ευθύνες. Ανθρώπινο.
#1 σοβαρά τώρα? Seriously now?Μήπως τρολλάρεις?Αν δεν τρολλάρεις πάντως και τα εννοείς αυτά που λες, εγώ πιο πολύ θα ανησυχούσα που θα αναπαραχθείς εσύ, παρά πως θα αντεπεξέλθει στην πρόκληση ο ανίκανος (!!!!) λέκτορας πανεπιστημίου!! Seriously now?
Δυστυχώς, δεν νομίζω να τρολάρει... έχω γνωρίσει πολλούς απασχολούμενους στον ιδιωτικό τομέα, υπαλλήλους ή επιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν ακλόνητη την πεποίθηση ότι ακαδημαϊκοί, δημόσιοι υπάλληλοι συλλήβδην, δικαστικοί κλπ κλπ πουλάνε αέρα κοπανιστό και δεν ξέρουν τί θα πει δουλειά, ευθύνες, ρίσκο κλπ κλπ...
Κοίτα...επειδή κι εγώ έχω γνωρίσει "ακαδημαϊκούς" που ψωνίστηκαν με την ιδέα και στηρίχθηκαν εκεί για να αποφύγουν κάθε τι σχετικό με τη φροντίδα του παιδιού....του στυλ "εγώ είμαι ακαδημαϊκός κι αυτά δεν είναι της περιωπής μου"...υποψιάζομαι κι εγώ ότι κάτι τέτοιο μπορεί να εννοεί. Αν είναι έτσι πάντως, η κοπέλα δεν περιγράφει σωστα το πρόβλημα γιατί κορίτσι μου δεν είναι ότι δεν έχει δουλέψει ποτέ του, είναι ότι έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό και πιστεύει πως ανήκει σε ανώτερο είδος (σε σχέση με σένα).ΥΓ ξέρω κι άλλους ακαδημαϊκούς πολύ δουλευταράδες και στα χειρωνακτικά οπότε σίγουρα δε φταίει αυτό
Εμένα πάντως από όλη την ερώτηση καταλαβαίνω παντού τον φόβο της κοπέλας. Φόβος για το πώς θα είναι όταν κάνει οικογένεια και πόσο δύσκολα θα είναι. Και κάπου την πληρώνει ο καημένος λέκτορας. Αλλά μιλάμε για πολύ φόβο, το σκ..το στην κάλτσα ένα πράγμα...