5 πράγματα που αποκαλύπτει η φωτογραφία προφίλ μας στα social media

5 πράγματα που αποκαλύπτει η φωτογραφία προφίλ μας στα social media Facebook Twitter
Oι φωτογραφίες προφίλ μπορούν με άνεση να καθοδηγήσουν κάποιον και αναφορικά με την προσωπικότητα που έχει απέναντι του.
1

Δεν χρειάζεται και πολλή σκέψη για να καταλάβει κανείς το περίγραμμα της προσωπικότητας ενός ανθρώπου, μέσα από τη φωτογραφία με την οποία έχει επιλέξει να συστηθεί στα social media: κάποιος που φωτογραφήθηκε με τη σανίδα του σερφ πάνω στα κύματα, είναι ή θέλει να τον φανταζόμαστε ως πολύ αθλητικό τύπο, κάποιος στο γραφείο του περιτριγυρισμένος από χαρτιά και βιβλία θέλει να επικοινωνήσει την κουλτούρα και τη σοφιστικέ θέση του και μια κοπέλα σε ακόμη ένα duck face είναι κάποια που ενδιαφέρεται αρκετά για την εξωτερική εμφάνισή της. Αυτά είναι τα προφανή και κάπως γενικά που μπορεί να συμπεράνει κανείς για κάποιον απλώς ρίχνοντας μια ματιά στην profile pic του. Τι άλλο, όμως; Υπάρχει κάτι βαθύτερο που μπορεί να προκύψει ως συμπέρασμα για την προσωπικότητα ενός ανθρώπου μέσα από ένα και μοναδικό στιγμιότυπο στον προσωπικό του λογαριασμό σε Facebook, Twitter και λοιπά μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Και αν υπήρχε ένα τέτοιο συμπέρασμα, θα ήταν ασφαλές ή κάπως επιφανειακό, επιπόλαιο και βασισμένο στην αποτύπωση μίας τυχαίας στιγμής; 

Σύμφωνα με την ψυχολογική ομάδα που πρακτικά κατασκεύασε το «μοντέλο των 5 χαρακτηριστικών της προσωπικότητας», το οποίο στις επιχειρήσεις του εξωτερικού ακολουθείται σαν Βίβλος από τους υπεύθυνους διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, οι φωτογραφίες προφίλ μπορούν με άνεση να καθοδηγήσουν κάποιον και αναφορικά με την προσωπικότητα που έχει απέναντι του. Και ποια είναι αυτά τα χαρακτηριστικά, σύμφωνα με σχετική έρευνα που δημοσιεύθηκε πριν από λίγους μήνες στο AAAI DIGITAL LIBRARY (Liu et al., 2016) και που μπορεί κανείς να διακρίνει σε μία και μοναδική φωτογραφία; 

Οι καλοπροαίρετοι άνθρωποι συνήθως τραβούν ή βγάζουν κακές φωτογραφίες, ωστόσο τις αναρτούν γιατί δεν τους ενδιαφέρει το στιλιζάρισμα της φωτογραφίας τους, αλλά η χαρά της στιγμής.

Ευσυνειδησία: «Άνθρωποι με υψηλό βαθμό ευσυνειδησίας τείνουν να χρησιμοποιούν φωτογραφίες με φυσικό φως και χρώματα της φύσης. Και συνήθως πρόκειται για όσους εκφράζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους».

Ειλικρίνεια: «Φωτογραφίες που τείνουν να ζουμάρουν στα χαρακτηριστικά του προσώπου μαρτυρούν ειλικρίνεια, αμεσότητα και ζεστασιά. Επίσης, φωτογραφίες μακριά από τις συνηθισμένες, κάπως καλλιτεχνικές επίσης αποκαλύπτουν μία προσωπικότητα έτοιμη για πειραματισμούς και καινοτομίες».

Εξωστρέφεια: «Αν οι φωτογραφίες προφίλ περιλαμβάνουν φίλους και πολλά χαμόγελα ή τυχαίες και αυθόρμητες σκηνές, τότε είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι έχει κανείς να κάνει με εξωστρεφές και αισιόδοξο άτομο, που αγαπάει τις παρέες και δεν εμφανίζει ναρκισσιστική συμπεριφορά ή τάσεις. Οι άνθρωποι αυτοί συνηθίζουν επίσης να προτιμούν τα φωτεινά, ζωντανά χρώματα και το φυσικό φως, στοιχείο που αποκαλύπτει όχι μόνο την εξωστρέφεια, αλλά και την τάση τους να είναι ειλικρινείς». 

Νεύρωση: «Μία απλή φωτογραφία με ελάχιστο χρώμα, χωρίς καμία έκφραση, σαν φωτογραφία ταυτότητας, ή ακόμη περισσότερο ένα μόνο χαρακτηριστικό να φαίνεται με το υπόλοιπο πρόσωπο κρυμμένο μαρτυρά άτομο με ανασφάλειες και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Σε κάθε περίπτωση το κρυμμένο πρόσωπο, οι σκιές, τα φίλτρα που πρακτικά αλλοιώνουν τα χαρακτηριστικά και το σκοτεινό φόντο αποκαλύπτουν μία προσωπικότητα με κάποια ίσως προβλήματα ή με φόβο προς τον κόσμο του Διαδικτύου». 

Καλή πρόθεση: την οποία θα διακρίνετε από τις μάλλον κακές φωτογραφίες. Τι σημαίνει αυτό; «Οι καλοπροαίρετοι άνθρωποι συνήθως τραβούν ή βγάζουν κακές φωτογραφίες, ωστόσο τις αναρτούν γιατί δεν τους ενδιαφέρει το στιλιζάρισμα της φωτογραφίας τους, αλλά η χαρά της στιγμής. Ακόμη κι αν μια φωτογραφία δεν τους κολακεύει, θα τους δείτε πάντα να χαμογελούν το χαμόγελο στο στόμα να συνοδεύεται κι από αυτό που συνήθως αποκαλούμε χαμογελαστό βλέμμα». 

Οπότε, βάσει αυτών, μπορεί κανείς να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα, αν όχι για τον χαρακτήρα κάποιου, τουλάχιστον για κάποια βασικά στοιχεία της προσωπικότητας του, πριν ακόμη χρειαστεί να μιλήσει μαζί του. Φυσικά, στον κόσμο του διαδικτύου, όπου όλα καμουφλάρονται, στιλιζάρονται και αμπαλάρονται κατά τον τρόπο που ο καθένας επιθυμεί να παρουσιάσει τον εαυτό του, δεν θα είναι τόσο εύκολο, αλλά τουλάχιστον είναι ένα πρώτο δείγμα γραφής.

Με στοιχεία από το Inc.com

Υγεία & Σώμα
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

σχόλια

1 σχόλια
Οπότε φροντίζουμε να τοποθετούμε μία κακή φωτογραφία στπ προφίλ μας, με φυσικό φως και χρώματα της φύσης, με ευδιάκριτα τα χαρακτηριστικά του προσώπου μας, η οποία να περιλαμβάνει φίλους με αμυδρά, τονίζω με αμυδρά χαμόγελα, όμως χαμόγελα (περίπου όπως της ταυτότητας)..., με ελάχιστο χρώμα - και έτσι παρουσιάζουμε Ευσυνειδησία, Ειλικρίνεια, Εξωστρέφεια, μία κάποια Νεύρωση και τέλος, καλή πρόθεση.. ..τα πάντα δηλαδή... ΟΥφ!!...