ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ

Αυτό ήταν το ακριβές μενού στον Μυστικό Δείπνο

Αυτό ήταν το ακριβές μενού στον Μυστικό Δείπνο Facebook Twitter
Ο Μυστικός Δείπνος, τοιχογραφία (λεπτομέρεια), Λεονάρντο Ντα Βίντσι, 1495-1498.
4

Μια πρόσφατη έρευνα σχετικά με την παλαιστινιακή κουζίνας στα χρόνια του Χριστού ρίχνει φως στις πραγματικές συνθήκες του Μυστικού Δείπνου. Οι αρχαιολόγοι Generoso Urciuoli και Maria Berogno βασίστηκαν στην Βίβλο, σε αρχαία ρωμαϊκά συγγράματα και αρχαιολογικά ευρήματα προκειμένου να ανασυνθέσουν τόσο το μενού όσο και το περιβάλλον στο οποίο διεξήχθη ο Δείπνος.

Αφετηρία αποτέλεσε η παραδοχή ότι ο Ιησούς ήταν Εβραίος, συνεπώς τόσο εκείνος όσο κι οι μαθητές του θα ακολουθούσαν τις παραδόσεις της Τόρα. Ο Μυστικός Δείπνος στο μυαλό των περισσότερων έχει ταυτιστεί με το διάσημο μεν, ιστορικά δε ανακριβές έργο του Ντα Βίντσι. "Η τοιχογραφία του Λεονάρντο προκύπτει από αιώνες εικονογραφικής σημειολογίας. Ενσαρκώνοντας το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, ο Μυστικός Δείπνος έχει ισχυρό συμβολισμό κι αυτό δεν ανταποκρίνεται στην ιστορική αναπαράσταση." λέει ένας εκ των ερευνητών. 

 

Αν όπως αναφέρεται στο Κατά Μάρκον ο Μυστικός Δείπνος πραγματοποιήθηκε το Πάσχα, τότε το μενού σίγουρα συμπεριλάμβανε αρνί.

 

Στην πραγματικότητα το δείπνο έλαβε χώρα σε ένα σπίτι της Ιερουσαλήμ. Την εποχή εκείνη το φαγητό τοποθετούνταν σε χαμηλά τραπέζια και οι καλεσμένοι έτρωγαν κατά την συνήθεια των Ρωμαίων σε θέση ανάκλισης πάνω σε μαξιλάρια τοποθετημένα στο πάτωμα ή σε χαλιά. Η θέση των καλεσμένων ακολουθούσε συγκεκριμένους κανόνες και οι σημαντικότεροι εξ αυτών ήταν καθισμένοι στα δεξιά και τα αριστερά του τιμώμενου προσώπου ενώ τα σκεύη συνήθως ήταν πέτρινα ή κεραμικά. 

 

Ο γάμος στην Κανά μας δίνει μια εικόνα των ιουδαϊκών διατροφικών νόμων, γνωστών ως κασρούτ, που ορίζουν ποιες τροφές επιτρέπεται να καταναλωθούν και πως να παρασκευάζονται τα γεύματα ενώ πλήθος πληροφοριών σχετικά με την γαστρονομική επιρροή των Ρωμαίων στην Ιερουσαλήμ προέρχονται από το Συμπόσιο του Ηρώδη.

Αν όπως αναφέρεται στο Κατά Μάρκον ο Μυστικός Δείπνος πραγματοποιήθηκε το Πάσχα, τότε το μενού σίγουρα συμπεριλάμβανε αρνί. Άλλα συνήθη πιάτα που πρέπει να προσφέρθηκαν είναι φασόλια, ελιές, πικρά, χόρτα ένα καρύκευμα ψαριού σαν τον ρωμαϊκό γάρο, ύσσωπος και χαροσέτ, που είναι μια αλοιφή από δαμάσκηνα ή άλλα φρούτα και ξηρούς καρπούς. 

Στοιχεία: Live Science

4

ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας παιδόφιλος νομπελίστας

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ & ΙΣΤΟΡΙΑ / Ένας παιδόφιλος νομπελίστας

Το ρεπορτάζ του «New Yorker» επαναφέρει την υπόθεση του διακεκριμένου επιστήμονα, γιατρού και ερευνητή, δρος Ντάνιελ Κάρλτον Γκαϊντούσεκ, που κακοποίησε σεξουαλικά δεκάδες παιδιά από την Παπούα και τη Μικρονησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η Αθήνα κάτω από τον ίσκιο του Παρθενώνα

20 ΧΡΟΝΙΑ LIFO / Ο αρχαίος κόσμος στην Αθήνα δεν είναι παρελθόν

Είκοσι χρόνια αρχαιολογίας, μεγάλων εκθέσεων, νέων ανακαλύψεων και μουσείων που άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο κοιτάμε την αρχαιότητα. Από το Ναυάγιο των Αντικυθήρων και τους Δεσμώτες του Φαλήρου μέχρι το Μουσείο Ακρόπολης, την «Πόλη κάτω από την Πόλη» και τη «Χαιρώνεια» του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μουσείο Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ & ΙΣΤΟΡΙΑ / Το ξέρατε ότι κάπου στην Αθήνα υπάρχουν δεινόσαυροι;

Με συλλογές που καλύπτουν εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης, το Μουσείο Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας του ΕΚΠΑ λειτουργεί πλέον ως εκθεσιακός χώρος, αλλά και ως ζωντανό κέντρο επιστημονικής γνώσης και εκπαίδευσης.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΔΡΙΒΑ
Ο εφευρετικός οργασμός του ελληνικού Μεσοπολέμου

Μεσοπόλεμος / «Μία νέα εφεύρεση, μία εκπληκτική επινόηση»

Ο εφευρετικός οργασμός του ελληνικού Μεσοπολέμου: Ο νέος Ίκαρος, η τορπίλη που δεν αφήνει φυσαλίδες, η ανεξίτηλος γραβάτα, το αθόρυβο τάβλι και άλλες 7.000 ευρεσιτεχνίες με τις οποίες το ελληνικό δαιμόνιο έδειξε όλη του τη δύναμη.
ΤΑΣΟΣ ΘΕΟΦΙΛΟΥ
Τώρα είναι μια συνοικία γεμάτη πρόοδο και ζωή

Μεσοπόλεμος / «Ο οικοδομικός οργασμός ήλλαξε διά μιας την όψιν της Κυψέλης»

Ο Κανάρης δεν υπήρξε μόνο ένας από τους πρώτους Έλληνες «βομβιστές» (ως διάσημος, ξακουστός μπουρλοτιέρης) αλλά και το πρώτο σύμβολο κυψελιώτικου χιπστερισμού στη μεσοπολεμική του εκδοχή.
ΤΑΣΟΣ ΘΕΟΦΙΛΟΥ
Στάση στην Ιερά Οδό για να ζητήσεις την εύνοια της Αφροδίτης και του Έρωτα

Ιστορία μιας πόλης / Στάση στην Ιερά Οδό για να ζητήσεις την εύνοια της Αφροδίτης και του Έρωτα

Το Ιερό της Αφροδίτης μεταξύ Αθήνας και Ελευσίνας υπήρξε τόπος στάσης και λατρείας των ταξιδιωτών προς την Ελευσίνα. Η αρχαιολόγος Ευσταθία (Έφη) Ανέστη παρουσιάζει την ιστορία, τα ευρήματα και τη σημασία ενός από τα πιο ξεχωριστά αλλά λιγότερο γνωστά ιερά της αρχαίας Αττικής.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ταυρομαχίες για πατριωτικούς σκοπούς

Μεσοπόλεμος / «Ο Ισπανός, χάρις στο θέαμα της ταυρομαχίας, συνήθισε το αίμα»

Ο πολεμικός απεσταλμένος της εφημερίδας «Ακρόπολις» παρακολούθησε «ένα θέαμα με μεγαλοπρέπεια μεσαιωνική, ένα θέαμα κτηνώδες» ενώ βροντούσαν τα κανόνια του Ισπανικού Εμφυλίου.
ΤΑΣΟΣ ΘΕΟΦΙΛΟΥ

σχόλια

3 σχόλια
Ακριβώς. Παρουσίασαν δηλ ένα τραπέζι της εποχής. Όχι ΤΟΝ μυστικό δείπνο που (surprise) δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ ιστορική πηγή ότι έγινε όντως. Η βίβλος και τα ευαγγέλια ΔΕΝ αποτελούν ιστορικές πηγές.