Τα μέλη της Δραμαμίνης μας ξεναγούν στο Παγκράτι

Τα μέλη της Δραμαμίνης μας ξεναγούν στο Παγκράτι Facebook Twitter
Από τις καλύτερες βόλτες είναι στον λόφο Αρδηττού πίσω από το Παναθηναϊκό Στάδιο. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
1

Η γειτονιά μας είναι το Παγκράτι, μία από τις αγαπημένες μας περιοχές στην Αθήνα. Από τη μια προσφέρει τις ευκολίες ενός αστικού κέντρου και από την άλλη διαθέτει όμορφα μέρη για περίπατο, ξεκούραση και ηρεμία. Το Παγκράτι ήταν ανέκαθεν μια καλλιτεχνική περιοχή, μια και στην περιοχή έχουν μείνει σημαντικοί άνθρωποι του πνεύματος, όπως ο Σεφέρης, ο Βάρναλης, ο Χατζιδάκις.

• Μένουμε εδώ από τον Αύγουστο του 2008. Πέρασαν κιόλας 9 χρόνια. Καταγόμαστε από τη Δράμα, ζήσαμε τα φοιτητικά μας χρόνια στη Θεσσαλονίκη και η αγάπη μας για τη μουσική μάς έφερε στην Αθήνα.

• Την πρώτη φορά που επισκεφθήκαμε την Αθήνα για επαγγελματικούς λογούς μας φιλοξένησε κάποιος φίλος μας στο Παγκράτι. Τότε είπαμε αυτομάτως και οι δύο πως εδώ θα θέλαμε να μείνουμε, γιατί νιώσαμε μια περίεργη οικειότητα με αυτήν τη γειτονιά!

Σε μια ακραία κατάσταση, μέλη της μπάντας έχουν κοιμηθεί σε κεντρικό πεζοδρόμιο για αρκετές ώρες σε κατάσταση μέθης!

• Το χαρακτηριστικό του Παγκρατίου είναι ότι αποτελεί μια περιοχή για όλα τα γούστα. Έχει μέρη με ησυχία, άλσος, έχει θερινό σινεμά, αγορά, μπαράκια, όμορφα μέρη για φαγητό. Επίσης, διατηρεί ακόμα τα χαρακτηριστικά της παλιάς καλής γειτονιάς, έτσι μπορείς να μιλάς και να επικοινωνείς με τον άνθρωπο της διπλανής πόρτας.

• Από τις καλύτερες βόλτες είναι στον λόφο Αρδηττού πίσω από το Παναθηναϊκό Στάδιο.

Τα μέλη της Δραμαμίνης μας ξεναγούν στο Παγκράτι Facebook Twitter
Αν είχαμε τη δυνατότητα, θα κάναμε το Παγκράτι λίγο πιο καθαρό και ήσυχο.

• Πηγαίνουμε στο Medez café για καφέ και μπίρα, στο Colibri για μπέργκερ, στην «Τούλα - Εκλεκτούλα» για παγωτό, στο καφεκοπτείο «Αρμάνι, το καλύτερο χαρμάνι» και για τα ψώνια μας προτιμάμε την τοπική λαϊκή αγορά.

• Κάποιον που δεν έχει επισκεφθεί ποτέ το Παγκράτι θα τον πηγαίναμε αρχικά μια βόλτα από την Αρχελάου μέχρι το άλσος και στην πλατεία Βαρνάβα για να καταλάβει την περιοχή.

• Στο Παγκράτι υπάρχουν πολλά μέρη και κτίρια ιστορικής σημασίας, όπως το Καλλιμάρμαρο, το Βυζαντινό Μουσείο, η Εθνική Πινακοθήκη και πανέμορφες μονοκατοικίες του '30 και του '50.

• Σε μια ακραία κατάσταση, μέλη της μπάντας έχουν κοιμηθεί σε κεντρικό πεζοδρόμιο για αρκετές ώρες σε κατάσταση μέθης!

• Ένα εντυπωσιακό γκράφιτι υπάρχει στο σχολείο στη Σπύρου Μερκούρη, απέναντι από το άλσος Παγκρατίου, που απεικονίζει ένα αιωρούμενο σπίτι κι έναν δράκο. Ξεχωριστό επίσης είναι ένα γκράφιτι σε σχολείο στη Φιλολάου που δείχνει ένα κορίτσι με μεγάλα μάτια και ζωάκια στα μαλλιά!

Τα μέλη της Δραμαμίνης μας ξεναγούν στο Παγκράτι Facebook Twitter
Ξεχωριστό επίσης είναι ένα γκράφιτι σε σχολείο στη Φιλολάου που δείχνει ένα κορίτσι με μεγάλα μάτια και ζωάκια στα μαλλιά!

• Το δυσάρεστο, που συμβαίνει και γενικότερα στην Ελλάδα, είναι ότι λόγω της οικονομικής κρίσης πολλά συνοικιακά μαγαζιά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναγκάζονται να κλείσουν. Έτσι χάνεται ο χαρακτήρας της γειτονιάς και πολλές φορές περνάς μπροστά από άδειες βιτρίνες που γράφουν «Ενοικιάζεται» και «Πωλείται».

• Ένα επτασφράγιστο μυστικό είναι η θρυλική συνταγή του φραπέ του Λέντζου που για δεκαετίες γινόταν ανάρπαστος στη γειτονιά και όλοι αναρωτιόντουσαν τι ήταν αυτό που τον έκανε τόσο γευστικό και απολαυστικό! Ακούστηκαν πάρα πολλές απόψεις, αλλά η αλήθεια δεν αποκαλύφθηκε ποτέ, οπότε η όλη ιστορία έγινε αστικός μύθος! Δυστυχώς, εδώ και λίγο καιρό η επιχείρηση έχει κλείσει, μια και ο φραπές δεν είναι πλέον της μόδας.

• Μια ιδιαίτερη φιγούρα της γειτονιάς είναι ένας άνθρωπος που πουλάει κρεμάστρες απέναντι από το σιντριβάνι της πλατείας Παγκρατίου και λέει τη φημισμένη ατάκα «κρεμάστρες για ρουχάκια, κρεμάστε ρουχαλάκια» με πολύ χαρακτηριστικό τόνο στη φωνή του, σχεδόν τραγουδιστά! Έχουμε καιρό να τον δούμε βέβαια.

• Αν είχαμε τη δυνατότητα, θα κάναμε το Παγκράτι λίγο πιο καθαρό και ήσυχο.

• Με το Παγκράτι έχουμε συνδυάσει ένα παλιό b-side των Coldplay, το «Careful where you stand».

Τα μέλη της Δραμαμίνης μας ξεναγούν στο Παγκράτι Facebook Twitter
Στο Colibri για μπέργκερ. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Info:

Οι Δραμαμίνη θα εμφανιστούν live στις 13 Οκτωβρίου στο six d.o.g.s και ετοιμάζουν την κυκλοφορία του καινούργιου τους δίσκου από τη Minos EMI.

 

Αθήνα
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φτωχογειτονιές της ελπίδας

Αρχαιολογία & Ιστορία / Φτωχογειτονιές της ελπίδας

Η μετάβαση της Αθήνας του Μεσοπολέμου από τις «πόλεις της σιωπής» στην πολύβουη λαϊκή προαστιοποίηση και στην ακόλουθη αστικοποίηση και από τις «φτωχογειτονιές της απόγνωσης» στις «φτωχογειτονιές της ελπίδας». Η δημιουργία ενός νέου τύπου αυθόρμητης οικονομίας.
ΛΙΛΑ ΛΕΟΝΤΙΔΟΥ </BR> ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΟΣ, ΓΕΩΓΡΑΦΟΣ, ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ PHD, LSE
5 κλασικά αθηναϊκά στέκια που δεν «πείραξαν» το μενού και τις αρχές τους ως σήμερα

Γεύση / 5 κλασικά αθηναϊκά στέκια που δεν «πείραξαν» το μενού και τις αρχές τους ως σήμερα

Το κλασικό ζει την απόλυτη επικαιρότητά του, κερδίζοντας στα σημεία τους επιπόλαιους νεοτερισμούς και όσους απαρνήθηκαν την ταυτότητα και την πραγματική καταγωγή τους
ΕΛΕΝΗ ΨΥΧΟΥΛΗ
H Αθήνα που βράζει! Μια συνομιλία για την αστική εικόνα μας

Αθήνα / H Αθήνα που βράζει! Μια συνομιλία για την αστική εικόνα μας

Ο αρχιτέκτονας, επιμελητής εκθέσεων και συγγραφέας Θανάσης Μουτσόπουλος μιλά στο Lifo.gr για την αστική εικόνα της Αθήνας με αφορμή τη συμμετοχή του σε δύο ενδιαφέρουσες συλλογικές εκδόσεις, αλλά και την έκθεση "Το Ελλαδικό Αντιπαράδειγμα" που ξεκινά την Πέμπτη 6/4 στη Διπλάρειο Σχολή σε επιμέλεια δική του
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ