Στο έλεος του Ερντογάν

Στο έλεος του Ερντογάν Facebook Twitter
Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να κρατήσει χαμηλούς τόνους για την ώρα, ώστε να μην ερεθίσει τον Ταγίπ Ερντογάν, και απευθύνεται σε ΗΠΑ, Γερμανία και Γαλλία για να τη βοηθήσουν να λύσει διπλωματικά το ζήτημα.
15

Στα χέρια του Ερντογάν φαίνεται ότι βρίσκεται η τύχη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που βρίσκονται στις φυλακές της Αδριανούπολης, καθώς είναι πλέον προφανές ότι δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο περιστατικό ρουτίνας, όπως ισχυρίζονταν κάποιοι όταν συνέβη.

Αντιθέτως, όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για άλλο ένα επεισόδιο της πολιτικής ομηριών που ακολουθεί την τελευταία περίοδο ο Τούρκος Πρόεδρος.


Είναι γνωστό ότι η λειτουργία της δημοκρατίας στην Τουρκία είναι ιδιαιτέρως προβληματική. Στην ουσία πρόκειται για ένα αυταρχικό καθεστώς, το οποίο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος βρίσκεται σε διαρκή κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Πριν από λίγες μέρες 23 δημοσιογράφοι καταδικάστηκαν σε φυλάκιση για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση» με βάση αστήρικτες κατηγορίες, κάποιες εκ των οποίων αναφέρονταν σε σχόλιά τους στο Τwitter που δεν άρεσαν στην κυβέρνηση.

Όπως επισήμαινε πρόσφατα και ένα άρθρο στη «Washington Post»: «Οι δίκες αυτές υπογραμμίζουν πόσο μακριά βρίσκεται η Τουρκία από τις δυτικές αρχές της δημοκρατίας, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την έννομη τάξη». Από αυτή την Τουρκία και από αυτήν τη Δικαιοσύνη περιμένουμε να απελευθερώσει άμεσα τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς.


Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να κρατήσει χαμηλούς τόνους για την ώρα, ώστε να μην ερεθίσει τον Ταγίπ Ερντογάν, και απευθύνεται σε ΗΠΑ, Γερμανία και Γαλλία για να τη βοηθήσουν να λύσει διπλωματικά το ζήτημα.

Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι καμία από αυτές τις χώρες δεν έχει τη δυνατότητα να το κάνει. Αυτό ακριβώς είναι κι ένα από τα προβλήματα της δυτικής συμμαχίας εσχάτως, ότι δεν μπορεί να συνεννοηθεί με την Τουρκία, η οποία τραβάει τον δικό της δρόμο.

Τούρκοι δημοσιογράφοι έχουν υποστηρίξει ότι ανέμεναν πως κάποιοι Έλληνες, ακόμα και πολίτες, θα συλλαμβάνονταν για να χρησιμεύσουν στον Ερντογάν ως αντάλλαγμα για να διαπραγματευτεί με τον δικό του τρόπο.


Στη γερμανική κυβέρνηση πήρε έναν χρόνο να απελευθερώσει τον Γερμανό δημοσιογράφο τουρκικής καταγωγής που κρατούσε η Τουρκία φυλακισμένο, χωρίς να του έχει απαγγείλει καν κατηγορίες.

Με το θέμα ασχολήθηκε η ίδια η Μέρκελ επιμόνως το τελευταίο διάστημα και οι Γερμανοί δημοσιογράφοι αναρωτιούνται ακόμα για τα ανταλλάγματα που έδωσε, καθώς κανείς δεν πιστεύει ότι ο Ερντογάν τον άφησε ελεύθερο χωρίς να πάρει κάτι.

Πέρα από αυτό, η Γερμανίδα καγκελάριος, εκπλήσσοντας δυσάρεστα την κυβέρνηση, επέλεξε να κρατήσει ίσες αποστάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και χαιρέτισε τον «διάλογο» μεταξύ Τσίπρα και Ερντογάν, αποφεύγοντας να καταδικάσει τις προκλήσεις της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, εγκωμίασε κιόλας την Τουρκία για το προσφυγικό, στο οποίο, όπως είπε, «συνεισέφερε καταπληκτικά», παραβλέποντας ότι πρόκειται για μία χώρα που εμπλέκεται στον πόλεμο της Συρίας και είναι από τις δυνάμεις εκείνες που ευθύνονται για την πρόκληση του προσφυγικού προβλήματος.

Επιπλέον, στην πρόσφατη συνέντευξή της η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε και «στον μεγάλο ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στα Βαλκάνια». Οι τοποθετήσεις αυτές δεν αφήνουν κανένα περιθώριο στην ελληνική κυβέρνηση να τρέφει ιδιαίτερες ελπίδες για ουσιαστική βοήθεια από τη Γερμανία.


Ίσως γι' αυτό το μεγαλύτερο βάρος ο Αλέξης Τσίπρας το έχει ρίξει στις ΗΠΑ και από κει περιμένει ουσιαστικά να δοθεί η λύση, ώστε να απελευθερωθούν οι Έλληνες στρατιωτικοί. Πλην όμως, η Τουρκία του Ερντογάν κρατάει ομήρους και Αμερικανούς πολίτες εδώ και πολύ καιρό και οι ΗΠΑ δεν έχουν καταφέρει να ελευθερώσουν ούτε τους δικούς τους.

Ένας από τους Αμερικανούς που βρίσκονται στις φυλακές της Τουρκίας είναι ο πάστορας Andrew Brunson που για είκοσι χρόνια λειτουργούσε σε μια ευαγγελική εκκλησία στη Σμύρνη.

Συνελήφθη πριν από δύο χρόνια με την κατηγορία ότι συμμετείχε στην απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016 και ότι είναι πράκτορας της CIA.

Ο Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί τον Brunson τον πιο σημαντικό όμηρο από όλους τους ξένους υπηκόους που έχει φυλακίσει στη χώρα του τα τελευταία δύο χρόνια και ελπίζει να πείσει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να τον ανταλλάξει με τον Φετουλάχ Γκιουλέν που ζει στην Πενσιλβάνια και τον θεωρεί τον βασικό υπεύθυνο για την απόπειρα πραξικοπήματος. Πριν από καιρό, μάλιστα, ο Τούρκος Πρόεδρος είχε πει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να ανταλλάξουν «έναν πάστορα με έναν πάστορα».

Στο έλεος του Ερντογάν Facebook Twitter
O Ερντογάν θεωρεί τον Φετουλάχ Γκιουλέν βασικό υπεύθυνο για την απόπειρα πραξικοπήματος.


Ο Ντόναλντ Τραμπ του έχει ζητήσει ευθέως την απελευθέρωση του Andrew Brunson, αλλά ο Ερντογάν όχι μόνο τον αγνοεί όσο δεν παίρνει το αντάλλαγμα που θέλει αλλά κλιμακώνει και τις προκλήσεις, με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να δηλώνει αυτές τις μέρες ότι οι σχέσεις τους με τις ΗΠΑ βρίσκονται κοντά σε σημείο κατάρρευσης, διότι δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους και λένε πάντα ψέματα.


Είναι, λοιπόν, να αναρωτιέται κανείς πόσο μπορούν οι ΗΠΑ να βοηθήσουν στ' αλήθεια στην απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτικών.

Και μπορεί οι Τούρκοι να διαψεύδουν ότι θέλουν να τους ανταλλάξουν με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που ζήτησαν άσυλο στη χώρα μας (καθώς γνωρίζουν ότι κάτι τέτοιο είναι ασύμβατο και με το δίκαιο και με τις αρχές της Ευρώπης), αλλά πολύ λίγοι πιστεύουν ότι το εννοούν.

Τούρκοι δημοσιογράφοι έχουν υποστηρίξει ότι ανέμεναν πως κάποιοι Έλληνες, ακόμα και πολίτες, θα συλλαμβάνονταν για να χρησιμεύσουν στον Ερντογάν ως αντάλλαγμα για να διαπραγματευτεί με τον δικό του τρόπο.


Το ερώτημα εδώ είναι, αφού υπήρχαν αυτές οι προβλέψεις κι αφού όλοι έβλεπαν ότι ο Ερντογάν ακολουθεί «πολιτική ομηριών», γιατί δεν λήφθηκαν τα αυτονόητα μέτρα, ώστε να αποφευχθεί η σύλληψη των δύο στρατιωτικών;

Τώρα, κατόπιν εορτής, αποφασίστηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να υπερδιπλασιαστούν οι δυνάμεις των περιπολιών των Ελλήνων στρατιωτών και από δύο στρατιώτες στις περιπολίες, αυτές στο εξής θα γίνονται από επτά.

Οι μονάδες έχουν λάβει και οδηγίες για την περίπτωση που επιχειρηθεί ξανά κάποιο παρόμοιο περιστατικό, καθώς μέχρι πρότινος δεν υπήρχαν οδηγίες για κάτι τέτοιο. Βέβαια, τώρα το καθεστώς Ερντογάν τη δουλειά του την έκανε και οι δύο «όμηροι» του είναι αρκετοί.

Όλη αυτή η εκ των υστέρων κινητοποίηση απλώς επισημαίνει τις μοιραίες παραλείψεις και την αδικαιολόγητη αδράνεια που υπήρχε μέχρι πρότινος.


Η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Τουρκίας βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης και του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, σε μια συνάντηση που θεωρήθηκε ιδιαίτερης σημασίας, καθώς δεν είναι σύνηθες να συναντάται ένας πρέσβης με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Στη συνάντηση, που κράτησε δύο ώρες, συζητήθηκαν και οι γενικότερες εξελίξεις, όπως η κινητικότητα στο Αιγαίο και η ΑΟΖ της Κύπρου, ενώ δεν έγινε γνωστό αν συζητήθηκε και το θέμα της αμερικανικής βάσης στην περιοχή, που απασχολεί την κυβέρνηση και τις ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Πολιτικό 7ήμερο
15

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το «υδάτινο νεκροταφείο» του Έβρου: Μυστικά και τραγικές ιστορίες ανώνυμων ανθρώπων

Ελλάδα / Το «υδάτινο νεκροταφείο» του Έβρου: Μυστικά και τραγικές ιστορίες ανώνυμων ανθρώπων

Με αφορμή τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ένας δημοσιογράφος της LiFO θυμάται τη δική του θητεία στα σύνορα και συνομιλεί με τον ιατροδικαστή που έχει αναλάβει το δύσκολο έργο της αναγνώρισης των πτωμάτων που ανακαλύπτονται στην περιοχή
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Iεμπραχέμ Μουσλέμ: Κάνοντας τον εθνικισμό «σημαία» ο Ερντογάν ελπίζει να κερδίσει επιπλέον δημοτικότητα

Διεθνή / Iεμπραχέμ Μουσλέμ: Κάνοντας τον εθνικισμό «σημαία» ο Ερντογάν ελπίζει να κερδίσει επιπλέον δημοτικότητα

Ο επικεφαλής της Διπλωματικής Αντιπροσωπείας του PYD για τα Βαλκάνια που εδρεύει στην Αθήνα μιλά για την τουρκική εισβολή στο Αφρίν, τη συριακή επανάσταση, τον ISIS, τον Οτσαλάν και τον αγώνα του κουρδικού λαού για αυτοδιάθεση και κοινωνική αλλαγή, έναν αγώνα πολυμέτωπο στον οποίο οι γυναίκες παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γυρίζοντας από την Ικαρία

Βασιλική Σιούτη / Γυρίζοντας από την Ικαρία

Ο πρωθυπουργός στο τελευταίο του μήνυμα είπε ότι είναι το τελευταίο μίλι προς την ελευθερία. Είναι όμως και το πιο δύσκολο. Γι' αυτό και ίσως χρειαστεί ανασχεδιασμός της κυβερνητικής στρατηγικής, καθώς ο προηγούμενος σχεδιασμός μοιάζει να έχει φτάσει στα όριά του.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Τα εμβόλια, η παγκόσμια οικονομία και τα ελληνοτουρκικά

Βασιλική Σιούτη / Τα εμβόλια, η παγκόσμια οικονομία και τα ελληνοτουρκικά

Προβληματίζει την Ε.Ε. η καθυστέρηση στην παράδοση των εμβολίων. Πιέσεις για ταχύτερη έγκριση του φθηνότερου εμβολίου της AstraZeneca. Ανησυχία για καθυστέρηση της ανάκαμψης της οικονομίας διεθνώς.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η κούρσα του εμβολιασμού θα κρίνει ποιοι ηγέτες αξίζουν

Bασιλική Σιούτη / Η κούρσα του εμβολιασμού θα κρίνει ποιοι ηγέτες αξίζουν

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα εθνικά επιχειρησιακά σχέδια εμβολιασμού του πληθυσμού είναι η νέα μεγάλη πρόκληση των κυβερνήσεων και ένας άτυπος ανταγωνισμός μεταξύ των κρατών έχει αρχίσει ήδη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η ανήθικη προμήθεια όπλων της Τουρκίας από κράτη της Ε.Ε. την ώρα που απειλεί με πόλεμο Ελλάδα και Κύπρο

Βασιλική Σιούτη / Η ανήθικη προμήθεια όπλων της Τουρκίας από κράτη της Ε.Ε. την ώρα που απειλεί με πόλεμο Ελλάδα και Κύπρο

Είναι πραγματικά ένας παραλογισμός ότι η κυβέρνηση Μέρκελ εμποδίζει τις κυρώσεις σε μια αυταρχική και αντιδημοκρατική κυβέρνηση, όπως αυτή του Ταγίπ Ερντογάν.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

σχόλια

3 σχόλια
Το άρθρο είναι σε πολλά σημεία σωστό. Εκείνο που δεν επισημαίνεται είναι ότι ανεπίσημα ζητάμε βοήθεια, την στιγμή που επίσημα ... δεν ζητάμε βοήθεια.Σωστά επισημαίνει η αρθρογράφος, ότι ακόμα και οι ΗΠΑ, Γερμανία δεν μπορούν να κάνουν ζάφτι τον ερντογάν. Αλλά ακόμα και αν μπορούσαν, τι ακριβώς θα του ζήταγαν στην δική μας περίπτωση; Να διορθώσει ένα λάθος που εμείς υποστηρίζουμε ότι κάναμε;Η επίσημη ελληνική εκδοχή για τα γεγονότα λέει ότι έλληνες αξιωματικοί φέρθηκαν παιδαριωδώς ανεύθυνα και επιδεικνύοντας μια πρωτοφανή ανικανότητα βρέθηκαν κατά λάθος σε τουρκικό έδαφος. Τονίζω ότι την ανικανότητα των αξιωματικών μας την υποστηρίζει το ελληνικό υπουργείο άμυνας, ΟΧΙ εγώ.Σύσσωμη η ελληνική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία βγάζει ανίκανους τους αξιωματικούς μας, υποστηρίζοντας κυριολεκτικά ότι "χάθηκαν στο ίσιωμα". Επαγγελματίες στρατιώτες, φορτωμένοι με πανάκριβα στρατιωτικά όργανα, περπατούσαν σε ένα επίπεδο χωράφι και δεν κατάλαβαν ότι πέρασαν τα σύνορα (ανοίξτε τα κινητά σας και ρωτήστε τα που βρίσκεστε. Θα σας απαντήσουν με ακρίβεια 1 μέτρου). Αυτή είναι η επίσημη εκδοχή της αλήθειας.Εγω αντίθετα υποστηρίζω "θεωρίες συνομωσίας" (τις γράφω σε άλλο άρθρο στην lifo), οι οποίες λένε ότι οι αξιωματικοί μας είναι ικανότατοι, οξυδερκείς επαγγελματίες στρατιώτες με 3ετή εκπαίδευση / προυπηρεσία και δεν είναι δυνατόν να φέρθηκαν τόσο ανόητα. Αλλά εμένα με απορρίπτουν σαν συνομωσιολόγο.Δηλαδή τι να ζητήσει τώρα η Μέρκελ από τον ερντογάν; Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι θα ήθελε ή ότι θα μπορούσε να τον πιέσει, τι περιμένουμε να του πει;Βάζουμε την Μέρκελ να μιλήσει στον ερντογαν για να διορθώσει ένα λάθος που εμείς λέμε ότι εμείς κάναμε;Και μετά απορούμε και δυσαρεστούμαστε που η Μερκελ δεν μας κάνει το χαρήρι....Αν παραδεχτούμε ότι ο καταπληκτικός μας υπουργός της αμυνας μας λέει ψέμματα, τότε τα πράγματα αλλάζουν. Αν πετάξουμε την επίσημη αφήγηση και δεχτούμε την "συνομωσιολογική", τότε ο ερντογαν παραβίασε κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο. Σε αυτήν την περίπτωση μπορούμε και οφείλουμε να ζητήσουμε βοήθεια από τους συμμάχους μας. Αλλά όσο η σημερινή επίσημη αφήγηση παραμένει, δεν μπορούμε.
Επιτρέψτε μου αλλά αν η παραδοχή που λέτε ότι ισχύει πραγματικά (ότι δηλαδή απήχθησαν εντός του εδάφους μας) γίνει το επίσημο αφήγημα, συνιστά αυτόματα και την πράξη πολέμου - πράγμα που δε νομίζω ότι θέλει κανένας εδώ και μάλλον θα περιπλέξει τα πράγματα. Οπότε μένουμε στην επίσημη αφήγηση που ισχύει ήδη και περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα της μυστικης διπλωματίας
δηλ επειδη δεν το θελεις εσυ νομιζεις οτι θα ιδρωσει το αυτι του Ερντογαν;;;Αν αποφασισει οτι το Φαρμακονησι ειναι τουρκικο και το καταλαβει αυτο θα ειναι πραξη πολεμου η οχι;Ειναι πραξη πολεμου αλλα υβριδικου, ειδικοι υπαρχουν για να πουν στον Αλεκση τι σημαινει αυτο, επομενως θα πρεπει να αντιμετωπιστει αντιοστοιχα. Οταν ομως εχεις παραδεχθει οτι θαλασια συνορα υπαρχουν αλλα τα κανεις outsource στον γειτονα και δεν τα υπερασπιζεσαι εσυ, για ποια μυστικη διπλωματια μιλαμε. Σε εχουν δεμενο χειροποδαρα και τους εχεις αναγορευσει επισημα σε μπατσους του σπιτιου σου.
Μα το σημαντικό δεν είναι το τι θα θέλαμε (ούτε εγώ θέλω τον πόλεμο) αλλά το τι πραγματικά έγινε.Και στην τελική κλαψουρίζουμε διεθνώς, ζητιανεύουμε και αυτορεζιλευόμαστε. Ας σταματήσουμε τουλάχιστον αυτό - αφού δεν μπορούμε στα υπόλοιπα.Ας μάθουμε ελληνικά επι τέλους. Τουλάχιστον αυτό.Σύμμαχοι / Συμμαχία σημαίνει "Ο ερντογάν μου επιτέθηκε, ελάτε σύμμαχοι Μερκελ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ να με βοηθήσετε να αμυνθώ".Εμείς λέμε "Δύο δικοί μας έκαναν χοντρά λάθη στα σύνορα, κανένας δεν μας επιτίθεται, εμείς δεν αμυνόμαστε, αλλά πιέστε σύμμαχοι τον ερντογάν να τους ελευθερώσει".Και μετά απορούμε που μας φτύνουν.ΟΚ, να μην μιλήσουμε για θεωρίες συνομωσίας. Αλλά το να αυτογελοιποιούμαστε σαν παγκόσμιοι καρπαζοεισπράκτορες πόσο σωστό είναι;
Κάπου άλλου σε σχόλιο ή άρθρο διάβασα ότι τα σύνορα στην περιοχή είναι μπερδεμένα και ότι καθορίζονται από δέντρα που έχουν βαμμένες σημαίες επάνω τους και πως είναι εύκολο να περάσεις απέναντι. Πως ξέρουμε με βεβαιότητα ότι χάθηκαν στο ίσιωμα φορτωμένοι με πανάκριβο εξοπλισμό;Επίσης, η Τουρκία έχει παραβιάσει πολλές φορές το διεθνές δίκαιο αλλά οι σύμμαχοι δεν έχουν κάνει κάτι γι αυτό. Ίσως γιατί δεν θέλουν να χάσουν έναν καλύτερο πελάτη από εμάς που αγοράζει στρατιωτικό εξοπλισμό.Η Αμερική όπλισε τους Αφγανούς και έφτιαξε το ΙΚ, τώρα οπλίζει τους YPG (ε.. που καλά κάνει μάλλον). Μεθαύριο πάλι πλακάκια με την Τουρκία. Το μόνο διεθνές δίκαιο που βλέπω είναι ο νόμος της ζούγκλας.Όταν έσκασε η ιστορία με τους Τούρκους αιτούντες άσυλο, είπα ότι από τη στιγμή που η Τουρκία θεωρείται σύμμαχος και ΗΠΑ/ΕΕ συμπαραστάθηκαν στον Ερντογαν μετά το πραξικόπημα, δεν είχαμε καμία δουλειά να τους δώσουμε άσυλο, λες και θα βγάλουμε εμείς το φίδι από την τρύπα και θα πάμε κόντρα στο σουλτάνο τη στιγμή που ολόκληρη Μέρκελ του κάνει τεμενάδες.
@νερό, οι δικοί μας είχαν ομίχλη, δεν μπόρεσαν να δουν 3 δέντρα και χάθηκαν. Οι τούρκοι που τους έπιασαν είχαν προφανώς λιακάδα και είχαν δει τα σωστά δέντρα, δεν εξηγείται αλλιώς.Όλα αυτά όταν το κάθε κινητό σου δείχνει που βρίσκεσαι με ακρίβεια 1 μέτρου.Ξεχνάμ(τ)ε ότι οι συλληφθέντες δεν είναι τίποτα στραβάδια. Είναι _επαγγελματίες_ στρατιωτικοί, που ο ελληνικός στρατός τους εκπαίδευε για 3 χρόνια. Και μετά από τέτοια εκπαίδευση, ούτε μια περιπολία στο ίσιωμα δεν μπορούν να κάνουν.Φαντάσου να τους στέλναμε και σε κανένα βουνό να πολεμήσουν δηλαδή.(Λυπάμαι που γράφω αρνητικά πράγματα για τους αξιωματικούς μας. Ξανα-ματα-τονίζω ότι αυτά τα λέει η ελληνική πολιτική / στρατιωτική ηγεσία, ΟΧΙ εγώ).Και στην τελική, ας δεχτούμε την επίσημη αφήγηση. Έχουμε δύο έλληνες αξιωματικούς που έκαναν το λάθος να περάσουν τα σύνορα. Η Μέρκελ που κολλάει;Μέχρι τώρα η Μέρκελ ήταν υπεύθυνη για να ελέγχει τα λάθη των υπουργών μας. Θα την βάλουμε τώρα να ελέγχει και τα λάθη των φαντάρων μας;Έλεος πια, πόσα να προλάβει αυτή η γυναίκα;Εχει και μια Γερμανία να κυβερνήσει.Ζητάς την βοήθεια της διεθνούς κοινότητας, όταν ο αντίπαλος σου έχει παραβιάσει το διεθνές δίκαιο και σου επιτίθεται. Όταν εσύ ο ίδιος παραδέχεσαι ότι έχεις κάνει μια μαλακία και σε έχουν τσακώσει, τι ακριβώς περιμένεις από την διεθνή κοινότητα;
Αγαπητέ atman"δηλ επειδη δεν το θελεις εσυ νομιζεις οτι θα ιδρωσει το αυτι του Ερντογαν;;;"- Το τι θέλω ή δεν θέλω δε νομίζω ότι προκύπτει από το σχόλιο που έκανα, πρόθεσή μου είναι να τονίσω τη στάση που διατηρούμε έναντι στις προκλήσεις του γείτονα... (!!!) "Αν αποφασισει οτι το Φαρμακονησι ειναι τουρκικο και το καταλαβει αυτο θα ειναι πραξη πολεμου η οχι;"- Με το "Αν" από όσο γνωρίζω μόνον ο παπακαλιάτης έκανε καριέρα
"- Με το "Αν" από όσο γνωρίζω μόνον ο παπακαλιάτης έκανε καριέρα Πηγή: www.lifo.gr"Εδω κανεις τεραστιο λαθος στα ορια ασε τη πολιτικη και πιασε την μπαλα.Οι σοβαρες χωρες εχουν ενναλακτικα σεναρια για καθε περιπτωση, τι θα γινει σε περιπτωση απαγωγ΄ςη τι θα γινει σε αποπειρα καταληψης τι θα γινει σε καταληψη.Νομιζεις οτι (οι σοβαρες χωρες) αυτοσχεδιαζουν εκεινη την ωρα υπο πιεση χρονου;;;Φυσικα μιλαμε για τις σοβαρες χωρες και τις στοιχειωδως σοβαρες κυβερνησεις. Οχι για την ΠΦΑ-χειροτερη κυβερνηση απο το 74 τουλαχιστον. Επομενως αν καποιος θελει να κανει καριερα περα απο συριζοτρολ πχ Καρανικας ή εσωτερικος διχαστης πχ Τσιπρας θα πρεπει να ακουσει τι ενναλακτικες υπαρχουν και να τις θεσουν σε εφαρμογη.Βεβαια οι Ρουβικωνες και διαφορες α/ά συνελευσεις υποπτης χρηματοδοτησης μας εξηγουν οτι η Ελλαδα προκαλει την Τουρκια, ειναι και αυτο μια σταση.
Α και οσο οι προκλησεις της γειτονος κλιμακωνονται χωρις κανενα σχεδιο και με τα κλειδια εκχωρημενα στην γειτονα (αυτο σημαινει η πολιτικη των ανοικτων - μονο απο εδω - συνορων) η σταση που διατηρει αυτη η κυβερνηση (χωνω το κεφαλι στην αμμο, ανασυρω """σκανδαλα""", παιρνω τον μισθο) θα ειναι καταστροφικη για εμας συλλογικα.
Harlan λες και ξανα λες για την ακρίβεια του κινητου....στρατο πήγες; τα κινητα απαγορευονται κατα την τελεση καθηκόντων... η απαγορευση αναλογα με τις πρακτικες του καθε διοικητη μονάδας τηρήται ή όχι και σε πιο βαθμο. Τωρα τι ακριβως εγινε εκει και τι ακιβως εξοπλισμους είχαν δεν τα γνωρίζω και δεν εχει νοημα να κανω υποθεσεις...αλλα τελευταία φορα (και μονη) που πηγα στρατο κινητο στη ζουλα είχαμε πανω μας κι αυτο γιατί είχαμε και γαμω τους λοχαγους: κρατηστε καθαρο τον λοχο, μην με εκτιθετε δημοσια και απολαυστε την θητεια σας, είχαμε φοριαμο-μπαρ, φοριαμο-βιβλιοθηκη,φοριαμο-πορνοβιοβλιοθηκη, τις μουσικες μας κτλ...σε σκοπιες/περιπολίες μαζευαμε χορτα αλλα κινητο δεν βγάζαμε και μαλιστα ως στρατιωτικο εργαλείο της περιπολίας.Μιλας για στρατιωτικο επαγγελματισμο και ενα απο τα επιχειρηματα σου είναι ότι ενα κινητο ιδιωτικης χρησης θα τους εδειχνε τον δρόμο...για πιο λογο απαγορευονται τα ιδιωτικα κινητα στις υπηρεσίες; για στρατιωτικους λογους. (και απο όσο ξερω ι-φον με wifi δεν δινουν μαζι με την στολη)Επειδη είπες για συνομωσίες, και εγω εχω πολυ πιο σοβαρες καχυποψίες απο το σεναριο ο ερντογαν να παραβίασε συνορα και να απηγαγε, για την ακρίβεια δεν θα εκπλαγω εαν ο Τσιπρας σε μερικους μηνες "αναγκαστει" να τηρησει τον λογο που εδωσε στον Ερντογαν και η Δικαιοσυνη μεχρι τώρα τον εμποδίζει, δηλαδη να κανει ανταλαγη στρατιωτικων και μαλιστα με μπροσταρη τον Κουβελη, ημερομηνια συμβαντος και ημερομηνια που ο Κουβελης εγινε υφυπουργος αμυνης....αλλα δεν προσπαθω να το στηρίξω σε επιχειρηματα τυπου "μα τα κινητα" αλλα δηλωνω ευθεως είναι η καχυποψία μου, τελος.
@Ποκοπίκος, όλες οι ειδήσεις λένε ότι οι τούρκοι που τους συνέλαβαν τους κατάσχεσαν τα κινητά. Αρα είχαν κινητά μαζί τους. Το αν αυτό επιτρέπεται ή απαγορεύεται δεν παίζει ρόλο.Λογικά οι επαγγελματίες που κάνουν περιπολία δίπλα σε τόσο ευαίσθητα σύνορα θα είχαν και στρατιωτικό εξοπλισμό μεγάλης ακρίβειας μαζί τους. Αυτήν την λεπτομέρεια μας την κρύβουν επίτηδες.Γιατί αν το παραδεχτούν (ότι οι περιπολίες γίνονται με όργανα), τότε καταρρέει όλη αυτή η ηλίθια μπαρούφα "είχε ομίχλη και χάθηκαν στο ίσιωμα".Γι αυτό μιλάω για τα κινητά, που την ύπαρξη τους την έχουν παραδεχτεί ήδη επίσημα στις ειδήσεις. Ακόμα και αν δεν είχαν στρατιωτικά όργανα μαζί τους, είχαν σίγουρα τα κινητά τους. Ούτε αυτά τους έδειξαν τίποτα;Και οι τούρκοι που τους συνέλαβαν, πως έβλεπαν τα σύνορα; Δεν είχαν ομίχλη αυτοί;ΥΓ Ούτε εγώ ξέρω τι ακριβώς έγινε. Ισως και η δική μου θεωρία να είναι λάθος. Απλά διαπιστώνω ότι η επίσημη αφήγηση (ακολουθούσαν ίχνη, είχε ομίχλη και χάθηκαν) μπάζει από 100 μεριές. Και διαπιστώνω ότι μας λένε ΧΟΝΤΡΑ ψέμματα.Ακόμα και το γεγονός ότι προσφεύγουμε στο ΝΑΤΟ και στην Μέρκελ "μυρίζει" εισβολή σε ελληνικό έδαφος και απαγωγή. Πρέπει να είσαι ενελώς ηλίθιος για να προσφεύγεις στο ΝΑΤΟ όταν δυο δικοί σου έκαναν ένα λάθος.
Οικονομικές κυρώσεις και τουριστική προπαγάνδα. Δυστυχώς, δεν υπάρχει άλλη λύση για να πιεστεί ειρηνικά ο Ερντογάν. Αν πειστεί ότι η Τουρκία θα χάνει εκατομμύρια κάθε μήνα που κρατάει τους δύο ανθρώπους, τότε μόνο θα πειστεί να τους απελευθερώσει. Όπως έκανε ένα αξιέπαινο πρακτορείο επί ζημία του, κομμένα τα ταξιδάκια στην Τουρκία. Που ξέρουμε εμείς αν θα πάμε και θα μας κρατήσουν για κατάσκοπους επειδή βγάζαμε φωτογραφίες; Άει σιχτίρια.
Αν ένοιαζε τον Ερντογάν ή τον κάθε δικτατορα αν θα χάσουν οι πολίτες του από τουριστικό εμπάργκο, θα ήταν κι άλλη χώρα. Δεν τον νοιάζει καθόλου ουτε θα επηρεαστεί. Ούτε δυστυχώς οι πολίτες του που όντως θα χάσουν μπορούν. Αλλιώς θα ήταν κι ευρωπαική χώρα...