Στο σημερινό «Α μπα»: δουλειά, δουλειά, πολλή δουλειά

Στο σημερινό «Α μπα»: δουλειά, δουλειά, πολλή δουλειά Facebook Twitter
81

 

__________________
1.

Αγαπητή Α, μπα.

Πρώτα να σε ευχαριστήσω, γιατί έχεις γίνει πολύ σημαντικό μέρος της καθημερινότητάς μου. Η στήλη, με τις απαντήσεις σου και τα σχόλια των αναγνωστών μου δίνει τροφή για σκέψη και με έχει βοηθήσει να επαναπροσδιορίσω τις απόψεις μου σε πολλά ζητήματα.

Θέλω να σε ρωτήσω κάτι σχετικά με το φλερτ. Είμαι γυναίκα, 28 χρονών και μου αρέσει πολύ να φλερτάρω με άντρες. Απολαμβάνω τη διαδικασία, γουστάρω το παιχνίδι, και αν καταλήξει και κάπου ακόμα καλύτερα. Έχω ζήσει πανέμορφες στιγμές έτσι. Εδώ και πολλά χρόνια δεν έχω κάνει κάποια σχέση και σε αυτό το διάστημα έμαθα να κυνηγάω αυτόν που θέλω, αν θέλω να γίνει κάτι, και να μην περιμένω αν και όποτε μου δώσει σημασία αυτός. Δεν κάνω πιεστικές κινήσεις, απλά αν μου αρέσει κάποιος δε θα διστάσω να τον προσεγγίσω ή να στείλω πρώτη π.χ. μήνυμα για να βρεθούμε.

Πριν λίγες μέρες γνώρισα κάποιον που μου έκανε τρελό κλικ! Νιώθω πεταλούδες και όταν τον σκέφτομαι είμαι καταχαρούμενη. Έχω την αίσθηση ότι μου αρέσει για κάτι πιο πολύ από απλά ένα παιχνίδι, παρόλο που φυσικά δεν τον γνωρίζω ακόμα καλά. Έτσι απλά έχω ένα ενστικτώδες συναίσθημα ότι πρέπει να το προσπαθήσουμε. Λοιπόν, τυχαία βρεθήκαμε σε κοινή παρέα, εγώ έκανα την πρώτη κίνηση στο μπαρ να του μιλήσω και αργότερα, εγώ έκανα το πρώτο τηλεφώνημα για να βρεθούμε ξανά. Βρεθήκαμε λοιπόν και τώρα ελπίζω σε συνέχεια-μου έδειξε ότι ψήνεται. Το θέμα μου είναι το εξής: είμαι πολύ ενθουσιασμένη και θέλω να τον ξαναπάρω να βρεθούμε, αλλά σκέφτομαι ότι δεν πρέπει να το κάνω, γιατί αν μια γυναίκα δείξει ότι αναλαμβάνει πολλές πρωτοβουλίες αυτό μπορεί να τρομάξει τον άντρα και να τον απομακρύνει. Δηλαδή, έχω μάθει από μικρή ότι ο άντρας πρέπει να κυνηγάει τη γυναίκα και όχι ανάποδα και αυτό τώρα μου δημιουργεί αναστολές. Γενικά στη ζωή μου κυνηγάω αυτά που θέλω, έτσι έκανα και με τους άνδρες. Όμως, τώρα που πραγματικά με ενδιαφέρει κάποιος, βλέπω τον εαυτό μου να κολλάει σε στερεότυπα: η γυναίκα δεν πρέπει να επιμένει, αλλά να περιμένει, το να κυνηγάει μια γυναίκα αυτόν που θέλει δεν είναι σέξι αλλά δείγμα απελπισίας, ο άντρας πρέπει να κάνει την κίνηση, και όσο πιο πολύ φτύσιμο αντέξει τόσο πιο πολύ τελικά αξίζει να κερδίσει τη γυναίκα.

Αηδίασες; Και εγώ. Πώς μπορώ και σκέφτομαι τέτοια πράγματα;

Από την άλλη, σκέφτομαι ότι δεν γίνεται να παίρνω μόνο εγώ πρωτοβουλία για να βρεθούμε. Αν αυτός δεν κάνει κινήσεις αυτό λέει πολλά (και κυρίως πως μάλλον it is not meant to be), οπότε δεν έχει και πολύ νόημα να τον κυνηγάω. Νομίζω πως αυτή είναι μια υγιής σκέψη.

Τί θα γίνει όμως με τις άλλες; Έχουν οι άνδρες και οι γυναίκες τον ίδιο ρόλο στο φλερτ; Μπορούν να τον έχουν ή έχουμε ποτιστεί τόσο πολύ από συγκεκριμένες ιδέες, ώστε οι γυναίκες θα περιμένουν αιώνια να τους την πέσει το αντικείμενο το πόθου τους ενώ οι άντρες θα τρομάζουν από τις διεκδικητικές γυναίκες;

Παρεμπιπτόντως, δυο χαρακτηρισμοί που άκουσα τελευταία είναι ότι "συμπεριφέρομαι σαν άντρας" και ότι είμαι "πουτανάκι" (όταν ανέφερα ότι τελευταία υπήρχαν μπόλικα φλερτ). Φυσικά, αυτός ο τελευταίος το έφαγε το βρίσιμό του που με αποκάλεσε έτσι (ο ίδιος έχει πάει με τη μισή πόλη, αλλά φυσικά αυτό θεωρείται κουλ για τους άνδρες).

Ευχαριστώ για το χρόνο σου, ελπίζω να τα βρούμε με τον τύπο και να ζήσουμε ευτυχισμένοι πάνω σε ένα ροζ συννεφάκι.

Γενικά, υπάρχουν άλλοι ρόλοι για τις γυναίκες, άλλοι για τους άντρες, και όποιος ξεφεύγει, πρέπει τουλάχιστον να το έχει υπόψη του. Ας μην ξαναπούμε τα χιλιοειπωμένα. Το δεδομένο είναι αυτό και για την ώρα με αυτό θα πορευτούμε, αλλά μετά τον μέσο όρο, ερχόμαστε εμείς, ο καθένας μας, και κανένας από εμάς δεν είναι ο μέσος όρος. Οπότε ναι, οι γυναίκες κυνηγοί δεν είναι το αναμενόμενο, αλλά ούτε αυτός που θέλεις είναι ο αναμενόμενος: είναι αυτός που είναι. Θα αντιδράσει ανάλογα με αυτό που είναι, και όχι ανάλογα με τον μέσο όρο.


Ο άλλος δεν ξέρουμε τι θα κάνει γιατί μας είναι άγνωστος, οπότε ας επιστρέψουμε σε σένα: η επιμονή δεν είναι φλερτ, και το φλερτ δεν είναι η λήψη πρωτοβουλίας. Το φλερτ είναι μια υπόσχεση, είναι κλείσιμο ματιού, είναι αυτό που κάνει τον άλλον να ξεβολευτεί και να αναρωτιέται. Για να το πάθει αυτό, πρέπει να ενδιαφέρεται – δεν μπορούμε να το κάνουμε στα καλά καθούμενα. Δεν φλερτάρεις πάντως περισσότερο, αν παίρνεις περισσότερα τηλέφωνα και αν προτείνεις περισσότερες συναντήσεις με περισσότερη σαφήνεια. Ούτε εσένα θα σου άρεσε να σου το κάνει ο άλλος, και ας είναι παραδοσιακά ο ρόλος του άντρα ο κυνηγός. Θα καταντούσε ενοχλητικό, αν όχι τρομαχτικό. Το φλερτ θέλει συμμετοχή και από τις δύο πλευρές, είναι χορός.


Οπότε συμφωνώ – άσε του λίγο χρόνο να το σκεφτεί, μην γίνεσαι αυτονόητη, δεν είναι καλό να είναι βέβαιος ότι θα κάνεις εσύ την επόμενη κίνηση, κι αυτός θέλει να σε κερδίσει με την προσπάθεια του, δεν θέλει να σε έχει χωρίς να νιώθει ότι το αξίζει.

__________________
2.


Γεια σου Α μπα!
Δεν ξέρω αν έχεις δει τις ταινίες Zeitgeist, τις είδα πρόσφατα και με προβλημάτισαν πάρα πολύ. Είναι από τις ταινίες που με επηρέασαν πολύ και με έκαναν να αμφισβητήσω πράγματα τα οποία θεωρούσα αυτονόητα.
Για να βοηθήσω και όσους δεν τις γνωρίζουν, η πρώτη ταινία έχει 3 ενότητες, η πρώτη είναι σχετικά με τον Χριστιανισμό και τις θρησκείες γενικότερα, η 2η με την 9/11 και η 3η με την τεράστια δύναμη των τραπεζιτών και των δυνατών του καπιταλισμού.
Στην 2η ενότητα ουσιαστικά υποστηρίζει ότι η πτώση των Δίδυμων Πύργων έγινε από τους ίδιους τους Αμερικάνους. Ξέρω, θυμίζει θεωρία συνομωσίας και μεγάλη κιόλας αλλά παραθέτει πολλά και πειστικά στοιχεία. Ή πολύ αληθοφανή τουλάχιστον. Πιστεύεις ότι μπορεί όντως να έχει γίνει κάτι τέτοιο, και αν όχι τότε πώς αναιρείς τα όποια στοιχεία παραθέτει η ταινία;
Συγγνώμη αν σου φάνηκε γελοία η ερώτηση αλλά με έχει προβληματίσει πάρα πολύ και ήθελα την γνώμη σου.- Zeitgeist

Όταν πρέπει να επιχειρηματολογήσω ενάντια σε θεωρίες συνωμοσιών βουλιάζει η καρδιά μου από τη στενοχώρια και την απογοήτευση. Ακόμα δεν έχω καταλάβει τι είναι αυτό που τις κάνει τόσο ακαταμάχητες, τόσο ελκυστικές που εξαπλώνονται σαν φωτιά στα αγριόχορτα. Καταλαβαίνω το εύπεπτο, το εύκολο που λύνει ένα εκατομμύριο προβλήματα με τη μια, (η λέσχη Μποντιμπίλντινγκερ φταίει για τα πάντα, ή οι φαρμακοβιομηχανίες κρύβουν το φάρμακο για τον καρκίνο), οπότε δεν χρειάζεται να κουράσει κανείς το κεφαλάκι του – αλλά να είναι μόνο αυτό; Η τεμπελιά; Αφού χρειάζεται ένα σωρό ενέργεια για να κάνεις κόψε ράψε ένα σωρό αποσπάσματα για να χτίσεις την ανοησία, ένα σωρό παραδοχές, αρκετός κόπος να εντοπίσεις όλους τους σαλεμένους που δηλώνουν «επιστήμονες» και έχουν χάσει την άδεια τους προ πολλού και γράφουν κατεβατά που τους γελοιοποιούν ακόμη περισσότερο. Κάτι άλλο είναι που τις κάνει τόσο ελκυστικές και ανθεκτικές, και δεν έχω καταλάβει ακόμη τι.


Το άλλο που δεν έχω καταφέρει ακόμη να εξηγήσω είναι το εξής – υπάρχει τόση ανισότητα και προφανής, καταγεγραμμένη αδικία, τόσος θάνατος στον κόσμο. Γιατί χρειάζεται να βγάλουμε από το μυαλό μας κι άλλη αδικία; Δεν είναι αρκετά θλιβερό, συντριπτικό, ότι υπήρξε η ομάδα του Μπιν Λάντεν που έκανε αυτό το σχεδόν υπεράνθρωπο σχέδιο για να σκοτώσει μαζικά ανθρώπους άοπλους, φέρνοντας την φρίκη και την καταστροφή, που έφερε κι άλλη φρίκη και καταστροφή; Είναι καλύτερα αν το έκαναν οι Αμερικάνοι στους πολίτες τους; Γιατί; Τι είδους ανακούφιση δίνει αυτή η εξήγηση, και είναι τόσο αγαπητή πια; Ή, δε μας φτάνει η φρίκη του καρκίνου; Γιατί να θέλουμε να πιστέψουμε κι από πάνω ότι υπάρχει φάρμακο αλλά μας το κρύβουν; Δεν είναι πιο ανακουφιστικό να σκεφτόμαστε το προφανές, το απτό, ότι η επιστήμη κάνει βήματα προς την αντιμετώπιση;


Άρα ούτε η ανακούφιση εξηγεί αρκετά καλά το φαινόμενο των θεωριών συνομωσίας. Δεν έχω βρει την απάντηση επειδή δεν την έχω ψάξει, είναι βέβαιο ότι υπάρχει, και αν διαβάσω, θα καταλάβω. Όμως με στενοχωρεί τόσο πολύ αυτό το θέμα, είναι τόσο μεγάλο εμπόδιο για κάθε κοινωνία, αφήνει τόσο κόσμο αμόρφωτο, ευάλωτο σε υποσχέσεις, στα χέρια τσαρλατάνων που φτάνουν μέχρι τα υπουργεία, που δεν αντέχω να διαβάσω για τις αιτίες. Θα αποδειχτεί ότι δεν υπάρχει ελπίδα να σκοτωθούν επιτέλους αυτές οι θεωρίες, και θέλω να ελπίζω ακόμα.

__________________
3.


Γεια σου Α μπα! Με έχεις βοηθήσει, χωρίς να το ξέρεις σε πολύ δύσκολες καταστάσεις και θα ήθελα να σε ευχαριστήσω γι' αυτό. Πέρασα πρόσφατα κατάθλιψη σε συνδυασμό με διαταραχές πανικού και με τη βοήθεια του ψυχολόγου, αισθάνομαι πολύ καλύτερα. Αυτά τα αναφέρω, για να σου δώσω-όσο αυτό είναι δυνατό-μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Ένα θέμα που τριγυρνάει στο κεφάλι μου εδώ και χρόνια είναι η εικόνα μου και πιο συγκεκριμένα, το βάρος μου. Ήμουν πάντοτε πολύ αδύνατη. Εμένα δε με ενοχλεί, ίσως γιατί έχω συνηθίσει να βλέπω αυτήν την εικόνα στον καθρέφτη. Με ενοχλούν και με επηρεάζουν όμως τα σχόλια των άλλων. Εκπλήσσομαι με το θάρρος-θράσος(?) ατόμων, με τα οποία δεν έχουμε καμία οικειότητα, που θεωρούν σωστό να κάνουν σχόλια τύπου "καλέ τι μικροσκοπική που εισαι. τρως καθόλου?", "είσαι πολύ αδύνατη, πρέπει να πάρεις λίγο βάρος". Το αποκορύφωμα όμως είναι τα σχόλια που εκθειάζουν τις γυναικείες καμπύλες, για το μοναδικό λόγο ότι αρέσουν στους άντρες κι ότι οι αδύνατες τους απωθούν, λες και ζήτησα τη γνώμη τους. Και παρεμπιπτόντως, αυτά μου τα λένε και παχουλά άτομα, αλλά ποτέ δεν τους είπα "κι εσύ χάσε κανένα κιλό, θα σου πήγαινε", αν και το έχω σκεφτεί πολλές φορές. Δυστυχώς έχω ανασφάλειες και με ενδιαφέρει αρκετά η γνώμη των άλλων. Συμβουλεύτηκα διατροφολόγο, ο οποίος μου είπε ότι δε χρειάζεται να πάρω βάρος, γιατί αναλογικά με το ύψος μου, δεν είμαι λιποβαρής (είμαι κοντούλα). Αλλά επειδή το ήθελα πολύ-τον έπρηξα για την ακρίβεια- μου έγραψε μια διατροφή για να πάρω 4-5 κιλά. Πώς αντιμετωπίζεις όμως αυτά τα σχόλια? Με προσβάλλουν, με κάνουν να αισθάνομαι άσχημη και δεν μπορώ να τα προσπερνάω, χωρίς να με αγγίζουν. Πώς απαντάς κάτι αποστομωτκό? Ξέρω ότι τρέφομαι σωστά, είμαι υγιής και ειλικρινά το σώμα μου μου αρέσει, αλλά στεναχωριέμαι και η ήδη χαμηλή αυτοπεποίθησή μου επηρεάζεται. Πώς να το διαχειριστώ? Θα ήθελα να διαβάσω τη δική σου τοποθέτηση πάνω σε αυτό. Να περνάς τέλεια, σε φιλώ.- Annie

Το θράσος αντιμετωπίζεται μόνο με θράσος. Αν δεν έχεις, είναι δύσκολο να αποκτήσεις, αλλά όχι αδύνατο (γίνεται κανείς καλύτερος με τα χρόνια – η υπερέκθεση βοηθάει). Πολλές απαντήσεις υπάρχουν. «Τρώω ό,τι θέλω και δεν παχαίνω, ωραίο, ε;» Ή «έχω πλεονεκτήματα στο κρεβάτι γιατί είμαι πολύ ευκίνητη». Δεν έχει τόση σημασία τι θα πεις, αλλά πώς θα το πεις. Αν εσύ είσαι άνετη, θα τους κοπεί η φόρα. Μην περιμένεις να είναι όλοι καλοί μαζί σου. Όλοι δεχόμαστε επιθέσεις και χοντράδες από αγνώστους, όλοι. Ο καθένας ακούει κάτι άλλο, αλλά κανείς δεν γλιτώνει. Δεν είναι τα κιλά το θέμα σου, είναι ότι πιστεύεις ότι η γνώμη των αγνώστων έχει σημασία.


Για να γίνεις άνετη, πρέπει να φτιάξεις το θέμα της αυτοπεποίθησης. Το κυριότερο θέμα με την αυτοπεποίθηση είναι το εξής: δεν χτίζεται μέσα από τους άλλους. Μόνη σου θα το κάνεις, με κόπο και προσπάθεια, και όταν φτάσεις σε ένα καλό σημείο, τότε θα διαλέξεις πολύ συγκεκριμένους ανθρώπους, και μόνο η δική τους άποψη θα σε επηρεάζει. Συνεχίζεις με τον ψυχολόγο; Να συνεχίσεις. Έκανες πολλά άλματα, συνέχισε, θα σε βοηθήσει πολύ.

__________________
4.


Ρε συ διαβάζω παιδιά 20 χρονών που σου γράφουν ότι φοβούνται μήπως δε βρουν ποτέ έναν άνθρωπο να κάνουν σχέση και χαμογελάω. Όχι χαιρέκακα, αλλά σκέφτομαι τη γιαγιά μου, που μου κάνει παράπονα επειδή την παίρνει τηλέφωνο η φιλενάδα της η Πινιώ, 83 ετών και ~20 χρόνια χήρα, και της λέει τα γκομενικά της με τον κύριο Παντελή, 75 χρονών πιπίνι, και μετά τη ρωτάει (τη γιαγιά μου) καλά βρε Τασία μου, να σε ρωτήσω τώρα ειλικρινά, από τότε που πέθανε ο Χαράλαμπός σου εσένα δε σου λείπει το σεξ; Και διαολίζεται η γιαγιά μου αλλά τι να της κάνω. Βλέπεις αυτή είναι κυρία, πρέπει να μένει μέσα στο σπίτι και να πλέκει. Και η Πινιώ πηγαίνει εκδρομούλες με το αμόρε. Θέλω να πω, όποιος ψάχνει, βρίσκει, όποτε κι αν του έρθει η φώτιση να ψάξει. Όρεξη να 'χουμε, και να γελάμε με τις γιαγιάδες και τους παππούδες (ασχέτως ηλικίας) που διαολίζονται όταν αναφέρονται τα σεξουαλικά. Αυτό, δεν έχω ερώτηση. Ή μάλλον μισοέχω, πόσο ωραία είναι η ηλικία μετά τα 30;! Νομίζω δεν το λέμε αρκετά αυτό (εσύ το λες, το ξέρω), πρέπει να το φωνάζουμε, γιατί πολύ έχει δαιμονοποιηθεί για τις γυναίκες! Είναι υπέροχη ηλικία, κορίτσια!


Preach, sistah.


__________________
5.


Παρακολουθείς το blog της Chiara Ferragni ;ή κάποιο άλλο fashion blog; Έχω πάθει κόλλημα τελευταία

Όσο μου αρέσουν τα ωραία και καλοραμμένα ρούχα, άλλο τόσο αδιαφορώ για αυτούς που τα φοράνε. Αν θελήσω ποτέ να λατρέψω προνομιούχους ανθρώπους με φανταχτερές φορεσιές, θα προτιμήσω τη βασιλική οικογένεια.

__________________
6.

Παλιά ήσουν περισσότερο κυνική ή λιγότερο; γιατί; να είσαι καλά! <3- Bb

Είμαστε σίγουροι ότι όλοι ξέρουμε τι σημαίνει «κυνικός;»


«Κυνικός: που χαρακτηρίζεται από παντελή έλλειψη συναισθηματικής ή ηθικής ευαισθησίας, που εκδηλώνει τις σκέψεις, τα συναισθήματα ή τις προθέσεις του χωρίς καμία προσπάθεια μετριασμού της δυσαρέσκειας που μπορεί να προκαλέσει, με πλήρη περιφρόνηση και αδιαφορία προς τους κοινά αποδεκτούς κανόνες ευπρέπειας ή ηθικής.»


Για το Θεό. Δεν ταυτίζομαι με τίποτα από όλα αυτά. Αν είμαι έτσι και δεν το καταλαβαίνω, δεν είμαι κυνική, είμαι ψυχοπαθής.

__________________
7.

Λένα γεια! Θέλω να σε ρωτήσω κάτι. Πως καταλαβαίνει κάποιος ότι έχει τις δυνατότητες να γίνει συγγραφέας? Εννοώ δεν είναι κάτι που το σπουδάζεις οπότε πως ξέρεις ότι είσαι ικανός κ έχει τα εφόδια να γράψεις ένα βιβλίο. Διαβάζω πολύ γενικά και υπάρχουν στιγμές (κυρίως στο άκυρο τελείως) που μου έρχεται μια ιδέα και σε λίγα λεπτά την έχω αναπτύξει στο μυαλό μου και σκέφτομαι 'Ρε συ, κοιτά να δεις, αυτό θα γινόταν ωραίο βιβλίο!'. Αυτά τα 'επεισόδια' μπορεί να μην εμφανιστούν καθόλου για κάποιους μήνες αλλά σε μια εβδομάδα π.χ. να μου έρθουν 3-4 ιδέες. Τι με συμβουλεύεις να κάνω? Πιστεύεις πως έτσι ίσως καταλαβαίνει κάποιος ότι μπορεί να γράψει ή λέω βλακείες? Κ άντε και αποφασίζεις να γράψεις, πως το οργανώνεις το όλο θέμα, πως γνωρίζεις το στυλ γραφής που πρέπει να χρησιμοποιήσεις, σε ποιον το δίνεις να το διαβάσει, που απευθύνεσαι? Ελπίζω στις πολύτιμες συμβουλές σου! Είσαι τέλεια!

Ευχαριστώ πολύ! Καταρχάς, μπορείς να το σπουδάσεις. Δημιουργική γραφή λέγεται. Δεν υπάρχει πανεπιστημιακό τμήμα αφιερωμένο στο θέμα στην Ελλάδα (νομίζω), αλλά υπάρχουν σεμινάρια στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, ας πούμε. Υπάρχουν και πολλά άλλα, από άλλους φορείς, ιδιωτικούς και δημόσιους. Εφόδια μπορείς να αποκτήσεις, αν θέλεις πραγματικά. Υπάρχουν άπειρα εγχειρίδια, άπειρες ασκήσεις γραφής, ακόμη και online.


Καταλαβαίνεις ότι έχεις δυνατότητες να γίνεις συγγραφέας, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που καταλαβαίνεις αν έχεις δυνατότητες να κάνεις οτιδήποτε στη ζωή σου. Οτιδήποτε. Η δημιουργική σκέψη για κάθε δουλειά (η «ιδέα» όπως το λες, για τη συγγραφή) είναι το 2%. Το υπόλοιπο είναι δουλειά, δουλειά, δουλειά. Στα λόγια του Andy Borrowitz, if you wanna be a writer, you have to fucking write. Γράψε, γράψε, γράψε, γράψε. Διάβασε, διάβασε, διάβασε, και γράψε, γράψε, γράψε. Το ποιος θα το διαβάσει να σε απασχολήσει αφού έχεις γράψει κάτι που πιστεύεις ότι θα έπρεπε να το διαβάσει κάποιος. Βιάζεσαι.


(ΥΓ. Δεν θέλω να σε αποπάρω, είναι η ειλικρινής μου άποψη, μια και θέλεις συμβουλή. Αν δεν έχεις απαντήσεις στο πώς οργανώνεις ένα θέμα και πώς γνωρίζεις το στυλ γραφής που πρέπει να χρησιμοποιήσεις, δεν έχεις διαβάσει αρκετά βιβλία, ή, αν έχεις διαβάσει αρκετά, δεν τα έχεις διαβάσει σε βάθος, δεν τα έχεις αναλύσει μέσα σου, δεν έχεις καταλάβει πώς λειτουργούν, ποια είναι η ούγια τους. Αυτά τα θέματα φυσικά μπορείς να τα διδαχθείς, αλλά –για μένα- ένας συγγραφέας πρέπει να είναι σε θέση να τα μάθει διαβάζοντας άλλους συγγραφείς.)

81

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

12 σχόλια
#3 Μη δίνεις σημασία καλή μου. Δεν ξέρω την ηλικία σου, υποθέτω πως είσαι μικρή ακόμα. Ούσα φυσική αδύνατη έχω βαρεθεί μια ζωή να ακούω σχόλια πως σίγουρα δεν τρώω τίποτα και όταν ήμουν μικρή το χαριτωμένο, να βάζω πέτρες στις τσέπες μου μη με πάρει ο αέρας. Στα 40+ όπου πλέον ο μεταβολισμός επιβραδύνεται είμαι ευτυχής που αν κι έχω βάλει κάποια κιλά δείχνω πάλι αδύνατη. Μια λύση πάντως, αντί να προσπαθείς να βάλεις με το ζόρι κιλά, θα ήταν να γυμναστείς. Θα αλλάξει αρκετά η εικόνα του σώματος σου.
Και τοσα χρονια πιστευα πως μονο εμενα μου φαινεται εκνευριστικο και επιθετικό το 'αχ, εισαι πολυ αδύνατη, δεν ειναι ωραιο..πρεπει να παρεις κανενα κιλό". Λες κι εγω δεν το ηθελα κ δεν το προσπαθουσα! Στην εφηβεια με ενοχλουσε πολυ (δε φοραγα ποτε μαυρο παντελονι, κολαν κτλ γιατι φαινομουν ακομα πιο αδυνατη) αλλα με τα χρονια αποδεχτηκα τον εαυτο μου κ μαλιστα πολυ μου αρεσει το οτι ειμαι αδυνατη κ δε χρειαζεται να προσεχω κ τα γραμμαρια που τρωω. Αυτη ειναι πλεον κ η δικη μου απαντηση σε ολα τα σχολια που μπορει να ακουσω "Τουλαχιστον μπορω να τρωω οτι θελω!" Βεβαια κ τα προτυπα αλλαξαν καπως προς οφελος των αδυνατων οποτε πλεον δεν ακουω τοσα αρνητικα σχολια αλλα μαλλον το αντιθετο..απιστευτο? Παντως με ισορροπημενη διατροφη και γυμναστηριο το σωμα αν κ αδυνατο φαινεται πιο δυνατο κ γερό...
#3 Αυτό το body-shaming στις αδύνατες το σκεφτόμουν κι εγώ αυτές τις μέρες που ήρθε η Αντζελίνα και ξεσκίστηκαν όλοι να κάνουν χιουμοράκι με τα κιλά της. Εγώ πχ που κυμαινόμουν παντα από το τσουπωτή ως το εύσωμη, τουλάχιστον στα μούτρα μου δεν γύρισε κανείς από τον περίγυρό μου να μου πει "πώς είσαι έτσι", "μην τρως", κλπ. Ενώ για τις αδύνατες - ίσως φταίει και η ζήλια που τρώνε ό,τι θέλουνε - για κάποιο λόγο θεωρείται αποδεκτό να σχολιάζει όποιος θέλει το σώμα τους και τό τι τρώνε. Ακόμα κι αν υπάρχει όντως κάποια διατροφική διαταραχή από πίσω, ένας λόγος παραπάνω να μην σχολιάζεις.
Γενικά είναι απαράδεκτο το body shaming, λες κι από τον διπλανό μας εξαρτάται η ίδια μας η ύπαρξη. Απορώ γιατί το ανέχονται οι άνθρωποι. Η δε ατάκα "εγώ για το καλό σου το λέω" (από σχεδόν άγνωστο σε άγνωστο) είναι το επιστέγασμα της ανοησίας.
#5 Μου αρέσει να παρακολουθώ τις fashion bloggers γιατί παίρνω στιλιστικές ιδέες και μαθαίνω και τα νέα της μόδας. Αλήθεια, το πιστεύω ότι έχω βελτιώσει το προσωπικό μου στυλ και γούστο παρακολουθώντας τις (αυτές που μου αρέσουν περισσότερα δηλαδή)! Πιστεύω ότι αυτό που αρέσει σε όσους ακολουθούν και παρακολουθούν τις/τους fashion bloggers ανά τον πλανήτη, είναι ότι πρόκειται για ανθρώπους με πολύ στυλ και καλές ιδέες που είναι όμως αληθινοί, κανονικοί και συνηθισμένοι. Και που μπορείς να ταυτιστείς μαζί τους. Αυτές οι high end "fashion icons" σαν την Chiarra Ferragni ή την Nicole Warne, παρα-είναι στημένες και polished με τις πανάκριβες γκαρνταρόμπες και τις επαγγελματικές φωτογραφήσεις, έχουν αφομοιωθεί εντελώς από τη βιομηχανίας μόδας η οποία τις χρησιμοποιεί διόλου αφιλοκερδώς και αυτό που κάνουν έχει ξεφύγει εντελώς πια από τα πλαίσια του ταπεινού fashion blogging. Οπότε χάνεται το νόημα. Αν ήθελα να δω πόσο ωραία ταιριάζει η νέα σειρά τσαντών της Chanel με τα παπούτσια του Christian Louboutin, το έβλεπα και στο site της Vogue ή του Elle. To οποίο δεν διαφέρει καθόλου από το blog της Ferragni και επίσης δεν με πολύ-ενδιαφέρει που τα φοράει αυτή η συγκεκριμένη γυναίκα. Ή μάλλον με ενδιαφέρει τόσο όσο αν τα φορούσε ένα οποιοδήποτε μοντέλο σε μια οποιαδήποτε φωτογράφηση.
Προσωπικά μου άρεσαν πολύ τα fashion blogs το 2008 που ξεκίνησαν. Εγώ είχα κολλήσει με την Rumi Neely. Φορούσαν όλες τα ρούχα που είχαν οι ίδιες στην ντουλάπα τους,έγραφαν οι ίδιες τα άρθρα και οι φωτογραφίες δεν ήταν επαγγελματικές. Τώρα τα μπλογκ τους έχουν γίνει sites, τα ρούχα που φοράνε είναι όλα πανάκριβα και τους τα στέλνουν οι οίκοι για διαφήμιση, έχουν ομάδα που γράφει τα άρθρα, τα μαλλιά και το μακιγιάζ τα κάνουν επαγγελματίες, το promotion πάει και έρχεται και γενικά έχει χαθεί κάθε αυθεντικότητα. Οι περισσότερες πλέον το μόνο που κάνουν είναι μια συνεχή διαφήμιση στα πράγματα που φοράνει τσάμπα (αλλά εσύ πρεπει να είσαι ζώον και να δώσεις 2000 για μια τσάντα) ή στην δική τους σειρά ρούχων. Στο blog της Ferragni (που δεν μου άρεσε και ποτέ το φορτωμένο νεόπλουτο στυλ της) έχω να μπω απο το 2013. Η ίδια πέρσι μπήκε στη λίστα του Forbes με τους εκατομμυριούχους κάτω των 30, οπότε καταλαβαίνουμε για πόσα κέρδη μιλάμε.
Ακριβως!! Συμφωνω απολυτα και πιστευω οτι ολοκληρωνουν τον κυκλο τους σιγα σιγα κι αυτες και θα αντικατασταθουν καποια στιγμη. Τα 90s ηταν τα super models, τωρα ειναι αυτες "trendy".. αργοτερα ποιος ξερει..Παντως αυτο που λεμε ισχυει για οοολα τα ειδη επαγγελατικου blogging. Το blogging σαν concept εχει καπως χασει το νοημα..Εγω προσωπικα συνεχιζω μονο με τις αυθεντικες απλες κοπελιες που φορανε τα ρουχα τους και φωτογραφιζονται μονες τους.. Για ολα τα αλλα υπαρχουν τα περιοδικα!
#7 ούγια = παρυφή υφάσματος, λέει το βικιλεξικό. Το χρησιμοποίησες μεταφορικά, ή εννοούσες ουσία; Σε κάθε περίπτωση έμαθα μια καινούρια λέξη σήμερα. Τις καλημέρες μου!
#3 Χτες ακριβώς σκεφτόμουν πως ήθελα να στείλω ερώτηση για το ίδιο πράγμα! Πόσο, μα πόσο ενοχλητικό. Το να πεις σε μια χοντρή να χάσει κιλά δεν είναι ευγενικό, αλλά για κάποιο λόγο όλος ο κόσμος θεωρεί πρέπον να σου λέει να φας επειδή είσαι πολύ αδύνατη /κοκαλιάρα/ ξερακιανή/ σαν ακτινογραφία/ χωρίς καμπύλες/ δεν είσαι αληθινή γυναίκα/ δεν έχεις στήθος και ποπό/ δεν αρέσει σε κανέναν άντρα. Εγώ είμαι 7-8 κιλά λιγότερο από όσο περίπου θα έπρεπε (αναλογικά με το ύψος μου) αλλά το σώμα μου ήταν πάντα έτσι, από μωρό, και όχι επειδή δεν έτρωγα. Από τη μια πλευρά, ξέρω πως πολλοί ζηλεύουν αυτό το μεταβολισμό, από την άλλη, έχω προσπαθήσει να παχύνω κάνοντας συγκεκριμένες διατροφές και πάλι δεν παχαίνω. Και στην τελική δεν έχω κανένα θέμα υγείας λόγω έλλειψης κιλών, κάνω τακτικά τις εξετασεις μου. Το θέμα είναι καθαρά εμφανισιακό. Κάποιες μέρες σκέφτομαι πώς θα τα καταφέρω να παχύνω, τι να κάνω, και κάποιες άλλες σκέφτομαι πως οι γύρω μου μού έχουν δημιουργήσει αυτό το κόμπλεξ με τη λύσσα που έχουν να με πείσουν ότι δεν είμαι φυσιολογική, ενώ εμένα για να είμαι ειλικρινής μου αρέσει το σώμα μου.Τα είπα και ξεθύμανα. Παιδιά, για εσάς που διαβάζετε, να ξέρετε πως το να λέτε σε μια αδύνατη πως πρέπει να παχύνει και δεν είναι ωραίο το σώμα της δεν είναι καθόλου λιγότερο αγενές από το να λέτε σε μια χοντρή να χάσει κιλά. Μη νομίζετε πως μόνο οι χοντρές υφίστανται ρατσισμό και νιώθουν άσχημα. Τραβάμε και οι αδύνατες μεγάλα ζόρια.
Κι εγω που ειμαι ευτραφης δεν θα διανοουμουν ποτε να προσβαλω καποιον, ειδικα για το βαρος του (μικρο η μεγαλο) ξεροντας απο πρωτο χερι τι σημαινει να σε κοροιδευουν για τα κιλα σου!
Ναι, και το άλλο, που σου λένε "μα τι πιο εύκολο από το να παχύνεις, αρκεί να τρως όλη μέρα ψωμιά/γλυκά/λιπη". Πολύ έξυπνο, να καταστρέψω και την υγεία μου για να παχύνω. Λες και είμαι μοσχάρι για σφάξιμο. @Μαντάμ Ζαϊρα, ζητώ συγγνώμη για τη λέξη χοντρή, δεν ήταν καθόλου ωραίο. Δεν εκφράζομαι έτσι κανονικά, ήταν πάνω στη φούρια μου για να τονίσω το επιχείρημα. :)
Πόσο πολύ συμφωνώ μαζί σου! Κι εγώ ταυτίζομαι απόλυτα με σένα και την κοπέλα της ερώτησης, καθότι ανέκαθεν υπήρξα αδύνατη χωρίς να συντρέχει κάποιος λόγος υγείας. Το πόσα άσχημα σχόλια έχω ακούσει, δε λέγεται! Από τα πιο απλά: "αδυνατισες;" (δεν έχω καθρέφτη σπίτι μου, εσένα περίμενα να μου το πεις), μέχρι "τι να την κάνεις την γυμναστική; να γυμνασεις τα κοκαλα;", "σαν σκιάχτρο εισαι" και δε συμμαζεύεται!!! Τα σχόλια των οικειων μου είναι καλοπροαιρετα και ξέρω ότι τα λένε από ανησυχία. Τα δε κακεντρεχη σχόλια είναι πολλά. Αλλά ειλικρινά κι εμένα αυτό που με ενοχλούσε πάντα είναι ακριβως αυτό που λες: γιατί το να πεις σε μια αδύνατη "πού τα βάζεις τα κιλά; στα αυτιά;" είναι λιγότερο αγενες από το να πεις σε μια χοντρή ότι παχύνε.Ζούμε σε μια εποχή υλικής ευδαιμονίας, η ποικιλία εδεσμάτων είναι πραγματικά απεριόριστη, το φαγητό θεωρείται -και είναι- μια από τις απολαύσεις της ζωής, κανείς, ωστόσο, δεν μπορεί να σεβαστεί ότι δεν έχουν όλοι τον ίδιο μεταβολισμό και ότι επίσης, δεν τρώνε όλοι τις ίδιες ποσότητες. Ουτε τρωμε ολοι τον αμπακα καθε φορα που ειμαστε αγχωμένοι ή στενοχώρημενοι. Απεναντιας, εμένα μου κόβεται η όρεξη μαχαίρι. Στην εποχή αυτή δε νοείται άνθρωπος που να μην τρώει. Είδατε πουθενά σε κανένα περιοδικό ή στην τιβι ως θέμα :"Πώς να πάρετε βάρος; " Εγώ καημό το έχω πάντως. (Και να το δω και να πάρω λίγα κιλά! :Ρ ) και όχι, η αμεση απάντησή που θα πουν όλοι:"τρωγε περισσότερο" δεν είναι τόσο εύκολη, όσο ακούγεται, όταν ο μεταβολισμός σου είναι τέτοιος. ΥΓ: δε μπορώ να καταλάβω, γιατί το σχόλιο σου έχει αρκετές αρνητικές. Ή μάλλον μπορώ: δε μπορούν να μας καταλάβουν...
Μαντάμ Ζαϊρα το σχόλιο έχει αρνητικές γιατί χρησιμοποίησε τη λέξη "χοντρή"Το "πού τα βάζεις τα κιλά;" το εχω πει κι εγώ σε άτομο που ήταν ομολογουμένως αδύνατο πολύ και καθώς κοιταζόταν στον καθρέφτη έλεγε ότι παχυνε. Δεν είναι απαραιτήτως αρνητικό το σχόλιο λοιπόν
Πρεπει να παραδεχτουμε παντως, ασχετα απο το οτι ο ελεγχος κι η κριτικη στο δωμα των αλλων ειναι απαραδεκτος, οτι η δαιμονοποιηση του παχους δεν συγκρινεται με την κριτικη προς την αδυναμια. Ειναι ετη φωτος μακρυτερη και μεγατονους καυστικοτερη. Και επειδη συντηρει πολλες βιομηχανιες πισω της (διατολογους, ματζουνια, συμπληρωματα, γυμναστηρια, καλλυντικα, μαγικες συσκευες, συγγραφεις, εκπομπες κλπ) κι η διαφημιστικη πιτα ειναι τεραστια εναντι της αντιστοιχης για τους αδυνατους ("φατε μοσχαρι, κανει καλο") δεν προκειται και να αλλαξει. Το body acceptance ειναι παρενθετικης μορφης στα μιντια.Επιπλεον ειναι οι παχουλες γυναικες κυριως που στοχοποιουνται ( οπως παρομοια οι κοντοι αντρες) κι επειδη υποτιθεται -δεν ισχυει- κανεις παχαινει μονο επειδη τρωει σα γουρουνα επισυρει ενα στιγμα σεξιστικο, σαν η παχουλη να μην μπορει να αυτοπειθαρχησει χαριν της ωραιας της εικονας, οποτε η πατριαρχια την "τιμωρει" με το να την κατατασσει -θεωρητικα- ως μη ελκυστικη. Ειναι τοσο παγιωμενο που θα παρει αιωνες για να αποκτησει η αδυναμια παρομοιο στιγμα. Αν υποθεταμε φυσικα οτι κατι τετοιο υπηρξε επιθυμητο, που δεν υπηρξε...
Τσάρλι, προσωπικά το σχόλιο αυτό το ακούω και χωρίς να θεωρώ τον εαυτό μου παχύ, απεναντιας ξέρω πολύ καλά ότι είμαι αρκετά αδύνατη. Σκέψου, επίσης, ότι αυτό το σχόλιο μαζί με τόσα άλλα τα ακούω από τότε που με θυμάμαι. Οπότε δεν θα έλεγα ότι είναι και τόσο χαριτωμένο, κάπου κουράζει Κ με ενοχλεί. Κατάλαβαινω πάντως τι θες να πεις. Γ45 συμφωνώ απόλυτα.
Προσυπογράφω πλήρως το σχόλιο της Γ45. Έχω κι εγώ υπάρξει και στα δύο άκρα του φάσματος (έστω και όχι στα ακραία άκρα) και (ενώ η γκρίνια από τους πολύ κοντινούς μου ήταν απείρως περισσότερη όταν υπήρξα λιποβαρής) η κοινωνική πίεση και κυρίως οι πίεση των πανταχού παρόντων προτύπων προς αυτούς που έχουν έστω και 5 κιλάκια παραπάνω δεν συγκρίνεται με το αντίστροφο. Εννοείται φυσικά ότι το body shaming είναι απαράδεκτο σε κάθε μορφή του.
De sou lew, ακριβώς. Ούτε να αδυνατίσεις είναι εύκολο, αλλά ούτε και να παχύνεις. Όταν υπάρχει θέμα με κιλά, υπάρχει! Είτε αυτός που το έχει είναι παχύς είτε ελλιποβαρής. Πάντως από την πλευρά του ανθρώπου που είναι παχύς μπορώ να σου πω ότι το πιο εύκολο πράγμα για έναν παχύ είναι να νιώσει μειονεκτικά απέναντι σε έναν αδύνατο. Και είναι εύκολο γιατί συνήθως οι παχουλοί δέχονται επικρίσεις και κακίες (πχ. bullying στο σχολείο) και σπανιότερα οι ελλιποβαρείς. Κι επειδή μπορεί να υπάρχουν και απωθημενα, αρχίζουν οι κακίες.
3. Αχ τι ωραιες ερωτησεις σημερα...Όσο απρόσκλητα είναι τα σχόλια τύπου χασε-κανενα-κιλο άλλο τόσο είναι και τα παρε-κανενα-κιλο.Βασικά δεν υπάρχει συνταγή για το τι να κάνεις, απλά τους τη λες παρομοίως και αν θες να είσαι και πιο δηκτική πετάς και ένα "τουλάχιστον είμαι σίγουρη ότι ποτέ δε θα κάνω διαβήτη τύπου 2 από παχυσαρκία, καλό ε?" ή κανένα "πσσσσς, ποτέ δε χρειάζεται να ζητήσω στο μαγαζί να μου φέρουν ειδικά νούμερα ρούχων". ΥΓ έχω υπάρξει και στις 2 άκρες των διατροφικών και σωματικών διαταραχών και ειλικρινά τα σχόλια αυτά, και στη μία και στην άλλη περίπτωση, μπορεί να σε στείλουν ένα κλικ παραπέρα και να χειροτερέψουν κατά πολύ την οποιαδήποτε κατάσταση, αν υπάρχει. Καλό θα είναι οι καλοθελητές όλοι που σχολιάζουν να το ήξεραν αυτό, αλλά δε γίνεται και δεν υπάρχει και τρόπος να το καταλάβουν ποτέ γιατί για τους περισσότερους το πρόβλημα είναι είτε "έλα μωρέ, απλά δεν το ράβεις" ή "έλα μωρέ, απλά δεν τρως πολύ". Περιπτώσεις νοσήματος, ψυχοσωματικού ή μεταβολικού ούτε που τους περνάνε από το μυαλό.
"Αγαπημένη" μου θεία με πολλά κιλά παραπάνω που μια ζωή παλεύει με δίαιτες μου είχε πει μια φορά το εξής ωραίο "καλέ πώς αδυνάτησες έτσι,έγινες χάλια, ζήλεψες απο την μάνα σου;"Φυσικά οτι ήξερε οτι η μητέρα μου είχε τότε διαγνωστεί με διαβήτη που μέχρι να καταφέρει να τον ρυθμίσει έφτασε στα 45 κιλά, δεν την πτόησε απο το να πετάξει την χοντράδα της. Πόσο θα θελα να της είχα πετάξει ενα "κοίτα τα χάλια σου" εκείνη την ώρα...
Έπρεπε. Πλέον δε τα ανέχομαι ούτε κατά διάνοια τέτοια σχόλια. Έχω και ξαδέρφη με υπερθυρεοειδισμό που μέχρι να διαγνωστεί έμοιαζε σαν να έπασχε από ανορεξία και η κοπέλα έτρωγε σεβαστές ποσότητες. Άσε που πλέον δεν αντέχω ανθρώπους που όλη την ώρα είναι με "δίαιτες" που όλο δε δουλεύουν και όλο τις αλλάζουν λες και είναι εσώρουχα.
Έπρεπε αλλά επειδή είναι γυναίκα του θείου και τσούχτρα γενικότερα είπα να κρατήσω επίπεδο. Άσε που μπορεί να μου όρμαγε γιατί κάνει κάτι τέτοιες κατινιές. Δαγκώνει κιόλας. Κυριολεκτικά.
#4Την ίδια εντύπωση μου κάνει κι εμένα. Πραγματικά, όποιος ψάχνει βρίσκει και η ικανότητα να κάνει σχέση με κάποιον σε οποιαδήποτε ηλικία και με οποιαδήποτε εμφάνιση είναι ευθέως ανάλογη με την ικανότητα του να κάνει συμβιβασμούς και να αποδεχτεί ότι το ιδανικό ταίρι που έχει πλάσει με τη φαντασία του δεν υπάρχει και πρέπει να αρκεστεί σε έναν κανονικό άνθρωποι. Οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν σχέση άρα είναι πολύ μεγάλη η πιθανότητα να αποκτήσει κάποιος σύντροφο άπαξ και το θελήσει. Αρκεί τα στάνταρ του να μην είναι στο Θεό, έτσι την πατάνε τα εικοσάχρονα συνήθως.
#1 μήπως στην προσπάθειά σου να αποτινάξεις από πάνω σου τα στερεότυπα, περνάς στο άλλο άκρο? Μη τον ξαναπάρεις τηλέφωνο. Έκανες ότι έπρεπε. Τώρα δώσε του χρόνο και χώρο να ανταποκριθεί. Αν του αρέσεις όσο σου αρέσει, θα επιδιώξει κι εκείνος να επικοινωνήσει μαζί σου.
#2 νομίζω ότι οι θεωρίες συνωμοσίας είναι ελκυστικές γιατί δίνουν την υπόσχεση της απλής και εύκολης λύσης του προβλήματος. Πχ. οι φαρμακοβιομηχανίες κρύβουν το φάρμακο της απόλυτης θεραπείας του καρκίνου γιατί βγάζουν περισσότερα χρήματα από τις τωρινές ατελείς θεραπείες. Άρα το φάρμακο υπάρχει! Είναι κάπου εκεί έξω! Είναι βέβαια κρυμμένο μέσα σε μια επτασφράγιστη μυστική θυρίδα που φυλάσσεται από πολλά ηλεκτρονικά και ένα τρικέφαλο τέρας και κανείς δεν μπορεί να την πλησιάσει. Όμως υπάρχει. Οπότε αρκεί μόνο η βούληση κάποιου (μιας κυβέρνησης? μιας ισχυρής ομάδας?) για να πάρει το μυστικό και να το δώσει στην ανθρωπότητα! Δεν είναι πιο εύκολο από το να πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει καθόλου ακόμα??
Πολύ σωστά. Συν του ότι όλοι θέλουν να φυλάνε για τον εαυτό τους την ψευδαίσθηση ότι "όλοι κοιτάνε, αλλά μόνο εγώ βλέπω" Ο οπαδός των θεωριών συνωμοσίας ζει διαρκώς με την φαντασίωση ότι είναι ο μόνος έξυπνος που έχει ανακαλύψει την πλεκτάνη, μέσα σε ένα πλήθος "χαζών"
Επομενως τουλαχιστον για τους Ελληναραδες (με την σλανγκ εννοια) εδοθη απαντηση σημερα γιατι αγαπουν τοσο τις συνομωσιολογιες: γιατι συνδυαζουν ησσονα προσπαθεια με μειζον εφε, ωχαδερφισμο, συνδρομο καταδιωξης, αποποιηση ευθυνων και συμπλεγμα ανωτεροτητας.
2. Όσον αφορά στα Zeitgeist, επειδή ξεκίνησα κάποτε να βλέπω την πρώτη ταινία και παρόλο που στο πρώτο κομμάτι τουλάχιστον αυτά που αναφέρει είναι εν μέρει (?) αλήθεια, που το ήξερα γιατί είχα διαβάσει βιβλία και είχα δει άλλες εκπομπές και ντοκιμαντέρ, το έκλεισα πριν καν προλάβει να ολοκληρώσει γιατί πολύ απλά δεν είχε καμία αναφορά σε πηγές για να πάμε να διαβάσουμε και να "ξεστραβωθούμε" και οι υπόλοιποι. Και ξανασημειώνω, έχω διαβάσει οπότε αυτά που έλεγε στο πρώτο κομμάτι δεν ήταν ΟΛΑ καινούρια. Αναρωτιέμαι πού στηρίζει την επιχειρηματολογία της η ταινία για το ότι οι δίδυμοι πύργοι ήταν δουλειά εκ των έσω. Και πώς στο καλό -χωρίς να έχω δει το κομμάτι, οπότε δεν ξέρω τι αναφέρει- δεν προβληματίζεται κανένας από τους συνωμοσιολόγους για το πόσο δύσκολο, αν όχι ακατόρθωτο, θα ήταν να συντονιστούν τόσες αρχές (NY Fire Department, NY Police Department, NY Port Authority, FBI, CIA, USSS είναι μόνο λίγες που μπορώ να σκεφτώ αυτή τη στιγμή) και τόσες κυβερνήσεις και οι τρομοκράτες. Εδώ το FBI προσπαθεί να ξεκλειδώσει ένα iPhone και τρώει πόρτα από την Apple, και καλά καλά το FBI, η CIA και άλλες υπηρεσίες δεν ανταλλάσουν επαρκείς πληροφορίες, και κατάφεραν να οργανώσουν τέτοια επίθεση?! Το ξέρω ότι το επιχείρημα είναι της πλάκας αλλά ειλικρινά δεν αντέχω τις θεωρίες συνωμοσίαα γενικά, είτε είναι εμβόλια, είτε αεροψεκασμοί, είτε ο-Ελβις-και-ο-2Pac-ζουν, είτε η-big-pharma-κρυβει-τη-θεραπεια-για-τον-καρκίνο, είτε οι-δίδυμοι-πύργοι-ήταν-inside-job-και-το-ατσαλι-δε-λιωνει. Δε θέλει τίποτα παραπάνω, λίγο σκεπτικισμό μόνο. Και φυσικά, όταν έρχεται μια εκπομπή ή ένα βιβλίο, αλλά ειδικά εκπομπή τύπου Zeitgeist (fast paced που βασίζεται πολύ στο να σου κινήσει το ενδιαφέρον και μετά να σε αποβλακώσει) και λέει οτιδήποτε ψάχνε να δεις πού τα στηρίζει όλα αυτά που λέει. Υπάρχει κάτι απτό και βάσιμο ή τα βγάζει όλα από το στομάχι του?
#2 Πράγματι η Λένα έχει δίκιο στις απορίες της σχετικά με την δημοφιλία των θεωριών συνωμοσίας.Προσωπικά, στα δικά της αντεπιχειρήματα θα είχα τις εξής απαντήσεις:1. Όσον αφορά την τεμπελιά: Πράγματι για να στηθεί μια (αληθοφανής) θεωρία χρειάζεται -λιγότερη ή περισσότερη- προσπάθεια. Όχι όμως για να διαδοθεί και να υιοθετηθεί. Για το τελευταίο αρκεί να χαζέψουμε 2-3 εκπομπές/αρθράκια με καταιγισμό "αδιάσειστων" στοιχείων. Και ναι, χρειάζεται τεμπελιά για να την πιστέψεις, γιατί σημαίνει ότι δεν έλεγξες τις πηγές, δεν έκανες τη δική σου έρευνα για να διαπιστώσεις πόσο αξιόπιστες είναι οι πληροφορίες κλπ. Άρα, για το κοινό -και όχι τους δημιουργούς- των θεωριών, η τεμπελιά είναι καλή εξήγηση.2. Κάτι άλλο που ισχύει για κοινό και δημιουργούς: Έχουμε την τάση να πιστεύουμε ευκολότερα ό,τι επιβεβαιώνει τις ήδη υπάρχουσες αντιλήψεις μας. (Έτσι πχ. είναι εύκολο να πιστέψουμε ότι οι ΗΠΑ έχουν όχι τμήμα, αλλά την αποκλειστικότητα της ευθύνης για τα π ά ν τ α.)3. Κι όμως, νομίζω μπορώ να εντοπίσω το στοιχείο της "ανακούφισης" σε όλα αυτά. Αν παραδεχτούμε ότι πολλά προβλήματα, τραγωδίες, αδικίες, οφείλονται σε πολλά μεγάλα αλλά και μικρά λάθη, σε εγκλήματα των πολυεθνικών αλλά συγχρόνως σε κακές επιλογές του καθενός από εμάς, στους ηγέτες αλλά και στους λαούς, στις ελίτ αλλά και στις μάζες, θα έπρεπε να επιμεριστούμε το τμήμα της ευθύνης που μας αναλογεί. Και, για πολλούς, από το να δεχτούμε ότι όλοι μας μπορεί να φταίμε από λίγο, είναι πιο ανακουφιστικό να πιστέψουμε ότι είμαστε μόνο άμωμα έρμαια στα χέρια κολοσσιαίων συμφερόντων.Και το καλύτερο; Επειδή και η θέση του ανίδεου θύματος δεν είναι εν τέλει τόσο ελκυστική, βαυκαλιζόμαστε ότι λαμβάνουμε μέρος στην αντίσταση με το να ΔΙΑΔΗΔΟΥΜΑΙ την ΑΛΙΘΗΑ στα πρόβατα που μας περιβάλλουν. Είμαστε ένας μικρός Winston Smith από το "1984", ένας μικρός Neo, μια Tris από το Divergent τέλος πάντων...
Συμφωνώ απόλυτα με τη αποφυγή ευθύνης κ θα προσθεσω την έλλειψη εμπιστοσύνης προς κάθε οργανωμένη μορφή ειδίκευσης, εξουσίας, κράτους κτλ. Το βλέπω τωρα κ με τους πρόσφυγες (βρίσκομαι στην Ειδομένη). Δεν πιστεύουν την αστυνομία, δεν πιστευουν τους γιατρούς, τις οργανώσεις, την. Ύπατη αρμοστεια κτλ κ πιστεύουν την κάθε επικίνδυνη φήμη, πληροφορία ή οδηγία που τελικά τους βάζει σε μεγάλο κίνδυνο.
Αχ πολύ μου άρεσε αυτή η απάντηση :) Όντως οι περισσότεροι συνωμοσιολόγοι είναι τύπου "ΔΓΙΑΔΩΣΤΑΙ ΤΙΝ ΑΛΛΙΘΕΙΑ !!!ΕΝΑ!!!1" Είμαι σίγουρη ότι κάποιο χρυσαυγοτρόλ εκεί έξω πιστεύει ότι και η ορθόδοξη εκκλησία της ΝΥ που κατέρρευσε εκείνη την ημέρα ήταν στο σχέδιο των τρομοκρατών για να αφανίσουν τον ελληνικό πολιτισμό.