Στο σημερινό «Α μπα»: αυτό δεν είναι γκρίνια

Στο σημερινό «Α μπα»: αυτό δεν είναι γκρίνια Facebook Twitter
90


__________________
1.

έπαιξα με έναν άλλο όσο είχα σχέση από απόσταση. ποτέ μου δεν τον άφησα ούτε να με φιλήσει. νομίζω ωστόσο πως αυτό ήθελα, να έχω τη σχέση μου, να έχω και το φλερτ μου. θέλω να πεθάνω που φέρθηκα τόσο άσχημα στο μόνο άντρα που ήταν larger than life για εμένα (το φίλο μου). Να του τα πω όλα να με χωρίσει ή να τον χωρίσω και να τον αφήσω μόνο του στα 32
-Λώρα


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Πρώτα πρώτα βάστα τα άλογα, καουμπόι, που θα τον αφήσεις «μόνο του στα 32». Όσο γι'αυτό, μην ανησυχείς. Πρώτον, δεν θα είναι «μόνος», θα είναι ελεύθερος. Δεύτερον, 32 λέμε, δεν είναι η τρίτη ηλικία. Τρίτον, ουδείς αναντικατάστατος, ούτε κι εσύ, πόσο μάλλον για κάποιον που είναι larger than life.


Άσε τον άλλον και δες εσύ τι κάνεις. Αν θέλεις να χωρίσεις να χωρίσεις, αλλά δεν προκύπτει από κάπου ότι αυτό επιβάλλεται. Αν το του πεις δεν ξέρω τι θα γίνει, ξέρω όμως ότι έτσι θα μεταφέρεις την ευθύνη της συνέχειας σε αυτόν, ενώ την ευθύνη την έχεις εσύ. Ένα φλερτ που δεν κατέληξε κάπου δεν είναι το τέλος μιας μόνιμης σχέσης, αλλά αυτό που έκανες δεν θα λυθεί μέσα σου αν χωρίσεις. Δεν είναι το πιο εξωφρενικό να θέλει κάποιος και τη πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο, όλοι αυτό που θέλουμε, αυτό που μας κρατάει είναι οι συνέπειες. Το να μην κάνεις κάτι που θέλεις με το να το θέλεις χωρίς να το κάνεις έχει γιγαντιαία διαφορά.


Το «θέλω να πεθάνω» το πήρα ως drama, ελπίζω αυτό να είναι.

__________________
2.

Αγαπητή Α μπα,
Σε διαβάζω καθημερινά πλέον και δεν χάνω στην κυριολεξία ούτε μέρα. Θα ήθελα να μοιραστώ ένα θέμα στη στήλη γιατί δεν έχω με ποιον να το συζητήσω και η ανωνυμία βοηθάει. Είχαμε ένα μεγάλο τσακωμό με το αγόρι μου (και οι 2 στα 23) για κάτι που έγινε και έχει ξαναγίνει και στο παρελθόν. Επειδή σπουδάζουμε και οι δύο και μένω μόνη μου έρχεται αρκετά συχνά σπίτι μου και κοιμόμαστε μαζί ,μαγειρεύουμε και αντίστοιχα πηγαίνω και εγώ στο δικό του . Περνάμε δηλαδή αρκετό χρόνο σαν ζευγάρι και είμαστε γύρω στα 3 χρόνια μαζί. Τα λέω αυτά για να καταλάβεις ότι γνωρίζουμε αρκετά ο ένας για τον άλλο. Λοιπόν, εχτές νεύριασα επειδή μπαίνοντας στο ίνσταγκράμ του από το κινητό (τον είχα ρωτήσει βέβαια) είδα μια φωτογραφία μιας γυμνής κοπέλας με το εσώρουχο πολύ όμορφο κορμί, ζήλεψα όμως δεν είπα κάτι εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχε και τόσο λόγος να το κάνω θέμα αφού απότι ξέρω δεν είναι φίλοι ούτε καν παίζει να την ήξερε. Όταν όμως μετά πήρε το κινητό του άρχισε να λέει πράγματα για το κορμί της κοπέλας και γενικά να κολλάει πολύ ώρα εκεί. Του είπα να το κόψει όμως επειδή δε σταμάταγε λέω θα τη σβήσω από το ίνσταγκραμ και παίχτηκε μια ''μάχη'' γιατί δεν με άφησε να το κάνω όπου και εγώ η αλήθεια παραφέρθηκα νευρίασα πάρα πολύ τον έσπρωξα στην κοιλιά και γενικά υπερέβαλα στις εκφράσεις μου. Μετά είπε πως αν τη σβήσω την κοπέλα θα φύγει από το σπίτι μου και δε θα κοιμηθούμε μαζί όπως κανονίσαμε και την έσβησα έτσι και αλλιώς. Την επόμενη που βρεθήκαμε ήμουν ακόμη νευριασμένη που έφυγε και γενικά δεν καταλάβαινα γιατί να επιμένει τόσο να την κρατήσει στο ίνσταγκραμ του εφόσον δεν την ήξερε καν . Μου είπε πως δεν έφυγε για την κοπέλα αλλά για το πώς έκανα και ότι δε γίνεται να είμαι νευριασμένη ως το 2 και μετά ως το 10 απότομα ,πως κάνω σαν τρελή και πως έτσι χάνω και το δίκιο μου και ότι δεν είμαι αγία κάνω και εγώ λάθη. Δικαιολογήθηκα εξήγησα πως φυσικά δεν είμαι αγία, είμαι πολύ πεισματάρα και βέβαια κάνω λάθη αλλά το να φεύγει μετά από αυτό που έκανα σημαίνει πως ήταν επειδή ήθελε να κρατήσει αυτή την κοπέλα στο λογαριασμό του και τις γυμνές και όχι ότι νευρίασε που παραφέρθηκα. Μου απάντησε ότι δεν τον ενδιέφερε καν η κοπέλα και ότι έκανε το έκανε για πλάκα. Ότι κανένας δεν θα κάτσει να με ακούσει όταν κάνω έτσι όπως κάνω όταν νευριάζω και ότι δεν είμαι η μόνη που υποφέρει σε αυτό τον κόσμο. Αλλά ρε α μπα ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να φύγει , τι πάει να πει κάνω σαν τρελή και υστερική . Υπερέβαλα όντως ,του υποσχέθηκα πως θα προσπαθώ να μην κάνω έτσι αλλά κάθε φορά που τσακωνόμαστε θα φεύγει γιατί δεν μπορεί να με αντέξει ? Άλλο να άλλαζε δωμάτιο ,άλλο να φύγει τελείως. Δεν ξέρω τόσο ανώριμη είμαι πια και ζητάω να γίνεται όλο το δικό μου? Αλήθεια θέλω τη γνώμη σου γιατί έχω θολώσει και έχω μπερδευτεί. Συγνώμη και για το σεντόνι και ευχαριστώ πολύ και για το χρόνο.


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Ο φίλος σε χειραγωγεί και σε πατρονάρει. Κάνει κάτι που ξέρει ότι θα σε πειράξει και μετά σου τονίζει τις ελλείψεις σου επειδή πειράχτηκες. Δεν μπορείς να κερδίσεις σε αυτό το παιχνίδι, ό,τι και να κάνεις βγαίνεις χαμένη, και όπως βλέπω, τα κατάφερε. Έχεις θολώσει και δεν ξέρεις αν έχεις δίκιο ή άδικο.


Αυτή η συμπεριφορά είναι πολύ συνηθισμένη, ειδικά σε τέτοιες ηλικίες, και δεν είναι καθόλου καλό σημάδι για έναν χαρακτήρα. Το καρότο/τιμωρία είναι μέθοδος για να νιώθεις υπόλογη και ελλιπής. Δεν ξέρω τι κρύβεται από πίσω, μάλλον δικές του ελλείψεις που δεν μπορεί με τίποτα να χειριστεί, και επειδή φοβάται ότι θα τις καταλάβεις και θα τον απορρίψεις, κάνει αυτό που κάνει για να επιβληθεί πριν προλάβεις να καταλάβεις ότι δεν σου αρέσει ως άνθρωπος.


Πιστεύω πίσω από αυτό που έγινε υπάρχει προσπάθεια σεξουαλικής επιβολής, και ενώ δεν θέλω να κάνω διάγνωση, τολμώ να δηλώσω ότι η χειραγώγηση γίνεται επειδή είναι ανώριμο αγόρι που φοβάται την γυναικεία απόρριψη ως απόρριψη του ανδρισμού του γενικότερα, σε μεγάλο βάθος. Σχολιάζει το σώμα μιας άλλης γυναίκας για να σε τσιγκλήσει, και το συνεχίζει μέχρι εσύ να πιστέψεις ότι έχεις κάτι να υπερασπιστείς, και αυτό είναι η δική σου ανωριμότητα. Για να μην έχει τρόπο να σε χειραγωγεί, πρέπει να μην ασχολείσαι με τις προσπάθειες του. Μην μπαίνεις στην διαδικασία σύγκρισης, δεν σε συγκρίνει, τον εαυτό του προσπαθεί να κάνει να νιώσει καλύτερα. Να δεις τι θα πάθει αν αρχίσεις κι εσύ να σχολιάζεις θετικά τα σώματα των γυναικών, και αν θέλεις κορύφωση του δράματος, των αντρών. Κάνε μια δοκιμή. Νομίζω ότι θα εκπλαγείς από την αντίδραση (σε προειδοποιώ όμως, θα είναι μάλλον επιθετική, ίσως πολύ επιθετική, και θα στρέφεται κατά της «ηθικής» σου).


__________________
3.

Γειά σου Λένα! Σε ευχαριστώ πολύ που γράφεις, με τόση οξυδέρκεια κ σαφήνεια, πάντα κερδίζω διαβάζοντάς σε! Τώρα έχω ένα δικό μου θέμα κ θα εκτιμούσα τη γνώμη σου όσο δεν φαντάζεσαι...

There is this guy-που λέτε στο Αμέρικα- o Κώστας... Κάνουμε καιρό παρέα, περνούσαμε πάντα τέλεια οπότε βρισκόμασταν κ υπάρχει μεγάλη εκτίμηση κ σεβασμός μεταξύ μας. Επίσης του άρεσα πάρα πολύ από τότε που με γνώρισε, αλλά σεβόταν πάντα το ότι ήμουν σε σχέση κ δηλωμένα δεν είχα κανένα ερωτικό ενδιαφέρον για αυτόν. Επέλεγε παρόλα αυτά να κάνει χαλαρά παρέα μαζί μου διότι με εκτιμούσε.
Εδώ και μερικούς μήνες χώρισα με τον πρώην μου(για εντελώς άσχετους λόγους) κ σιγά σιγά άρχισα να τρέφω ερωτικά συναισθήματα για τον Κώστα, αλλά αυτός δεν το γνωρίζει...
Ο λόγος που το κρατάω μέσα μου (κ κοντεύω να σκάσω) είναι ότι η οικογένειά του έχει βαρύ ψυχιατρικό ιστορικό με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε τρέξιμο για τον ίδιο. Αυτός είναι υγιής (όσο όλοι μας υποθέτω)
Ο κύριος φόβος μου είναι ότι αν κάνω παιδί μαζί του θα υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να έχει κ αυτό ψυχιατρικά προβλήματα.
Κ όσο περνάει ο καιρός κ μου φέρεται τόσο τέλεια(τώρα που χώρισα βρισκόμαστε πολύ περισσότερο) τόσο πιο πολύ δένομαι.
Δεν μπορώ να το συζητήσω με εκείνον γιατί θα τον πληγώσω, δεν είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει.
Δεν μπορώ να το συζητήσω με κανέναν γιατί θα τον εκθέσω.
Help! Ο τι σενάριο και να σκεφτώ μου φαίνεται είτε ανευθυνο, είτε μικρόψυχο κ υπολογιστικό από μέρους μου..

ΥΓ. Τα συναισθήματα και των 2 είναι τόσο βαθειά που αν μπλέξουμε δεν μας βλέπω να ξεφεύγουμε και πολύ εύκολα. Επίσης είμαι 35 χρόνων οπότε το να κάνουμε μια σχεσούλα κ βλέπουμε πώς πάει θα ήταν λίγο άκαιρο, δεδομένου ότι θέλω να κάνω παιδιά κάποια στιγμή.
Περιμένω εναγωνίως τα φώτα σου! Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση!
-Προβληματισμένη


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Πολύ σίγουρο τον έχεις τον Κώστα και φοβάμαι ότι θα το φας το κεφαλάκι σου από τη σιγουριά σου. Μπορεί να του άρεσες από παλιά, αυτό δε σημαίνει ότι τώρα θέλει τα παιδιά σου. Νομίζω ότι βιάζεσαι πάρα πολύ. Είτε είσαι 25 είτε 35, μια σχεσούλα κάνεις για να δεις πώς πάει. Πώς αλλιώς θα μπορούσε να γίνει δηλαδή; Πρώτο ραντεβού στο δημαρχείο; Τα θεωρητικά βαθιά συναισθήματα είναι θεωρία, το να ζεις και να κοιμάσαι και να τρως μαζί με κάποιον είναι άλλο πράγμα, τελείως άλλο πράγμα, αφού είσαι 35 θα έπρεπε να το ξέρεις. Και αν αφήσουμε τα κληρονομικά για λίγο στην άκρη, αυτό το τρέξιμο που λες, που έχει τώρα και θα έχει για πάντα, μπορείς να το έχεις στη ζωή σου;


Μου φαίνεται ότι έχεις εξιδανικεύσει τον Κώστα σε πολύ μεγάλο βαθμό και έχεις αφεθεί στην ιδέα της καβάντζας του. Ξέρεις, αν ήταν τόσο ερωτευμένος μαζί σου, θα του ήταν πολύ δύσκολο να κάνει παρέα «επειδή σε εκτιμάει» (κράτα κι εσύ τα άλογα σου, καουμπόι). Όταν ο ένας θέλει πολύ και ο άλλος δεν θέλει καθόλου, η σχέση δεν μπορεί να κρατήσει για πολύ καιρό.

__________________
4.

Α μπα, είσαι μία από τις αγαπημένες μου ιντερνετικές συντροφιές, σε έχω διαβάσει παντού. Στο μετρό, στο κρεβάτι το πρωί, στη δουλειά, στις διακοπές, στο φαγητό, στη βαρετή εκδήλωση, στο διάλειμμα.

Ήθελα να σε ρωτήσω, λίγο από περιέργεια, λίγο γιατί θέλω να το μαθαίνω αυτό για όλους τους ανθρώπους που γνωρίζω, σου αρέσουν οι μυρωδιές, τα αρώματα;

Αν ναι, πώς θα περιέγραφες το άρωμα που θα σου άρεσε πιο πολύ; Όχι τόσο από άποψη καλλωπισμού, αναλογικά με το φαγητό ίσως, αν σου αρέσει το χώμα, η φτέρη, τα λευκά λουλούδια, όπως σου αρέσει η τάδε γεύση.

Ρωτάω γιατί το χόμπυ μου είναι η ερασιτεχνική αρωματοποιϊα, χρησιμοποιώντας όμως μόνο φυσικές πρώτες ύλες (αιθέρια, absolutes, εκχυλίσματα, ρητίνες κτλ) και θέλω να εμπνέομαι από παντού για να δημιουρήσω. Ακόμα και από τη στήλη!

Θα μου άρεσε να ακούσω και στα σχόλια, ακόμα και συνθετικά department store αρώματα να μου πείτε.
-Perfumatic


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Τι ωραία ερώτηση! Και τι ωραίο χόμπι! Έχω μανία με τις μυρωδιές. Το αγαπημένο μου άρωμα είναι το Acqua di parma, Mandorlo di Sicilia. Ένα άλλο πολύ αγαπημένο είναι το ποτ πουρί από τη Santa Maria Novella. Μου αρέσει η μυρωδιά του αέρα δίπλα στη θάλασσα, του πεύκου, του πικραμύγδαλου, του δέρματος (του επεξεργασμένου, του δερμάτινου καναπέ δηλαδή, όχι του ανθρώπινου), της πούδρας, του καινούριου βιβλίου, του καμένου ξύλου, των λουλουδιών της κερασιάς, του γκρέιπφρουτ και του λάιμ, και πολλών άλλων. Αν ποτέ φτιάξεις άρωμα εμπνευσμένο από το α μπα, μην ξεχάσεις να μου το στείλεις!

__________________
5.

Καλα λενε οτι ο ερωτας ειναι πολεμικη τεχνη. Η ιστορία με τον Τάδε διαρκεί εδω και 2 χρόνια και εχω κουραστει. Το έπαιζα ότι -και καλά- τον βλέπω χαλαρα και ότι δεν καίγομαι (γιατί σαμποταρω τον εαυτό μου γι'αυτό). Και όλο αυτό με τρομερή μαεστρια λες και θέλω να πάρω Όσκαρ γι'αυτό το ρολο. Ο άνθρωπος με ήθελε και το έλεγε κ εγω τον χαβά μου. Κ μετά του γύρισε το μυαλό κ απο τοτε με ψιλο-εκδικείται με εναν τροπο που, όλως περιέργως, μοιάζει μεθοδικος κ οργανωμενος. Εχουμε επιδοθει κ οι δυο σε ενα αρρωστημένο παιχνιδι. Να φανταστείς παιζω σκάκι ξανα μήπως με βοηθήσει να γινω πιο tactical. Ομως δεν με ιντριγκαρει το παιχνίδι αυτό, αντιθέτως με έχει καταπονησει. Οπως λενε η εκδικηση δεν ειναι ευθεια γραμμη, ειναι δασος που χανεσαι κ δεν ξερεις απο που ξεκινησες. Ως εκ τούτου, λίγο πριν πέσω στα ψυχοφαρμακα λέω ότι αγανακτησα επιτελους κ θέλω να ξερω ναι ή ού; Μετά από τόσο καιρό πρέπει να το ακούσω από αυτόν, δεν μπορώ απλά να το προσπεράσω. Θελω να μου πει όχι κ να προχωρήσω ή ναι..και θενκιου universe. Αλλά σιχαίνομαι αυτού του είδους τις εξομολογήσεις μέσω sms κ ειδικά μετά από 2 χρόνια που δεν έχουμε βρεθεί. Τι να του στείλω ρε παιδια; Πείτε μου πώς να το χειριστώ..
-Kill Bill

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Τίποτα να μην του στείλεις. Τρώγεσαι με τα ρούχα σου τώρα και βρίσκεις δικαιολογίες για να συνεχίσεις τις προσπάθειες να βγεις από πάνω τελικά. Και μπορείς, και πρέπει να το προσπεράσεις χωρίς να χρειάζεσαι την βοήθεια του. Δεν θα είναι «απλό», αλλά αυτό πρέπει να κάνεις. Όχι, δεν χρειάζεται να το ακούσεις από αυτόν. Είναι η δική σου απόφαση που πρέπει να πάρεις με την δική σου δύναμη. Μην ζητάς από άλλους να σε σώσουν, ειδικά αν δεν τους έχεις φερθεί σωστά. Αυτό που κάνεις τώρα είναι ένα βήμα ακόμα προς το εσωτερικό του λαβύρινθου. Αν θέλεις να απελευθερωθείς, κάντο. Δεν σε κρατάει κανείς, και δεν θέλεις να το δεις.


Σε λίγο καιρό (ή σε πολύ) αυτό που τώρα σου φαίνεται φοβερός και τρομερός ερωτικός πόλεμος θα σου φαίνεται ντροπιαστικό παιδιάστικο πείσμα με κουβαδάκια στην άμμο. Τότε θα ξέρεις ότι το ξεπέρασες.

__________________
6.

Αγαπητή Α,μπα

Είμαι 48 χρονών και έχω έναν γιο στα 20. Πριν δύο χρόνια, στα 18 του, ο γιος μου μου αποκάλυψε ότι είναι ομοφυλόφιλος και έχει μία σχέση 6 μηνών. Αν και ήταν κάτι που με σόκαρε αρχικά (κυρίως επειδή δεν το είχα υποψιαστεί και μου έδειξε πόσο λίγο τελικά ήξερα το ίδιο μου το παιδί) το μόνο που έχει σημασία τελικά είναι ότι το παιδί μου είναι ευτυχισμένο με τις επιλογές του και αυτό με κάνει κι εμένα χαρούμενη. Γνωρίσαμε τον σύντροφό του και τόσο εγώ όσο και ο πατέρας του δείχνουμε καθημερινά ότι τον στηρίζουμε και τον αγαπάμε για αυτό που είναι.
Έκανα αυτήν την εισαγωγή για να θέσω το πλαίσιο για αυτό που με προβληματίζει. Όπως ίσως θα γνωρίζεις, στη χώρα μας πρόσφατα θεσμοθετήθηκε το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ομοφυλοφίλων, εξέλιξη που υποδεχτήκαμε στο σπιτικό μας με πολλή χαρά. Στο δια ταύτα τώρα, χθες ο γιος μου μου ανακοίνωσε ότι θέλει να το υπογράψει με τον σύντροφό του και σύντομα μάλιστα.
Προβληματίστηκα έντονα, γιατί ως κίνηση μου φαίνεται πολύ βεβιασμένη, για δύο παιδιά 20 χρονών, να δεσμευτούν με αυτόν τον τρόπο, ανεξαρτήτως φύλου. Μοιράστηκα τους ενδοιασμούς μου με τον γιο μου, αντιπροτείνοντας να περιμένουν να τελειώσουν τις σπουδές τους, να ανεξαρτητοποιηθούν οικονομικά, να δοκιμάσουν οπωσδήποτε τη συγκατοίκηση πρώτα και ύστερα, αν θέλουν ακόμη να προχωρήσουν σε αυτό το βήμα, να το κάνουν.
Ο γιος μου αντέδρασε πολύ έντονα, κατηγορώντας με για συγκεκαλυμένη ομοφοβία, όσο και αν προσπάθησα να του εξηγήσω ότι θα αντιδρούσα με τον ίδιο σκεπτικισμό και αν επρόκειτο για κοπέλα και δεν έχω κανένα πρόβλημα με τη σχέση του αυτή καθεαυτή, φοβάμαι όμως ότι προχωράει πολύ γρήγορα, σαν να θέλει να αποδείξει κάτι και έχω την αίσθηση ότι δεν αφήνει τα πράγματα να εξελιχθούν φυσικά και να πάρουν τον δρόμο τους.
Φυσικά και θα στηρίξω το παιδί μου ό,τι και αν τελικά επιλέξει, αλλά κατά τη γνώμη σου, ποιος θα ήταν ο πιο κατάλληλος τρόπος για να τον κάνω να δει τη δική μου πλευρά, ότι έχω ενδοιασμούς επειδή νιώθω ότι παίρνει μία πολύ σημαντική απόφαση χωρίς να έχει ακόμα την ανάλογη ωριμότητα;
-Μικροπεθερά


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Σίγουρα παραλείποντας το «δεν έχει ακόμα την ανάλογη ωριμότητα». Δεν ξέρω καν αν του λείπει η ανάλογη ωριμότητα, αυτό το λες εσύ Αυτό είναι πατρονάρισμα και οι εικοσάχρονοι αντιδρούν άσχημα σε κάτι τέτοιο.

 

Καταλαβαίνω τι λες και δεν είναι καλυμμένη ομοφοβία, οπότε προτείνω να το ξεκαθαρίσεις πολλές φορές ακόμα. Δεν είναι ομοφοβία κάθε αντίρρηση για τις επιλογές του. Όμως, όσο και αν ανησυχείς, είναι ενήλικες. Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα για να δει την δική σου πλευρά, αν δεν θέλει να τη δει, διότι δεν έχει υποχρέωση να την δει.


Αυτό που μπορείς να κάνεις και είναι ουσιαστικό, είναι να τον βοηθήσεις να καταλάβει το νομικό μέρος του συμφώνου, γιατί είναι πιθανό να μην ξέρει τι ακριβώς είναι, όπως ίσως να μην ξέρεις ούτε κι εσύ. Ρωτήστε έναν δικηγόρο να σας εξηγήσει τις λεπτομέρειες. Όταν όλοι καταλάβετε περί τίνος πρόκειται, τα ξαναλέτε.

_________________
7.

 

Αγαπητή Αμπα,

Πολύ πρόσφατα ανακάλυψα την στήλη σου και θα ήθελα να θέσω το θέμα που με απασχολεί εδώ και μήνες. Βρίσκομαι στο εξωτερικό τουλάχιστον 2 χρονια για μεταπτυχιακές σπουδές και περίπου πριν ενα χρονο ξεκίνησα το διδακτορικό μου. Με το συγκεκριμένο γκρουπ έχω κάνει την εργασία μου για το μεταπτυχιακό, και νιώθοντας ότι με ενδιαφέρει πολύ το αντικείμενο έκανα αίτηση για διδακτορικές σπουδές. Ο καθηγητής μου είναι ευγενέστατος και πολύ έξυπνος, κάτι που με κάνει να τον θαυμάζω βαθύτατα. Αυτό που με προβληματίζει όμως είναι ότι μερικές φορές ζητάει μεγάλο φόρτο εργασίας , χωρίς να υπολογίζει ότι απασχολεί ανθρώπους και όχι ρομπότ. Ακόμη χειρότερα, η βραχυπρόθεσμη μνήμη του δεν είναι και η καλύτερη με αποτέλεσμα να βρίσκομαι συχνά σε περίεργη θέση λόγω παρεξηγήσεων. Τον καιρό που εκπονούσα την πτυχιακή μου τα πράγματα ήταν πολύ ωραια, με δουλεια που απαιτουσε μεν πολλες ωρες, αλλα μου εφερνε εμπνευση και διαθεση να συνεχίσω. Από τότε που ξεκίνησα το διδακτορικό (και βέβαια αποδεχόμενη τις καινούργιες υποχρεώσεις μου), έχω πάθει υπερκόπωση (όχι διαγνωσμένα, αλλά από ό,τι έχω καταλάβει) τουλάχιστον δυο φορες, και κατακλύζομαι από ένα αίσθημα συνεχομενου άγχους. Η διάθεση μου να δουλέψω έχει μειωθεί πολύ και τρομοκρατουμαι από την ιδέα ότι πρέπει να δουλεψω άλλη μια μέρα. Για να ξεκαθαρίσω τα πραγματα, ο καθηγητής μου δεν μου έχει μιλήσει ποτέ άσχημα η μου εχει πει τιποτα για τη δουλεια μου, αντιθέτως, μου λέει ότι τα πραγματα πανε καλά και ότι είμαστε σε καλο δρόμο. Καταλαβαίνω ότι το διδακτορικό είναι μεγάλη υπόθεση, και στις θετικές επιστήμες η ερευνά είναι δύσκολη και χρονοβόρα, αλλά νιωθω ότι δεν έχω προοδεύσει καθόλου όσον αφορά τα προτζεκτ μου. Από την άλλη δεν θελω να μιλήσω στον καθηγητή μου γιατι δεν θελω να γινομαι βαρος με την αρνητικοτητα μου. Οντας η μοναδικη γυναικα στο γκρουπ, νιωθω ότι αν αρχισω να του κλαιγομαι θα νομισει ότι εκανε λαθος μου με προσελαβε.

Η κατασταση δεν εχει βελτιωθει με τον καιρο όπως ηλπιζα, και πλεον εχω καταντησει ένα άτομο που βαράει φρικες με το παραμικρό. Θεωρώ τον εαυτο μου ως άχρηστο και ανίκανο να εκπονήσει την παραμικρή διαδικασία. Εχω παρατηρήσει ότι κάνω επιπόλαια λάθη και δυσκολεύομαι να συγκεντρωθω. Η ποιότητα ζωής μου δεν είναι αυτή που επιθυμώ και δεν ξέρω πως να αντιμετωπίσω τον εαυτό μου. Από την άλλη το να παραιτηθώ για εμένα δεν είναι επιλογή, καθώς θέλω να συνεχίσω στον συγκεκριμένο κλάδο, και το να σταματήσω ένα διδακτορικό θα με εμποδίσει να βρω δουλειά στο μέλλον.


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Αγαπητή φίλη, δύο τινά. Πρώτον, το διδακτορικό είναι τεράστιο μανίκι για όλους. Τα ξενύχτια και οι θυσίες που απαιτούνται για να το ολοκληρώσεις δεν συγκρίνονται με ό,τι έχεις κάνει ως τώρα. Θα πιεστείς κι άλλο, μέχρι το τέλος. Να το ξέρεις για να μη νομίζεις ότι μόνο εσύ πελαγώνεις. Έτσι είναι, αν αξίζει.


Δεύτερον, δεν έχεις μάθει να θέτεις τα όρια σου με αφεντικά, γιατί δεν είχες ποτέ αφεντικό. Είσαι μαθημένη από το σχολείο και το πανεπιστήμιο που ο όγκος εργασίας είναι από δω μέχρι εκεί. Το διδακτορικό δεν έχει όριο προς τα πάνω, και ο καθηγητής σου δεν πρόκειται να καταλάβει πότε θα κλατάρεις, αν δεν του το πεις. Δεν είναι γκρίνια να εξηγείς πόσα μπορείς να κάνεις και πότε. Ούτε είναι δική του δουλειά όμως να αφουγκράζεται την ψυχολογία σου. Η περιφρούρηση της υγείας σου είναι μόνο δικό σου θέμα.


Είναι πάρα πολύ καλό σημάδι ότι σου λέει ότι είσαστε σε καλό δρόμο. Δεν είναι καθόλου αυτονόητο, και δεν λένε εύκολα τέτοια λόγια οι καθηγητές. Μπράβο σου. Οπλίσου με αυτή τη γνώση και πορεύσου ανάλογα. Η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί με τον καιρό αν δεν αλλάξεις εσύ τη στάση σου γύρω από τη δουλειά, γιατί η δουλειά θα γίνεται όλο και πιο εντατική. Μην περιμένεις από τον καθηγητή σου να κάνει το παραμικρό να σε διευκολύνει. Κι αυτός πιέζεται, απλά δεν ξέρεις από τι και πότε, και οι δικές του πιέσεις μπορεί να είναι ακόμη χειρότερες. Έχει προβλήματα μνήμης; Πρότεινε λύσεις χωρίς να τον θίξεις (ημερολόγιο; Μέιλ με το παραμικρό για υπενθύμιση;) Σου βάζει δουλειά που ξέρεις ότι δεν θα προλάβεις; Πες το και όρισε εσύ νέο χρονικό όριο. Διαπραγματεύσου. Τώρα είσαι μεγάλο κορίτσι. Μην φοβάσαι να γίνεις δυσάρεστη και μην προσπαθείς να σε «συμπαθούν». Παραδειγματίσου από τους άντρες του γκρουπ. Ποιος προσπαθεί να είναι ευχάριστος πάση θυσία για να μην τον πουν «γκρινιάρη;»

90

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
#7 επισης δες αν εχετε καποιο mentorship programme στο πανεπιστημιο. Μεσω αυτου μπορεις να μιλησεις και να ζητησεις συμβουλη απο καποιον αλλο καθηγητη/ρια ανεξαρτητο απο την ερευνα σου και εμπιστευτικά. Επειδη ειναι εθελοντικο, οσοι προσφερονται να γινουν μεντορες ειναι συνηθως πολυ προθυμοι να ακουσουν και να βοηθησουν
#2Κλασικοτατη συμπεριφορα αγαπητη φιλη!Ενας τροπος αντιμετωπισης υπαρχει μονο,η συναινεση.Με καθε εικονα που σου δειχνει εσυ θα λες τα καλυτεροτερα, οσο πιο υπερβολικα τοσο πιο πολυ θα σπαζεται. Ετσι θα χασει το ενδιαφερον του σταδιακα.Μονο μη λυγισεις ο,τι κι αν ακουσεις κι εχεις να ακουσεις τερατα. Δεν εχει καμια σημασια πως ειναι η αλλη κοπελα,μα καμια. Το μονο που προσπαθει να πετυχει ειναι να αισθανθεις κομπλεξ και να θεωρησεις οτι ειναι τοσο κελεπουρι που μπορει να στον φαει και καλα η ημιγυμνη κοπελα στο ιντερνετ. Ευχαριστω δεν θα παρω.
Μήπως υπερβάλουμε λίγο βρε παιδιά; Θα μπορούσε να ήταν απλά μια πλακίτσα από αυτές που κάνουν όλα τα ζευγαράκια για να τσιγκλήσει ο ένας τον άλλον! Παιχνιδάκι δηλαδή! Συμφωνώ στο ότι όσο μασάς τόσο συνεχίζει ο άλλος, η πλειοψηφία τουλάχιστον, αλλά μέχρι εκεί. Όλα τα άλλα είναι συμπεράσματα που δεν προκύπτουν από την ερώτηση/ιστορία της κοπέλας.
Εξωγήινη, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Αλλά γιατί να μπει στον κόπο να παίξει ένα τόσο ψυχοφθόρο παιχνίδι; Όσοι έχουμε ζήσει τέτοιες συμπεριφορές, ξέρουμε καλά ότι η χειριστικότητα δεν περιορίζεται σε αυτόν τον τομέα, ίσα ίσα είναι η αφετηρία.
Υπέροχα γεμάτα αρώματα έχει η Elborario, που έλειψε λίγα χρόνια αλλά επανήλθε και στην Ελλάδα.Το spicebomb του victor an rolf είναι επίσης το κάτι άλλο, περιμένω να γυρίσει απ'τη δουλειά για τον μυρίσω μιαμ μιαμ.Και ένα σαμπουάν της Απιβίτα, με φασκόμηλο, μέλι και δεντρολίβανο, παναγιά μου τέλειο. Ηρεμιστικό αλλά ξύπνιο.Η μυρωδιά ενός δωματίου με ξύλινα κουφώματα που τα χτυπάει ο ήλιος, η μυρωδιά του βρεγμένου μαλλιού όταν έφτιαχνε παπλώματα η γιαγιά μου. Η μυρωδιά του πρώτου πρωινού των διακοπών.Το καβουρντισμένο αλεύρι. Ο δυόσμος με αγγουράκι. Λεμόνι, λάιμ, κίτρο. Το πικραμύγδαλο το χειμώνα, όπως και η λεβάντα. Και ο καλός φρεσκοκομμένος καφές, η βαθιά μυρωδιά.
Αγαπημένη Α, μπα σε ευχαριστώ πολύ για την υπέροχη απάντησή σου!Η μυρωδιά του αέρα δίπλα στη θάλασσα έχει ταυτοποιηθεί πλήρως με ανάλυση headspace! Τώρα η κλασσική μυρωδιά των αρωμάτων εμπορίου που είναι ozonic και oceanic, δημιουργείται μόνο με χρήση συνθετικών μορίων, δεν μπορούμε να την κατασκευάσουμε με φυσικά υλικά. Αυτό δεν είναι βέβαια καθόλου κακό, απλώς δεν είναι τα υλικά που διαλέγω! Φλυαρώ!Με μια γρήγορη σκέψη, με βάση αυτά που γράφεις, θα έφτιαχνα μία σύνθεση ως εξής:Βάση: Γύρω από το καπνισμένο ξύλο και το δέρμα, με κύρια υλικά cade, birch, oakmoss, μπλε κέδρο, silver pine και λάβδανο (από τα λίγα φυσικά υλικά με υπέροχη μυρωδιά δέρματος).Καρδιά: Χτισμένη γύρω από την Μιμόζα και την ίριδα (δίνουν άρωμα πούδρας με μία ελαφριά εσάνς μελιού), με τη βοήθεια του κέδρου και μιας υπόνοιας γαρύφαλλου (μπαχαρικού) για να μπορέσει να ενωθεί με την ξυλώδη βάση.Κεφάλι: Επειδή δεν ταιριάζουν με αυτή τη σύνθεση τα υπέροχα εσπεριδοειδή, θα κρατούσα μόνο σαγκουϊνι, yuzu και λίγο litsea cubeba για να μπει λίγη φρεσκάδα στην καρδιά και θα συνέχιζα με ροζ πιπέρι, λίγο πικραμύγδαλο, κάρδαμο και απόλυτο φραγκοστάφυλου που μόνο του μυρίζει σαν...τσίσα γάτας αλλά μέσα στη σύνθεση κάνει θαύματα!Θα το δοκιμάσω και θα επανέλθω!
μιας και σε βρήκαμε (να θάψουμε πεντ' έξι).Έχω μεγάλο κόλλημα με τα αρώματα.Πες μας μερικά του εμπορίου που σε ξετρελαίνουν! ας είναι και πολλά. Καλύτερα όχι niche, δεν τα ξέρω καλά.Από τα mainstream
Franny, Θα σου πω niche και δυστυχώς τα βρίσκεις μόνο online. Η πλειοψηφία των mainstream για τα δικά μου γούστα δεν αντέχεται, όλα είναι μίγματα έτοιμων βάσεων της givaudan, της firmenich, της IFF κτλ και μυρίζεις τα ίδια έτοιμα ακόρντα σε όλες τις συνθέσεις, μαζί με λίγο super E iso, λίγο hedione, λίγο cashmeran και άλλα πολύ κοινά και πολύ φθηνά μόρια που αρέσουν σε όλους όσους δεν έχουν μυρίζει κάτι διαφορετικό.Αν έπρεπε να επιλέξω από τα εμπορικά, θα διάλεγα τις συνθέσεις του jean claude hellena για τον hermes. Ο οποίος παίζει πάντα γύρω από την ίδια λογική αλλά τουλάχιστον είναι μινιμαλιστής, όταν άλλοι βάζουν 200+ υλικά, αυτός διαλέγει το πολύ 30. Και πάλι όμως δεν ξεφεύγει, τα αρωματικά υλικά είναι μια τεράστια βιομηχανία και οι οίκοι φυσικά θέλουν ένα πολύ φθηνό αποτέλεσμα.Από niche και φυσικά αρώματα μου αρέσουν οι συνθέσεις της mandy aftel (aftelier), της ayala moriel και του Abdessalaam Attar (profumo). Βέβαια και αυτοί καπηλεύονται τον όρο φυσικά αρώματα και υπερκοστολογούν τα αρώματά τους. Έχω καταφέρει να αγοράσω μόνο πολύ πολύ μικρές ποσότητες.Δεν θα μπορούσα όμως να δώσω κάτι που φτιάχνω γιατί δεν μπορώ να πάρω τέτοια ευθύνη όταν είμαι χομπίστας και όχι πιστοποιημένη νόμιμη εταιρία. Μόνο φιλικά μπορώ να στείλω κάτι αλλά και πάλι, τα περισσότερα που φτιάχνω δεν είναι ούτε IFRA ούτε EU compliant.
καταλαβαινω, αλλα πρεπει να καταλαβεις κι εσυ σε τι εξοδα με βαζεις :Pχαιρομαι που συμφωνουμε στα hermes, τουλαχιστον, κι εγω τα ξεχωριζω απο τα συμβατικα.τα l'artisan perfumeur τα θεωρείς μια απ τα ιδια με τα συμβατικα?
Έχεις κάθε δικαίωμα να μη θες να ξεκινήσεις μια σχέση με προβλήματα, σε μια ηλικία που είναι πολύ πιθανό, τα πράγματα να πάρουν το δρόμο για οικογένεια.Δε θα τον πληγώσεις με τον τρόπο που φαντάζεσαι, ξέρει πολύ καλά τι προβλήματα έχει, δε φοβάται να τα ακούσει. Όμως θα τον φέρεις στην πολύ δύσκολη θέση α) να προβλέψει το μέλλον β) μιας ενδεχόμενης σχέσης για την οποία ουσιαστικά ζητάς να σου πει ότι δε θα την επηρεάσει επικίνδυνα. Μα το πόσο θα επηρεαστείτε εξαρτάται από τις αντοχές και την αγάπη σας. Πού να ξέρει πόσο αγαπιέστε? Ποιος ξέρει εκ των προτέρων αν θα αγαπήσει βαθύτερα κάποιον ή αν θα τον σιχαθεί σύντομα? Το μέλλον τού είναι άγνωστο, όσο και σ'εσένα. Για το παρόν μπορεί να σου μιλήσει, τι βιώνει και πώς την παλεύει. Όμως, όσοι αντιμετωπίζουν τέτοια θέματα στην οικογένεια τους, τα μοιράζονται πολύ δύσκολα και αφού νιώσουν μεγάλη ασφάλεια. Το τελευταίο που θα τον κάνεις να νιώσει είναι ασφάλεια, αν του πεις, άμεσα ή έμμεσα, ότι φοβάσαι το μέλλον μαζί του, ΑΝ τα φτιάξετε. Αν μπορούσες να του πεις ότι το μέλλον είναι σίγουρα τρομακτικό αλλά μαζί θα φαίνεται λιγότερο τέρας, θα είχε νόημα. Δεν είναι όμως απόδειξη αγάπης να δεσμεύεσαι για πράγματα που δεν αντέχεις, όσο κι αν θες.και κάτι αυθαίρετο, δεν το ξέρω το παλικάρι αλλά ξέρω ότι τα δύσκολα οικογενειακά προβλήματα, διαμορφώνουν συχνά τρυφερούς χαρακτήρες με ιδιαίτερη ενσυναίσθηση. Αν κι εσύ είσαι ένας τέτοιος χαρακτήρας, ίσως ταιριάζετε απόλυτα, ίσως πάλι δεν αντέξετε. Άρα καταλήγουμε ότι πρώτα πρέπει σιγουρευτείς ότι γουστάρεις εσύ, μετά ότι γουστάρει κι αυτός-ρητά, και μετά να δοκιμάσετε.
#6 ξεκινήστε πηγαίνοντας μαζί σε ένα δικηγόρο για να εξηγήσει σε όλους σας τι ακριβώς περιλαμβάνει το σύμφωνο συμβίωσης. Ποιες θα είναι οι υποχρεώσεις του και τα δικαιωματά του. Είμαι σίγουρη ότι έχεις "αγκαλιάσει" το γιο σου ανεξάρτητα από το σεξ. προσανατολισμό του, απλώς ίσως να μην έχεις ακούσει πραγματικά τι επιζητά με την κίνηση αυτή. Κάντε μια συζήτηση για το τι πραγματικά έχει μέσα στο κεφάλι του. Εχει ανασφάλεια για τη σχέση του και πιστεύει ότι έτσι θα κρατήσει περισσότερο; Εχει ανασφάλεια απένταντι στη δική σας αποδοχή; Υπάρχει κάποιες μορφής πίεση από το σύντροφό του; Ποια ανάγκη θα του καλύψει η επίσημη αναγνώριση της σχέσης τους;
#2 δεν ξέρω αν συμφωνώ 100% με την Α,μπα. Το παληκάρι σίγουρα έχει ευθύνη, την τσίγκλισε και μετά προσπάθησε να την εκβιάσει συναισθηματικά ("δε θα κοιμηθούμε μαζί"; ίου ρε μεγάλε)Διαβάζοντας το #2 προσωπικά μου φάνηκε ότι και η κοπέλα αντέδρασε λίγο υπερβολικά. Τι πάει να πει να σβήσεις κάτι από το κινητό ή το λογαριασμό άλλου ανθρώπου; Μου φάνηκε πολύ παρεμβατικό. Αν το δεις από άλλη μεριά, και ο νεαρός καλά έκανε και σηκώθηκε να φύγει αν υπήρχαν υπερβολικές αντιδράσεις από την κοπέλα του προκειμένου να μην κλιμακωθεί ο καυγάς. Πολύ με δίχασε σήμερα...
Συμφωνώ, η όλη φάση είναι λάθος (πήρε το κινητό του και μπήκε στο ινσταγκραμ του; what??? Για ποιο λόγο; του ζήτησε να τη σβήσει; wtf???) αλλά, το γεγονός ότι αυτός πρωτος άρχισε να εκθειάζει τη γυμνή για να τσιγκλίσει την κοπέλα του υπογραμμίζει αυτή τη χειριστική συμπεριφορά.
Εμένα πάλι δεν με δίχασε καθόλου. Υστερική και χειριστική συμπεριφορά. Και ο άλλος έβαλε όρια, αυτή τα ξεπέρασε, ενώ εκείνος τα τήρησε. Και επειδή τα τήρησε, η άλλη θύμωσε. Κλασική περίπτωση "είμαι το κέντρο του σύμπαντος και οφείλεις να είσαι και ευχαριστημένος που με ανέχεσαι".
boxer ξαναδιάβασε λίγο όσα έγραψε η κοπέλα. Παίρνει το κινητό με την άδειά του, βλέπει τη γυμνή, δεν λέει τίποτα. Εκείνος βλέποντας πως το κόλπο δεν πιάνει αρχίζει τα σχόλια. Του λέει "σταμάτα" τη γράφει, του ξαναλέει, την ξαναγράφει και πάει λέγοντας. Της κάνει τα νεύρα κρόσια και γίνεται η φασαρία. Κάνει το τυπάκι μια ωραία κωλοτούμπα και το παίζει και θιγμένος του στυλ "χαρη σου κάνω που κάθομαι μαζί σου, υστέρω"Δεν είναι ο Δαλάι Λάμα ωστε να μπορεί να διαχειριστεί με απόλυτη ηρεμία αυτή την αθλιότητα, ένας άνθρωπος 23 ετων είναι. Στα 33 της απλώς θα του έδειχνε την πόρτα.Ηρεμείστε κάποιοι με τους χαρακτηρισμούς, άνθρωποι γράφουν τα γράμματα αυτά. Η κοπελίτσα τι θα μάθει τώρα δηλαδή, ότι πρέπει να ζητήσει και συγγνώμη στο πειραγμένο;
@ΤσάρλυΗ "κοπελίτσα" θα πρέπει να μάθει να διαχειρίζεται τη ζήλεια και τα νεύρα της, γιατί δεν είναι σίγουρο ότι θα έχει πάντα δίπλα της έναν ζεν τύπο που θα κάθεται να του ουρλιάζει, να τον βρίζει και να χειροδικεί εναντίον του χωρίς να της συμπεριφερθεί ανάλογα. Και τότε δεν θα της αρέσει καθόλου.
#7 αγαπητή υποψήφια, σου στέλνω τους αγωνιστικούς μου χαιρετισμούς!Εχω βρεθεί κι εγώ στη θέση σου και καταλαβαίνω απόλυτα τι περνάς και μάλιστα αν ψάξεις λίγο στο google θα δεις ότι αυτά τα "συμπτώματα" είναι πολύ κοινά σε όσους κάνουν διδακτορικό. Δεν το λέω αυτό για να δεις ότι οκ όλοι έτσι είναι, αλλά ίσα ίσα για να δεις ότι δεν είναι ιδέα σου και δεν είσαι υπερβολική. Οι επιδόσεις και ο χρόνος δουλειάς που ζητούνται σε τέτοια ακαδημαϊκά επίπεδα είναι όντως απάνθρωπα τις περισσότερες φορές. Εχω κοιμηθεί πολλές φορές στο εργαστήριο για να προλάβω τον όγκο δουλειάς ή γιατί κάποιο πείραμα έπρεπε να γίνει μεσάνυχτα πχ. Είναι πολύ σημαντικό που έχεις έναν επιβλέποντα συζητήσιμο και που σου δίνει καλό feedback - μη το θεωρείς δεδομένο!!!Στο θέμα με τη μνήμη του, άρχισε να κυκλοφορείς με ένα μπλοκάκι στην τσέπη και κράτα σημειώσεις. Στο τέλος κάθε σας συνάντησης κάντε μαζί μια ανακεφαλαίωση του τι είπατε. Η ακόμα καλύτερα στείλε του ένα email με τα κύρια σημεία της συζήτησής σας. Δεν είναι βάρος, ευκολία και για εκείνον είναι.Αν έχεις πάθει burn out, άκου το σώμα σου και πάρε λίγο αποστάσεις. Σε πρώτο επίπεδο, αποστάσεις φυσικές δλδ να λείψεις κάποιες μέρες ή να σχολάς νωρίτερα. Σε δεύτερο επίπεδο, μάθε να αποστασιοποιείσαι απο το τι συμβαίνει στη σχολή ώστε να χαλαρώνει ο εγκέφαλος όταν βρίσκεσαι σπίτι. Ενα από τα πιο δύσκολα σημεία όταν κάνεις διδακτορικό είναι το απόλυτο focus στο αντικείμενο που σε κάνει να το σκέφτεσαι 24/7. Υπάρχει τεράστια διαφορά με το όταν ήσουν προπτυχιακή φοιτήτρια, γιατί τότε ήσουν στο ξεκίνημα, ανακάλυπτες και παράλληλα είχες και άλλα μαθήματα ακόμα ενώ τώρα ασχολείσαι εξαντλητικά με το θέμα σου. Όσο και να το αγαπάς λοιπόν, μπορείς εύκολα να "καείς".Πραγματικά ζήτα τη βοήθεια ενός ψυχολόγου για να σε μάθει να αποδεσμέυεσαι και να διαχειρίζεσαι το άγχος σου αλλά και για να μην τα κρατάς μέσα σου. Δες επίσης και την εφαρμογή woebot που είναι πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση- το δοκίμασα χθες και μου άρεσε αρκετά.Καλή δύναμη!
#6συμφωνώ σε όσα λέει η Λένα, και στο ξεκαθάρισμα του νομικού μέρους, αλλά εγώ θα έλεγα, πέρα από το πόσο ώριμος είναι η δεν είναι κανείς, αποφάσεις για την "νέα" του οικογένεια, κάποιος κάνει όταν έχει και την οικονομική δυνατότητα να την στηρίξει.δεν γίνεται να ζητάω να παντρευτώ τον καλό μου και να με ζουν οι γονείς μου! ο γυιός σου και ο φίλος του, είναι στα 20 τους οικονομικά ανεξάρτητοι?αυτό νομίζω ότι έχεις κάθε δικαίωμα σαν γονιός να το ζητήσεις.δεν είσαι υποχρεωμένη να συντηρείς τον γάμο του παιδιού σου.
#3τώρα μου θύμισες ένα 1ο ραντεβού που είχα βγει με έναν γνωστό μιας φίλης, ο οποίος θεώρησε σωστό, πριν κάν γνωριστούμε περισσότερο να με ρωτάει εν ώρα φαγητού τι ιστορικό έχω εγώ κι η οικογένειά μου σε ασθένειες... γιατί λέει είναι πολύ σημαντικό για εκείνον και την οικογένειά του η μέλλουσα σύζυγος να έχει "καλά" γονίδια... εννοείται οτι δε με ξαναείδε μετά απο εκείνο το βράδυ.
#2 Κι επίσης την ελεγκτική δική σου συμπεριφορά. Ουσιαστικά ελέγχεις το κινητό του και τους λογαριασμούς του. Και το ότι το δέχεται είναι προφανώς γιατί θα κάνεις υστερία αν δεν το δεχτεί. Και ξέρεις κάτι; Αυτού του είδους οι συμπεριφορές είναι που τον εξιτάρουν να σε χειρίζεται μιλώντας για άλλες.
#5"Αλλά σιχαίνομαι αυτού του είδους τις εξομολογήσεις μέσω sms κ ειδικά μετά από 2 χρόνια που δεν έχουμε βρεθεί. Τι να του στείλω ρε παιδια;"WHAAAAAAAT?στείλτου καμιά φωτό να θυμηθεί με ποιά μιλάει...όλα τα ωραία για το τέλος τα κρατάς.μέχρι αυτό το σημείο, είχα την εντύπωση ότι έχετε σχέση με τον τύπο και στο μεταξύ υπάρχουν μπερδέματα.εσείς δεν βρισκόσαστε καν??? επί χάρτου γίνεται όλη η συζήτηση?μπορεί να τον ζάλισε το δικό σου "θέλω και δε θέλω μέχρι να σε κάνω να με θέλεις όπως θέλω" , ξενέρωσε και το έριξε στην τρελή και κοινώς σε δουλεύει ενώ ασχολείται με οτιδήποτε άλλο, όπως πχ με κάποια πραγματική σχέση.μήπως παραμυθιάζεσαι ότι στήνει σχέδια για να σε κατακτήσει, ενω απλά σου λέει ό'τι μπούρδα του έρθει στο κεφάλι γιατί δεν θεωρεί την επικοινωνία σας, σοβαρή?εγώ θα έλεγα να πας παρακάτω...αντί να "πέσεις στα ψυχοφάρμακα" για μια απλά ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ιστορία, καλύτερα απευθύνσου σε κάποιον ειδικό να ξεμπλέξεις λίγο τα υπαρξιακά σου.
#2 Αυτά που λέει η α μπα γι' αυτόν μπορεί να ισχύουν μπορεί και να μην ισχύουν. Το θέμα όμως είναι αλλού.Είσαι όντως υστερική και υπερβολική. Κι αυτό είναι δικό σου πρόβλημα. Θέλω να πω, οτιδήποτε κι αν κάνει αυτός, ΔΕΝ ΔΙΚΑΟΛΟΓΕΙ τη δική σου υστερική, υπερβολική και ανώριμη αντίδραση.
Η ηλικία της δικαιολογεί την αντίδρασή της. Είναι μόλις 23 χρονών. Αν ήταν μεγαλύτερη θα το είχε σουτάρει το κωλοπαίδι χωρίς φασαρίες και φωνές. Η ηλικία της είναι το μεγαλύτερο άλλοθί της. Εσύ τι άλλοθι έχεις για τόσους συνεχόμενους χαρακτηρισμούς εναντίον της;
Mentor, κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να κρατάει την ψυχραιμία του 'οτιδήποτε και αν κάνει ο άλλος"Οτιδήποτε; ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ;Εσύ δηλαδή έτσι είσαι; Ό,τι, μα ό,τι και να κάνει ο άλλος, δεν αντιδράς ΠΟΤΕ ΜΑ ΠΟΤΕ "υπερβολικά;"Δεν ήσουν μπροστά για να ξέρουμε πόσο "υπερβολική" ήταν. Αυτό είναι το σχόλιο του τύπου, που μας μετέφερε. Φυσικά και έχει ο καθένας δικαίωμα να θυμώσει και να φωνάξει. Όταν το κάνεις εσύ φαντάζομαι ότι δεν σου λένε ότι είσαι υστερικός και υπερβολικός, είσαι απλώς ο εαυτός σου όταν σε πνίγει το δίκιο.
Δηλαδή αν έχανε και ο νεαρός την ψυχραιμία του και άρχιζε να την βρίζει και να την σπρώχνει, όπως έκανε αυτή, θα ήταν δικαιολογημένος. Ή μήπως θα έπρεπε να κάτσει να τις φάει γιατί η "καϋμένη η κοπέλα είναι μικρή και έχει ανασφάλειες";
Σωστά και μ'έκανε να σκεφτώ ότι ίσως είναι ενδεικτικό του ότι το αντιμετωπίζει ως κάτι πολύ επιπόλαιο που δε χρειάζεται καν να μεταφέρει τα επιχειρήματα. Και γενικά μου φάνηκε ότι το παιδί δεν έχει πειστεί ότι το αποδέχονται. Τα παιδιά θέλουν να τα παίρνουμε στα σοβαρά. Στα 20 οι έρωτες είναι παντοτινοί, πάνω απ'όλους και από όλα, είναι η πρώτη μας ευκαιρία να δείξουμε ότι ενηλικιωθήκαμε και δεν έχουμε ανάγκη κανέναν. Πολλοί στα 20 θέλησαν να φωνάξουν στην κοινωνία τον έρωτα τους, με μάρτυρα παπά, δήμαρχο, συμβολαιογράφο. Αλλά οι υπογραφές, μαζί με την αναγνώριση, εξασφαλίζουν ταυτόχρονα οικονομικές, ασφαλιστικές, φορολογικές, νομικές δεσμεύσεις. Και συνέπειες, αν σε κάτι από αυτά δεν πάνε καλά τα πράγματα για ένα σωρό λόγους. Ποια ανάγκη από τις παραπάνω κάνει τόσο επείγον το θέμα του συμφώνου;Οικονομικές ανάγκες που ίσως προκύψουν από λάθος επιλογές, θα τις καλύψουν οι ίδιοι, ή εκεί υπολογίζουν ότι έχουν γονείς να τους προστατεύσουν;Μίλα στο παιδί σου ως 20άρα που τώρα έγινε 50άρα και καταλαβαίνει. Όχι *ξέρει*. Καταλαβαίνει, μέχρι ένα βαθμό, τον υπόλοιπο θέλεις να σου τον πει.Βεβαιώσου ότι πείθεις πως τον παίρνεις στα σοβαρά, σέβεσαι το μυαλό του αλλά είσαι γονιός και οφείλεις να εξετάζεις επιλογές που μπορεί μελλοντικά να του/σας κοστίσουν.Βεβαιώσου ότι δεν τον πιέζει ο σύντροφος του.Με πραγματικό ενδιαφέρον να μάθεις τι νιώθει και τι σκέφτεται, όχι για να συμφωνήσετε ή να διαφωνήσετε.
#7: αν σε παραφορτώνει ο καθηγητής, θα ήταν καλό να τον ρωτάς τι από όλα έχει μεγαλύτερη προτεραιότητα και θα ξεκινάς με αυτό. Μπορείς να φτιάχνεις ένα action list ή task list ή κάτι τέτοιο, όπου θα περιγράφεις τι έχεις να κάνεις, πότε σου το ανέθεσε, ποιο είναι το deadline, Status, priority a b c κλπ και να του το στέλνεις ανανεωμένο κάθε φορά που τελειώνεις κάτι για να βλέπετε και οι 2 την πρόοδό σου. Έτσι θα καταλαβαίνεις κι εσύ ότι το πρότζεκτ σου προχωράει ( σίγουρα προχωράει, για να σου λέει καλά λόγια) και ο καθηγητής δεν θα ξεχνάει τι έχετε πει. Αν κάποιες από τις δουλειές που σου αναθέτει είναι "λάντζα", δηλαδή εύκολα αλλά βαρετά πράγματα που σου τρώνε αρκετό χρόνο, μήπως θα μπορούσες να τα αναθέσεις σε κάποιο φοιτητή; σκέφτομαι με όρους εργασίας σε εταιρία, όπου αντίστοιχα δίνω πράγματα σε κάποιον που κάνει την πρακτική του ας πούμε. Δεν έχω εμπειρία εργασίας σε πανεπιστήμιο, αλλά φαντάζομαι ότι θα μπορούσε να εφαρμοστεί κάτι ανάλογο κι εκεί
#1"έπαιξα με έναν άλλο όσο είχα σχέση από απόσταση. ποτέ μου δεν τον άφησα ούτε να με φιλήσει. νομίζω ωστόσο πως αυτό ήθελα, να έχω τη σχέση μου, να έχω και το φλερτ μου. θέλω να πεθάνω που φέρθηκα τόσο άσχημα στο μόνο άντρα που ήταν larger than life για εμένα (το φίλο μου). Να του τα πω όλα να με χωρίσει ή να τον χωρίσω και να τον αφήσω μόνο του στα 32 "τι παιχνίδι παίξατε? :)σιγά μαρή σκάρλετ που καταστρέφεις τους άνδρες στα 32 τους, αφήνοντας τους μόνους, βορά στα εκατομύρια των γυναικών με τις οποίες θα δυστυχίσουν...σχέση από απόσταση, άρα είχατε και οι δύο πολύ χρόνο ελεύθερο, χωριστά.όταν "παίζεις" αλλού, να σκέφτεσαι πότε- πότε ότι και ο άλλος μπορεί κάνει το ίδιο την στιγμή που αφήνεις αυτό το κενό ανάμεσα σας. Αυτό δεν σε απαλλάσει από τις προσωπικές ευθύνες σου φυσικά.αν δεν λύσεις μόνη σου το δίλλημα, μπορεί να στο λύσει ο φίλος σου που ίσως αναρωτιέται ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΙΔΙΟ....
#2 Εγώ πάλι βλέπω και στη δική σου αντιμετώπιση λάθη. Δεν έχεις το δικαίωμα να διαγράφεις οτιδήποτε από το κινητό του αγοριού σου (και οποιουδήποτε άλλου). Είναι δικό του και ξεπέρασες τα όρια. Το αγόρι σου δεν έχει την ωριμότητα να διαχειριστεί μία τέτοια κατάσταση αλλά το ίδιο ισχύει και για εσένα. Δεδομένου ότι ξεπέρασες τα όρια, το να σηκωθεί να φύγει είναι μια αποδεκτή αντίδραση. Δεν μένετε στο ίδιο σπίτι για να πάει στο διπλανό δωμάτιο. Στο υπόλοιπο κομμάτι συμφωνώ με την Λένα. Δοκίμασε να ξεκινήσεις να θαυμάζεις κι εσύ γυναικεία σώματα. Δείχνε του ωραίες κοπέλες στην παραλία, κάνε πλακίτσα για ωραίους νεαρούς που βρίσκονται στον δρόμο σας και θα δεις ότι η συμπεριφορά του θα αλλάξει και οι αντιδράσεις του θα σου είναι μη αναμενόμενες. Γενικά να σκέφτεσαι ότι μαζί σου είναι, εσένα έχει επιλέξει και δεν έχεις να φοβηθείς κάτι επειδή υπάρχουν όμορφες κοπέλες εκεί έξω, με ωραία σώματα. Αυτές πάντα θα υπάρχουν, αλλά κι εσύ έχεις δικές σου χάρες! Όλα αυτά τα λέω με δεδομένο ότι μιλάμε για την ηλικία των 23. Η απάντηση θα ήταν τελείως διαφορετική αν μιλούσαμε για έναν π.χ. 30άρη+… ξεκινώντας από το ότι ακολουθεί άγνωστες, προκλητικές κοπέλες στο Instagram.
#2 Θα συμφωνήσω. Εγώ βρήκα την αντίδραση της φίλης μας σχεδόν υστερική, λέει πως παραφέρθηκε, του φώναξε και τον έσπρωξε. Επέμενε να σβήσει την τσίτσιδη από το ίνστακγραμ και το αγόρι έθεσε τα όρια του λέγοντας της ¨"αν το κάνεις αυτό θα φύγω" και καλά έκανε που έφυγε. Ο καβγάς ΔΕΝ έγινε επειδή ήθελε σώνει και καλά να παραμείνει φόλλοουερ της τσίτσιδης στο ινσταγκραμ (λες και αν θέλει δε μπορεί να ξαναμπεί στο προφίλ της, ή να χαζέψει φωτογραφίες από ένα δισεκατομμύριο άλλες τσίτσιδες). Ο καβγάς έγινε γιατί δεν ανέχεται την παρεμβατικότητά σου. ΔΕΝ έχεις δικαίωμα να του πάρεις το κινητό και να σβήσεις κάποιον με το έτσι θέλω. Τούτου λεχθέντος: καταλαβαίνω σε μεγάλο βαθμό την ενόχλησή σου, ανθρώπινη είναι η ζήλια, όμως αντιδρώντας έτσι χάνεις τελείως το δίκιο σου. Δοκίμασε να συζητήσεις πιο όμορφα με το φίλο σου και να συμφωνήσετε ως προς το τι θεωρείτε και οι δύο αποδεκτό (πχ. πιθανό να βλέπει τσόντες, είσαι οκ με αυτό;). Ή δοκίμασε κι εσύ να ακολουθήσεις τσίτσιδους στο ίνστακγραμ, για να δούμε όντως την αντίδραση του αγοριού σου, αλλά και για προσωπική σου ευχαρίστηση - δεν είναι καθόλου ένοχο το οφθαλμόλουτρο! Προτείνω τον προσωπικό μου αγαπημένο Christopher Mason, μου φτιάχνει τη μέρα κάθε φορά που εμφανίζεται αυτό το πλάσμα στην αρχική μου.
Χαχαχα! Ανάλυση και συμβουλή για τις αντιδράσεις της κοπέλας αλλά και συγκεκριμένη, δοκιμασμένη πρόταση (C. Mason) για μία εναλλακτική προσέγγιση του θέματος. Πολύ μου άρεσε!
Ε μα ναι! Κι επίσης, επειδή πολλά ακραία σχόλια διάβασα, δεν αναφέρεται πουθενά ότι υπήρξε σύγκριση μεταξύ της κοπέλας που έστειλε την ερώτηση και της κοπέλας στο instagram από το αγόρι. Για εμένα όλα ξεκίνησαν από ένα αστείο (ΟΚ ανώριμο εκ μέρους του) και κατέληξαν σε έναν άκυρο καυγά με υπερβολικά υπερβολικές αντιδράσεις (ανώριμο εκ μέρους της). Εξού και το "δεν είσαι η μόνη που υποφέρει σε αυτόν τον κόσμο" (με άλλα λόγια, την είπε drama queen). Αυτό και τίποτα παραπάνω.
Con Chilli το ανέφερα γιατί είχα εμπειρίες μαζί του ολόιδιες με την παραπάνω ιστορία. Όντως έκανα σαν υστερική και αυτός μιλούσε πάντα λογικά και ήρεμα. Φαινόμουν σε όλους, και σε μένα, παρανοϊκή.
Παιδιά έχει και αυτή λάθος αντιμετώπιση, σίγουρα. Αλλά προσέξτε την διαδοχή: αρχικά βλέπει το μπικίνι και δεν λέει τίποτα, μετά παίρνει το κινητό αυτός και αρχίζει τα σχόλια μέχρι να δει ότι αυτή αρχίζει να ενοχλείται, και συνεχίζει μέχρι να την δει έξαλλη και μετά την απειλεί "δεν θα κοιμηθούμε μαζί"΄. Σίγουρα χάνεις το δίκιο σου όταν φωνάζεις, αλλά αυτός αυτό ήθελε, να φωνάξει για να επικεντρωθεί το θέμα σε αυτό και όχι στο μπικίνι και στο δικό του τσίγκλισμα. Μια κοπέλα στα 23 έχει άπειρες ανασφάλειες σχετικά με την εμφάνιση της, δεν υπάρχει 23χρονος που δεν το ξέρει αυτό. Για να φτάσει μια γυναίκα να μην ζηλεύει την εμφάνιση άλλων γυναικών, ειδικά μετά το τσίγκλισμα μέσα σε σχέση, όπου χρειάζεται ανεβαστικά σχόλια, χρειάζεται δουλειά (που η κοπέλα δεν έχει κάνει, συμφωνώ).
Να υποθέσω ότι αν η ιστορία ήταν αντίστροφη θα είχες την ίδια αντιμετώπιση; Η λεκτική και σωματική βία είναι ΟΚ αν την ασκεί γυναίκα σε άντρα κι όχι μόνο αυτό αλλά το θύμα πρέπει να παραμείνει στον ίδιο χώρο με τον θύτη; Στα 23 δεν είναι οι περισσότεροι η επιτομή της ωριμότητας, κι αυτό ισχύει και για τα δύο φύλα, αλλά όχι και να δικαιολογούμε τη βία, αρκεί να την ασκεί γυναίκα.
Όχι, ένας 23χρονος ΔΕΝ το ξέρει αυτό. Δικαιολογείς μια κοπέλα που εχει ανασφάλειες επειδή ειναι 23 και κατηγορείς ένα αγόρι που είναι ανώριμο ενώ και εκείνο είναι 23.Λογικά αν ειχε πήξει το μυαλό τους εκείνη δεν θα ειχε ανασφάλειες και εκείνος θα ήταν πιο προσεκτικός. Αλλά αυτός δεν έκανε και κανένα έγκλημα, σχολίασε μια ωραία γυναίκα που η φωτογραφία της του ήρθε στο instagram του.Η κοπελιά είναι μια κλασική ζηλιάρα, που ζήλεψε τα σχόλια του φίλου της για μια γυναίκα που δεν την ήξερε καν. Φαντάσου τι θα κάνει άμα τον δει να μιλάει με μια όμορφη συμφοιτήτρια του για παράδειγμα.
Ενα άτομο που ζηλεύει δημιουργεί πολύ σοβαρά προβλήματα και αναγκάζει τους άλλους να του λενε ψέμματα για να γλυτώσουν τη γκρίνια και την υστερία.Αδερφικός μου φίλος είναι παντρεμένος με ζηλιάρα γυναίκα. Τον καιρό που ήμουν εργένης εκείνη αντιδρούσε στο να κάνει παρέα μαζί μου γιατί πίστευε ότι τον παρέσερνα σε ακολασίες και βγαίναμε έξω με γυναίκες. Ενα απόγευμα ο φίλος πέρασε από το σπίτι και μου είπε ότι αν η γυναίκα του με ρωτήσει, να της πω ότι δεν ήρθε σε μένα, γιατί αν της ελεγα την αλήθεια, θα άκουγε τα σχολιανά του. Με την επιστροφή του στο σπίτι του όμως, τον πέρασε από ανάκριση κανονική με φασαρίες και φωνές και αυτός αναγκάστηκε να της πει την αλήθεια, ότι όντως ήταν σε μένα. Η τρελόγκα αυτή - γιατί περί τρελόγκας πρόκειται - με πήρε τηλέφωνο για να με ρωτήσει αν όντως ήταν έτσι τα πράγματα. Εγώ όμως συνεννοημένος μαζί του και χωρίς να ξέρω ότι της είπε την αλήθεια, της είπα ότι δεν ήταν σε μένα. Καταλαβαίνετε τι έγινε. Η σφαγή των Αρμενίων. Οπότε καλές μου ζηλιάρες (και ζηλιάρηδες) κόψτε κάτι, γιατί τα ταίρια σας αναγκάζονται να σας λένε ψέμματα για να γλυτώσουν τη φασαρία που προκαλεί το άρρωστο μυαλό σας.
Πώς δικαιολογείς ότι ένα άτομο σε προηγούμενες και επόμενες του σχέσεις φερόταν φυσιολογικά και μόνο σε ένα άτομο ξαφνικά είχε γίνει υστερικό; Σε μία παρόμοια δική μου ιστορία προσπαθώ ακόμα να με πείσω ότι δεν γίνεται να έγινα άλλος άνθρωπος ξαφνικά και να φταίω μόνο εγώ. Από απόσταση μπορώ να δω πόσο πολύ με χειραγωγούσε αυτός ο άνθρωπος και πως με έκανε να αμφισβητώ ακόμα και πράγματα που "έβλεπα" γιατί ήμουν υπερβολικά ζηλιάρα και έφτιαχνα σενάρια μόνη μου. Και υπερβολική ήμουν γενικά. Και υστερική. Και δεν είναι δυνατόν να φέρομαι έτσι. Και είμαι και παράλογη. Ενώ μου έλεγε ψέματα όλα αυτά. Τα οποία μπόρεσα απλά να επιβεβαιώσω και να έχω αποδείξεις για να του δείξω ότι δεν είμαι τρελή ή για να πείσω εμένα. Ένα μικρό παράδειγμα της ζωής μου μαζί του:αυνανίστηκε μπροστά μου με φωτογραφίες φίλης δικής μου από το φβ. Το οποίο δεν το εννοούσε φυσικά. Το έκανε μόνο για να με κάνει να ζηλέψω επειδή είχε νευριάσει αλλά δεν θα έπρεπε να το πάρω τόσο σοβαρά γιατί εγώ έφταιγα που το έκανε αυτό. Ένα παράδειγμα που με έκανε κάποια στιγμή να αρχίσω να φέρομαι υστερικά. Αλλά είχε πάντα τόσο καλά επιχειρήματα για το πόσο εγώ είχα το πρόβλημα. Εγώ και η ζήλεια μου. Και εκεί που διαβάζω την απάντηση της αμπα και νιώθω λίγο καλύτερα τα παρακάτω σχόλια της πλειοψηφίας ενισχύουν την αρχική μου και ακλόνητη θέση ότι προφανώς αν δεν ήμουν ζηλιάρα δεν θα χρειαζόταν να μου λέει ψέματα.
Αγαπητή persona, η δική σου ιστορία είναι τελείως μα τελείως διαφορετική. Το περιστατικό που περιγράφεις σαν παράδειγμα είναι… δεν έχω λόγια πραγματικά. Η συμπεριφορά του συγκεκριμένου ατόμου στην ιστορία σου είναι ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΗ και τίποτα μα τίποτα μα τίποτα μα τίποτα δεν μπορεί να τη δικαιολογήσει! Προσπάθησε σε παρακαλώ να σταματήσεις να έχεις τύψεις και να του ρίχνεις ελαφρυντικά γιατί κάνεις μεγάλο κακό στον εαυτό σου. Δεν φταις εσύ σε τίποτα, κατάλαβέ το αυτό για το καλό σου! Θα μπορούσες να φταις μόνο στο ότι έμεινες όσο έμεινες μαζί του αλλά ήρθε η ώρα να συγχωρέσεις τον εαυτό σου γι’ αυτό! Όλοι μας μπορούμε να την πατήσουμε όταν ερωτευτούμε, πόσο μάλλον όταν ερωτευτούμε τον λάθος άνθρωπο ενώ είμαστε σε ευάλωτη κατάσταση.