Τελικά, είναι υγιεινό το ξύρισμα στην ηβική περιοχή;

Τελικά, είναι υγιεινό το ξύρισμα στην ηβική περιοχή; Facebook Twitter
15
Τελικά, είναι υγιεινό το ξύρισμα στην ηβική περιοχή; Facebook Twitter
Γιατί, λοιπόν, τόσοι άνθρωποι και κυρίως η πλειονότητα των γυναικών επιμένουν να αποτριχώνουν με τόση επιμέλεια, εμμονή σχεδόν, την ηβική τους περιοχή, αφού καμία σχέση με την υγιεινή η εν λόγω πρακτική;

Από πότε οι τρίχες έγιναν κάτι το τόσο αηδιαστικό ειδικά, όταν η συζήτηση γίνεται καλοκαίρι και εστιάζει στην υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής ανδρών και γυναικών; Το ερώτημα τέθηκε ανοιχτά μέσα από άρθρο του "Guardian" και από την αρχή γινόταν σαφές ότι η απάντηση θα προκαλέσει έκπληξη και νέους γύρους συζητήσεων για το τι είναι αισθητικά ορθό, αλλά κυρίως για το τι εξυπηρετεί την υγιεινή και την πραγματική καθαριότητα. 

"Η σύγχρονη μόδα, επ' αυτής της περιοχής επιτάσσει λείες, καθαρές - για να μην πούμε λαμπερές - αποτριχωμένες επιφάνειες, που θυμίζουν τα γεννητικά όργανα της Μπάρμπι. Ακόμη χειρότερα; Θυμίζουν ανθρώπους που δεν έχουν συναντηθεί ακόμη με την εφηβεία και τις μεταμορφώσεις που επιφέρει", γράφει χαρακτηριστικά η Dr. Luisa Dillner. 

Γιατί, λοιπόν, τόσοι άνθρωποι και κυρίως η πλειονότητα των γυναικών επιμένουν να αποτριχώνουν με τόση επιμέλεια, εμμονή σχεδόν, την ηβική τους περιοχή;  Σύμφωνα με έρευνα που έγινε από την Αμερικανική Δερματολογική Εταιρεία σε 3.316 γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ένα 59% των γυναικών που συμμετείχαν, απάντησε ότι προτιμά αυτό το είδος αποτρίχωσης για "λόγους υγιεινής". Ειδικότερα, ένα 84% ανέφερε ότι προτιμά τριμάρισμα, ενώ ένα συντριπτικό 62% επιλέγει την πλήρη αποτρίχωση. Το αυξημένο ποσοστό παρατηρείται κυρίως σε ηλικίες 18-24 ετών, όπου πέρα από το περί υγιεινής επιχείρημα συναντώνται και άλλα, όπως το ότι νιώθουν πιο σέξι ή είναι κάτι που κάνουν, επειδή τους το ζήτησαν οι ερωτικοί τους σύντροφοι.

Τελικά, είναι υγιεινό το ξύρισμα στην ηβική περιοχή; Facebook Twitter

Για τα δεινά της σύγχρονης εποχής, η Dilner κατηγορεί ευθέως τον εκδότη του "Playboy", Χιου Χέφνερ και τη φιλοσοφία που ενέπνεε τα "κουνελάκια" του.

Η επικεφαλής της συγκεκριμένης έρευνας, Dr. Tami S Rowen, αξιολογώντας τα αποτελέσματα είχε διάφορα ενδιαφέροντα να παρατηρήσει: "Πολλές γυναίκες θεωρούν ότι είναι ακάθαρτες, αν δεν έχουν προχωρήσει σε δραστική αποτρίχωση. Και στους άντρες πλέον παρατηρείται υψηλό ποσοστό αποτρίχωσης, όχι όμως σε τέτοιο βαθμό", αναφέρει η Dr. Rowen συνδέοντας αυτήν την αποτριχωτική μανία και με την πρόοδο της πλαστικής χειρουργικής σε ό,τι αφορά τη βελτίωση της εικόνας της ηβικής περιοχής. 

 

"Αν οι τρίχες είναι ακαθαρσία, τότε γιατί δεν ξυρίζουμε ή έστω τριμάρουμε και το κεφάλι μας", αναρωτιέται μεταξύ σοβαρού και αστείου η γιατρός. "Είναι πραγματικά πιο καθαρή, πιο σέξι και πιο δυναμική η εικόνα μίας απόλυτα αποτριχωμένης ηβικής χώρας στα ποσοστά που περιγράφουν τα αποτελέσματα της έρευνας;", συνεχίζει.  

 

Για να είναι κανείς και ιστορικά αντικειμενικός, η αλήθεια είναι ότι το ζήτημα της αποτρίχωσης στη συγκεκριμένη περιοχή ήταν γυναικείος προβληματισμός από αρχαιοτάτων: στο κείμενο αναφέρονται ακόμη και οι απεικονίσεις γυναικείων μορφών σε αρχαίες τεφροδόχους, μια εποχή κατά την οποία η αποτρίχωση γινόταν με εξαιρετικά επώδυνους τρόπους. Για τα δεινά της σύγχρονης εποχής, η Dilner κατηγορεί ευθέως τον εκδότη του "Playboy", Χιου Χέφνερ και τη φιλοσοφία που ενέπνεε τα "κουνελάκια" του. Εκνευριστικά μεν για τις γυναίκες, αλλά σε αυτά - σύμφωνα και με έρευνα του Πανεπιστημίου George Washington - οφείλεται ο σταδιακός αφανισμός των τριχών της ηβικής περιοχής, από τις αρχές της δεκαετίας του '80 έως σήμερα.  

 

"Η ηβική σας περιοχή είναι προσωπικό σας ζήτημα και κάντε την ό,τι θέλετε. Αλλά το ηβικό τρίχωμα υπάρχει εκεί για κάποιο λόγο και αυτός είναι προκειμένου να προστατεύσει τα έσω γεννητικά όργανα από μύκητες και μολύνσεις. Είναι απείρως πιο υγιεινό να μην ξυρίζετε τη συγκεκριμένη περιοχή", καταλήγει η Dillner επικαλούμενη την έρευνα, η οποία έχει πολλά να πει για τις μολύνσεις από ξυράφι και τους μεγαλύτερους κινδύνους που διατρέχει το γυμνό δέρμα, όταν εκτίθεται σε αφροδίσια και λοιπά δερματικά νοσήματα.  

 

Φυσικά και τα αποσμητικά είναι ανθυγιεινά και οι κολόνιες επίσης, αλλά για την ώρα - και στην καρδιά του καλοκαιριού - μας είναι δύσκολο να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς αυτά... 

 

Με στοιχεία από τον Guardian 

15

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μιλάμε ανοιχτά για τη σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Υγεία & Σώμα / Η σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Η Μόιρα Τζίτζικα, ειδική σύμβουλος ΑμεΑ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση, μας ενημερώνει για ένα θέμα που, παρότι αποτελεί αυτονόητο δικαίωμα για όλους, παραμένει ταμπού.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Υγεία & Σώμα / Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), καθηγητής Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καταγράφει τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους χτίζεται ο ανανεωμένος ΕΟΦ, την ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού, την εξωστρέφεια, τη διαφάνεια, την ταχύτητα, την ποιότητα των υπηρεσιών, την επαγρύπνηση και την ταχεία ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Καθημερινό συμπλήρωμα για brain food

Υγεία & Σώμα / Τα πάντα για το brain food: Οι τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Η διατροφή μας είναι η καύσιμη ύλη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και μερικές φορές, όταν δεν είναι θρεπτική και ισορροπημένη, χρειάζεται ένα boost με έξυπνα συμπληρώματα που μας διασφαλίζουν υγεία και ευεξία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της Κορίνα Πατέλη-Bell μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ

σχόλια

6 σχόλια
Φυσικά και οι τρίχες εξυπηρετούσαν κάποτε στην υγιεινή και την καθαριότητα. Όταν η πρόσβαση στο νερό ήταν ενδεχομένως δυσκολότερη και γενικότερα η υγιεινή δεν ήταν το φόρτε των ανθρώπων... απλά εγώ νόμιζα ότι είχαμε ξεφύγει από την σπηλαιώδη κατάσταση... κορίτσια όπως το λέει το eraki, κι ένα συμμαζεματάκι ακόμη μια χαρά είναι... όχι κοτσίδια όμως...
Δεν γράφεται και κανένα άρθρο για τους άντρες που είναι σαν τον Αμαζόνιο μέχρι τον λαιμό με κάτι μούσια σαν τον Χομεινί και από εκεί και κάτω σαν την Ανταρκτική σαν τον πάγο .
Κοινωνικός ίσως εξαναγκασμός είναι το να ξυριζεις τα πόδια σου ή τις μασχάλες σου. Κοινωνικός όμως δεν μπορεί να θεωρηθεί η επιλογή να αποτρίχωσεις με τον τρόπο που επιθυμείς κάτι που απευθύνεται στον εκάστοτε ή στο μόνιμο ερωτικό σου σύντροφο. Αυτό ισχύει και για τους άντρες . Αυτά είναι θέματα των συντρόφων και όχι τις κοινωνίας.
Μπορεί το ξύρισμα να ήταν γνωστό από την αρχαιότητα, διαδεδομένο όμως δεν ήταν. Η ξυρισμένη ηβική περιοχή λανσαρίστηκε σε μεγάλη κλίμακα από τις πόρνες του 19ου αιώνα γιά έναν προφανέστατο λόγο: ψείρες.Οι αρσενικοί γουστάρουν το λουκ, επειδή άτριχο = νεαρό και το ζητούμενο είναι η (ψευδ)αίσθηση ότι είμαστε και πολύ ουάου εραστές ώστε πάμε με πιτσιρίκες.Οι γυναίκες έχουν δυστυχώς αποδειχτεί πολύ εύκολα χειραγωγήσιμες. Με 3 περιοδικά και 3 εκπομπές στην TV τους πουλάς ότι βλακεία σου κατέβει. Και (δυστυχώς) είναι πάρα πολύ πρόθυμες να βασανίσουν τον εαυτό τους μόνο και μόνο γιά να ικανοποιήσουν το αρσενικό.Εκτός αν το να μιμηθούμε τις πόρνες του 19ου στις αντιψειρικές τους μεθόδους δεν είναι βλακεία αλλά στυλιστική επιλογή γιά να αναδείξουμε την προσωπικότητα μας.Ναι, σαφως και ο καθένας μπορεί (και πρέπει να μπορεί) να κάνει ότι θέλει με το σώμα του. Με δεδομένη όμως την ευκολοπιστία των γυναικών, αμφιβάλλω άν όντως θέλουν να ξυρίζουν την ηβική τους περιοχή γιά τον εαυτό τους, ή αν το κάνουν "επειδή έτσι κάνουν όλες" ή επειδή τους το ζήτησε κάποιος αρσενικός.Κάτι τελευταίο. Σε άλλα ζητήματα (π.χ. διατροφικές συνήθειες) πάρα πολλοί χρησιμοποιούν την Φύση σαν επιχείρημα. Λένε δηλαδή "τρώω κρέας επειδή είναι φυσικό, άρα να το σφάξουμε το κατσικάκι". Όταν όμως πιάνουν το ξυράφι ή το κερί γιά να αποτριχώσουν την ήβη τους, την Φύση την έχουν γραμμένη. Εκεί δεν μετράει η Φύση, μετράει το τι θα πει ο γκόμενος.Υ.Γ. γιά να μην ξεχάσω τους αρσενικούς. Αν ξυρίσεις την ήβη σου, υποτίθεται ότι θα δείξει μεγαλύτερο το όργανο σου. Δικαιώνοντας πανυγηρικά την λαϊκή παροιμία "της κοντής ψ@@@@ της φταίνε οι τρίχες".
Μπράβο, πολύ σωστά τα είπες! Βρεθήκαμε πριν λίγες μέρες με το φίλο μου σε παραλία γυμνιστών και ήταν όλοι γουλί, άντρες- γυναίκες!Και μιλάμε μεγάλες ηλικίες, όχι τίποτα 20χρονα, ούτε καν 30ρηδες! Μόνο εμείς δείξαμε περήφανα τις "φούντες" μας και το χαρήκαμε κιόλας!
Οk δε διαφωνώ με όσα λες..αλλά εγώ,δηλαδή,που το έκανα πολύ πριν με δει εκεί κάτω άντρας είμαι τέρας της φύσης?Απλά πήγαινα από αρκετά μικρή κολυμβητήριο και κάποια στιγμή άρχισαν να με ενοχλούν..και αισθητικά και πρακτικά.Ξεκινώντας από τις έξω και πηγαίνοντας σιγά σιγά προς τις έσω.Εγώ και μόνο ένιωθα πιο άνετα με τον εαυτό μου.Και να προσθέσω πως την εποχή που μιλάω οι πιο πολλές στη πισίνα είχαν φούντες.Δε το θεωρούσα κάτι φυσικό ή αφύσικο απλά για'μένα ήταν προτιμότερο.
Ρώτησες κάποια κοπέλα ή έναν άντρα πόσο ευχάριστο της είναι να φτύνει και να καταπίνει τρίχες κατά τη διάρκεια του στοματικού έρωτα; επίσης έχεις παρατηρήσει ότι "το φυσικό" εξυμνείται συνήθως από άτομα που καπνίζουν σαν τζιμινιέρες, πίνουν σαν νεροχύτες και όταν τους πεις να κάνουν χαλαρό τρεξιματάκι κάνα 3λεπτο βάζουν τα κλάματα; λέω εγώ τώρα...
Ο καθένας με το σώμα του κάνει ότι θέλει. Πάντως θεωρώ ήρωα/ίδα όποιον/α χρησιμοποιεί ξυράφι για τη συγκεκριμένη περιοχή. Δεν ξέρω αν μόνο σε μένα συνέβη αλλά 2 3 φορές που το έκανα, την επομένη που μεγάλωσαν λίγο οι τρίχες ήμουνα να πεθάνω από τον ερεθισμό. Με τσιμπούσαν οι άκρες τους, με έπιασε φαγούρα, δεν μπορούσα να κάτσω, να περπατήσω, να κινηθώ. Να με κλαίνε οι ρέγγες.
Και αυτό να μην πάθεις, δεν είναι καλή η αποψίλωση!! Ένα ελαφρύ συμμάζεμα εντάξει, να μη βγαίνουν κι απ´έξω... Αλλά πολλοί γιατροί έχουν επιβεβαιώσει ότι οι τρίχες στην εν λόγω περιοχή προστατεύουν πολλαπλώς.
Έτσι λέει και ο γυναικολόγος μου, το κάθε τι υπάρχει πάνω μας για κάποιο λόγο και οι τρίχες γενικά στο σώμα πάντα κάτι προστατεύουν,πχ οι βλεφαρίδες και τα φρύδια τα μάτια, τα μαλλιά το κεφάλι. Αλλά σιγά μην ακούσουμε τους ειδικούς οι περισσότερες (βάζω και τον εαυτό μου μέσα). Πάντως αν μου έλεγε άντρας να κάνω αποτρίχωση θα έτρωγε μπουνιά. Το κάνω για πάρτη μου και όχι για τα μάτια κανενός άλλου.
"οι τρίχες γενικά στο σώμα πάντα κάτι προστατεύουν"Θα μας πεις και τι προστατεύουν οι τρίχες στην πλάτη, στους ώμους, στην μέση, στα αυτιά, στον ποπό, στα δάχτυλα των ποδιών και των χεριών κλπ περιοχές ;Ένας λόγος που οι λαοί της βόρειας Ευρώπης θεωρούνται πιο όμορφοι είναι η λιγότερη τριχοφυία από την φύση τους.
Αγαπητέ φίλε Lantus, με τις λίγες γνώσεις που διαθέτω μας έχουνε μείνει από προϊστορικές εποχές, τότε που ο άνθρωπος ήταν πιο τριχωτός σαν πίθηκος, και δε φορούσε ρούχα. Και τότε μάλον τον προστάτευαν, απο το κρύο ή τα ηλιακά εγκαύματα, τα χτυπήματα κτλ. Και φαντάζομαι γι αυτό χάθηκαν με την εξέλιξη. Αν κάνω λάθος ας με διορθώσει κάποιος που ξέρει περισσότερα.Πάντως μην αρπάζεσαι, απλά διαφώνησα με το ξυράφι στην ευαίσθητη περιοχή, όχι γενικά με την αποτρίχωση. Και για να το πάμε και στα πιο πρακτικά, θεωρώ ως καλύτερη μέθοδο το λέιζερ, γιατί διαρκεί πολύ καιρό, οι τρίχες βγαίνουν πιο αδύναμες και αραιώνουν, και γλυτώνεις τους ερεθισμούς και τον πόνο των άλλων μεθόδων.