Με αφορμή τον Κουρή και την Τεγοπούλου: Πώς και αθωώνονται όλοι αυτοί;

Facebook Twitter
6

Όταν συνελήφθη πάλι και αφέθηκε ελεύθερος ξανά ο Ανδρέας Κουρής, διάβασα αυτό:

Η κατηγορία σε βάρος του Ανδρέα Κουρή αφορά οφειλή περίπου 1,2 εκατομμυρίων ευρώ του τηλεοπτικού σταθμού.

Υπενθυμίζεται πως πριν από δύο μήνες καταδικάστηκε σε φυλάκιση τεσσάρων ετών με αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 11.000 ευρώ για άλλη οφειλή, ποσού περίπου 9 εκατομμυρίων ευρώ.

Και σχολίασα: Χρωστούσε δηλαδή 9 εκατομμύρια και του έβαλαν απλώς αναστολή με πρόστιμο 11.000 ευρώ;!

Άρα τώρα για τα 1.2 εκατομμύρια ούτε 1.500 ευρώ δε θα χρειαστεί να πληρώσει!

Πάει καλά η ελληνική δικαιοσύνη, ή κάτι δεν καταλαβαίνω εγώ;


Ο/η Astrea μου έλυσε το πρώτο σκέλος της απορίας μου: 

Αγαπητέ μου Άρη,
το αδίκημα που κατηγορείται ο Α. Κουρής είναι πλημμέλημα και όχι κακούργημα, γι' αυτό του βάλανε 4 χρόνια φυλακή (είναι μια καλή ποινή για πλημμέλημα). Όσο για την αναστολή, φαίνεται ότι είχε λευκό ποινικό μητρώο, τότε, οπότε καλώς του δώσανε αναστολή. Τώρα, που επανέλαβε το ίδιο αδίκημα, κανονικά, δεν πρέπει να του δώσουν αναστολή.

*Και όντως. Λίγες μέρες μετά, μάθαμε ότι δεν του έδωσαν αναστολή αυτή τη φορά. Δεν χρειάστηκε εξάλου: Τον αθώωσαν εντελώς.

Το ίδιο έγινε και με την Ελένη Τεγοπούλου που συνελήφθη για εισφοροδιαφυγή 347 χιλ. ευρώ της Ελευθεροτυπίας. Αφέθηκε ελεύθερη, και τελικά αθωώθηκε. 

"Το δικαστήριο αθώωσε την κατηγορουμένη κρίνοντας ότι εκ της θέσεως της δεν είχε την ευθύνη για την οφειλή. Με την απόφαση του, ωστόσο, διέταξε τη διαβίβαση της δικογραφίας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, προκειμένου να κινηθεί διαδικασία σε βάρος της Μάνιας Τεγοπούλου, προέδρου και Διευθύνουσας Συμβούλου της επιχείρησης. Αντίθετος στην αθώωση της Ελένης Τεγοπούλου ήταν ο Εισαγγελέας Έδρας, ο οποίος ζήτησε την ενοχή της, κρίνοντας ότι οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων συνήθως εμφανίζονται ως μη εκτελεστικά μέλη του ΔΣ «για να γλυτώνουν τις ποινές»."

Κάτι παρόμοιο έγινε και με τον Κουρή που αθωώθηκε - να δούμε αν και πότε θα μαζέψει το κράτος τα χρήματα που χρωστούν οι επιχειρήσεις όοολων αυτών που αθωώνονται. 

Με αυτή την αφορμή, να ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο του Θέμου "Απίκου" Ρίζου που διάβασα στο 3pointMagazine...

Αθώος μέχρι αποδείξεως ότι η γη δε γυρίζει

Ενθαρρυντικά νέα προέκυψαν για όλους τους Έλληνες που είχαν φοβηθεί μετά από τις εντυπωσιακές συλλήψεις και προφυλακίσεις των τελευταίων μηνών. Το προηγούμενο διάστημα είχε δημιουργηθεί η αίσθηση ότι η δικαιοσύνη μπορεί πράγματι να λειτουργήσει - έστω για λίγες, κραυγαλέες περιπτώσεις μεγαλοεπιχειρηματιών που φοροδιέφευγαν ή δεν κατέβαλλαν ασφαλιστικές εισφορές, προκαλώντας ζημιές εκατομμυρίων σε κράτος και ασφαλιστικά ταμεία και αφήνοντας απλήρωτους εκατοντάδες εργαζομένους. Τα πράγματα μπήκαν σε τάξη με τις αθωωτικές αποφάσεις για τον Ανδρέα Κουρή και την Ελένη Τεγοπούλου, οι οποίοι κατηγορούνταν για μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.

Το όνομα Κουρής είναι συνώνυμο του τηλεοπτικού σταθμού Alter (και της "Αυριανής", και του Kontra Channel, μεταξύ άλλων). Για όσους πάει καιρός που πέταξαν την τηλεόρασή τους, το Alter ήταν εκείνο το γραφικό κανάλι με τον Χατζηνικολάου, τον Χαρδαβέλλα και τον Αυτιά, που έβλεπε μανιωδώς η γιαγιά σας. Εδώ και πάνω από ένα χρόνο το Alter δεν εκπέμπει πια, γιατί οδηγήθηκε στην πτώχευση, αφήνοντας 700 εργαζόμενους άνεργους - αφού τους είχε αφήσει απλήρωτους για μήνες. Η οικογένεια Κουρή προχώρησε ανενόχλητη στη δημιουργία του Kontra Channel - είναι αυτό που βλέπει τώρα μανιωδώς η γιαγιά σας.

Από 25% περίπου των μετοχών του Alter κατέχουν ο Γιώργος Κουρής, ο γιος του Ανδρέας Κουρής και η εταιρία Μοντέρνοι Καιροί Α.Ε.Ε., της οικογένειας Γιαννίκου. Ο Γ. Κουρής κατηγορείται για χρέη προς το δημόσιο ύψους 300.000 Ευρώ. Η δίκη του έχει αναβληθεί δύο φορές. Ο Κώστας Γιαννίκος είναι προφυλακισμένος για μη καταβολή ΦΠΑ ύψους 2 εκατομμυρίων Ευρώ. Πριν από περίπου δύο μήνες, ο Ανδρέας Κουρής είχε καταδικαστεί για μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών του Alter ύψους 9 εκατομμυρίων Ευρώ. Τότε του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, αλλά βέβαια με τριετή αναστολή, και χρηματικό πρόστιμο 11.000 Ευρώ. Ξέρω περιπτώσεις που επιβλήθηκαν αντίστοιχες ποινές για πέντε γραμμάρια "φούντα", αλλά πάμε παρακάτω.

Μετά από νέα δίωξη, ο Κουρής junior συνελήφθη και πάλι για μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών - επρόκειτο για άλλη πράξη εισφοράς, αυτή τη φορά ύψους 1,4 εκατομμυρίων. Το δικαστήριο αποφάσισε να πρωτοτυπήσει: αντί να επιβάλλει κάποιο πρόστιμο της πλάκας, αθώωσε τον κατηγορούμενο. Συγκεκριμένα, "το δικαστήριο δέχθηκε τον ισχυρισμό που προβάλλει ο επιχειρηματίας, ότι ως μη εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της επιχείρησης δεν έχει ποινική ευθύνη". Με άλλα λόγια, επειδή τυπικά δεν αποφάσιζε ο ίδιος ο Ανδρέας Κουρής για τη μη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, είναι αθώος.

Ας το κάνουμε ακόμα πιο απλό: έχεις μια επιχείρηση, διορίζεις ένα Δ.Σ. στο οποίο δεν αναλαμβάνεις εκτελεστικό ρόλο, ώστε να μη φέρεις ποινικές ευθύνες, την αφήνεις να βουλιάξει με χρέη σε εργαζόμενους, Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, και συνεχίζεις ανενόχλητος με νέες επιχειρηματικές περιπέτειες. Καθώς φαίνεται, ο νόμος το επιτρέπει.

Η περίπτωση της Ελένης Τεγοπούλου είναι όχι απλώς παρόμοια, αλλά "καρμπόν": κατέχει 25,17% της "Χ.Κ. Τεγόπουλος Εκδόσεις Α.Ε.", ενώ η αδερφή της Μάνια το 25,18%. Η εταιρία εξέδιδε την Ελευθεροτυπία, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2011 - αναγκάστηκε να αναστείλει την κυκλοφορία της όταν οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε επαναλαμβανόμενες απεργίες, όντας απλήρωτοι επί πέντε μήνες. Τελικά, με χρήση διάφορων νομικών και οικονομικών τεχνασμάτων, η ιστορική εφημερίδα επανακυκλοφόρησε πριν λίγες εβδομάδες - χωρίς φυσικά να έχουν εξοφληθεί οι οφειλές στους εργαζόμενους.

 

Η Ελένη Τεγοπούλου συνελήφθη για χρέη περίπου 350.000 Ευρώ στο ασφαλιστικό ταμείο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ως αντιπρόεδρος της "παλιάς" Ελευθεροτυπίας. Ο δικηγόρος της ισχυρίστηκε ότι "τα χρέη υπάρχουν, δεν σβήνονται, αλλά δεν μπορεί να είναι εκείνη υπεύθυνη για αυτά". Στη δίκη, ο εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή της λέγοντας πως "είθισται οι ιδιοκτήτες να εμφανίζονται ως μη εκτελεστικά μέλη για να γλυτώνουν τις ποινές" και χαρακτηρίζοντας πλασματικό το ΦΕΚ όπου ορίζονται οι ρόλοι των μελών του Δ.Σ.. Το δικαστήριο, όμως, την αθώωσε, κρίνοντας ότι "εκ της θέσεως της δεν είχε την ευθύνη για την οφειλή".

Συμπερασματικά, για τη μεν υπόθεση του Alter θα μπορεί να τιμωρηθεί ουσιαστικά μόνο ο Κώστας Γιαννίκος (ως διευθύνων σύμβουλος), για τη δε Ελευθεροτυπία η Μάνια Τεγοπούλου (ως πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος). Και στις δύο περιπτώσεις, τα περιουσιακά στοιχεία των υπόλοιπων κύριων μετόχων θα μείνουν ανέπαφα και οι εκατοντάδες πρώην εργαζόμενοι απλήρωτοι.

Όπως είχε πει και ο Τάσος Παππάς (πρώην συντάκτης της Ελευθεροτυπίας, νυν της Εφημερίδας των Συντακτών), πρέπει να είμαστε η μόνη χώρα με χρεοκοπημένα μέσα, των οποίων οι ιδιοκτήτες παραμένουν πάμπλουτοι - και ελεύθεροι!

 

ΥΓ. Για να συμπληρωθεί το μπαράζ υποθέσεων που καταλήγουν σε αθωωτικές αποφάσεις παρότι πρόκειται για περιπτώσεις "νιάου-νιάου στα κεραμίδια", ο Μάκης Ψωμιάδης απαλλάχθηκε από την κατηγορία του παράνομου στοιχηματισμού. Είχε κληθεί να δώσει εξηγήσεις για στοιχήματα που έβαλε σε αγώνες της Καβάλας. Το μόνο που χρειάστηκε να πει ήταν ότι δεν είχε μετοχική σχέση με την ομάδα, αφού μεγαλομέτοχος δεν ήταν ο ίδιος, αλλά... ο γιος του. Πού την είδατε την σχέση;

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

6 σχόλια
Το βασικό ερώτημα εδώ είναι, πέρα από τη νομική πλευρά, πώς αφήνονται αυτές οι επιχειρήσεις να λειτουργούν για τόσο καιρό, όταν χρωστάνε τόσα λεφτά σε εργαζόμενους και στο δημόσιο. Και δεν μιλάμε για χρέη προς τράπεζες, των οποίων η δουλειά είναι να δανείζουν και να αναλαμβάνουν μέρος του ρίσκου της επένδυσης.Η έννοια της Ανώνυμης Επιχείρησης είναι ότι οι μέτοχοι ευθύνονται μόνο μέχρι του ποσού του μετοχικού κεφαλαίου με το οποίο συμμετέχουν. Οπότε δεν έχει νόημα να τους κατηγουρούμε γιατί δεν δίνουν και το υπόλοιπο της προσωπικής τους περιουσίας για να καλύψουν τις τρύπες της επιχείρησης, ή γιατί δεν αντιμετωπίζουν και ποινικές ευθύνες.Αυτό που έχει νόημα είναι τη στιγμή που μια εταιρεία έχει ανεξόφλητες οφειλές στο δημόσιο (πάνω από ένα μήνα π.χ.) να κηρύσσει αυτόματα χρεοκοπία και να εκκαθαρίζεται, δηλαδή να πηγαίνει στους πιστωτές της.Αυτό που κάνουμε στην Ελλάδα είναι να έχουμε έναν καπιταλιστικό θεσμό (της ανώνυμης εταιρείας) και να φαίνεται ότι είμαστε μια δυτικού τύπου οικονομία αλλά να τον εφαρμόζουμε με τόσο λάθος τρόπο ώστε να ήταν καλύτερα να μην τον είχαμε καθόλου.Διότι εάν μου δίνεται η ευκαιρία να έχω μια ΑΕ και να μπορώ να μαζεύω χρέη προς Δημόσιο και εργαζομένους, χωρίς να με κλείνουν, και μετά να μπορώ να τη χρεοκωπήσω χωρίς συνέπειες, τότε είναι σα να με δανείζει το κράτος με 0% επιτόκιο και χωρίς συνέπειες εάν δεν επιστρέψω τα λεφτά.
Αγαπητέ Άρη, επειδή έχω αντιληφθεί τη μεγάλη προσπάθεια που κάνεις να αναδείξεις σοβαρά ζητήματα, θα πρότεινα με όλο το σεβασμό όταν κάποια θέματα άπτονται επιστημών που εύλογα δεν γνωρίζεις, όπως εν προκειμένω της νομικής, να προβαίνεις σε μια σοβαρή έρευνα πριν αναρτήσεις δημοσιεύσεις που δημιουργούν εντυπώσεις. Επειδή είμαι του χώρου, θα προσπαθήσω να σου λύσω κάποιες απορίες. Η μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο ή η μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, εκτός από την αξίωση της Πολιτείας για την καταβολή τους, που είναι διοικητική διαδικασία και δημιουργεί διαφορές ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων, ως συμπεριφορές συνιστούν και ποινικά αδικήματα. Με απλά λόγια, αν χρωστάς πχ στην εφορία, εκτός από αυτήν την υποχρέωση που έχεις προς την εφορία, βρίσκεσαι και κατηγορούμενος σε ποινική δίκη. Είναι μια υπόθεση δηλαδή με δύο σκέλη. Τα παραπάνω παραδείγματα που ανέφερες, συνιστούν το ΠΟΙΝΙΚΟ σκέλος της υπόθεσης. Στην ποινική δίκη, αν κριθείς ένοχος, σου επιβάλλεται ποινή. Δεν είναι δηλαδή ότι με την ποινική σου καταδίκη η Πολιτεία θα σου πάρει τα χρήματα που χρωστάς. Αυτό θα γίνει κατά τη διοικητική διαδικασία (η οποία προφανώς δεν ιντριγκάρει ιδιαίτερα τη δημοσιότητα). Η ποινή στην ποινική δίκη είναι φυλάκιση μέχρι 5 έτη αν είναι πλημμέλημα και κάθειρξη (5-20 έτη) αν είναι κακούργημα. Συνήθως, η στερητική της ελευθερίας ποινή συνοδεύεται από κάποιο πρόστιμο, για το οποίο υπάρχει ένα πλαίσιο σε κάθε αδίκημα πχ από 1.000 έως 10.000 ευρώ. Αυτό το πρόστιμο δεν έχει να κάνει με την κύρια οφειλή. Δεν είναι δηλαδή ότι το πληρώνεις και ξεμπερδεύεις με την οφειλή των εκατομμυρίων. Απλά συνοδεύει την ποινή φυλάκισης σαν μια επιπλέον χρηματική αξίωση της Πολιτείας.Όσον αφορά στην αθώωση αυτών που τυπικά δεν είναι στο Δ.Σ μιας εταιρίας, ενώ στην ουσία ελέγχουν την εταιρία, ισχύουν τα εξής: Ποινική ευθύνη στα πλαίσια μιας εταιρίας μπορεί να φέρει μόνο η διοίκησή της, όχι οι μέτοχοι. Επειδή, όμως πολύ συχνά μέλη δ.σ. εταιριών είναι άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση με τη διοίκησή της, απλά τυπικά τους έχει ζητηθεί να συμμετάσχουν ως μέλη, τα δικαστήρια καταδικάζουν αυτόν που κατά το νόμο ασκεί τη διοίκηση της εταιρίας, δηλαδή π.χ. στην ανώνυμη εταιρία τον Πρόεδρο ή το διευθύνοντα σύμβουλο και όχι τα απλά μέλη. Αυτήν την επιείκεια των δικαστηρίων εκμεταλλεύονται δυστυχώς κάποιοι και τοποθετούν αχυρανθρώπους στις θέσεις αυτές για να αποφύγουν τις ποινικές ευθύνες.Είναι ένα θέμα αυτό, αλλά και πάλι τονίζω ότι αφορά μόνο στο ποινικό σκέλος της υπόθεσης.Τέλος, όσον αφορά στον Ψωμιάδη..δεν αθωώθηκε γιατί απλούστατα δεν δικάστηκε ακόμη. Ο Ψωμιάδης κλήθηκε να απολογηθεί συμπληρωματικά ενώπιον του ανακριτή (προδικασία δηλαδή, όχι δικαστήριο) για την πράξη του παράνομου στοιχηματισμού που είναι πλημμέλημα. Μετά την απολογία του ο κατηγορούμενος είτε προφυλακίζεται είτε επιβάλλονται περιοριστικοί όροι είτε αφήνεται ελεύθερος. Τα δύο πρώτα συμβαίνουν μόνο όταν η πράξη για την οποία κατηγορείται, είναι κακούργημα. Εδώ ήταν πλημμέλημα, οπότε τυπικά αφέθηκε ελεύθερος, στην πράξη παρέμεινε κρατούμενος, γιατί είναι προφυλακισμένος για τα άλλα κακουργήματα που τον βαρύνουν σε αυτήν την υπόθεση και έχει απολογηθεί παλαιότερα. Ελπίζω κάπως να σε βοήθησα :)[Απ. Άρη: Κι εμένα και τους αναγνώστες :) Ευχαριστώ!]
Μα είναι απλό, είναι καθαρά οφθαλμίατρου. Η δικαιωσύνη είναι τυφλή, δεν βλέπει τις δικογραφίες, ούτε ποιόν δικάζει,(γιατι αν έβλεπε...) οι εκπρόσωποί της πάλι, κάνουν τα στραβά μάτια, (με το αζημίωτο βεβαίως βεβαίως)οπότε με το ΕΣΥ σ΄αυτό το χάλι και τους οφθαλμίατρους απλήρωτους, δεν πρόκειται να δούμε αμερόληπτη δικαιωσύνη.
Πανω σε κατι τετοιες λαμογιες ειναι που "παταει" μετα η Χρυση Αυγη και λεει, ειστε ολοι κλεφτες, να ερθουμε εμεις να βαλουμε ταξη. Και ως προς το πρωτο σκελος τουλαχιστον φαινεται να εχει δικιο...(ως προς το δευτερο ειναι δυστυχως πολλοι εκεινοι που πειθονται βλακωδως)
και αυτή η φουκαριάρα διαπλεκόμενη δικαιοσύνη, ένα λαμόγιο στο οποίο χρωστούσε χάρη θέλει να αθωώσει αλλά μετά, λόγω δεδικασμένου, είναι αναγκασμένη να αθωώσει και όλους τους άλλους, τους βρωμιάρηδες που ούτε ένα ευρω δεν της δώσανε.Αυτήν την αδικία κανείς δεν την σκέφτεται.