Η δουλειά (και όχι η ποδιά!) κάνει τους άντρες

Η δουλειά (και όχι η ποδιά!) κάνει τους άντρες Facebook Twitter
17

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

Η δουλειά (και όχι η ποδιά!) κάνει τους άντρες Facebook Twitter

Σε πείσμα των καιρών, των μοντέρνων ζευγαριών, και των αναγκαστικών απαιτήσεων της σημερινής ζωής, ο άντρας, συνιστούν έρευνες και κοινωνικοί ψυχολόγοι, θα πρέπει να διατηρεί τον παραδοσιακό ρόλο του, γιατί διαφορετικά χάνει την ερωτική επιθυμία και στην πράξη την λίμπιντο, όταν καλείται να γίνει κι αυτός… νοικοκυρά.

Η ισονομία στους ρόλους εντός νοικοκυριού, που σε δυτικές και ανατολικές κοινωνίες έχει σχεδόν καθιερωθεί πια χωρίς ταμπού, φαίνεται να γειώνει την ερωτική έλξη και πρακτικά να «ρίχνει μαύρο» στη δραστηριότητα της κρεβατοκάμαρας, όσο ο άντρας προσθέτει στις υποχρεώσεις του φασίνα λάντζα και μπουγάδα.

Το πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον θέλησε να επαναφέρει το ερώτημα των αρχέγονων στερεοτύπων, του γένους και των ρόλων της συζυγικής ζωής, και να ελέγξει, με εξελιγμένες πια ερευνητικές μεθόδους, στην πράξη, αν τα μοντέρνα νοικοκυριά, όπως εξελίσσονται, ανάβουν ή σβήνουν το πάθος που φέρνει ένα ζευγάρι να ανοίγει σπίτι για να ζήσει μαζί.

Όπως φαίνεται, το μοντέλο του άντρα που κατά την διάρκεια της ημέρας αναλαμβάνει τα οικιακά, ενώ η γυναίκα δουλεύει και πληρώνει τους λογαριασμούς, χάνει και τη νύχτα από τον ρόλο του στην κρεβατοκάμαρα, εμφανίζοντας το χαμηλότερο σκορ στην συχνότητα των ερωτικών επαφών.

Αντίστροφα, τα ζευγάρια που μοιράζονται αρκετές από τις υποχρεώσεις της κοινής τους ζωής, τηρώντας όμως στα οικιακά τους παραδοσιακούς ρόλους, αναφέρουν μέγιστη συχνότητα και επιθυμία για σεξ, και μάλιστα με μια ιδιαιτερότητα. Η γυναίκα στο σπίτι, αποδεικνύουν προηγούμενες έρευνες, χρειάζεται βοήθεια, και όταν ο άντρας συμβάλλει για να την ανακουφίσει, η επιθυμία της για σεξ αυξάνεται. Για να τηρηθεί η ισορροπία αυτή, συνιστούν οι οικογενειακοί σύμβουλοι και ψυχολόγοι, οι δουλειές που ιδανικά είναι καλό να αναλαμβάνουν οι άντρες, είναι οι κλασσικές, εντός σπιτιού: Υδραυλικά, ηλεκτρολογικά, εξωτερικές δουλειές, λογαριασμοί (και διακανονισμοί,τώρα για την Ελλάδα) που αφορούν το νοικοκυριό, βεράντα ή κήπος, αυτοκίνητο και διαδρομές, βάψιμο ή ταβανόβουρτσα κ.α.

Είναι το προφίλ για κάποια από τα οικιακά, το σιδέρωμα, η λάντζα ή το σφουγγάρισμα, που αφαιρούν από τον άνδρα τα ανδρικά του χαρακτηριστικά, και... μέχρι να βραδιάσει, τον οδηγούν στο να απέχει από τον ρόλο του εραστή; Η μήπως αρκεί η κόπωση, αυτή καθεαυτή από τις παραδοσιακές δουλειές της νοικοκυράς, που ρίχνει τις επιδόσεις και των ανδρών, όπως και την επιθυμία των γυναικών, στην κρεβατοκάμαρα μετά από μια μέρα κουραστικής «φασίνας»;

Συγκεκεριμένα, στην Έρευνα που βασίστηκε στα δεδομένα της Εθνικής Μελέτης για τα Νοικοκυριά και τις Οικογένειες των ΗΠΑ αναδείχτηκε ότι:

  • Στις περιπτώσεις που ο σύζυγος απείχε από τα κλασσικά γυναικεία καθήκοντα, η συχνότητα του σεξ ανά μήνα εμφανίζονταν κατά μέσο όρο 1,6 φορές μεγαλύτερη από ότι στα ζευγάρια που ο άντρας συμμετείχε στις δουλειές της νοικοκυράς. Συνολικά, σκορ 4,85 φορές το μήνα για αυτές τις περιπτώσεις, δηλαδή ερωτικές σχέσεις συχνότερα από μία φορά την εβδομάδα

  • Στα ζευγάρια που ο σύζυγος βοηθούσε στις οικιακές υποχρεώσεις με παραδοσιακά ανδρικά καθήκοντα, η συχνότητα του σεξ ανα μήνα αυξάνονταν κατά μέσο όρο κατά 0,7 φορές, σε σύγκριση με τις περιπτώσεις των ζευγαριών όπου η γυναίκα χρειαζόταν να αναλαμβάνει και τις πιο βαριές ανδρικές οικιακές δουλειές.

  • 3,3 φορές το μήνα, σχεδόν μια φορά στις δέκα ημέρες, ήταν το μικρότερο σκορ που καταγράφηκε και αφορούσε στα ζευγάρια που ο άντρας «έβαζε πλάτη, και ποδιά» για τις δουλειές της οικοκυράς.

  • Σχεδόν μια φορά την εβδομάδα, και ελαφρώς λιγότερο, η συχνότητα του σεξ στα ζευγάρια όπου η νοικοκυρά επωμίζεται και ανδρικές δουλειές και μαστορέματα, και ο άντρας πάλι δεν ασχολείται καθόλου με γυναικεία οικοκυρικά

Η έρευνα αφορούσε 4.500 «κατά κύριο λόγο, παραδοσιακά» ζευγάρια, ετερόφυλα, και επειδή βασίστηκε σε πραγματικά στατιστικά δεδομένα δεν συμπεριέλαβε περιπτώσεις πλήρους αντιστροφής των ρόλων. Οι άντρες συμμετείχαν, στο τεράστιο δείγμα που αναλύθηκε, κατά μέγιστο ποσοστό στο ένα πέμπτο των καθηκόντων της νοικοκυράς, και διεκπεραίωναν, επίσης στο μέγιστο, κάτι παραπάνω από τα μισά ανδρικά καθήκοντα και μαστορέματα.

Για πιο μεγάλο βαθμό συμμετοχής, ούτε οι εξεταζόμενοι έδειξαν να θέλουν να ξέρουν, ούτε και οι ερευνητές μπήκαν, καν, στο κόπο να ρωτήσουν.

17

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

16 σχόλια
H έρευνα δε μας λέει τι γίνεται αν η γυναίκα είναι ικανότερη στο να συναρμολογεί τα έπιπλα του ΙΚΕΑ, να επιδιορθώνει πρίζες, να κάνει μερεμέτια και να αλλάζει λάστιχα στο καζανάκι, ενώ ο άνδρας ανοίγει τέλειο φύλλο, πετυχαίνει την τσάκιση, ξεσκονίζει, νοικοκυρεύει. Τότε πού πάει η λίμπιντο;;;
Πριν αρχίσουμε τα περί μισογυνισμού και την αμφισβήτηση της έρευνας ας σκεφτούμε ότι η έρευνα απλώς περιγράφει μια πραγματικότητα (όπως κάθε έρευνα.Η ερμηνεία της είναι άλλη υπόθεση. Προφανώς και δεν ευθύνεται το σφουγγάρισμα για τη μείωση της αντρικής λίμπιντο αλλά τα κοινωνικά στερεότυπα που έχουν (ή έχουμε) πολλοί άντρες και που συνδέουν τις δουλειές του σπιτιού με την έλλειψη ανδρισμού.Αυτά τα στερεότυπα πρέπει να καταπολεμηθούν και όχι η έρευνα.Υ.Γ. Ο φίλος που συζεί με το σύντροφο του προφανώς έχει από καιρό αποβάλλει αυτά τα στερεότυπα, αποδεχόμενος (δε μ' αρέσει η λέξη αλλά δε βρίσκω άλλη) την ομοφυλοφιλία του. Κάθε ευτυχία του εύχομαι.
Σόρυ,αλλά μάλλον είναι αφελής αυτή η έρευνα. Με αυτή τη λογική,όσοι μένουν μόνοι τους δεν θα έκαναν ποτέ σεξ γιατί κάνουν μόνοι τους όλες τις δουλειές!Από τη στιγμή που δεν έχεις βαρεθεί τον/την σύντροφό σου,ο συνηθισμένος λόγος που δεν έχει κάποιος/κάποια όρεξη για σεξ είναι η κούραση,είτε σωματική είτε ψυχολογική.
Δηλαδη... εγω και ο φιλος μου που ζουμε μαζι εδω και 15+ χρονια, ειμαστε και οι δυο αντρες αλλα κανουμε εμεις ολες τις δουλειες τους σπιτιου, απο καθαρισμα μεχρι μαγειρεμα, απο κλαδεμα στο κηπο μεχρι σφουγγαρισμα, ολα αυτα τα χρονια μας εχει... "πεσει «μαύρο» στη δραστηριότητα της κρεβατοκάμαρας μας" και δεν κανουμε σεξ;;;;;;; Χα-χα-χα-χα-χα-χα-χα-χα-χα-χα!!!Ανεπαναληπτο!!!!!
Με κάλυψαν τα προγούμενα σχόλια αλλά θέλω να συμπληρώσω και κάτι ακόμη: μπορεί να φταίει που δεν έχουν συνηθίσει να κάνουν δουλειές του σπιτιού οι μαμούχαλ..εε οι άντρες κι έτσι να τους ξένισε, να ήταν κακόκεφοι με ανάλογη επίδραση και στο σεξουαλικό. Αλλά ας κοπιάσουν, θα συνηθίσουν, έλεος δηλ!
επισης τι παει να πει ανδρικες και γυναικειες δουλειες; απο που προκυπτει αυτο; ειναι δυνατον μια γυναικα να μην μπορει να αλλαξει μια λαμπα κι ενας αντρας να μη μπορει να σιδερωσει; ειναι δυνατον ενας ανθρωπος να μην μπορει να αυτοσυντηρηθει και να εχει αναγκη μια ζωη απο μια μαμα η εναν μπαμπα;
Αγνός Σεξιστικός Κρεττινισμός: Οσο πιό πολλά σώβρακα του πλύνει η σύζυγος τόσο πιό ευχαριστημένος - και ξεκούραστος - θα είναι ο δήθεν επιβήτορας. Τί ανείπωτη ευτυχία για την εξουθενωμένη γυναίκα/υπηρέτρια...Αυτό που μετράει είναι να μη κουραστεί ο Αντρακλας, αυτή ας κουραστεί, αντέχει.Ο πολυδιαφημισμένος δυτικός πωλιτισμός σε σταθερή καθοδική πορεία.
"Συγκεκριμένα, στην Έρευνα που βασίστηκε στα δεδομένα της Εθνικής Μελέτης για τα Νοικοκυριά και τις Οικογένειες των ΗΠΑ αναδείχτηκε ότι:...". Ποιας χρονιάς ήταν αυτά τα δεδομένα; και τι ήθελε να δείξει αυτή η έρευνα;Α, και ποιος την διοργάνωσε;"Το πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον" είναι ελλιπές.
Ουτε κι εγω καταλαβα ποιο πανεπιστημιο της Ουασιγκτον εκανε την ερευνα. Μηπως ειναι κανενα απ αυτα τα "χριστιανικα πανεπιστημια"; γιατι τετοια υπαρχουν πολλα εδω στις ΗΠΑ, και καθε τοσο πετανε και φοβερες θεωριες της δεκαρας οπως... "ο κοσμος ειναι μονο 6.000 ετων γιατι... ετσι λεει η βιβλος", με αλλα λογια θεωριες και φιλοσοφιες επιπεδου λαϊκης αγορας και κατω!